En Juicebar - från Kap Verde till Södermalm

Hur många gånger har man kommit hem från en resa och tänkt “åh jag borde öppna ett sånt där litet gulligt Bed and Breakfast här hemma” eller “den där salladsbaren skulle vara klockren på Södermalm”. Men så slängs man tillbaka i vardag, jobb och de där drömmarna och visionerna faller i glömska. Men inte för Mathias Söder. När han besökte mitt och många andras absoluta favoritställe Cape Fruit på Sal, Kap Verde fick han samma känsla som jag. Det här borde man öppna i Stockholm. Men istället för att glömma bort det gick han faktiskt vidare och gjorde just det - öppnade samma typ av koncept! Först blev det en juicevagn i Tanto och sedan ännu ett ställe i en större lokal i Hammarby Sjöstad.

Cape Fruit på ön Sal besökte jag för några år sen och kärlek uppstod direkt. Hänggungor, färgglada bord, himmelska fruktjuicer, pannkakor och mycket vegetariskt. Cape Fruit drivs av en fantastisk kvinna från Portugal som heter Carolina. Hennes motto är att erbjuda en meny som är så hälsosam som möjligt och allt ska lagas från grunden.

Det krångliga med att ha en restaurang på Kap Verde är dock att det är lite svårt med råvaror på grund av att ö-gruppen är halvt isolerad ute i Atlanten. Ön Sal består nästan enbart av sand och här växer inte mycket alls. Därav ändras menyn på Cape Fruit från dag till dag beroende på vilka råvaror som kommer med båten eller vad som finns i köket. Till exempel blir det mer mango och ananas på menyn under sommarmånaderna. Läs mer om Kap Verde här.

Cape Fruits motsvarighet öppnades av Mathias i Stockholm 2013 i Tantolunden. En fin juicevagn som erbjuder fantastiska juicer och smoothies samt härliga bowls precis vid vattnet. Här ringlar kön lång på helgerna när halva Stockholm promenerar Årstaviken runt. Och recensionerna av stället är i topp!

juicebar_tanto.jpg

Fem år senare öppnades filial nummer två i Hammarby Sjöstad, En Juicebar på Fredriksdalsgatan. Här finns samma härliga juicer och smoothies, sallader, wraps, bowls och brunch på helgerna. Det mesta är vegetariskt och mycket är också veganskt. Det finns gudomliga raw food kakor och en nice cream som slukas av alla. Brunchen ska tydligen vara helt amazing - jag har inte hunnit prova den än men lovar att skriva om den så fort jag varit där!

Den mest populära smoothien är grön och heter As Green as it Gets - den innehåller avocado, spenat, dadlar, äpple kiwi och lime. Ja ni hör ju själva hur himla god den är. De har också barnsmoothies på menyn en med jordgubb/banan och en med choklad/banan.

De två mest populära bowls är också mina favoriter. Den till vänster är The Original Aciabowl som innehåller açai, granola, kokoschips, jordgubbar, blåbär, jordnötssmör och banan. Min 9-åring slukade denna och frågade vad glassen var gjord på - gott betyg eller hur? Den till höger är en magisk Snickers Nicecream Bowl med jordnötssmör, kakao, banan, havssalt, havremjölk, mörk choklad, vanilj, jordgubbar och nötter.

innejuicebar.jpg
meny_juicebar.jpg

Inredningen påminner mycket om Cape Fruit på Kap Verde men även om ett mysigt strandhak i Thailand. Lampor och grönska i taket, bord och stolar av bambu, på en platå kan du sitta vid låga bord på mysiga dynor och självklart finns en hänggunga.

inredning.jpg
utejuicbar.jpg

Jag har verkligen hittat ett favoritställe och nu med deras nya härliga uteservering är det här ni hittar mig i sommar.

Jag älskar när personer följer sina drömmar, det är sånt här som får mig att tänka att jag borde också och det är på dessa ställen jag vill lägga mina pengar och inte på de stora cafékedjorna. Dessutom är allt här hundra gånger godare. Heja inspiration från resor och att följa sina drömmar.

Läs mer om En Juicebar här.