Stockholms bästa promenader

Det är ju ingen hemlighet att jag promenerar mycket. Just nu brukar jag snitta på 25 000 steg om dagen och jag har nog passerat de flesta av Stockholms gator. Ett gå är mitt favoritsätt att upptäcka en ny stad så nu gör jag det jag alltid gör i en ny stad - jag upptäcker varje hörn av Stockholm till forts. Här kommer tips på mina favoritstråk och lämpliga lunch/fikastopp på vägen. En del av dessa promenader tar några timmar men det fina är att du kan ju ta dem i etapper och anpassa efter hur mycket tid du har.

Slussen - Montelius väg - Mariatorget - Götgatsbacken - Medborgarplatsen

Börja denna promenad vid Slussen, gå upp Hornsgatan och sväng upp mot Mariaberget och vackra Montelius väg med utsikt över hela stan. Fortsätt så långt du kan innan du viker av till vänster, går Hornsgatan tillbaka till Mariatorget och där kan du köpa en av stans bästa glassar på Stikky Nikki. Ta St Paulsgatan vidare till Götgatan, gå Götgatsbacken upp, spana in snygga klänningar på Monki och avsluta vid Medborgarplatsen.

Adjustments.jpeg
IMG_2718.jpeg

Långholmen runt

Långholmen är en ö vid Södermalm som på 1700-talet och framåt var en fängelseö. Idag kan du fortfarande övernatta i det gamla fängelset. Gå runt ön, spana in badplatser, kolonilotter, fantastiska grönområden och bron över är värd ett foto eller två. Från östra delen har du härlig utsikt över staden.

stockholm-2537931_1280.jpg

Slussen - Gamla Stan - Slottet - Skeppsholmen - Kastellholmen - Kungsträdgården

Börja vid Slussen och Södermalms torg, gå ned mot Gamla stan. Ta sedan Järntorgsgatan och Österlånggatan hela vägen fram tills du kommer till Slottet. Fortsatt Slottsbacken ned till Skeppsbron, gå över Strömbron och sväng höger förbi Grand Hotell. Promenera längs med vattnet och över bron till Skeppsholmen och knäpp ett obligatoriskt foto på den stora guldkronan. Håll till höger och gå runt Skeppsholmen, passera vandrarhemmet Af Chapman, gå ut på Kastellholmen, pausa i Hotel Skeppsholmens underbara trädgård och gå sedan tillbaka över bron där du avslutar med glass i Kungsträdgården.

Adjustments.jpeg

Djurgården runt

Starta vid Djurgårdsbron och pampiga Nordiska museet, håll till vänster och följ vattnet. DU kommer passera Skansen och sedan gör du en en avstickare till vackra Rosendals trädgårdscafé för kaffe och bulle på gräsmattan under äppelträden. Stråket går vidare längs med kanalen, Djurgårdsbrunnsviken. Blockshusudden ligger längst ut på Djurgården och här finns också ett café för vätskestopp om du behöver. Fortsätt södra sidan av Djurgården, förbi Biskopsudden och konstmuseet Waldemarsudde. Vik upp Djurgårdsvägen, passera prisbelönta restaurangen Oaxen och Gröna Lund innan du tar båten, spårvagn, buss eller bron hem.

IMG_1990.jpeg
IMG_1986.jpeg
23FF14AF-7C6B-4F98-83B2-AA8C405CE6EA.jpeg

Skanstull - Årstaviken - Hornstull - Reimersholme - Liljeholmen

Gå ned vid Eriksdalsbadet och till vattnet. Ta åt höger och följ vattnet förbi båtar och kolonilotter. Ta en omväg och gå upp i koloniområdet för att se vilka enormt vackra trädgårdar folk har skapat på väldigt liten yta. Stanna till vid Tanto och njut av en grön smoothie vid Tanto Juicebar, en juicevagn med solstolar uppställd precis vid vattnet. Fortsätt längs med vattnet, förbi utegym, minigolf och är det helg och sommar kommer du så småningom gå rakt in i Hornstulls marknad. Avsluta med brunch på Calexicos eller vik upp mot Hornstull och tunnelbanan. Är du inte nöjd så fortsätt till Reimersholme eller Liljeholmen.

IMG_2437.jpeg
A43C8F1C-5B61-484D-BF71-B77545E30B57.jpeg

Liljeholmen - Vinterviken - Gröndal

Gå ned till vattnet vid Liljeholmens tvärbana. Gå längs med sjön Trekanten tills du kommer till vackra Vinterviken. Drick en kaffe i det fina trädgårdscaféet och fortsätt sedan genom att runda Rävudden. Följ vattnet hela vägen, njut av att se Stora Essingen på andra sidan medan du promenerar på stora härliga bryggor och i skogen. Gå förbi Gröndals klippbad, båtklubb och avsluta i Liljeholmen igen.

B83D1664-354B-43FC-A908-94BF58CA75AE.jpeg
IMG_1952.jpeg

Stadshuset - Norr Mälarstrand - Västerbron - Söder Mälarstrand

Är det maj - september du tänker göra denna promenad så börja med att gå de över 300 stegen upp i Stadshustornet för att få en spektakulär utsikt över vår vackra stad. Fortsätt sedan till höger längs med vattnet och njut av hela Norr Mälarstrand. Stanna till vid välkända Mälarpaviljongen för att vila benen innan du är framme i Rålambshovsparken. Gå upp över Västerbron, ( ta den vänstra sidan) njut av utsikt och håll i hatten för här blåser det rejält. Fortsätt över bron till Lasse i Parken för Hornstulls mysigaste trädgårdscafé. Gå sedan ned till vattnet och gå Söder Mälarstrand tillbaka så långt då orkar.

IMG_1313.jpeg
IMG_2717.jpeg

Kungsholmen runt

Starta till exempel vid Kungsbron och gå åt häger längs med Klara Sjö. Följ vackra Kungsholms strand hela vägen till du når Hornsbergs strand. Runda hörnet mot Kristineberg och stanna för en kaffe, läsk eller drink på snygga restaurangen Piren precis intill vattnet. Gå vidare längs med Kristinebergs klippor, till Fredhäll och fina caféet Solstugan. Fortsätt längs vattnet och vill du ha en extra runda så gå även ut på Lilla Essingen. Stanna i Rålambshovsparken om du nu har ont i benen eller fortsätt hela Norr Mälarstrand tillbaka.

robert-eklund-Py81Ji7vYUs-unsplash.jpg

Mosebacke - Fjällgatan - Nytorget - Vita bergen

Starta vid uppgång Götgatan vid Slussen tunnelbana. Gå direkt åt vänster uppför Hökens gata (här bodde jag i flera år i så gullig lägenhet) till Mosebacke torg. Korsa torget och gå Svartensgatan, Katarina Kyrkobacke och missa inte Mäster Mikaels gata. Gå igenom Cornelisparken, ta trappor ned och korsa Renstiernas gata och sedan upp på Fjällgatan. Här finns vegetariska restaurangen Hermans med härlig trädgård om du är hungrig och längre fram ett mysigt café med god glass och härlig utsikt. När Fjällgatan slutar så vik ned och följ Erstagatan hela vägen in i Vita Bergsparken. Ta en tur förbi ståtliga Sofia Kyrka och gå ut ur parken, korsa Renstiernas gata och mot Nytorget. Strosa på Nytorgsgatan, Skånegatan,Bondegatan och avsluta med drömvåfflor hos Älskade Traditioner på Katarina Bangata.

IMG_2704.jpeg
D82E8BEE-72E2-41E5-84B8-177D2DF675DC.jpeg
IMG_2637.jpeg
IMG_4971.jpeg

Runt Hammarbykanalen i Hammarby Sjöstad

Den här rundan har jag som min kvällspromenad nästan varje kväll. Börja på lilla Skanstullsbron och ta trapporna ned till Hammarby Sjöstad . Gå Hammarby Kaj hela vägen längs med vattnet, förbi färjelägret och till Korphoppsgatan. Ta gångbron i stål över vattnet och vik av till vänter direkt efter bron. Fortsätt på de små broarna som löper längs med vattnet, gå över den stora träbryggan med en propeller och fortsätt längs med vatten och Henriksdalskajen och Henriksdals allén. Gå upp på Kanalvägen och följ stora vägen och över Danviksbron. Sväng sedan till vänster ner på Alsnögatan och ned till Norra Hammarby hamnen. Gå längs med vattnet, stanna hos Kajsa på Kajen för härlig glass och gå vidare tills nu når Skanstullsbron igen.

0E65D0A7-B4F2-464F-8FAE-8E68EB1F0E34.jpeg

Gamla stan - Brunkebergs Torg - Drottninggatan - Observatorielunden

Börja vid Gamla Stans tunnelbana och gå upp Tyska Brinken.Stanna till och njut vid caféet Under Kastanjen. Besök Köpmantorget, fortsätt Bollhusgränd fram och så når du Slottet. Gå rakt över till Slottskajen och ta Norrbro över till Helgeandsholmen. Fortsätt Malmtorgsgatan rakt fram till trendiga Brunkebergstorg, korsa Sergels Torg och gå upp på Drottninggatan. Korsa Olof Palmes gata och Tegnergatan tills du är framme vid Observatorielunden. Högst upp ligger Observatoriekullen och här finns ett härligt café med goda våfflor. Passa sedan på att gå ned mot Rådmansgatan och kanske kika in stans vackra stadsbibliotek.

IMG_5146.jpeg


Kungsträdgården - Humlegården - Karlavägen - Nobelparken - Strandvägen

Starta i Kungsträdgården och fortsätt in i Berzelii Park. Gå upp Birger Jarlsgatan till fina Humlegården. Gå rakt genom den vackra parken och sväng av åt höger mot Karlavägen. Promenera Karlavägen fram, korsa Karlaplan och sväng sedan ned Oxenstiernsgatan mot Nobelparken. Ta sedan Strandvägen hela vägen tillbaka, köp en glass eller kaffe på ett av alla härliga caféer och avsluta i Berzelii Park.

IMG_4862.jpeg
stockholm-4738114_1280.jpg

Hagaparken

Hagaparken i Solna är väldigt stor och här finns många fina promenadstråk. Här finns slott och fina lusthus, en engelsk park, växthus, restauranger, café och ett fjärilshus. Passa på och gå runt hela parken och följ vattnet i Brunnsviken så mycket som möjligt.

Gamla stan och Riddarholmen

Följ Skeppsbron på utsidan av Gamla stan och vik sedan upp vid Slottsbacken. Gå Källargränd och besök Stortorget med de vackra husfasaderna. Gå ned till Prästgatan och följ den till Storkyrkobrinken. Gå till vänster och korsa Riddarholmsbron. Gå runt hela Riddarholmen, njut av vacker utsikt från alla håll och missa inte vackra Riddarholmskyrkan.

stockholm-436231_1280.jpg
Adjustments.jpeg
stockholm-1522572_1280.jpg

Har du något favoritpromenadstråk i Stockholm? Berätta!