Vad stör mig mest när jag flyger?

Jag älskar inte att flyga som ni vet men det är ju bara bita ihop och göra det om man vill se världen. Sen finns självklart bättre och sämre flygningar. Turbulens är mitt värsta i alla kategorier men sen då? Är det alltid skrikiga barn som stör mest på en flygning?

airplane-983991_1280.jpg

Här kommer min topplista över vad jag knappt klarar av på flyg.

# Störningmoment 1: Fulla personer

Jag är sådan radikal person att jag tycker det borde införas nykterhetskontroll när du går på ett plan och alla alkohol borde stoppas ombord. Jo visst är det trevligt att folk vill börja sin semester med ett glas bubbel i luften men jag tror också du kan klara dig utan alkohol tills du anländer destination. Så många gånger har jag varit på flyg där folk raglar ombord, dricker sig redlösa på planet, blir otrevliga mot personal och medresenärer och jag har till och med varit med om folk som ska upp och slåss i planet eller öppna dörren och hoppa. Detta är det värsta beteendet alla kategorier och om du då också är flygrädd som jag så blir det outhärdligt. Jag skulle helst vilja att alla flygvärdinnor hade bedövningssprutor i fickan och svart bälte i kampsport för att få bukt på dessa män - ja i 99% fall är det män vågar jag säga.

Det beror väl mest på att det finns ingenstans att ta vägen, det är trång, det går inte att avlägsna personen och det känns allmänt hotfullt.

# Störningsmoment 2: Ipad på högsta volym

Har du inga hörlurar så tycker inte jag att du ska ha på ljudet på, vare sig din telefon eller Ipad. Jag har varit på så många långflygningar när barn tittar på tecknat eller vuxna på serier eller spelar candy crush- utan hörlurar. Känns inte helt genomtänkt.

youtube-1719926_1280.jpg

# Störningsmoment 3: Barn som springer i gången och vrålar

Bebisar som skriker för att det gör ont i öronen är verkligen ingen fara. Likaså bebisar som är hungriga, små barn som är trötta etc. Men när 4-5 åringar röjer i mittgången och skriker trots att personalen vädjar till föräldrarna att det av säkerhetsskäl inte är bra - och de inte agerar. Då ser jag lite rött. Flygvett och etikett.

# Störningsmoment 4: Gnäll på att fälla stol eller inte

Senast jag flög lång bad personen bakom mig att inte fälla stolen för han hade så långa ben. Jag är väldigt kluven till det. Han fällde glatt ned sin stol, jag har betalt lika mycket som alla andra för min biljett och ska jag straffas för att han är lång? Såklart ska man inte fälla sin stol när maten kommer men att sitta upprätt i 11 timmar är inte heller en härlig känsla. Rätt eller fel?

airplane-1209752_1280.jpg


# Störningsmoment 5: Inte följa säkerhetsföreskrifter

Regler på plan är till för att följas annars skulle de inte vara reglar. Du slår av telefonen, lyssnar på säkerhetsgenomgången, har bälte på dig, ställer dig inte upp så fort hjulen slår i marken och har inte tre väskor i handbagage. Och så vidare. Det handlar inte bara om säkerhet utan också om respekt.


Vad är mest irriterande på flyger tycker du?

Att flyga Thai Airways till Thailand

Tro det eller ej men jag har inte tidigare flugit med Thai Airways till Thailand. Men nu var det äntligen dags! Bangkok tur och retur stod på schemat och om jag är nöjd? Alltså ja det var verkligen så bra som alla säger.

A35001.jpg

Thai Airways flyger från Stockholm till Bangkok vid 14-tiden på dagen och hemresan från Bangkok går mitt i natten. Det betyder att du kan maxa din resa då du landar i Bangkok före 06 på morgonen och kan stanna i Thailand hela hemresedagen innan det är dags att åka till flygplatsen.

Att flyga business med Thai Airways till Thailand

Jag hade den magiska turen att bli uppgraderad till business på resan till Bangkok och jag svävade på moln vill jag lova. (I dubbel bemärkelse)

thaiairway_stol.jpg

Här ovanför kan ni se min stol för 10 timmar. Helt utan grannar och det bästa - den går att fälla helt plant till en säng! Härlig kudde och riktigt tjockt täcke väntade i stolen.

Dessutom väntade brusreducerade hörlurar och en necessär med bland annat tandborste, tandkräm, borste, hudlotion och läppsyl - allt du behöver innan landning för att känna dig snäppet fräschare.

stolen.jpg

Och tillbaka till den här otroliga stolen då som fälls helt plant, ger dig massage och åh tänk om detta fanns i alla flygstolar på alla plan.

Knappt hann jag sätta mig innan jag blev erbjuden en drink. Självklart valde jag champagne . allt annat vore otänkbart. Jag som är flygrädd kunde nästan slappna av både på grund av champagne men också för att det knappt kändes att vi lyfte - planet var verkligen tyst och så väldigt stort. Jag åkte med en Boeing 777-300 som har 364 säten och två olika klasser.

Väl uppe i luften fick jag en drinkmeny och en matmeny. Till förrätt blev det foie gras och till huvudrätt fanns hela fyra rätter att välja bland, två thai och två internationella. Jag valde lax i röd curry med ris som serverades med soppa, friterad krabba, grönsaker och ägg.

thaiairwaysförrätt.jpg
thai_airways.jpg

Man kan ju ha det sämre än att äta thaimat, drick champagne och titta på A Star is Born med Lady Gaga.

Sedan kom ostbricka in och måltiden avslutades med choklad- och hallonmousse med cappuccino. Det kändes som jag hade en flygvärdinnan helt för mig själv. Dels var planet inte alls fullt men dels var hon också fruktansvärt service-minded, visste att jag ville något innan jag ens tittat på henne och hon var väldigt angelägen om att jag skulle ta extra mjölk i kaffet så att koffeinet inte skulle förstöra min sömn.

Sedan fördrev jag tiden med massor av filmer, försökte sova (tack för sovmask och öronproppar) och så en timme innan landning tändes planet upp och det var dags för frukost.

thaiairways_frukost.jpg

Det fanns både kall och varm frukost att välja på och både internationell och thai - jag tog en kall internationell med yoghurt, frukt, bröd, och kaffe. Dröm att få varma croissanter efter 9 timmar på ett flygplan.

Något annat som var fantastisk var toaletten. Vi var 2-3 personer som delade på en flygplanstoalett modell större. Här fanns tvål, parfym, riktiga handdukar istället för handduksservetter, bomull och orkidéer! Jag häpnade över att en flygplanstoalett faktiskt kunde vara mysig (ja faktiskt!).

arriving.jpg

Och innan jag visste ordet av gick vi ned för landning i Bangkok i soluppgång 05:30. Om jag fick flyga så här varje gång jag flög långt skulle flygning inte vara ett problem - jag kom nästan fram utvilad!

Att flyga ekonomiklass med Thai Airways från Thailand

In_the_Air960x600.jpg

När jag skulle åka hem från Bangkok till Stockholm gick planet 01.20 och jag åkte vanlig ekonomiklass. Det var bra med plats, jag hade ingen bredvid mig och sätet var skönt. Det fanns fotstöd, stolen gick såklart att fälla och nej jag sov inte som i en säng men.helt ok. Jag var alldeles för trött för att vare sig äta eller fota mat denna tid på dygnet men det var vissa saker som verkligen imponerade på mig.

thaiairways_inside.jpg

När du reser med Thai Airways ingår mat och bagage i priset (halleluja). Det betyder att ingen kångar enorma handbagage ombord och betalning av mat och dryck tar ingen tid. Direkt när vi lyfte 01:20 rullades mat- och dyckesvagnar ut. Det fanns två olika rätter att välja mellan och (kött och fisk) och dryck beställde du samtidigt. Inom mindre än en timme hade alla fått sin mat, de hade dukat av och släckt lamporna i kabinen - det är imponerande. Sedan älskade jag att de inte tända upp flyget förrän det var 45 minuter kvar till landning. Då delade de ut frukost till alla och fick undan allt på 30 minuter. Är det något jag verkligen avskyr så är det när du flyger nattflyg och de tänder upp mitt i natten fast det är över två timmar till landning låt oss sova!

Planet känns luftigt, jag kände mig inte instängd, kuddar och filtar finns självklart också i ekonomiklass och ja servicen var verkligen jättebra. Planet var i tid både på vägen dit och hem och det har jag hört många säga innan - Thai Airways har knappast några förseningar.

Det är många faktorer som skulle få mig att välja Thai Airways igen med framförallt älskar jag

  • Allt ingår i biljettpriset

  • De prioriterar resenärers sömn

  • Servicen är fenomenal - i en värld där många som jobbar på flyg tycker gäster är ett störande moment är detta helt tvärtom.

  • Du vinner tid på resmålet med deras tidtabell från Stockholm

  • De har minimalt med förseningar

Vagabonds resebarometer och mina tankar

Idag började jag dagen på Medelhavsmuseet och åt en god frukost samtidigt som tidningen Vagabond med redaktör Per J Andersson i spetsen presenterade årets resebarometer.

FullSizeRender.jpg

Resebarometern är en undersökning som Vagabond gjort tillsammans med ERV (Europeiska Reseförsäkring. Det är Sveriges största resevaneundersökning där enkäter skickats ut till 6500 personer och 54% svarade. Av de 54% hade ca 2000 personer rest utomlands på en privatresa.

2018 blev året då flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att resa utomlands. Trots att antal resor minskade spenderade vi mer än någonsin på utlandsresor - hela 195 miljarder kronor.

Hur och Var reste vi 2018?

Som vanligt toppar Spanien (tänk Mallorca, Kanarieöarna, Barcelona, Malaga, Madrid), följt av Danmark, Tyskland och Grekland. Landet som ökar mest är Turkiet och Kroatien tappar mest turister. 65% av de som reste flög till sin destination och enbart 3% tog faktiskt tåget. Det ska bli väldigt spännande att se dessa siffror nästa år!

58% som reser väljer att bo på hotell och bara 6% bor i hus/lägenhet (till exempel Air bnb). Många vill göra någon aktivitet på semestern, de flesta reser i juli och är delaktiga i val av resmål, äldre reser väldigt mycket mer än tidigare.

FullSizeRender.jpg

Hur reser vi 2019?

På frågan hur man kommer förändra sitt resande 2019 svarar hela 35% att de kommer göra färre resor utomlands och 32% anger att detta är på grund av miljöskäl. Per J Andersson spår att tåg kommer att växa lavinartat när bokningsflödet blir enklare. Han tror också att vi kommer besöka våra grannländer i Norden samt Polen och Tyskland i mycket större utsträckning.

Mina tankar

Att utlandsresorna minskade 2018 tycker jag inte alls är förvånande då vi hade en sommar med över 30 grader i nästan 3 månader. Jag tror resultatet hade varit helt annat om Sverige hade haft 15 grader och regn juni, juli och augusti.

Jag tror också att det är lätt att säga att “jag kommer flyga mindre” tills du sitter där på din semester en dålig svensk sommar - men jag kan ha fel. Tåg kanske ökar bland äldre men jag har svårt att se att småbarnsföräldrar tar sin tre barn under 6 år på tåget ner till Grekland i juli. I en annan undersökning jag såg nyligen lider vi inte brist på pengar när det kommer till resor utan tid. Och då har jag svårt att se att du lägger många semesterdagar på just resan till resmålet. Jag tycker också debatten blivit väldigt svart eller vit mellan tåg och flyg, vi får inte glömma att många också åker bil, husbilar skjuter i höjden och båt växer.

När det kommer till boende tror jag att hotell kommer öka ännu mer. Man vill bo på ett koncept, hotellet är ibland viktigare än själva resmålet och man vill ha semester på riktigt. Jag tror att Air bnb tyvärr skjutit sig själv i foten då prissättningen är uppåt väggarna på sina håll.

Jag hoppas flygresorna fortsätter gå ned för miljöns skull men jag hoppas inte man väljer bort världen för det. Jag har själv nästan helt slutat flyga till våra nordiska länder för jobb utan vi kör mycket skypemöten istället.

Vad tror du om 2019?

aegeanbluepool.jpg

Var i Thailand ska man åka?

var_i_thailand_ska_man

Ja exakt den frågan får jag ofta och det måste vara en utav de mest sökta frågor hos Google av svenskar när den mörka hösten smyger sig på. Vilket ställe i Thailand väljer man och hur vet man att det stället har vad man är ute efter?

Vart åker man i Thailand?

Det finns ju inget lätt svar på denna fråga men en början kan vara att bena ut vilken typ av resa är det du är ute efter. Se landet? Sola och bada? Upplevelser i naturen? Storstad? Är vädret viktigt så kan du först titta hur vädret är i Thailand perioden du tänker resa - att vara inställd på sol och bad och hamna i en regnperiod kan förstöra vilken resa som helst.

Bangkok

Jag älskar ju Bangkok det vet ni ju. Jag tycker inte du ska hoppa över Bangkok när du reser till Thailand även om du reser med små barn, läs min guide till Barn i Bangkok här. Dessutom är det oftast väldigt mycket mer prisvärt att flyga till Bangkok och sedan fortsätta inrikes med Air Asia, NOK Air, Bangkok Airways eller något annat flygbolag som flyger inrikes till bra pris. Bangkok är asiatisk storstad extra allt, här hittar du det riktiga Thailand, det finns fantastisk mat, massor att upptäcka och takbarer som får dig att tappa andan. Läs min guide till Bangkok här. Och missa inte mina 100 tips till Bangkok. Jag har också sammanställt en shoppingguide till Bangkok och listat Bangkoks bästa hotell med pool på taket.

Streetfood i Bangkok

Streetfood i Bangkok


Pattaya, Rayong, Mae Phim, Koh Samet samt Hua Hin

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya ligger två timmar från Bangkok och jag skulle aldrig rekommendera Pattaya till någon, tyvärr. Pattaya tar fram Thailands alla sämsta sidor. Dyrt, smutsigt, prostitution, droger och nej inte ens stränderna är fina.

Från Bangkok till Rayong och Mae Phim tar det ca tre timmar med bil. Här finns massor av hotell, hus att hyra och svenskar som övervintrar. Jag tycker dessa ställen är kanon om du är i Bangkok och vill känna sand mellan tårna för en helg men personligen tycker jag inte stränderna är så mycket att hurra för. Men det finns ett lugn, många stannar här länge och numera finns även en svensk skola.

Tar du båten vidare till Koh Samet (färja ca 40 minuter eller speedboat halva tiden) hittar du betydligt härligare och vita stränder men det är också betydligt dyrare - allt från boende till mat. Jag har varit djupt förälskad i Koh Samet men sedan vällde turismen in och nu kan det kännas lite trång på sina håll.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Hua Hin ligger mittemot den svarta pilen på kartan - på det gröna området. Hua Hin ligger också cirka tre timmar från Bangkok.  Här finns fina hotell, restauranger, och det är en perfekt weekend från Bangkoks storstadsliv men stränderna är inte de där paradisstränderna du ser på vykort från Thailand. Både Hua Hin och Huay Yang (söder om Hua Hin) har svenska skolor, det är mycket stora hotellkomplex och gated communites.

Söder om Hua Hin hittar du först Pranburi där lugn råder, stränderna är orörda och mycket finare än i Hua Hin. Fortsätter du ännu längre ned kommer du till Bang Saphan där det finns fina resorts och stränderna blir ännu bättre. Och ännu längre ned hittar du Chumpon, påminner om hur Thailand var för 30 år sedan. Öde stränder med turkost vatten, knappt några resorts och du kan vara helt ifred.

Summering: Lätt att ta sig till från Bangkok, du behöver inte flyga inrikes men till Chumpon tar det ca 6 timmar med bil. Stränderna blir vackrare och vackrare ju längre söder om Hua Hin du kommer. Här är det mest regn september och oktober och finast väder dec-mars.


 

Koh Chang, Koh Mak, Koh Kood

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Dessa öar är några favoriter hos mig. Det tar över sex timmar att sig hit från Bangkok med bil men det går också att flyga till Trat med Bangkok Airways men det brukar bli rejält dyrt. Från Trat tar du färjan till Koh Chang som tar ca 30 minuter. Koh Chang är en stor ö, med fina stränder, många hotell och dessutom stor regnskog att utforska. Åk på utflykt till skogen, spana in djur, gå på lättare trekking eller åk ut på fisketur.

Koh Mak är en storfavorit hos mig, här råder lugn, kritvita stränder och avkoppling deluxe. Det tar ca 1,5 timme med speedboat från Koh Chang till Koh Mak och ännu en timme till Koh Kood. Koh Mak är inte stort, det är mysigt att åka runt ön och det enda trista här är att det stundtals är sandloppor så se till att ta med kokosolja.

Koh Kood har fantastiska stränder, mycket djungel och är en fin ö men svår att ta sig runt på och du blir lätt fast på den resort du bor på. Här får du en känsla av hur Thailand var för 20 år sen.

Summering: Relativt lång från Bangkok med bil/buss och dyrt att flyga, men väl framme värt mödan. Våga ta en avstickare från Koh Chang till de mindre öarna. Som mest regn juli till september och bäst väder december till februari.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.


 

Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao

Från Bangkok till Koh Samui flyger du med Bangkok Airways och det tar drygt en timme - boka biljetter i god tid. Det går också att åka nattbuss från Bangkok men resan tar över 13 timmar och sedan är det färja som gäller. Koh Samui är Thailands tredje största ö och är kanske något lugnare än den andra sidan av Thailand. Chaweng och Lamai är de mest populära stränderna. Ön har mysiga bungalows, du kan snorkla, dyka och ett stort plus är att det här oftast är fint väder under den svenska sommaren - när resten av Thailand kan vara väldigt ostadigt. Strandliv men också en stor ö där det finns mer att göra än att bara ligga i hängmattan.

Båten till Koh Phangan tar cirka 30 min från Koh Samui, och ön är bara två mil lång. Här finns fina stränder, från enkla bungalows till lyxboende och fin snorkling. Det är också här du kan delta i full moon party på stranden Had Rin. Det är också runt den stranden de flesta barer, restauranger och butiker finns.

Koh Tao är en pytteö som ligger ytterligare en timme bort med båt och du anländer oftast till Had Sairee som är Koh Taos långa fin strand längs västkusten. Mycket klarare vatten än vid Samui, den här kallas för dykön av en anledning. Dykställen avlöser varandra och det är sol och bad och vattenaktivitet som gäller.

Summering: Dykparadis, relativt nära mellan öarna och mycket att göra. Krävs inrikesflyg från Bangkok och endast ett eller två flygbolag trafikerar denna sträcka. Här regnar det som mest oktober och november och bäst väder är februari till april.


 

Similian Islands, Khao Lak, Phuket

Similian Island är en ögrupp och en nationalpark på 9 små öar med magiskt vatten. Kristallklart och som gjort för att snorkla och dyka. Similian Island når du genom båt, tar ca en timme från Koh Lak och två timmar från Phuket. Dessa öar är öppna oktober-maj, du får besöka alla utom nummer 1 (ja de är namngivna efter siffror) på grund av sköldpaddor som lägger ägg. Läs mer om Similan och Surin här.

Phuket är Thailands största ö och här ligger Patong, Kamala, Kata och Bang Tao beach. Phukets stränder är helt ok men väldigt exploaterade och ön är ganska dyr. Personligen gillar jag Nai Yang beach bäst där det fortfarande råder ett lugn. Undvik Bangla Road i Patong då det kan jämföras med Nana i Bangkok - det vill säga Thailands baksida. Till Phuket kan du flyga från Bangkok med Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways resan ta ca en timme.

Khao Lak är i stort sett en två mil lång sandstrand som totalförstördes av tsunamin men som åter blivit ett paradis. Coconut beach är en helt otrolig fin strand med vit sand, gungor, restauranger och hängande palmer. Hotellen avlöser varandra, långgrunt, barnvänligt och restauranger finns lite varstans. Ca en timmes resa från Phuket med taxi. Här är mina bästa tips på utflykter kring Khao Lak.

Summering: Lätt att ta sig till Phuket och där finns mycket att göra även om det kanske inte är det bästa Thailand har att visa upp. För bättre stränder ta dig vidare upp mot Khao Lak och ut på de mindre öarna som Koh Kho Khao. Här regnar det mest september och oktober och är som finast januari till mars.

Nai Yang Beach, Phuket

Nai Yang Beach, Phuket

Pak Weep Beach, Khao Lak

Pak Weep Beach, Khao Lak


 

Krabi, Koh Lanta, Koh Phi phi

Till Krabi tar det också dryga timmen att flyga från Bangkok och det finns en uppsjö med inrikes flyg bland annat Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways. Krabi har två större stränder Ao nang och Railay Beach. Ao nang har betydligt fler boenden men också bullrig trafik och stranden är ingen paradisstrand men det är betydligt mer folkliv här. Till Railay kommer du med båt från Ao nang (ca 10 minuter) och här råder lugn, det är betydligt mysigare och finare men inte alls samma utbud av restauranger och shopping. Ett tips är att bo vid Railay men ta båten in till Ao nang för middag och folkliv när man börjar känna sig isolerad. Men förvänta dig inte att du är ensam - här är det trångt på stranden.

Koh Lanta ligger ca två timmar söder om Krabi med båt eller bil och detta är för många svenskar paradiset. Sammetslena stränder, barnvänligt, svenska skolor och många åker hit för en thaimout. På Khlong Dao Beach finns allt barnfamiljer kan önska sig om du inte rädd för att träffa svenskar. Men det är vid Klong Nin och söderut som du hittar fantastiska stränder och lugnet. Läs här var du ska bo på Koh Lanta. Utanför Koh Lanta finns paradisöar som Koh Ngai, Koh Mook och Koh Kradan. Läs om mina fördomar kring Koh Lanta här och om vad som stämde och inte.

Ta färjan i 1,5 timme från Koh Lanta och du hamnar på Koh Phi Phi. En partyö med ett ganska smutsigt centrum men med en del fina stränder och härligt utflykter som till stranden där The Beach spelades in och Monkey Beach.

Summering: Det är lätt att ta sig mellan de olika ställena, väldigt mycket svenskar i området, det finns många småöar runt omkring som är värda att besöka, kritvita stränder med palmer och väldigt barnvänligt. Regnperiod september till november och bäst väder januari till mars.

Älskade Koh Lanta.

Älskade Koh Lanta.


Hat Yai och Koh Lipe

Längst ned mot gränsen till Malaysia ligger Hat Yai. Hit flyger du med de flesta flygbolag som också flyger till Phuket och Krabi. Hat Yai är i sig inte mycket att se men det är här du hamnar om du ska flyga så nära Koh Lipe som möjligt och sedan tar du färja i 1,5 timme. (Du kan också åka båt från Koh Lanta till Koh Lipe men det tar tre timmar med speedboat. ) Många menar att Koh Lipe är paradiset på jorden och speciellt Sunrise Beach där du kan se både solens upp- och nedgång, det är lugnet som råder, bra restauranger och stranden är bred och har en sand som är kritvit och puderfin.

Summering: Flyger du inte kan det vara en lång väg till Koh Lipe, speciellt om du reser med barn. Vågorna går stundtals höga men det kan det vara värt om paradiset väntar där ute. Mest regn augusti till oktober och bäst väder december till februari


 

Isaan, Khon Kaen, Udon Thani

Många säger att Isaan är det riktiga Thailand och ja du bör absolut se det men det räcker med ett par dagar. Isaan är hela det oranga området på kartan och består mest av landsbygd, ris- och fiskodlingar. Hit har inte turismen riktigt nått än, det är otroligt billigt och många stannar i Udon Thani för att sedan ta sig till Vientiane i Laos. Buss från Bangkok till Udon Thani tar 12 timmar medans flyg tar en timme.

Summering: Har du inte sett Isaan har du inte sett Thailand. Har du inte sett Isaan kan det vara svårt att förstå hur livet för ut för thailändare som inte lever på enbart turismen. Mest regn juni till september och bäst väder december till februari

khmer-wat-temple-3-1526939.jpg

Chiang Mai och Chiang Rai

Personligen tycker jag Chiang Mai är vackrast i hela Thailand men många svenskar väljer bort staden på grund av att den saknar stränder. Staden med ringmuren, berget Doi Suthep, alla tempe, fantastiska utflykter som trekking i regnskogen eller river rafting. Restauranger och caféer, yogacenter, marknader och dessutom väldigt prisvärt. Till Chiang Mai från Bangkok flyger i stort sett alla flybolag, nattbussar går varje kväll och har du tiden för dig rekommenderar jag tåget på dagtid. 12 timmar tar det och du får se hela Thailand susa förbi utanför fönstret. Chiang Mai tips hittar du här

Chiang Rai ligger drygt 3 timmars resa norr om Chiang Mai, vid gränsen till Burma och Laos. Chiang Rai är litet och kanske inte så mycket att se men det är här du kan besöka den gyllene triangeln där Thailand, Burma och Laos mötes.

Summering: Att flyga från Krabi eler Phuket till Chiang Mai tar mindre än två timmar. Nästa gång du besöker stränder, lägg till några extra dagar och spendera dessa i norra Thailand. Du kommer inte bli besviken. Mest regn juli till september och bäst väder december till mars.

Det var i stora drag Thailands olika platser och jag har medvetet valt att fokusera mer på öar än Isaan då det ändå är söder ut de flesta svenskar väljer att åka.

2018 i resor

2018 levererade verkligen i termer av resor. Vi tar en titt:

Januari på Kap Verde

Året började med att jag fick chansen att resa till Kap Verde för att jobba. Det var så roligt att få se ön Sal, mitt ute i Atlanten. Stränderna var oändliga, vattnet knallturkost och staden Santa Maria var så fin. Frågan jag absolut fått flesta gånger sedan jag varit där är - Blåser det på Kap Verde? Här finns svaret.

Här kan du läsa mina tips till Sal

batar.jpg

Februari i Riga och Stockholm

Februari bjöd på bloggresa till Lettland och Riga med härliga personer. Det var isakllt men urvackert och jag skulle gärna åka tillbaka när det är lite varmare. Här finns härliga ställen i Riga som jag besökte.

riga_city.jpg

Mars i Thailand

Jag fick jobba i Thailand en vecka i mars och grät nästan av lycka över att vara tillbaka i Asien.

Jag bodde i Khao Lak men rese runt väldigt mycket, fick uppleva magiska Khao Sok, pärlan Koh Kho Khao och ett utav mina mest lästa inlägg 2018 är Koh Lanta eller Khao Lak.

strandkhaolak.jpg

April med kryssning och i Dublin

I april fick jag chansen att kryssa med världens största kryssningsfartyg Symphony of the Seas och oj vilken båt!

emmabla.jpg

I slutet av april resten jag på bloggresa till Dublin vilket var så fint! Jag hade drömt om Dublin i flera år så det var härligt att äntligen få se staden. Jag besökte Dublins bästa restauranger - och maten på Irland var verkligen över förväntan. Här är mina tips till Dublin och här skrev jag om fina utflykter nära Dublin.

dublin.jpg

Maj på Kanarieöarna och i London

Maj började med jobbresa till Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria.

Sedan tog jag med Aramis på en resa till London och vi hade det så mysigt! Vi bodde i Holland Park och varvade museum med härliga plaster, rolig shopping och åkte väldigt mycket buss.

broaramis.jpg

Juni på Kreta och Sardinien

I juni åkte jag för att jobba på Kreta. Vi åkte runt i stort sett hela ön och oj vad det finns mycket att se och göra. Här är mina bästa utflykter på Kreta. Men tänk på att avstånden är stora så planera din tid väl. Här kan du läsa om att hyra bil på Kreta

kreta.JPG

Över midsommar hyrde vi ett drömhus på Sardinien med våra vänner. Det var så drömmigt att jag ville köpa loss det men det hade jag tyvärr inte råd med. Vi njöt av italiensk mat, egen pool, paradisstränder och doften av sommar.

sardinien.JPG

Juli i Småland

I juli slog Sverige värmerekord gång på gång och vi var mycket i Småland.

Augusti i Grekland

Precis innan skolan började åkte hela familjen till Grekland på en familjeseemster extra allt. Barnen älskade det, vi vuxna älskade det - win win. Läs om vår vecka på Aegean Blue på Rhodos.

aegeanbluepool.jpg

September i Albanien

I slutet av september flög jag till Korfu och båt till Albanien för att jobba. Ett helt nytt land för mig som har de absolut finaste stränderna jag sett i Europa. Läs här om strandparadiset Ksamil i Albanien.

ksamil3.jpg

Oktober i Italien

Första oktober reste jag till Neapel och vidare till Amalfikusten, också för jobb. Det var minst lika vackert som jag hade trott och maten var otrolig. Vi plockade citroner, besökte vingårdar, var till Neapel, Capri, Pompei, Positano och Sorrento. Vi gjorde mozzarella, stampade vindruvor, åkte båt och jag träffade härliga kollegor från hela Europa. Så här tar du dig till Amalfikusten.

Neapel hade jag hört skulle vara trist och smutsigt men jag tyckte det var en fantastisk stad där jag hittade det riktiga Italien. Här är mina tips till Neapel.

market_neapel.jpg

November på Gran Canaria

Jag återvände till Gran Canaria i november för mer jobb. Och jag som kanske inte haft så höga tankar om ön erkänner att jag hade fel. Herregud så vackert det var! Från stranden i Maspalomas till bergsbyar, raviner, vingårdar och fina Las Palmas.

gran_canaria.JPG

December i Manchester

Årets sista månad åkte jag till mina vänner i Manchester för at hälsa på och för att uppleva Manchester julmarknad. Det var 9 grader varmt, solen sken och det var en ljuvlig helg! Jag hann också med en superhärlig dag i Chester. Älskar England och Cheshire!

manchester.JPG

Vilket år och vilka härliga resor det blev!

Nu välkomnar jag 2019 som jag hoppas blir minst lika bra och först ut är familjesemester i Thailand i februari!

Från Stockholm till Göteborg med MTR Express

I helgen när jag skulle åka till Göteborg kände jag att det var läge att testa MTR Express istället för SJ på grund av att mina 5 senaste resor med SJ har inneburit problem men också för att MTR går snabbare och var billigare.

FullSizeRender.jpg

Det var jättelätt att boka resa i appen och jag valde Flex-klass vilket betyder att du kan boka om biljetten till en annan tid samma dag som du ska åka, du får välja plats och den är återbetalningsbar. Det var en himla tur att jag valde detta och inte Fix-klass (billigast men inte ett öre tillbaka) för när fredagen kom och jag skulle åka var Älva sjuk och jag fick lov att boka om min resa till lördag. (Det finns också 1:a klass Plus där allt i Fix ingår samt en måltid ingår och den serveras vid din plats samt lyxen att boka sätet bredvid gratis så du kan bre ut dig rejält. )

Jag har bara hyllningsord att säga om MTR Express efter min första resa med dem. Fräscha tåg, sköna säten, rent och fint. Jag hade en bakåtvänd plats på vägen till Göteborg och började må illa, som vanligt. Frågade personalen om det var möjligt att byta plats och blev visade till en kupé som var näst intill tom och jag kunde välja och vraka bland framåtvända platser.

Extra härligt att de har tidningen RES i varje säte för att väcka extra reslust!

FullSizeRender.jpg

I bistron serverades räksmörgås, wraps, sallader, smörgåsar, sötsaker och godis. Jag köpte enbart kaffe men bara de ljuvliga orden, vill du ha varm mjölk i kaffet fick mig att smälta, istället för de trista trekantsförpackningarna med lång hållbarhet. Och har ni sett hur snygga koppar har de?

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Och vet ni, det var helg, runt Stockholm hade årets första snö fallit och MTR höll tiden på dit- och hemvägen! Jag kommer välja MTR igen om jag ska mot Göteborg, utan tvekan.

Resebloggare utan friluftskläder - om att klä sig efter väder

I SAMARBETE MED ENGELBERT STRAUSS


Jag reser mycket. Både i jobbet och privat. Tyvärr har jag inte riktigt förstått det här med kläder efter väder än och jag står då och då i storslagen natur, i skyfall i en gul regnjacka - supersnygg men inte vidare praktiskt. För det är lite min devis - det måste vara snyggt annars köper jag det inte.

Detta inlägg skriva i samarbete med engelbert strauss som jag faktiskt inte visste existerade förrän förra veckan men som har mycket bra funktionskläder - precis det min garderob gapar tomt på.

IMG_3753.JPG

Jag har kommit till den punkten i livet att det är dags att prioritera hur kläder faktiskt är mot väder och vind - också. Jag har alltid gått på snygghet och pris, det vill säga att jag inte vill lägga för mycket pengar på kläder jag inte använder varje dag. Det betyder i praktiken att jag har köpt regnjacka på Lindex och stövlar hos  någon annan modekedja vilket resulterar i att det ofta läcker in, tyget andas inte och rörligheten är sådär. Men nu har jag påbörjat min resa mot mer anpassade kläder. I veckan åker jag ju till Kanarieöarna och även om jag hoppas på sol och molnfritt har jag lärt mig att vädret skiftar snabbt på dessa öar. Därför har jag i dagarna investerat i en dunjacka, ni vet en sån där lättviktsjacka som inte tar någon plats i resväskan och som är perfekt om det blåser kallt på kvällen. Jag var till XXL, provade ut en bra, valde utifrån funktion istället för pris och nu känner jag mig som McGayver (krävs ytterst lite). Jag kom också på att den är perfekt att ha under min ullkappa om det nu blir en kall vinter i Sverige. Det är ju väldigt många resmål som faktiskt är sådana att vädret växlar snabbt och det kan vara sol vid kusten och oväder vid bergen eller att man vill kombinera storstad med naturupplevelse. Jag drömmer ju till exempel om Island men har inte tagit mig dit än och det beror mycket på att jag är rädd för kylan, vädret och att inte kunna njuta.

FullSizeRender.jpg

Hemma hos oss är ju Micke min motsats och han använder i stort sett bara praktiska kläder både jobb och privat. Han har arbetskläder , friluftskläder, kläder för spöregn, snö, höststorm och jobbar väldigt mycket lager på lager. Detta betyder att det också är han som är mest ute med våra barn i naturen och jag är mer den som tar dem till storstäder, café och lekpark. Men ett led i detta nya liv är att jag också ska investera i regnbyxor och täckbyxor för att kunna vara ute mer även när det regnar eller är kallt. Nej jag kanske inte njuter av det men då slipper jag iallafall tänka på hur mycket jag fryser, också. Dessutom vill jag ju gärna resa till ställen där naturen är magisk och det är ju lite lättare om man har praktiska kläder på sig. Jag kommer nog aldrig bli en person väljer tält före hotell - men en bit på vägen är gott nog. Jag vet inte hur många gånger jag inte kunnat slappna av och ha kul ute pga blåfrusen om tårna, dyblöta jeans eller jacka som inte står emot regn och rusk.

8C3AB85E-8B12-4EBA-9918-A1BCB25D0244.JPG

engelbert strauss har kläder för hela familjen, bland annat underställ som både jag och barnen skulle behöva. Jag har ofta tänkt att jag köper en varm jacka och sen räcker det men jag har nu lärt mig den här lager på lager principen och att ull är 100 gånger bättre än bomull. Ja ni hör jag är en rookie men jag lär mig. Och jag får kanske bara acceptera att jag inte kommer att flytta tillbaka till Asien inom kort och istället för sommarplagg som jag hinner använder 2-3 gånger får den fyllas med kläder anpassad för svensk väder.

5F27E260-1DAB-48E4-9CB9-85C5EC939BD5.JPG

Var är det varmt i februari?

Februari är väl ändå en trist månad, eller hur? En är trött på vinter sen länge och än är det långt till vår. Men hur långt måste man flyga för att få värme i februari? Det beror ju helt på hur varmt du vill ha det.

Kort flygtid till värmen i februari

Kap Verde

Medeltemperatur 24 grader i luft och 22 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid 7 timmar
Tidsskillnad -2 timmar

batar.jpg

Dubai

Medeltemperatur 25 grader i luft och 22 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid 6,5 timmar
Tidsskillnad +3 timmar

u-a-e-1154532_1280.jpg

Egypten

Medeltemperatur 22 grader i luft och 20 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid drygt 5 timmar
Tidsskillnad +1 timme

Kanarieöarna (Lanzarote, Teneriffa, Fuerteventura och Gran Canaria)

Medeltemperatur 21 grader i luft och 18 i vattnet
22-26 regnfria dagar
Flygtid drygt 6 timmar
Tidsskillnad -1 timme

grancanaria.jpg

Marocko (Agadir)

Medeltemperatur 21 grader i luft och 16 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 6 timmar
Tidsskillnad -1 timme

Portugal (Madeira)

Medeltemperatur 18 grader i luft och 18 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid 5 timmar
Tidsskillnad -1 timme

madeira-3386280_1280.jpg

Södra Spanien (Malaga)

Medeltemperatur 18 grader i luft och 14 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 4 timmar
Tidsskillnad -1 timme


Längre flygtid till riktig värme i februari

Thailand

Medeltemperatur 33 grader i luft och 27 i vattnet
26 regnfria dagar
Flygtid 10-11 timmar
Tidsskillnad +6 timmar

thai1.jpg

Sri Lanka

Medeltemperatur 31 grader i luft och 27 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 10 timmar
Tidsskillnad +4,5 timmar

Mexico

Medeltemperatur 30 grader i luft och 25 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 11 timmar
Tidsskillnad -7 timmar

cancun-1228131_1280.jpg

Miami

Medeltemperatur 24 grader i luft och 24 i vattnet
18 regnfria dagar
Flygtid 10,5 timmar
Tidsskillnad -6 timmar

Vietnam (södra)

Medeltemperatur 31 grader i luft och 25 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 10-11 timmar
Tidsskillnad +6 timmar

phu-quoc-island-2996302_1280.jpg

Mauritius

Medeltemperatur 29 grader i luft och 27 i vattnet
8 regnfria dagar
Flygtid 12 timmar
Tidsskillnad +3 timmar

Dominikanska Republiken

Medeltemperatur 29 grader i luft och 26 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 11 timmar
Tidsskillnad -5 timmar

palms-1012118_1280.jpg

Vart är det varmt på höstlovet?

RESMAL till HOSTLOVET.jpg

Det är en högst relevant fråga när man har skolbarn. Många kan inte vara borta längre än en vecka och tycker det är lite långt att resa till Thailand. Här kommer 7 resmål där det är varmt på höstlovet och har en relativt kort flygtid med lite tidsskillnad.

 

Cypern på höstlovet

rock-3630879_1280.jpg

Cypern är den del i Medelhavet där värmen stannar länge. I oktober är det fortfarande runt 25 grader här och havet är ljummet. Stränder är nästan tomma om du jämför med juli och festen i Ayia Napa är över. Snorkla i Medelhavets klaraste vatten och ladda batterierna i en solstol.

Flygtid: 4 timmar
Tidskillnad: +1 timme

cyprus-2636879_1280.jpg

 

Egypten på höstlovet

pyramids-2371501_1280.jpg

Till Egypten är det näst intill för varmt att åka på sommaren men på höstlovet är det perfekt. Runt 27- 30 grader , 30 regnfria dagar och så mycket att se och göra. Vänner till mig som dykt här säger att dykningen i Egypten slår både Maldiverna och Thailand, dessutom är snorkling jättebra. Strandliv eller upptäck basarerna, pyramider, åk båt eller på ökensafari – dessutom ett relativt billigt resmål.

Flygtid: 5,5 timme
Tidsskillnad: + 1 timme

 

dyka_egypten.jpg

 

Kanarieöarna på höstlovet

beach-2091797_1280.jpg

Höstlovet är perfekt för Kanarieöarna skulle jag säga. Om det kan vara opålitligt väder i januari och februari så är oktober solsäkert, havet varmt och medeltemperaturen ligger runt 26 grader. Välj mellan Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, eller pytteöarna La Gomera och La Palma. Gran Canaria har stränder, mysiga byar, den lilla storstaden Las Palmas, bra vandring och öken. Teneriffa passar om du vill ha mer äventyr, hyra bil och åka över bergen men här finns också stränder och vulkanen Teide. Fuerteventura har Kanarieöarnas längsta och härligaste stränder, Lanzarote är en karg vulkanö med ett häftigt landskap och La Gomera och La Palma är perfekta för mer äventyr än strandhäng.

Flygtid: 6 timmar
Tidsskillnad: -1 timme

tenerife-2047229_1280.jpg

 

Dubai på höstlovet

u-a-e-1154532_1280.jpg

Dubai har över 30 grader i både oktober och november. Här finns så mycket att göra att du inte behöver att tråkigt en sekund om du inte vill. Shoppa i enorma shoppingmalls, åk skidor, bada, rid kamel, åk ut i öknen, besök världens högsta byggnad, bo på lyxhotell, åk båt till den gamla delen av Dubai eller stanna bara på hotell och njut av sol, pool och strand. Dubai kan vara dyrt men det blir vad du gör det till – det finns billiga alternativ likaväl som svindyra,

Flygtid: Drygt 6 timmar
Tidsskillnad: +3 timmar

dubai-239166_1280.jpg

 

Turkiet på höstlovet

beach-882792_1280.jpg

Turisterna börjar återvända till Turkiet i år och i Alanya är det fortfarande över 25 grader i oktober. Det är ett prisvärt resmål, du kan kombinera sol och bad med utflykter, golf, träning och turkisk mat är fantastisk!

Flygtid: 4 timmar
Tidsskillnad: +1 timme

alanya-harbour-2819339_1280.jpg

 

Kap Verde på höstlovet

beachmorning.jpg

Kap Verde har 360 soldagar om året och i oktober är medeltemperaturen 30 grader i luften och 25 i havet. Välj om du vill resa till Sal där det finns mer aktiviteter att hitta på eller om du vill ha mer avkoppling på de oändliga stränder på Boavista. Upplev Afrika som är väldigt annorlunda mot Europa. På Kap Verde blåser det mest december-februari så i oktober har inte de riktiga höststormarna slagit till än.  Hur mycket blåser det på Kap Verde egentligen?

Flygtid: 7,5 timmar
Tidsskillnad: -2 timmar

tavlor.jpg

 

Spanien på höstlovet

nerja-957035_1280.jpg

De senaste åren har det varit väldigt varmt i Spanien på höstlovet, speciellt kring Malaga och Nerja. Flyg till bra pris med Ryan air och hyr en lägenhet genom Air BnB för att få ned kostnaderna. Njut av sol, strand och tapas, ta en tur upp i bergen och se mer av landet.

Flygtid: Drygt 4 timmar
Tidsskillnad: 0

puerto-banus-806346_1280.jpg

Så in nu och boka resa inför höstlovet, det går att hitta prisvärda alternativ och möt solen när mörkret lägger sig över Sverige.

Hit ska du åka på en höstweekend

Hösten är min favorittid för en weekendresa eller två. Det finns inte en enda extra ledig dag mellan augusti och jul, mörkret kryper närmare och det är ljuvligt att byta miljö för en långhelg. Här kommer mina topptips dit du ska åka i höst, städer som har det där lilla extra och som är extra magiska på hösten.

Weekendstäder i höst

 

Dublin

IMG_3599.JPG

Dublin är en ljuvlig stad på alla sätt! Strosa i Temple Bar, klappa renar i parken, drick öl på microbryggeri, åk 20 minuter utanför staden och se gröna kullar och träd som skiftar i alla härliga färger. Både Norwegian och SAS flyger direkt från Stockholm och flygtiden är endast 2,5 timme. Mer tips till Dublin.

IMG_3677.JPG
door-1182969_1280.jpg

 

Edinburgh

edin3.jpg

Skottland passar sig perfekt på hösten! Stenhus och slott gör sig aldrig så bra som i höstskymningen. Halloween i Edinburgh ska tydligen vara något alldeles extra (jag missade det precis förra året) och dessutom finns det väldigt mycket nya och jättebra restauranger. SAS flyger direkt coh det går utmärkt att kombinera Edinburgh med Glasgow över en långhelg. Edinburgh-tips finns här.

edinburgh.jpg
edinburg2.jpg

 

Bergamo + Comosjön

como1.jpg

Hitta billigt lågprisflyg till Bergamo, spendera ett dygn i den härliga staden och ta sedan hyrbil och kör till magiska Comosjön. Detta ställe kan vara något av det vackraste jag någonsin sett. Boka in några nätter i Bellagio, ta båt till Varenna, lev på pasta och vin och se hur höstdimman lägger sig över sjön. Ryanair flyger tokbilligt direkt till Bergamo eller så kan du flyga till Milano och ta bilen till Como och Bergamo. Här är mina bästa inlägg om Comosjön.

varenna1.jpg
varenna.jpg

 

Madrid

madrid1.jpg

Så underskattad stad! Här är det varmt länge, tapasen är otrolig, strosa i gränderna vid Cava Baja och sitt på en uteservering i november. Flyg direkt med Norwegian eller Iberia och besök Spaniens kanske härligaste stad! Läs om när jag var i Madrid.

madrid2.jpg

 

Rom

rome-1968149_1280.jpg

Rom är alltid en bra idé. Här är det också varmt länge, besök Fontana de Trevi och Colloseum, ät pizza, gå upp för kullarna, köp frukt på marknaden och njuta av det italienska språket runt om dig! Gå vilse i Trastevere, se tanter hänga tvätt mellan husen och glöm slasket som snart är ingång hemma i Sverige. Både SAS och Norwegian flyger direkt. Vad du bör göra i Rom kan du läsa här.

flowerpot-1842098_1280.jpg