Hyra bil utomlands - här är mina bästa tips

De senaste åren har jag hyrt bil på resor utomlands både med och utan barn. Första gången kände jag mig gravt lurad på det mesta men nu har jag lärt mig vad som kostar och inte och vad man ska tänka på. För sammanfattningsvis är det ljuvligt att ha egen bil på resan, att själv kunna välja vart och när man vill göra utflykter och vad man vill se. Att upptäcka ställen du inte kommer till med tåg eller buss, att hitta gömda små pärlor på vägen och vara helt spontana.

street-238458_1280.jpg

Mina bästa tips när du hyr bil utomlands

Jämför hyrbilar och priser

Ta inte första bästa hyrbilsföretag. Ta en större pålitlig sajt där du också kan jämför bilar och priser som till exempel hyrbilsguiden.se De hämtar priser från över 1 200 olika hyrbilsföretag och garanterar låga priser och ett stort urval.

car-705840_1280.jpg


Ta full försäkring när du hyr bil

En enda gång tog vi inte full försäkring på vår hyrbil i Italien och det höll på stå oss dyrt. När vi återlämnade bilen hävdade uthyraren att vi gjort ett märke på sidan av bilen, som var där redan när vi fick det. Trots att vi hade bild på skråman på bilen med det datum vi hämtade ut bilen blev det en tvist. Denna tvist häll på i säker 6 månader innan vi till slut fick rätt och slapp betala väldigt många tusenlappar.

Kolla upp hur mycket bilbarnstol kostar i förväg

Ibland tar biluthyrare hutlöst betalt för bilbarnstol och bilkudde. Oftast per dag och har du 2-3 barn kan det dra iväg i pengar rejält. Om du kollar upp vad det kostar innan du anländer så har du alltid valet att ta med dig detta hemifrån istället.

Välj rätt storlek på bilen du hyr

Såklart en härlig stadsjeep eller stor kombi kan vara lockande men ska du köra mycket i städer eller överhuvudtaget i Italien skulle jag säga - ju mindre desto bättre. Att klämma sin in på deras minimala parkeringar samt få plats vid ett möte på en slingrig väg - du behövs en mindre bil.

hyrbil1.jpg

Fota bilen innan

Även om du tar full försäkring tycker jag att det kan vara bra att fora bilen innan med tanke på vad som hände oss när vi inte tog full försäkring. Det kanske låter som overkill men bättra att vara på den säkra sidan.

Ha gps och karta

GPS i all ära men ibland är vägar fel utmärkta, en gata avstängd eller bilen du har får inte plats på en skogsstig. Då kommer du älska din analoga karta som visar alternativa vägar och vilka städer/byar som finns i närheten när det krisar med toalett eller kaffe.

canarias.jpg

Fler som kör hyrbilen

Glöm inte att anmäla innan vilka som ska köra bilen du/ni hyr. Vi har gjort det misstaget en gång och det var sura miner på plats samt inte gratis att lägga till förare.

Undvik kräk i hyrbilen

Ha plastpåsar och våtservetter till hands när ni slingrar genom Europa på smala vägar och barnet plötsligt skriker Ont i magen. Eller när du själv tryckt chokladcroissanter i baksätet och inser att det är dags för grusväg i 30 minuter. Du vill inte ha kräkdoft resten av semestern och den du hyrt bilen av jublar inte heller.

hyrbil2.jpg

Inlägget skrivs i samarbete med hyrbilguiden.se men åsikter, tankar och bilder är mina egna.

Påsk på Skansen

Igår var det skärtorsdag och jag hade planerat in föräldraledighet. Så rätt med tanke på 18 grader och strålande sol!  

FullSizeRender.jpg

Jag och Älva tog båten från Hammarby Sjöstaden till Djurgården.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Det var dags för årets första besök på Skansen och att köpa årskort. Jag tycker det är så värt 295 kronor för obegränsat med besök i ett år för en vuxen och ett barn samt 50% till Akvariet. 

Påsk på Skansen betyder massor av roliga aktiviter som att binda kvast, pyssel, marknad, sagor, korvgrillning och ansiktsmålning.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Vi tittade lite på djur också men vi tyckte båda att husen och omgivningarna runt omkring var mer spännande. 

FullSizeRender.jpg

Det här med barn och sockervadd. De lurar mig att köpa varenda gång, är i himlen när de får den och sen tar de en tugga och vill inte ha mer. Så då står man där som vuxen och kladdar ner sig med sockervadd till kaffet.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Skansen är så otroligt fint! Jag hävdar att Skansen är bättre än varenda historiebok i världen för att lära sig om Sveriges historia. 

FullSizeRender.jpg

Påsk på Skansen rekommenderas. Det var strålande väder, ganska mycket folk men kändes aldrig trångt. Efter 6 timmar tog vi båten hen men Älva kunde ha stannat mycket längre. Fin inledning på påsken! 

Koh Rok - dagsutflykt från Koh Lanta

Koh Rok är en liten grön ö som omges av kristallklart vatten och massor av färgglada fiskar. Det är en perfekt dagsutflykt från Koh Lanta och du kommer inte bli besviken.

kohrok1.jpg

Hur tar man sig till Koh Rok?

Jag bokade vår tur med en resebyrå på gatan mittemot vårt hotell. Efter rekommendationer från hon som jobbade där valde vi Tin Adventure Sea Tour till Koh Rok. Speedboat till Koh Rok tar ca 50 minuter från Koh Lanta och resan dit var ganska skumpig och många mådde illa, hemresan var mycket lugnare.

kohrokbat.jpg
53185796_2547500658625299_4491952595186745344_o.jpg

Snorkelutflykt till Koh Rok

Tin Adentures plockade upp oss 09 på hotellet med bil och de släppte av oss 15:30 med båt vid hotellet på vår pir. Vi betalade 2800 bath för en vuxen och ett barn och då ingick snorkelutrustning, handdukar, lunch, frukt och så mycket läsk/vatten du vill ha.

När vi anlände Koh Rok lastade vi bara av vår mat där sedan åkte vi 5 minuter till vårt första snorkelstopp. Vattnet var knallblått/grönt och väldigt lugnt. Aramis som inte varit jätteförtjust i att snorkla förr hoppade i direkt. Vi fick låna cyklop, snorkel, simfötter och Aramis valde även att ha flytväst efter rekommendationer. Det gör att barnen kan koncentrera sig mer på själva snorklingen istället för simning.

undervatten.jpg
nemos.jpg
snorkling.jpg

Vi gjorde två olika snorkelstopp innan det var dags för att gå iland på Koh Rok. Där dukades en lunch upp på stranden, thaimat och frukt, och sedan har vi ett par timmar att utforska Koh Rok. Vi badade, gick på upptäcksfärd, badade lite till och sedan var det dags att hoppa i båten igen. Ett sista snorklingstopp hann vi med innan vi åkte tillbaka till Koh Lanta igen. En perfekt dagsutflykt, bra längd om du har med barn och bra förutsättningar för snorkling med bra rev och minimalt med vågor.

lunchstrand.jpg
snorkel.jpg
underwaterkohrok.jpg

Vad gör man på Koh Rok?

Inte så mycket är svaret på den frågan. Du njuter av vattnet som är kristallklart, du kan snorkla vid stranden och det bor jättevaraner som min 8-åring var helt fascinerad av. Vill du bo över finns enklare tält, det finns en restaurang som lagar några utvalda thairätter och det är väl allt. Ön består av regnskog, mangroveträsk, det finns bra toalett och dusch och självklart några gungor i träden för riktig thai-känsla.

Men kolla in vattnet mina vänner - det är som att vara på Maldiverna och det är det som Koh Rok till ett paradis. Går du åt höger från piren är det fritt fram att bada, snorkla, hoppa och leka. Går du till vänster står det att här ska du inte bada. Oklart om det är för att de försöker bevara stranden eller om de gjort så för att folk ska istagramma en tom paradisstrand.

kohrokpier.jpg
kohrokwater.jpg
varan.jpg
kohrokbeach.jpg
kohrok6.jpg
kohrok4.jpg

Är det mycket folk på Koh Rok?

I omgångar ja men inte olidligt. Inga båtar får stanna vid stranden utan då går via piren. Precis vid 12 kommer en hel del båtar som gör lunchstopp här men ön är stor och nej trångt var det inte. Vid 13-tiden börjar folk droppa av igen och när vi åkte därifrån var det inte många personer kvar som ni ser på bilden nedan.

kohrok5.jpg

Andra utflykter jag gjort från Koh Lanta är när vi åkte till Koh Ngai - läs här.

Och när vi snorklade och besökte Emerald Cave - läs här.

Chester - en pärla i nordvästra England

Är du i Manchester för en weekend eller bilar runt i nordvästra England är Chester ett givet stopp. Chester är en utav Englands äldsta städer, ligger på gränsen till Wales och är så otrolig charmig. Det är en sådan där stad som är perfekt att strosa i, ta en kaffe, åka en båttur och det är så otroligt engelskt. Vilket jag älskar!

chestersign.jpg

Jag tog tåget från Manchester till Chester för en dagsutflykt, tåget gick en gång i timmen och en tur och returbiljett kostade ca 200 kronor. Då Chester inte är en jättestor stad räcker det med 1-2 dagar här skulle jag säga.

trainmanchester.jpg

Jag var där i december när solen sken, det var 10 grader varmt, himlen var knallblå och Chester var så väldigt vackert. Här är fem saker du inte får missa i sockersöta Chester.

Eastgateklockan - Chesters stolthet

Detta är den mest fotade klockan i England efter Big Ben och är så fin. Gå upp på bron och få en vy över Chesters stora gågata, ta en selfie och titta på korsvirkeshus.

eastgate.jpg
chester1.jpgChester Cathedral

Här är det gratis inträde och det är något speciellt med gamla katedraler i England. Detta är mer än en katedral för det är också en community, ett ställe där folk möts, det händer många aktiviteter och evenemang. När jag var där var det julgransutställning vilket gjorde besöket extra vackert.

chesterkyrka.jpg
julgran.jpgPromenera längs med kanalen

Genom Chester rinner en kanal som är kantad av industrilokaler som förvandlats till trendiga lägenheter och caféer. Här ligger gulliga små husbåtar och när solen skiner är detta ett så härligt promenadstråk. Missa inte baren Artichoke Bistro.

chester3.jpg
cafechester.jpg

Shopping i Chester Rows

Chester erbjuder mycket bra shopping men även om du inte gillar shopping så är det värt att fönstershoppa för att se den snygga arkitekturen. Först har vi gågatan med butiker och en våning upp ligger en andra rad av shopping med butiker på butiker så att säga.

chester2.jpg

Utforska Cityhall och området runt omkring

City Hall i sig är imponerad såklart och när jag var där var det en jättemysig julmarknad utanför. Är du där i december njut av glögg och fudge! I kvarteret runt om finns mysiga små gränder och restauranger.

marketchester.jpg
marketchester2.jpg
chesterstreet.jpg

Vagabonds resebarometer och mina tankar

Idag började jag dagen på Medelhavsmuseet och åt en god frukost samtidigt som tidningen Vagabond med redaktör Per J Andersson i spetsen presenterade årets resebarometer.

FullSizeRender.jpg

Resebarometern är en undersökning som Vagabond gjort tillsammans med ERV (Europeiska Reseförsäkring. Det är Sveriges största resevaneundersökning där enkäter skickats ut till 6500 personer och 54% svarade. Av de 54% hade ca 2000 personer rest utomlands på en privatresa.

2018 blev året då flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att resa utomlands. Trots att antal resor minskade spenderade vi mer än någonsin på utlandsresor - hela 195 miljarder kronor.

Hur och Var reste vi 2018?

Som vanligt toppar Spanien (tänk Mallorca, Kanarieöarna, Barcelona, Malaga, Madrid), följt av Danmark, Tyskland och Grekland. Landet som ökar mest är Turkiet och Kroatien tappar mest turister. 65% av de som reste flög till sin destination och enbart 3% tog faktiskt tåget. Det ska bli väldigt spännande att se dessa siffror nästa år!

58% som reser väljer att bo på hotell och bara 6% bor i hus/lägenhet (till exempel Air bnb). Många vill göra någon aktivitet på semestern, de flesta reser i juli och är delaktiga i val av resmål, äldre reser väldigt mycket mer än tidigare.

FullSizeRender.jpg

Hur reser vi 2019?

På frågan hur man kommer förändra sitt resande 2019 svarar hela 35% att de kommer göra färre resor utomlands och 32% anger att detta är på grund av miljöskäl. Per J Andersson spår att tåg kommer att växa lavinartat när bokningsflödet blir enklare. Han tror också att vi kommer besöka våra grannländer i Norden samt Polen och Tyskland i mycket större utsträckning.

Mina tankar

Att utlandsresorna minskade 2018 tycker jag inte alls är förvånande då vi hade en sommar med över 30 grader i nästan 3 månader. Jag tror resultatet hade varit helt annat om Sverige hade haft 15 grader och regn juni, juli och augusti.

Jag tror också att det är lätt att säga att “jag kommer flyga mindre” tills du sitter där på din semester en dålig svensk sommar - men jag kan ha fel. Tåg kanske ökar bland äldre men jag har svårt att se att småbarnsföräldrar tar sin tre barn under 6 år på tåget ner till Grekland i juli. I en annan undersökning jag såg nyligen lider vi inte brist på pengar när det kommer till resor utan tid. Och då har jag svårt att se att du lägger många semesterdagar på just resan till resmålet. Jag tycker också debatten blivit väldigt svart eller vit mellan tåg och flyg, vi får inte glömma att många också åker bil, husbilar skjuter i höjden och båt växer.

När det kommer till boende tror jag att hotell kommer öka ännu mer. Man vill bo på ett koncept, hotellet är ibland viktigare än själva resmålet och man vill ha semester på riktigt. Jag tror att Air bnb tyvärr skjutit sig själv i foten då prissättningen är uppåt väggarna på sina håll.

Jag hoppas flygresorna fortsätter gå ned för miljöns skull men jag hoppas inte man väljer bort världen för det. Jag har själv nästan helt slutat flyga till våra nordiska länder för jobb utan vi kör mycket skypemöten istället.

Vad tror du om 2019?

aegeanbluepool.jpg

Mina bästa hotell på Koh Lanta

Koh Lanta är en långsmal ö med hundratals hotell i alla prisklasser och smaker. Vad ska man välja och vilken del ska man bo på?

koh_lanta(2).jpg

Här har jag skrivit ett inlägg om Var på Koh Lanta ska man bo, där jag berättar om öns olika stränder. Jag har provat väldigt många hotell på ön och här listar jag nu mina hotellfavoriter på Koh Lanta.Rawi Warin, Koh Lanta

FullSizeRender.jpg

Rawi Warin är det finaste hotell jag bott på på Koh Lanta. Det är dyrt men jag tycker verkligen det var värt det! Allt är genomtänkt, det finns inte ett blomblad som ligger fel och personalen är fantastisk. Hotellet är stort och byggt på höjden, har du mindre barn kan det vara bra att inte boka rum högst upp på berget. Vi bodde i ett pond-room som var stort, låg perfekt till mellan pool och restaurang och med balkong ut mot den lilla dammen.  Rawi Warin har vanliga hotellrum i fantastiska små vita lannahus men det finns också strandvillor och villor med egen pool uppe på berget. Området är väldigt mysigt, mycket grönska, figurklippta träd, näckrosor och fiskar i dammen.

FullSizeRender.jpg

Det finns gym, lekrum, bibliotek, tre pooler, spa och aktiviteter för både barn och vuxna. Hotellet ligger vid en egen liten strandremsa i kanten av Klong Nin och hotellet har solstolar vid alla pooler och på stranden. Det blir aldrig trångt, du behöver inte paxa stolar och det är en lugn stämning.

Frukosten är den bästa jag ätit på Koh Lanta med ägg-kock som steker och pocherar, massor av frukt, öns godaste croissanter, smoothies, beställ din egen mix av juicer och en härligt efterrättsbord redan till frukost.

Utanför hotellet finns några restauranger och små butiker och vill du åka längre står taxibilar på rad och väntar. Till Klong Nin kostar det 100 bath och till Saladan 300 bath

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Long Beach Chalet, Koh Lanta

Long Beach Chalet är ett väldigt långt hotellområde. Du kan boka en budget bungalow för ca 500 kr/natt med ac som ligger precis uppe vid vägen, eller egen strandvilla med jacuzzi på stranden för dryga 2000 kr/natt. Från vägen och receptionen är det en bra bit ned till stranden. Jag skulle rekommendera att bo så nära stranden som möjligt då det är mycket mysigare och du slipper motorcykelljud från vägen natten lång.

FullSizeRender.jpg

Hotellet ligger på Long Beach och deras strandremsa är superhärlig med hängmattor, små trädkojor, retaurangen Lym´s och det underbara Escape - café med urgott kaffe och lokalproducerad glass. Frukosten var relativ enkel men det mesta fanns som frukt, pannkakor, omelett, rostat bröd, yoghurt och asiatisk varm mat.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Long Beach Chalet har två pooler, en på det övre området och en nere vid stranden med underbar utsikt. Utanför hotellet på gatan finns i stort sett ingenting men nere på stranden ligger restaurangerna tätt.

Nakara, Koh Lanta

Nakara ligger nästan mitt på Long Beach och är enklare bungalows men jättemysiga. Detta är ett bra budgetalternativ med bra läge. Vi bodde i en bungalow en rad från stranden med ac, kylskåp, tv, stort badrum och bra wifi. 500kr för en natt med frukost- helt ok pris! De har ett litet bibliotek, ett lekrum och hela stället är väldigt barnvänligt.

Nakara har en större pool och en barnpool med många solstolar. Frukosten är enkel och inte mycket variation tyvärr, yoghurt, pannkaka, ananas, vattenmelon, rostat bröd, ris, korv och stekt ägg.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Läget är grymt då det ligger mitt på stranden, det är gångavstånd till massor av bra restauranger och små minibutiker. Det är ca 5 minuters promenad upp till vägen och där ligger några mindre restauranger och går du ytterligare fem minuter åt vänster hittar du en större affär.

Det är lätt att få taxi från Nakara och till saladan kostar det 50 bath per person.

Coco Lanta Resort, Koh Lanta

Coco Lanta ligger på Klong Khong och är ett supermysigt ställe! Mer enkelt och avslappnat än norra Koh Lanta. De har familjerum, personalen är fantastisk, maten god och det är så mysigt med hängmattor, trädkojor etc. Vi betalade 700kr / natt för ett familjerum för fyra personer med frukost.

coco.jpg

De har pool, en mindre del för små barn och stranden är mysig. Många är oroliga att det är stenigt och ja när vattnet drar sig tillbaka framåt kvällen kommer stenar fram men det är verkligen inget problem.

Längs med stranden finns mysiga restauranger och mitt emot hotellet vid vägen ligger M Restaurant som gör fantastiskt god thai mat.

11-1200x900.jpg

Sri Lanta, Koh Lanta

Sri Lanta ligger i slutet av Klong Nin och har ett systerhotell som heter Kiri Lanta. Området är stort, grönt och vissa säger att det ligger lite avskilt men det tycker inte jag. Poolen ligger ner mot stranden precis som restaurang, bar och massage. Frukosten är bra och det finns det mesta du behöver som frukt, rostat bröd, yoghurt, ägg etc

Rummen är moderna och designmässigt har de tänkt ett steg längre, alla rum utom Beach House ligger på andra sidan vägen, ca 2-5 minuter promenad. Det finns lägenhetsrum och men också egna villor. Vi bodde i Plantaion, en underbar villa med öppen planlösning, badrum med badkar och mycket glas. Det tog 3-4 minuter att gå till stranden. Vi betalade ca 500/natt med frukost och bokade väldigt sent på en bokningssajt.

Stranden är jättefin, du kan gå till flera närliggande restauranger på kvällen och vid vägen finns fruktshake att köpa, några mindre butiker och ett jättebra kaffeställe.

Sri-Lanta-Beach-Restaurant-Sunset.jpgLanta Miami, Koh Lanta

Lanta Miami ligger granne med Sri Lanta. VI bodde i en superior bungalow med tre sängar. Det ligger bungalows runt om hela poolen men det finns också lägenheter både på strandsidan och på andra sidan vägen.

Fantastiskt ställe för barn, stranden och poolen är toppen och det finns solstolar precis mellan dessa så du får det bästa av två världar. Läs mer här om mitt omdöme kring Lanta Miami.

FullSizeRender.jpg
static1.squarespace.com.jpg
lantamiamibungalow.jpg


Anda Lanta, Koh Lanta

Längst ned på Koh Lanta ligger stranden Klong Jark. Detta är som Thailand var förr! Här finns ett fåtal restauranger och billiga bungalows på stranden samt Anda Lanta som är lite lyxigare. Vi bodde i ett superoir rum för 600kr/natt som var rent, fräscht och stort. Det finns också familjevillor för fyra person och de rummen var över 70 kvadrat.

Poolen är stort med två barnpooler, stora breda solstolar och inbäddat i grönska. Nedanför ligger den finns stranden som du i stort sett är själv på och här finns också stolar och parasoll. Restaurangen ligger på stranden med härlig utsikt, bra mat men snäppet dyr. På kvällen rekommenderar jag att gå längs med stranden och prova restaurangerna längre bort då priserna är lägre och mysfaktor högre.

Frukosten var inget extra men inte dålig heller. Yoghurt, pannkakor, äggkock, bröd, juicer, frukt och det som brukar finnas.

Den här resorten ligger långt ifrån övriga Koh Lanta på gott och ont. Det finns inga butiker här och en taxi itill Long Beach kostar 700 bath enkel väg. Några dagar här rekommenderar jag absolut men jag skulle inte bo här hela min Koh Lanta-tid.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Som ni kanske märker finns här inga tips på Klong Dao då jag faktiskt aldrig bott där och den delen inte är min favorit påön. Men av andra har jag har hört att Southern Lanta är fantastiskt. Jag har också hälsat på vänner på Slow Down där det är jättefint och grönt och där bor många som är på Lanta ett halvår i taget.

Här rekommenderar jag fler boenden och även att hyra en egen villa på Koh Lanta.

Min helg i bilder

Min helg innehöll det bästa av två världar, familjeliv och kompisgäng. 

FullSizeRender.jpg

Lördagen började med att Aramis drog på museum med min bror och jag tog Älva till fruktparken. Hon har älskat denna park i Liljeholmen sen hon var 1 .

FullSizeRender.jpg

Vädret var strålande och vi gick all in på lek och picknick. Sedan åkte vi hem, fixade lite hemma, mötte upp Aramis och lördagsfikade hos farmor. Jag lämnade barnen där och vid 16 anlände jag Clarion Sign. 

FullSizeRender.jpg

Där väntade två av mina bästa vänner, ett hörnrum med denna utsikt och kall presecco. Vi babblade i tre timmar och sedan gick vi ut för att äta middag. 

FullSizeRender.jpg

Jag hade bokat bord på Tabbouli där vi åt 16 smårätter av gudomlig libanesisk mat och fortsatte prata. Sedan gick vi tillbaka till hotellet och somnade som stockar vid midnatt. 

FullSizeRender.jpg

När vi vaknade hade det blivit sommartid och vi förlorade en timme. Så vi åt hotellfrukost länge och begav oss sedan ut för shopping.

FullSizeRender.jpg

Det var iskallt men solen sken så vårkänsla var det ändå. Efter shopping, kaffe och lunch vinkade vi hej då och jag åkte hem till sjöstaden. Lagade kyckling, hängde med barnen, förberedde måndagen och tog en promenad. Så var den helgen slut och nu kör vi ny vecka!  

5 tankar just nu

Ljuset. Det må vara grått och vinter än men ljuset är verkligen tillbaka. Ljust när jag vaknar och ljust till 18 på kvällen visar ju ändå att våren är på väg. Två veckor till sommartid och jag ser så fram emot kvällspromenader och kvällar som aldrig tar slut.

0DC7FB4D-D61E-41BE-B106-97EEA6B72817.JPG

Otilllräcklighet. Så fort vi kom hem från Thailand blev båda barnen sjuka i hög feber. Jag har en ny tjänst på jobbet, Micke har mycket jobb utanför Stockholm och sjukdom kom helt klart väldigt olägligt. Jag försöker tänka att jag kommer inte minnas dessa dagar om någon månad men det stressar mig, jag känner att jag inte hinner någonting och får tacka nej till väldigt mycket.

Flygrädsla. Det blir värre och värre för varje år måste jag säga. Men efter flygkraschen förra veckan är det förskräckligt. Jag har haft samtal med min vän som är pilot, jag har gått med i grupper som diskuterar flyg och googlat i timmar - allt för att öka min förståelse och för att bli mer avslappnad. Jag har också fått tips om boken Den skräckslagne psykologen botar sin flygrädsla med KBT vilket kanske blir mitt nästa steg.

plane-841441_1280.jpg

Sommaren. Vi har just kommit hem från vår vinterresa och då är dags att planera sommaren. Vi har inga planer alls förutom någon vecka i Småland, både skönt och inte. Blir vädret som förra sommaren är ju Sverige inga problem men blir det regn och kallt får det nog bli en utlandsresa också.

Semesterblues. Det är tungt att komma hem efter en sådan perfekt resa som vi haft. Visst kan det vara skönt att komma tillbaka till vardag och rutiner men att gå från lyxen med 30 grader, strålande sol, lata dagar, tid för familjen och inte en tanka på städa, diska och handla till att komma hem med en vardag av sjukdom, slask och kyla - det känns. Men nu är det bara att bita ihop, kämpa och hitta guldkanten hemma!

IMAGE.JPG

Våra dagar i Thailand

Dagarna här i Thailand går så väldigt fort att jag bara vill stoppa tiden. De två första veckorna var vi här hela familjen men jag och Älva valde att stanna åtta extra dagar när Micke och Aramis återvände till jobb och skola.

FullSizeRender.jpg

Vi började vår resa ovanför Klong Muang på Tup Kaek beach, rörde oss ned till Koh Lanta och här har jag Älva hunnit beta av hela fyra boende. En vecka bodde vi alla tillsammans, sedan var det lite svårt att hitta boende under en längre period samt att jag ville se något nytt.

Vi har det så härligt ihop hon och jag har hittat en rutin för dagarna som fungerar för oss båda. Vi vaknar, går upp och äter frukost vid havet, sedan är det solkräm och badbyxor på och häng i pool/hav fram till lunch. Lunch äter vi oftast någonstans i närheten då det är alldeles för varmt att dra med en 3-åring till restauranger längre bort. Sedan fortsätter bad, vi ritar och läser böcker i skuggan, äter glass och vid 16-tiden tar vi paus från sol och bad. Då hänger vi på rummet, kollar Ipad, tvättar håret, andas AC och tar det allmänt lugnt. Vid 17.30 åker eller går vi till restaurangen för kvällen och då börjar det också bli lite svalare ute. Vissa kvällar åker vi till andra delar av Koh Lanta, nån gång har vi varit in till Saladan för shopping och ibland går vi bara till något ställe nära hotellet - det beror på Älvas dagsform. När vi var här hela familjen fick hon sova en stund på dagen för att orka kvällen men nu när jag är själv med henne har vi hoppat över det och hon somnar runt 20 istället. Då jag får tid att läsa, skriva eller bara lyssna på tystnaden.

Jag hade kanske hoppats på lite fler barn här för henne att leka med men inte på något hotell vi bott har vi träffat barn i Älvas ålder som också pratar samma språk. De flesta är äldre eller yngre och många har redan med sig vänner/släkt på resan.

FullSizeRender.jpg

En dag var vi hemma hos Annika och kollade in deras nya, fina lägenhet, barnen lekte och jag fick vuxentid med underbar vän. För visst kan det vara påfrestande att ha endast en 3-åring som sällskap men det är också charmen. Hon tycker det här är så galet mysigt och påtalar varje dag att “det är bara du och jag här mamma” så det gör det värt det trots humörsvängningar á la 3-åring, begränsat med egentid och miljontals kurragömmalekar.

FullSizeRender.jpg

Men hon är också så uthållig och gnäller aldrig på själva resandet. Jag drar med henne runt ön och hon är glad så länge hon får bada, åka tuk tuk och äta glass. Och vara med sin mamma. Hon har fått se och uppleva så mycket att det kommer ta månader för henne att bearbeta allt detta!

Men nu är vi på slutet av vår resa. Visst ska det bli skönt att komma hem till Stockholm och familjen men jag hade lätt kunna stanna minst en vecka till i detta härliga klimat!

IMAGE.JPG

Hur billigt är Thailand 2019?

Jag reste till Thailand första gången 2005. Då var Thailand galet billigt men jag själv hade inte jättemycket pengar, backpackade mig runt och levde på stekt ris för 5 kronor till lunch och middag. Åren har gått och har återvänt till Thailand igen och igen. Och alltid tänkt att kursen för en svensk krona är ca 5 thai bath, bara att dela med 5 för att få det svenska priset.

money-3545832_1280.jpg

Det vill säga innan kronan nådde bottenrekord och bathen blev stark var prisläget så här

Hotellrum 2000 bath = 400 kronor

Fruktshake 50 bath = 10 kronor

Middag ute för två personer 500 bath = 100 kronor

För två år sedan när vi var i Thailand vet jag att bathen hade droppat till närmare 4 kronor men det var inget jag tänkte på utan delade glatt med 5 fortfarande.

Men denna gång när vi kom ned till paradiset var en svensk krona värd 3,30 thai bath och då blir det ju väldigt missvisande att dela med 5. Bathen har blivit nästan 7 procent dyrare det senaste året och helt plötsligt ser det mer ut såhär

Hotellrum 2000 bath = 600 kronor

Fruktshake 50 bath= 15 kr

Middag för två personer 500 bath = 150 kronor

Kanske inga jättesummor tänker ni och nej så är det nog men är man fyra i familjen och ska boka många hotellrum så känns det kan jag lova. Likaså om du äter på hotellet där det helt plötsligt är svenska priser på lunch, smoothies och kaffe. Att betala 10,000 bath för en veckas hotellnätter för familjen har tidigare betytt 2000 kronor men i dagens kurs blir det närmare 3000 kronor. Thailändarna själva har knappt inte gjort påslag på sina produkter genom åren utan det är den dåliga valutakursen som gör det så icke fördelaktigt.

Med undantag för solstolar. Flera ställen har börjat hyra ut solstolar och jag har inte sett någon skylt under 250 bath per stol dvs 75 kr. Jag jämför det med när jag var på Koh Samet sist och betalade 20 kronor för två stolar med parasoll.

FullSizeRender.jpg

Så ja Thailand är ju fortfarande billigare än Sverige på det mesta men det är inte alls ett lika billigt semesterland längre. Sen går det ju alltid att komma billigare undan genom att välja bort restaurang och äta vid gatuvagnar, köpa glass på 7/11 och inte på hotellet, inte bo och äta precis på stranden. Kaffet i min hand här ovan kostade 30 svenska kronor på vårt hotell. Så icke värt egentligen när det en gata upp kostar 10 kronor.

IMAGE.JPG

Jag känner att tiden är förbi då man inte ens behövde titta på notan, när 5-stjärniga hotell kostade mindre än ett vandrarhem i Sverige och man i stort sett sparade pengar på att resa till Thailand. Nu håller vi tummarna att den svenska kronan stärks! Thailand är fortfarande Thailand med allt vad det innebär men jag förstår varför de har tappat svenska turister det senaste året. Biljetterna hit är inte billiga och när det sedan inte heller är jättebilligt att vara här heller kanske många väljer annat.