Vagabonds resebarometer och mina tankar

Idag började jag dagen på Medelhavsmuseet och åt en god frukost samtidigt som tidningen Vagabond med redaktör Per J Andersson i spetsen presenterade årets resebarometer.

FullSizeRender.jpg

Resebarometern är en undersökning som Vagabond gjort tillsammans med ERV (Europeiska Reseförsäkring. Det är Sveriges största resevaneundersökning där enkäter skickats ut till 6500 personer och 54% svarade. Av de 54% hade ca 2000 personer rest utomlands på en privatresa.

2018 blev året då flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att resa utomlands. Trots att antal resor minskade spenderade vi mer än någonsin på utlandsresor - hela 195 miljarder kronor.

Hur och Var reste vi 2018?

Som vanligt toppar Spanien (tänk Mallorca, Kanarieöarna, Barcelona, Malaga, Madrid), följt av Danmark, Tyskland och Grekland. Landet som ökar mest är Turkiet och Kroatien tappar mest turister. 65% av de som reste flög till sin destination och enbart 3% tog faktiskt tåget. Det ska bli väldigt spännande att se dessa siffror nästa år!

58% som reser väljer att bo på hotell och bara 6% bor i hus/lägenhet (till exempel Air bnb). Många vill göra någon aktivitet på semestern, de flesta reser i juli och är delaktiga i val av resmål, äldre reser väldigt mycket mer än tidigare.

FullSizeRender.jpg

Hur reser vi 2019?

På frågan hur man kommer förändra sitt resande 2019 svarar hela 35% att de kommer göra färre resor utomlands och 32% anger att detta är på grund av miljöskäl. Per J Andersson spår att tåg kommer att växa lavinartat när bokningsflödet blir enklare. Han tror också att vi kommer besöka våra grannländer i Norden samt Polen och Tyskland i mycket större utsträckning.

Mina tankar

Att utlandsresorna minskade 2018 tycker jag inte alls är förvånande då vi hade en sommar med över 30 grader i nästan 3 månader. Jag tror resultatet hade varit helt annat om Sverige hade haft 15 grader och regn juni, juli och augusti.

Jag tror också att det är lätt att säga att “jag kommer flyga mindre” tills du sitter där på din semester en dålig svensk sommar - men jag kan ha fel. Tåg kanske ökar bland äldre men jag har svårt att se att småbarnsföräldrar tar sin tre barn under 6 år på tåget ner till Grekland i juli. I en annan undersökning jag såg nyligen lider vi inte brist på pengar när det kommer till resor utan tid. Och då har jag svårt att se att du lägger många semesterdagar på just resan till resmålet. Jag tycker också debatten blivit väldigt svart eller vit mellan tåg och flyg, vi får inte glömma att många också åker bil, husbilar skjuter i höjden och båt växer.

När det kommer till boende tror jag att hotell kommer öka ännu mer. Man vill bo på ett koncept, hotellet är ibland viktigare än själva resmålet och man vill ha semester på riktigt. Jag tror att Air bnb tyvärr skjutit sig själv i foten då prissättningen är uppåt väggarna på sina håll.

Jag hoppas flygresorna fortsätter gå ned för miljöns skull men jag hoppas inte man väljer bort världen för det. Jag har själv nästan helt slutat flyga till våra nordiska länder för jobb utan vi kör mycket skypemöten istället.

Vad tror du om 2019?

aegeanbluepool.jpg

2018 i resor

2018 levererade verkligen i termer av resor. Vi tar en titt:

Januari på Kap Verde

Året började med att jag fick chansen att resa till Kap Verde för att jobba. Det var så roligt att få se ön Sal, mitt ute i Atlanten. Stränderna var oändliga, vattnet knallturkost och staden Santa Maria var så fin. Frågan jag absolut fått flesta gånger sedan jag varit där är - Blåser det på Kap Verde? Här finns svaret.

Här kan du läsa mina tips till Sal

batar.jpg

Februari i Riga och Stockholm

Februari bjöd på bloggresa till Lettland och Riga med härliga personer. Det var isakllt men urvackert och jag skulle gärna åka tillbaka när det är lite varmare. Här finns härliga ställen i Riga som jag besökte.

riga_city.jpg

Mars i Thailand

Jag fick jobba i Thailand en vecka i mars och grät nästan av lycka över att vara tillbaka i Asien.

Jag bodde i Khao Lak men rese runt väldigt mycket, fick uppleva magiska Khao Sok, pärlan Koh Kho Khao och ett utav mina mest lästa inlägg 2018 är Koh Lanta eller Khao Lak.

strandkhaolak.jpg

April med kryssning och i Dublin

I april fick jag chansen att kryssa med världens största kryssningsfartyg Symphony of the Seas och oj vilken båt!

emmabla.jpg

I slutet av april resten jag på bloggresa till Dublin vilket var så fint! Jag hade drömt om Dublin i flera år så det var härligt att äntligen få se staden. Jag besökte Dublins bästa restauranger - och maten på Irland var verkligen över förväntan. Här är mina tips till Dublin och här skrev jag om fina utflykter nära Dublin.

dublin.jpg

Maj på Kanarieöarna och i London

Maj började med jobbresa till Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria.

Sedan tog jag med Aramis på en resa till London och vi hade det så mysigt! Vi bodde i Holland Park och varvade museum med härliga plaster, rolig shopping och åkte väldigt mycket buss.

broaramis.jpg

Juni på Kreta och Sardinien

I juni åkte jag för att jobba på Kreta. Vi åkte runt i stort sett hela ön och oj vad det finns mycket att se och göra. Här är mina bästa utflykter på Kreta. Men tänk på att avstånden är stora så planera din tid väl. Här kan du läsa om att hyra bil på Kreta

kreta.JPG

Över midsommar hyrde vi ett drömhus på Sardinien med våra vänner. Det var så drömmigt att jag ville köpa loss det men det hade jag tyvärr inte råd med. Vi njöt av italiensk mat, egen pool, paradisstränder och doften av sommar.

sardinien.JPG

Juli i Småland

I juli slog Sverige värmerekord gång på gång och vi var mycket i Småland.

Augusti i Grekland

Precis innan skolan började åkte hela familjen till Grekland på en familjeseemster extra allt. Barnen älskade det, vi vuxna älskade det - win win. Läs om vår vecka på Aegean Blue på Rhodos.

aegeanbluepool.jpg

September i Albanien

I slutet av september flög jag till Korfu och båt till Albanien för att jobba. Ett helt nytt land för mig som har de absolut finaste stränderna jag sett i Europa. Läs här om strandparadiset Ksamil i Albanien.

ksamil3.jpg

Oktober i Italien

Första oktober reste jag till Neapel och vidare till Amalfikusten, också för jobb. Det var minst lika vackert som jag hade trott och maten var otrolig. Vi plockade citroner, besökte vingårdar, var till Neapel, Capri, Pompei, Positano och Sorrento. Vi gjorde mozzarella, stampade vindruvor, åkte båt och jag träffade härliga kollegor från hela Europa. Så här tar du dig till Amalfikusten.

Neapel hade jag hört skulle vara trist och smutsigt men jag tyckte det var en fantastisk stad där jag hittade det riktiga Italien. Här är mina tips till Neapel.

market_neapel.jpg

November på Gran Canaria

Jag återvände till Gran Canaria i november för mer jobb. Och jag som kanske inte haft så höga tankar om ön erkänner att jag hade fel. Herregud så vackert det var! Från stranden i Maspalomas till bergsbyar, raviner, vingårdar och fina Las Palmas.

gran_canaria.JPG

December i Manchester

Årets sista månad åkte jag till mina vänner i Manchester för at hälsa på och för att uppleva Manchester julmarknad. Det var 9 grader varmt, solen sken och det var en ljuvlig helg! Jag hann också med en superhärlig dag i Chester. Älskar England och Cheshire!

manchester.JPG

Vilket år och vilka härliga resor det blev!

Nu välkomnar jag 2019 som jag hoppas blir minst lika bra och först ut är familjesemester i Thailand i februari!

Från Stockholm till Göteborg med MTR Express

I helgen när jag skulle åka till Göteborg kände jag att det var läge att testa MTR Express istället för SJ på grund av att mina 5 senaste resor med SJ har inneburit problem men också för att MTR går snabbare och var billigare.

FullSizeRender.jpg

Det var jättelätt att boka resa i appen och jag valde Flex-klass vilket betyder att du kan boka om biljetten till en annan tid samma dag som du ska åka, du får välja plats och den är återbetalningsbar. Det var en himla tur att jag valde detta och inte Fix-klass (billigast men inte ett öre tillbaka) för när fredagen kom och jag skulle åka var Älva sjuk och jag fick lov att boka om min resa till lördag. (Det finns också 1:a klass Plus där allt i Fix ingår samt en måltid ingår och den serveras vid din plats samt lyxen att boka sätet bredvid gratis så du kan bre ut dig rejält. )

Jag har bara hyllningsord att säga om MTR Express efter min första resa med dem. Fräscha tåg, sköna säten, rent och fint. Jag hade en bakåtvänd plats på vägen till Göteborg och började må illa, som vanligt. Frågade personalen om det var möjligt att byta plats och blev visade till en kupé som var näst intill tom och jag kunde välja och vraka bland framåtvända platser.

Extra härligt att de har tidningen RES i varje säte för att väcka extra reslust!

FullSizeRender.jpg

I bistron serverades räksmörgås, wraps, sallader, smörgåsar, sötsaker och godis. Jag köpte enbart kaffe men bara de ljuvliga orden, vill du ha varm mjölk i kaffet fick mig att smälta, istället för de trista trekantsförpackningarna med lång hållbarhet. Och har ni sett hur snygga koppar har de?

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Och vet ni, det var helg, runt Stockholm hade årets första snö fallit och MTR höll tiden på dit- och hemvägen! Jag kommer välja MTR igen om jag ska mot Göteborg, utan tvekan.

Resebloggare utan friluftskläder - om att klä sig efter väder

I SAMARBETE MED ENGELBERT STRAUSS


Jag reser mycket. Både i jobbet och privat. Tyvärr har jag inte riktigt förstått det här med kläder efter väder än och jag står då och då i storslagen natur, i skyfall i en gul regnjacka - supersnygg men inte vidare praktiskt. För det är lite min devis - det måste vara snyggt annars köper jag det inte.

Detta inlägg skriva i samarbete med engelbert strauss som jag faktiskt inte visste existerade förrän förra veckan men som har mycket bra funktionskläder - precis det min garderob gapar tomt på.

IMG_3753.JPG

Jag har kommit till den punkten i livet att det är dags att prioritera hur kläder faktiskt är mot väder och vind - också. Jag har alltid gått på snygghet och pris, det vill säga att jag inte vill lägga för mycket pengar på kläder jag inte använder varje dag. Det betyder i praktiken att jag har köpt regnjacka på Lindex och stövlar hos  någon annan modekedja vilket resulterar i att det ofta läcker in, tyget andas inte och rörligheten är sådär. Men nu har jag påbörjat min resa mot mer anpassade kläder. I veckan åker jag ju till Kanarieöarna och även om jag hoppas på sol och molnfritt har jag lärt mig att vädret skiftar snabbt på dessa öar. Därför har jag i dagarna investerat i en dunjacka, ni vet en sån där lättviktsjacka som inte tar någon plats i resväskan och som är perfekt om det blåser kallt på kvällen. Jag var till XXL, provade ut en bra, valde utifrån funktion istället för pris och nu känner jag mig som McGayver (krävs ytterst lite). Jag kom också på att den är perfekt att ha under min ullkappa om det nu blir en kall vinter i Sverige. Det är ju väldigt många resmål som faktiskt är sådana att vädret växlar snabbt och det kan vara sol vid kusten och oväder vid bergen eller att man vill kombinera storstad med naturupplevelse. Jag drömmer ju till exempel om Island men har inte tagit mig dit än och det beror mycket på att jag är rädd för kylan, vädret och att inte kunna njuta.

FullSizeRender.jpg

Hemma hos oss är ju Micke min motsats och han använder i stort sett bara praktiska kläder både jobb och privat. Han har arbetskläder , friluftskläder, kläder för spöregn, snö, höststorm och jobbar väldigt mycket lager på lager. Detta betyder att det också är han som är mest ute med våra barn i naturen och jag är mer den som tar dem till storstäder, café och lekpark. Men ett led i detta nya liv är att jag också ska investera i regnbyxor och täckbyxor för att kunna vara ute mer även när det regnar eller är kallt. Nej jag kanske inte njuter av det men då slipper jag iallafall tänka på hur mycket jag fryser, också. Dessutom vill jag ju gärna resa till ställen där naturen är magisk och det är ju lite lättare om man har praktiska kläder på sig. Jag kommer nog aldrig bli en person väljer tält före hotell - men en bit på vägen är gott nog. Jag vet inte hur många gånger jag inte kunnat slappna av och ha kul ute pga blåfrusen om tårna, dyblöta jeans eller jacka som inte står emot regn och rusk.

8C3AB85E-8B12-4EBA-9918-A1BCB25D0244.JPG

engelbert strauss har kläder för hela familjen, bland annat underställ som både jag och barnen skulle behöva. Jag har ofta tänkt att jag köper en varm jacka och sen räcker det men jag har nu lärt mig den här lager på lager principen och att ull är 100 gånger bättre än bomull. Ja ni hör jag är en rookie men jag lär mig. Och jag får kanske bara acceptera att jag inte kommer att flytta tillbaka till Asien inom kort och istället för sommarplagg som jag hinner använder 2-3 gånger får den fyllas med kläder anpassad för svensk väder.

5F27E260-1DAB-48E4-9CB9-85C5EC939BD5.JPG

Var är det varmt i februari?

Februari är väl ändå en trist månad, eller hur? En är trött på vinter sen länge och än är det långt till vår. Men hur långt måste man flyga för att få värme i februari? Det beror ju helt på hur varmt du vill ha det.

Kort flygtid till värmen i februari

Kap Verde

Medeltemperatur 24 grader i luft och 22 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid 7 timmar
Tidsskillnad -2 timmar

batar.jpg

Dubai

Medeltemperatur 25 grader i luft och 22 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid 6,5 timmar
Tidsskillnad +3 timmar

u-a-e-1154532_1280.jpg

Egypten

Medeltemperatur 22 grader i luft och 20 i vattnet
27 regnfria dagar
Flygtid drygt 5 timmar
Tidsskillnad +1 timme

Kanarieöarna (Lanzarote, Teneriffa, Fuerteventura och Gran Canaria)

Medeltemperatur 21 grader i luft och 18 i vattnet
22-26 regnfria dagar
Flygtid drygt 6 timmar
Tidsskillnad -1 timme

grancanaria.jpg

Marocko (Agadir)

Medeltemperatur 21 grader i luft och 16 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 6 timmar
Tidsskillnad -1 timme

Portugal (Madeira)

Medeltemperatur 18 grader i luft och 18 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid 5 timmar
Tidsskillnad -1 timme

madeira-3386280_1280.jpg

Södra Spanien (Malaga)

Medeltemperatur 18 grader i luft och 14 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 4 timmar
Tidsskillnad -1 timme


Längre flygtid till riktig värme i februari

Thailand

Medeltemperatur 33 grader i luft och 27 i vattnet
26 regnfria dagar
Flygtid 10-11 timmar
Tidsskillnad +6 timmar

thai1.jpg

Sri Lanka

Medeltemperatur 31 grader i luft och 27 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 10 timmar
Tidsskillnad +4,5 timmar

Mexico

Medeltemperatur 30 grader i luft och 25 i vattnet
22 regnfria dagar
Flygtid drygt 11 timmar
Tidsskillnad -7 timmar

cancun-1228131_1280.jpg

Miami

Medeltemperatur 24 grader i luft och 24 i vattnet
18 regnfria dagar
Flygtid 10,5 timmar
Tidsskillnad -6 timmar

Vietnam (södra)

Medeltemperatur 31 grader i luft och 25 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 10-11 timmar
Tidsskillnad +6 timmar

phu-quoc-island-2996302_1280.jpg

Mauritius

Medeltemperatur 29 grader i luft och 27 i vattnet
8 regnfria dagar
Flygtid 12 timmar
Tidsskillnad +3 timmar

Dominikanska Republiken

Medeltemperatur 29 grader i luft och 26 i vattnet
23 regnfria dagar
Flygtid 11 timmar
Tidsskillnad -5 timmar

palms-1012118_1280.jpg

Vart är det varmt på höstlovet?

RESMAL till HOSTLOVET.jpg

Det är en högst relevant fråga när man har skolbarn. Många kan inte vara borta längre än en vecka och tycker det är lite långt att resa till Thailand. Här kommer 7 resmål där det är varmt på höstlovet och har en relativt kort flygtid med lite tidsskillnad.

 

Cypern på höstlovet

rock-3630879_1280.jpg

Cypern är den del i Medelhavet där värmen stannar länge. I oktober är det fortfarande runt 25 grader här och havet är ljummet. Stränder är nästan tomma om du jämför med juli och festen i Ayia Napa är över. Snorkla i Medelhavets klaraste vatten och ladda batterierna i en solstol.

Flygtid: 4 timmar
Tidskillnad: +1 timme

cyprus-2636879_1280.jpg

 

Egypten på höstlovet

pyramids-2371501_1280.jpg

Till Egypten är det näst intill för varmt att åka på sommaren men på höstlovet är det perfekt. Runt 27- 30 grader , 30 regnfria dagar och så mycket att se och göra. Vänner till mig som dykt här säger att dykningen i Egypten slår både Maldiverna och Thailand, dessutom är snorkling jättebra. Strandliv eller upptäck basarerna, pyramider, åk båt eller på ökensafari – dessutom ett relativt billigt resmål.

Flygtid: 5,5 timme
Tidsskillnad: + 1 timme

 

dyka_egypten.jpg

 

Kanarieöarna på höstlovet

beach-2091797_1280.jpg

Höstlovet är perfekt för Kanarieöarna skulle jag säga. Om det kan vara opålitligt väder i januari och februari så är oktober solsäkert, havet varmt och medeltemperaturen ligger runt 26 grader. Välj mellan Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, eller pytteöarna La Gomera och La Palma. Gran Canaria har stränder, mysiga byar, den lilla storstaden Las Palmas, bra vandring och öken. Teneriffa passar om du vill ha mer äventyr, hyra bil och åka över bergen men här finns också stränder och vulkanen Teide. Fuerteventura har Kanarieöarnas längsta och härligaste stränder, Lanzarote är en karg vulkanö med ett häftigt landskap och La Gomera och La Palma är perfekta för mer äventyr än strandhäng.

Flygtid: 6 timmar
Tidsskillnad: -1 timme

tenerife-2047229_1280.jpg

 

Dubai på höstlovet

u-a-e-1154532_1280.jpg

Dubai har över 30 grader i både oktober och november. Här finns så mycket att göra att du inte behöver att tråkigt en sekund om du inte vill. Shoppa i enorma shoppingmalls, åk skidor, bada, rid kamel, åk ut i öknen, besök världens högsta byggnad, bo på lyxhotell, åk båt till den gamla delen av Dubai eller stanna bara på hotell och njut av sol, pool och strand. Dubai kan vara dyrt men det blir vad du gör det till – det finns billiga alternativ likaväl som svindyra,

Flygtid: Drygt 6 timmar
Tidsskillnad: +3 timmar

dubai-239166_1280.jpg

 

Turkiet på höstlovet

beach-882792_1280.jpg

Turisterna börjar återvända till Turkiet i år och i Alanya är det fortfarande över 25 grader i oktober. Det är ett prisvärt resmål, du kan kombinera sol och bad med utflykter, golf, träning och turkisk mat är fantastisk!

Flygtid: 4 timmar
Tidsskillnad: +1 timme

alanya-harbour-2819339_1280.jpg

 

Kap Verde på höstlovet

beachmorning.jpg

Kap Verde har 360 soldagar om året och i oktober är medeltemperaturen 30 grader i luften och 25 i havet. Välj om du vill resa till Sal där det finns mer aktiviteter att hitta på eller om du vill ha mer avkoppling på de oändliga stränder på Boavista. Upplev Afrika som är väldigt annorlunda mot Europa. På Kap Verde blåser det mest december-februari så i oktober har inte de riktiga höststormarna slagit till än.  Hur mycket blåser det på Kap Verde egentligen?

Flygtid: 7,5 timmar
Tidsskillnad: -2 timmar

tavlor.jpg

 

Spanien på höstlovet

nerja-957035_1280.jpg

De senaste åren har det varit väldigt varmt i Spanien på höstlovet, speciellt kring Malaga och Nerja. Flyg till bra pris med Ryan air och hyr en lägenhet genom Air BnB för att få ned kostnaderna. Njut av sol, strand och tapas, ta en tur upp i bergen och se mer av landet.

Flygtid: Drygt 4 timmar
Tidsskillnad: 0

puerto-banus-806346_1280.jpg

Så in nu och boka resa inför höstlovet, det går att hitta prisvärda alternativ och möt solen när mörkret lägger sig över Sverige.

Hit ska du åka på en höstweekend

Hösten är min favorittid för en weekendresa eller två. Det finns inte en enda extra ledig dag mellan augusti och jul, mörkret kryper närmare och det är ljuvligt att byta miljö för en långhelg. Här kommer mina topptips dit du ska åka i höst, städer som har det där lilla extra och som är extra magiska på hösten.

Weekendstäder i höst

 

Dublin

IMG_3599.JPG

Dublin är en ljuvlig stad på alla sätt! Strosa i Temple Bar, klappa renar i parken, drick öl på microbryggeri, åk 20 minuter utanför staden och se gröna kullar och träd som skiftar i alla härliga färger. Både Norwegian och SAS flyger direkt från Stockholm och flygtiden är endast 2,5 timme. Mer tips till Dublin.

IMG_3677.JPG
door-1182969_1280.jpg

 

Edinburgh

edin3.jpg

Skottland passar sig perfekt på hösten! Stenhus och slott gör sig aldrig så bra som i höstskymningen. Halloween i Edinburgh ska tydligen vara något alldeles extra (jag missade det precis förra året) och dessutom finns det väldigt mycket nya och jättebra restauranger. SAS flyger direkt coh det går utmärkt att kombinera Edinburgh med Glasgow över en långhelg. Edinburgh-tips finns här.

edinburgh.jpg
edinburg2.jpg

 

Bergamo + Comosjön

como1.jpg

Hitta billigt lågprisflyg till Bergamo, spendera ett dygn i den härliga staden och ta sedan hyrbil och kör till magiska Comosjön. Detta ställe kan vara något av det vackraste jag någonsin sett. Boka in några nätter i Bellagio, ta båt till Varenna, lev på pasta och vin och se hur höstdimman lägger sig över sjön. Ryanair flyger tokbilligt direkt till Bergamo eller så kan du flyga till Milano och ta bilen till Como och Bergamo. Här är mina bästa inlägg om Comosjön.

varenna1.jpg
varenna.jpg

 

Madrid

madrid1.jpg

Så underskattad stad! Här är det varmt länge, tapasen är otrolig, strosa i gränderna vid Cava Baja och sitt på en uteservering i november. Flyg direkt med Norwegian eller Iberia och besök Spaniens kanske härligaste stad! Läs om när jag var i Madrid.

madrid2.jpg

 

Rom

rome-1968149_1280.jpg

Rom är alltid en bra idé. Här är det också varmt länge, besök Fontana de Trevi och Colloseum, ät pizza, gå upp för kullarna, köp frukt på marknaden och njuta av det italienska språket runt om dig! Gå vilse i Trastevere, se tanter hänga tvätt mellan husen och glöm slasket som snart är ingång hemma i Sverige. Både SAS och Norwegian flyger direkt. Vad du bör göra i Rom kan du läsa här.

flowerpot-1842098_1280.jpg

Så hittar du billiga charterresor

Många (och även jag för ett år sedan) säger att charter är så väldigt dyrt och det alltid är billigare att sätta ihop sin egen resa. Det stämmer inte! Här kommer tips till hur du hittar billiga charterresor som ofta blir bra mycket billigare än att boka hotell, flyg, transfer etc på egen hand.

CHARTER.jpg

5 tips till att hitta charterresor till bra pris

Res när andra inte reser

Undvik skollov i största allmänhet om du kan. Res till Medelhavet i slutet av augusti eller september. Res till Thailand eller Maldiverna på sommaren. Välj resmål med stort utbud. Har du is i magen kan du chansa på sista minuten men min erfarenhet är att sista minuten inte är så mycket billigare än att boka "vanliga" resor med avgång inom 1-2 veckor.

IMG_3786.JPG

 

Boka tidigt rabatt

Ofta har resebolagen boka tidigt rabatt precis när en ny säsong släpps. I mitten av sommaren släpps oftast nästa års sommarresor och vet du vart och när du vill åka - boka direkt. Speciellt om du vill ha ett speciellt rum med egen pool eller egen bungalow för de rummen är så få och kommer gå som smör i solsken och inte sänkas.

IMG_3110.JPG

 

Prenumerera på nyhetsbrev

De må komma många nyhetsbrev i din inkorg men dessa är av största intresse. Här hittar du de bästa erbjudandena just nu och är du snabb kan du göra riktigt kap innan alla andra klickar på exakt samma erbjudande. Ibland kan resor vara rabatterade med upp till 70%, så se till att breven inte hamnar i skräpposten!

 

Utnyttja rabatter som Barnpris 1:- och exklusiva helgerbjudanden

Black Friday är ett ypperligt tillfälle att komma över en billig resa. Likaså att utnyttja barnpriser om du reser med familjen. Följ resebolagen på Facebook och återigen - de magiska nyhetsbreven.

IMG_4438.JPG

 

Sök, sök och sök igen (och lär dig sortera)

Alla resebolag har rörliga priser, det vill säga priset regleras efter utbud och efterfrågan. Det är inte konstigt att en resa går upp nästan 5 000:- över en natt om det finns ett bra erbjudande på just det hotellet/resmålet. Om många bokar går priset upp helt enkelt. Så sök. Och sök igen! Vänta en dag och kolla igen. Och verkar priset lägre än vanligt så våga slå till! Det tar tid men det är här du kan tjäna in de stora pengarna!

Många säger att resebranschen bara använder lockpriser och att de priserna inte finns när man söker. Det stämmer inte men du måste lära dig hur du sorterar. Resebolagen kommer alltid visa sina största hotell först, lär dig sortera på pris och du kan hitta resor för under 2 000:- för både flyg och hotell i en vecka.

Varför åka utomlands när det är lika varmt i Sverige?

IMG_4807.JPG

Om jag fick en tia för varje person jag har hört yttra dessa ord den senaste månaden. Jag hör dock till de som fortfarande tycker det är värt att åka bort trots att det är 30 grader i Sverige och här är varför.

Jag reser inte endast för väder

Det är såklart surt att lämna 30 grader i Sverige för till exempel 25 och regn på Mallorca där man räknar med sol och bad. Det är lättare att åka till regn i Dublin för det är liksom vad man räknar med. Men jag reser sällan till väder. Jag reser till ny kultur, mat, upplevelser och landskap.

cliff.jpg

Pool och hav

När vi reser utomlands på sommaren reser vi ofta till pool och hav, något vi inte har hemma i Sverige. Lata dagar där man går mellan pool och hav infinner sig liksom inte för oss i Sverige hur varmt det än är. Och det där klara, turkosa havet det finns faktiskt inte i Sverige, alls.

poolalva.jpg

Semesterkänslan

Är du hemma eller på landet när det är 30 grader är det såklart ljuvligt men med små barn är det svårt att hitta den där semesterkänslan. Det ska fortfarande serveras frukost, lunch och middag. Tvättmaskinen och diskmaskinen ska laddas, dammsugaren får jobba och mat ska handlas. Bor vi på hotell utomlands, vare sig det är med All Inclusive eller inte slipper vi detta.

kapverde_santamaria.jpg

Så ja jag tycker det är värt att resa till Medelhavet även om det är lika varmt där som här för jag får semesterkänsla där på ett annat sätt, jag får uppleva så mycket mer än hemma och det känns som jag kommer längre bort från vardagen. Med det sagt tycker jag att Sverige är fantastiskt, också. Men det ena behöver inte utesluta det andra.

Få ersättning när flyget är försenat

Hur får man egentligen ersättning när flyget är försenat eller inställt och hur mycket har du rätt till?

När flyget är försenat

Få saker kan irritera mig så mycket som försenade/inställda flyg och tåg. Speciellt när ingen information ges alls. Sist jag skulle resa hem från London var planet fullt till bredden och alla passagerare satt på sina plaster 30 minuter innan planet skulle lyfta. Man jublar och tänker yes nu kanske vi till och med landar före utsatt tid. Men icke. När det är 15 minuter kvar till avresa får vi höra att vi fått ny slot-tid och får snällt stå kvar och vänta en timme extra på Gatwick.

Sånt kan göra mig tokig. Lika med tåg som helt plötsligt blir inställda från ingenstans. Jag tror jag skulle må så mycket av att bo i Japan där tåget kommer på sekunden, folk står i fina rader en försening händer en gång på miljonen.

FullSizeRender.jpg

En utav mina värsta förseningar var när vi skulle åka med Aramis till Legoland. Vi hade 48 timmar på oss för hela resan och så blir flyget inställt, helt utan information. Vi fick till slut resa över Köpenhamn och förseningen blev över 4 timmar. Jag gick in på SAS sida och läste att de ersätter mat och dryck om väntan är längre än två timmar och tänkte att vår försening var för kort för att få annan ersättning men nu vet jag bättre. Efter tre timmars försening (och flygbolaget har orsakat förseningen) har du rätt till ersättning.

Här kan du kostnadsfritt räkna ut hur mycket ersättning du bör få tillbaka - och oftast är det mycket mer än man tror. Sedan kan du själv välja om du orkar ta strid med flygbolaget, fylla i hundra papper och oftast få svaret att tack men nej tack eller om du vill använda ett företag som hjälper dig. Flightright hjälper dig att räkna ut ersättning, det tar ett par minuter och sedan sköter experter resten. Lyckas de inte få pengar tillbaka för din försening behöver du inte betala något för deras tjänst annars tar de en viss procent av din ersättning. Skulle det hända mig igen skulle det vara så värt hjälpen kan jag säga!

london-726443_1280.jpg

Vad får du i ersättning vid flygförsening?

 • Försenat kortdistansflyg - Under 1500 km - Passagerare är berättigade till €250 i ersättning
 • Försenat mellandistansflyg - Mellan 1500 km och 3500 km - Passagerare är berättigade till €400
 • Försenat långdistansflyg - Från 3500 km - Passagerare är berättigade till €600 i ersättning

Vad biljetten kostade spelar ingen roll och du kan kräva ersättning 10 år tillbaka i tiden. För att ditt ersättningskrav ska vara giltigt måste flyget lyfta eller landa på en flygplats inom EU. Förseningar beräknas enligt ankomsttiden och inte tidpunkten för flygets avgång, det betyder när planet ankom flygplatsen och dörrarna öppnas.

Om ditt flyg blir försenat med mer än 5 timmar kan du välja att inte ta flyget och flygbolaget måste då återbetala biljetten.

wait-1052487_1280.jpg

När får du inte ersättning för försenat flyg

Om flygstörningen ligger utom flygbolagets ansvar eller kontroll och innefattar följande omständigheter har du inte rätt till ersättning

 • Avstängning av flygplats eller luftutrymme
 • Politisk instabilitet
 • Säkerhetsrisker som inte kan undvikas
 • Strejk
 • Fågelkollision
 • Dåliga väderförhållande
D31D43BB-D0FD-431A-B9C2-61B3D4B8F253.JPG

Flygförseningar blir ju oftast ännu värre när man har barn med på resan. Det är ju aldrig roligt att vara försenad men är det bara jag kan ju passa på att jobba, läsa, äta - ja vad som. Men har jag också två barn att underhålla, som redan är uttråkade innan resan har börjat är det hundra gånger värre. Arlanda har ju lekplats men det är det verkligen inte alla flygplatser som har.

 

Du har rätt till ersättning för flygförsening om ...

 • Du anländer till slutdestinationen med mer än 3 timmars försening
 • Du har checkat in i tid (i allmänhet senast 45 minuter innan avgång)
 • Flygstörningen skedde inom de senaste 10 åren.
 • Flygbolaget är ansvarigt för förseningen (dvs. tekniska problem eller sjuk besättning).
 • Flyget lyfte inom EU (gäller för alla flygbolag) eller landade inom EU (förbehållet att flygbolaget har sitt säte i ett EU-land)
 • Flygbolaget redan har givit dig mat, förfriskningar eller resekuponger. Detta har ingen påverkan på ditt ersättningskrav
flygplats.jpg

Bra att tänka på vid försening är att spara alla kvitton, flygbiljetter, rabattkuponger och nya biljetter om du får sådana. Du kan också fota avgångstavlor på flygplatsen där flygförseningen framgår. Många tror nog inte det är värt att ens klaga men det är det! Läs här om när Johanna fick tillbaka pengar för förseningen till USA.


Detta inlägg skrivs i samarbete med Flightright med tankar, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.