London med barn - tips för alla åldrar

Jag har varit med Aramis i London två gånger, en gång när han var 4 år och en gång när han var nästan 8 år. Jag upplevde att det fanns massor att göra båda gångerna men jag ska erkänna att staden blir roligare ju äldre barn blir. Eller upplevelserna blir mer härliga för dig som vuxen.

Jag älskar England och jag älskar London. Åk dit själv och shoppa och häng på pub. Ta med barnen till London och träna engelska, visa dem historien och se byggnader de läst om och sett bilder på tidigare.

London med Barn.jpg

Aktiviteter för barn i London

Science Museum

Londons svar på Tekniska Museet i Stockholm. När vi var här testade vi en experiment, fick se en experimentshow, prova vilken rutschkana som går snabbast och varför, Imax bio, datorer, robotar och Aramis älskade det.

public.jpeg
public.jpeg

Natural History Museum

Londons naturhistoriska museum ligger intill Science Museum och är en häftig upplevelse. Dinosaurier, valar och byggnaden är helt enastående. Men har du varit mycket på naturhistoriska museet i Stockholm blir det lite same same tyckte iallafall jag. Utanför finns en härlig skridskobana vintertid.

hist2.jpg

Lego Store och M&Ms World

Världens största legobutik ligger på Leicester Square i London. Förutom allt lego du kan köpa så kan du också kolla på jättebyggen i lego och byggnader i London - gjorda av lego. Mittemot legobutiken hittar ni M&Ms World Store. Frossa i M&Ms, tryck din egen burk att ha ditt godis i etc. Framförallt är det som att stiga in i ett regnbågsland.

leicestersquare.jpg
public.jpeg
mmlondon.jpg

Primrose Hill

Stort härligt grönområde, lekpark och en gudomlig utsikt över Londons skyline. Gå från Primrose Hill in i Regent´s Park, fika på Boathouse café och hyr sen en trampbåt. Här ligger också London Zoo.

parklondon.jpg
trampbåtlondon.jpg
park2.jpg

Hyde Park

Hyde park är Londons enorma park där du kan hyra trampbåt, lyssna på utomhuskonserter, ha picknick, hänga i lekpark och gå härliga promenader.


Tower Bridge

Antingen kollar du bara på den coola bron eller så går du in och går på det häftiga glasgolvet, tittar på maskinrummet och gör detta besök till en halvdag. Jag tycker verkligen det är värt ett besök för de har satsat på kul för hela familjen, det är interaktivt och ni kommer lära er massor. Läs mer här om vilka familjeaktiviteter som erbjuds.

londonbridge.jpg

London Eye

Visst är det dyrt men det är värt det! Det finns vanliga biljetter för ca £25 eller fast lane för £35. Är du här på en helg kan det vara värt med fast lane men annars rekommenderar jag att köpa vanlig biljett och vara här en vardag runt 10.30 - hjulet öppnar 11. Vi hade knappt någon kö alls då och värst kö är det såklart mitt på dagen lördag och söndag. Oftast brukar det inte ta mer än 45 minuter även när kön ringlar lång, men det är 45 minuter du kan göra något roligare med. Och köp biljett online före, så du kan ställa dig i kö direkt när du kommer. Du kan också lägga till lite mer pengar och få en kombinationsbiljett till London Eye och Sea Life som ligger bredvid eller Madame Tussauds/The London Dungeon. Boka biljett här.

londoneye.jpg
bronlondon.jpg

Hamleys

Hamleys i London är världens äldsta leksaksaffärer och måste också vara en av de största. Sju våningar leksaker och överallt står personal och testar/visar de utbudet. Även om du inte ska köpa något är detta en otrolig upplevelse för vilket barn som helst.

hamleys.jpg


Holland Park

Jag älskar Holland Park. Det är en grön park i området Holland Park där det finns lekplats, gungor, café, klättervägg och så otroligt fina Kyoto Gardens - en japansk trädgård komplett med stenbroar, bonsaiträd och fiskar som simmar i dammen.

kyotogardens.jpg
karpar.jpg

Afternoon tea på en buss

Genialt eller hur. Boka afternoon tea på en buss som kör runt dig i London samtidigt som du mumsar scones och dricker te. I priset ingår dricka, smörgåsar, kakor och en busstur där du bland annat får se Big Ben, Westminster Abbey, St James’s Park, Hyde Park, The Royal Albert Hall, Marble Arch etc. Turen tar ca 1,5 timme och du kan välja bland traditionell afternoon tea eller vegan/vegetarian/glutenfri etc. Du bör boka biljett innan - läs mer här.

Notting Hill

Strosa bland de färgglada husen, besök loppmarknaden längs med Portobello Road (stängt på söndagar), låt barnen leka i Diana Memorial Playground in Kensington Gardens, fika på en uteservering och känn London i dig!

nottinghill.jpg
notthinghill2.jpg


Big Ben

Barn älskar Big Ben så är det bara. Big Ben består av fyra klockor, en på varje sida av tornet och har visat tiden i London sedan 1859.

bigben.jpg

Åk båt till Camden

Camden är ett måste när du är i London och det finns inget härligare sätt än att åka båt dit. Vi gick från Paddington station till Little Venice (finaste delen av London!) där det går WaterBus till Camden. Båten går varje heltimme och räkna med kö. Vi hade inte bokat online och kom dit fem minuter innan båten skulle gå, vi fick då vänta en timme till nästa båt. Som tur är finns världens mysigaste café precis bredvid där vi kunde vänta under tiden. Här kan du förboka båtbiljett.

Båtturen tar 50 minuter och det är så mysigt att åka på kanalen bland tunnlar, husbåtar och bostadshus. Väl framme i Camden kan ni äta på matmarknaden, kolla runt i alla de små coola butikerna och promenera över broar och lyssna på alla superba musiker.

watercafe.jpg
camden1.jpg
camden4.jpg

Borough market

Intill tunnelbanestationen London Bridge hittar du Londons äldsta och härligaste matmarknad. De har stängt på söndagar men annars kan du här äta både frukost och lunch, botanisera bland frukt och grönt och provsmaka det mesta. Vi var här länge och åt småbitar av allt, tittade på fiskar i akvarium och högar av exotisk frukt. Det mesta ligger under tak och en del är även inomhus.

boroughmarket.jpg

London Dungeon

Intill London Eye ligger London Dungeon. Jag har varit här två gånger, båda gångerna utan barn. Jag erbjöd Aramis ett besök sist vi var i London här men han ville inte. Och ja det är läskigt. Du är deltagare i en läskig historia, det är mycket skrik, mörkar rum, golv som snurrar och ja det är väldigt mycket på riktigt. Det är riktiga skådespelare, det luktar krutrök och eld, det blåser i ditt hår och blir kallt ibland - som ett riktigt läskigt spökhus.

För äldre barn är detta en upplevelse men se till att inte ta in barn här för tidigt för det kommer ge dem mardrömmar. Det är också roligare om de förstår lite engelska under sitt besök. Boka innan och vill du spara pengar kan du boka kombinationsbiljett tillsammans med andra attraktioner - läs mer här.

Mad Hatters Afternoon Tea

Upplev ett oförglömlig afternoon tea med Alice i Underlandet-tema. Få kakor i små blomkrukor, ät upp magiska nyckelpigor och svampar gjorda av marshmallows. Detta serveras på Sandersons Hotel och du bör boka innan - läs mer här.

content_IMG_9001.jpg


Vaktavlösning

Vid Buckingham Palace sker vaktbyte klockan 10.30 varje dag. De börjar marschera från mittemot St James Park och klockan 11:00 byter de av vakter utanför slottet.

vakt.jpg

Sky garden

På våning 35 i en skyskrapa av glas hittar du Sky Garden. Massor av gröna växter, café och en 360 vy över hela London. Inträde är gratis men du måste boka biljett i förväg och bestämma vilken tid du vill besöka denna vackra byggnad. Boka biljett här.

skygarden.jpg
skyviewlondon.jpg
londonmedbarn.jpg

Covent Garden

Jag älskar Covent Granden och det gjorde Aramis också. Här händer alltid något kul som dansuppvisning, levande statyer, marknader, mysiga gränder etc.

coventgarden1.jpg

Världens längsta rutschkana

ArcelorMittal Orbit är världens längst rutschkana på 178 meter och 12 kurvor. Bra att känna till är att barnet måste vara 8 år och minst 130 cm lång för att få åka - någon övre gräns finns inte. Denna attraktion är megapopulär så bra att förboka biljetter här. Rutschkanan ligger ca 10 minuters promenad från stationen Stratford.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.pngSpela minigolf

På Junkyard kan du spela minigolf på olika temabanor. Vad sägs om övergivet tivoli, filmtema, bilskrot eller djungel? Det ligger på Brick Lane, du kan också äta mat där och vi tyckte det var grymt!

Gods-Own-Junkyard-6.jpg


Åk buss

Att åka buss genom London är fantastiskt. Det finns ingen anledning att lägga pengar på en hop on hop off buss när de vanliga bussarna går förbi alla turistattraktioner. Sitt högst upp, längst fram - barn i alla åldrar älskar det! Extra bra för små barn som får välbehövlig vila.

londonbus.jpg

Kew Gardens

Här finns en Childrens garden där de kan gunga, klättra, hoppa och en barnvänlig höghöjdsbana. Besök också regnskog, klättra in i trähus, besök en bikupa och ät god lunch. Här kan du köpa biljett i förväg. Ta District line till stationen som heter Kew Gardens, ca 30 minuter från centrala London.

South Bank

Området nere vid London Eye och längs med Themsen heter South Bank. Här kan du spendera timmar på på att äta streetfood, kolla på gatukonstnärer och skateboardstrix, åka karusell, äta frozen yoghurt och mycket mer. Ett av mina absoluta favoritområden!

southbank.jpg
southbanj5.jpg
southbank2.jpg

Barbican Conservatory

Lite undangömt hittar du en tropisk regnskog med fiskar och över 2000 olika växter. Du behöver inte boka biljett, det är gratis men ha koll på när de har öppet för det varierar. Här finns tider.

conv1.jpg
conv2.jpg

Kingdom of sweets

Antagligen Londons största godisaffär som finns på några olika ställen, bland annat vid Piccadilly Circus och Oxford Circus. Godis från hela världen, fantastiskt roligt godis från USA och ett roligt stopp.

kingdomofsweets.jpg

Paddingtons hus

Alla har vi väl sett filmerna om Björnen Paddington. Här på Chalcot Crescent i Primrose Hill kan du spana in huset på riktigt.

paddington.jpg

Utflykter utanför London

Harry Potter

Harry Potter och Warner Bros Studio ligger i Watford. HIt tar du dig enklast med tåg från London Euston, gå av Watford Junction där shuttlebuss går var 15e minut. Räkna med att spendera en hel dag här och kliv in i Harry Potters magiska värld - boka biljett i god tid innan! Köp biljetter här.

Legoland London

I Windsor utanför London ligger Englands Legoland. Du tar dig enklast hit med tåg från London Paddington till Windsor & Eton Central och sedan går shuttlebus till parken, resan tar ca 1 timme. Här finns ett legohotell, ninjago world, karuseller, restauranger etc. Det är mindre än det i Danmark och du får räkna med att lägga en hel dag här. Köp biljett här.


Barnvänliga restauranger i London

Rainforest café

De må vara en turistfälla men barn älskar det. Dessutom galet centralt på Shaftesbury Ave och barnvänlig mat. Hela stället är uppbyggt som en regnskog med kulörta lampor och uppstoppade djur. Barnmeny med hamburgare, kyckling, pasta, pizza och glass, målarbok innan maten och jag åt en helt ok caesarsallad.

Giraffe

Giraffe finns över hela England och vi åt frukost här varje morgon samt även lunch någon gång. De har barnmeny där mat, dricka och efterrätt ingår för £6.50 vilket är toppen. Barnen kan välja på pasta, smörgås, kyckling, wraps, fiskpinnar etc. För vuxna finns hamburgare, sallader, bowls och till frukost serveras pannkakor, rostat bröd, gröt etc.

giraffe.jpg

Yo! Sushi

Har du barn som gillar sushi så är detta himmelriket! Sushi på rullband där du själv plockar vad du gillar och betalar för vad du ätit när ni är klara!

sushi.jpg


Wahaca

Denna mexikanska kedja finns på några olika ställen i London. De har barnmeny där barnen får bygga sin egen taco, de får måla innan maten och dessutom är den mexikanske maten för vuxna grymt god - gå dit!

chicken-club-quesadilla-768x768.jpg

Cereal Killer Café

Du hittar detta underbara ställe i Camden och på Brick Lane. Ett café som är helt inriktat på frukostflingor. Här kan du äta kyckling friterad i flingor, smörgås med flingor, såklart flingor med mjölk, olika bowls och glass!

flingor.jpg


Barnvänliga hotell i London

London är dyrt, inget snack om den saken. Novotel Paddington och Premier Inn Leicester Square är budgetkedjor som erbjuder familjerum och superbra lägen. Melia White House Hotel är ett relativt dyrt hotell men fantastiskt om du reser med barn då barnen får presenter vi ankomst, barnen får sina egna saker i badrummet, stora familjerum, det finns barnmeny och bebissaker att låna.

Vi brukar oftast bo i lägenhet för det blir billigare och det kan vara skönt att ha ett egen kök. Jag bokar oftast genom Air Bnb eller på booking.com När vi var där sist bodde vi i St James House Apartment i Holland Park. Max 10 minuter från tunnelbanan, granne med vackra Holland Park, nära restauranger, mataffärer och det känns som man är en del av London på ett annat sätt än att bo i ett stort hotellkomplex. Det passade oss perfekt, vi hade en stor lägenhet, kök, kylskåp, tv, badrum i ett lugnt område.

hollandparkstreet.jpg
hollandparkapt.jpg
St-James-House-Concept-Serviced-Apartments-photos-Exterior-St-James-House-Concept-Serviced-Apartments.JPEG

Någon gång har vi bokat budgethotell nära Paddington men blivit så besvikna då bilderna sett så fina ut och när man kommer fram är det heltäckningsmattor, mögel och frukost som knappt går att äta.

Buss och tunnelbana i London

Det är så smidigt att åka buss och tunnelbana i London om du har ett visakort som du kan blippa. Du behöver inte köpa biljetter utan blippar bara kortet när du ska ned i tunnelbanan. Detta är exakt samma som ett Oysetrcard och du får samma pris, åker du mycket under en dag når du ett maxtak (price cap) och betalar inte mer än runt £8 beroende på zoner du åker i under 24 timmar. Barn under 11 åker gratis.

Har du inte ett betalkort med blipp råder jag dig att köpa ett Oystercard då det blir väldigt mycket dyrare att köpa enstaka biljetter i automat.

tunnelbanalondon.jpg

Jag kan inte rekommendera denna härliga stad nog! London har något föra alla, alla tider på året. Åk dit på hösten för att promenera bland alla fina löv, vinter för julmarknader och varm choklad, våren för färgexplosion och sommar för picknick och utomhustid.

Flyg dit billigt och direkt med SAS, Norwegian, Ryan Air, British AIrways och säkert andra flygbolag också.

public.jpeg
barnlondon.jpg

Min helg i bilder

Helgen försvann för fort som alltid och denna helg var det 100% fokus på familj och barn. Fredagen började med att jag kände att en höstförkylningen var på väg. Lämnade barn och bestämde mig för att jobba hemma och inte smitta någon annan. Solen strålade och det var en fantastisk morgon.

public.jpeg

På kvällen kom min bror över på tacomiddag och sedan följde Aramis med honom hem och sov över. Micke var borta så Älva och jag hade fredagsmys tills hon somnade strax efter 19.

Lördagen började med att Älva och jag gjorde hallonsmoothie och sedan gick vi ut för att spana in Sjöstadsdagen. Det var stor loppis, barnen fick testa olika aktiviteter, det bjöds på uppträdande och godisregn. Älva fick äntligen testa att åka skateboard och sitta i polisbil så hon var nöjd. Jag var också nöjd för jag shoppade massor av barnböcker på loppis.

public.jpeg

Sedan kom Aramis hem och vi åt lunch innan han och Micke drog iväg på Aramis egna bowlingkalas. Jag och Älva skulle på 4-års kalas till en av hennes förskolekompisar och hon var taggad till tänderna. Finklänning, diadem, ringar och nagellack och så var vi redo.

public.jpeg

Och vilket kalas det blev! Clown som fixade skattjakt och slukade eld, popcornmaskin, chokladfondue och tårta med fyrverkerier - barnen var i himlen!

public.jpeg
public.jpeg

När kalas var slut för båda barnen åt vi laxbowls och sedan gick jag ut på en lång promenad för att vila öron och huvud. Det var magisk solnedgång över Sicklasjön med dimma.

public.jpeg

På söndagmorgon bjöd jag familjen på gröna smoothies, inget barnen uppskattade men jag älskade! Aramis och Micke drog iväg på friidrottstävling i Täby och jag och Älva gjorde oss reda för Sjöstadsloppet som anordnas för barnen varje år.

public.jpeg
public.jpeg

Älva var såklart supersnabb (på grund av aldrig still) och kom i mål bland de första 4-råingarna. Hon fick medlaj och glass som pris och sken som en sol.

public.jpeg

Efter loppet cyklade vi iväg för att fixa presenter till Mickes födelsedag, jag bakade mitt livs första marängtårta och en supergod bulgursallad. På kvällen firade vi nämligen Mickes födelsedag i förskott med hela hans familj och en massa god mat.

public.jpeg

Fullt ös helgen lång och så vips var det måndag igen! Älskar septemberhelger och det mysiga vädret samt att det händer så mycket.

Nyttig glass - mina bästa recept

pille-riin-priske-CVGsSbNI44M-unsplash.jpg

Går det att göra nyttig glass utan massor av socker och fett? Ja det gör det och det blir minst lika god vill jag lova. Här kommer mina tre bästa recept som kan kombineras i oändlighet. Extra bouns - den behöver ingen frystid!

Variant 1 - bas frusen banan

 • 1 frusen banan (i bitar)

 • En skvätt kokosmjölk (min favorit)/havremjölk/vanlig mjölk

 • Hallon/jordgubb/mango/kokosflingor/kakao eller vad du nu vill ha för smak på din glass - hoppa över om du vill ha bananglass

(Bra kombinationer: kokosmjölk+kokosflingor, kokosmjölk+mango, havremjölk+hallon+jordgubb, kokosmjölk+kakao)

Lägg allt i en mixer och mixa slät. Klart. Toppa gärna med mer kokosflingor, bär, kakaonibs eller hackad mörk choklad. Du kan också göra chokladsås på 1 msk ljummen kokosolja, 1 msk raw kakao och 1 msk agave och ringla över glassen.


image-asset.jpeg

Variant 2 - bas kvarg

 • Lättkvarg naturell eller sockerfri med smak av lemoncurd/vanilj/blåbär

 • Frusna hallon, blåbär etc

Mixa i mixern, toppa med bär om du vill. Klart!

devin-rajaram-X5ChCOu8CQg-unsplash.jpg

Variant 3 - bas frukt/bär

 • 2 dl semifryst mango

 • 1 dl frysta hallon

 • En rejäl klick av det översta lagret i en burk med kokosmjöl

Mixa i mixer, se till att inte mangon är stenhård för då kanske inte din mixer klarar av det. Späd med kokosmjölken om den inte blir tillräckligt krämig. Toppa med fördel med nötter och kanske till mandel- eller jordnötssmör.

Njut av glass till frukost, mellanmål, fredagsmys eller till och med lunch!

Pirret inför Boston

Det hela började med att jag kollade på serier som Dawson´s Creek och Ally McBeal som både är inspelade i Boston. Jag såg tegelhusen, löven som färgade hela staden brandgul på hösten, vackra parker, en otrolig skyline och intill havet.

boston.jpg
boston-1631460_1280.jpg

Sedan dess har jag drömt om att besöka staden men det har liksom aldrig blivit av. Och när jag letar runt på nätet efter fakta på svenska så förstår jag att många andra inte heller varit där. Det är liksom New York som gäller för svenskarna samt Los Angeles, San Fransisco och Miami. Ju mer jag läser om Boston och Massachusetts desto mer vill jag göra och desto fler dagar behöver jag.

Jag kommer att vara där 5 hela dagar i slutet av september och lägga krutet på Boston och Cape Cod. Jag var också inne på Marthas Wineyeard men har insett att det kommer ta alldeles för lång tid.

boston-1099418_1280.jpg

Så vad står då på min lista och vad förväntar jag mig av Boston?

Jag förväntar mig ett fantastiskt höstväder, krispigt och klart och kommer gråta floder om regnet står som spön i backen. Just nu har de 28 grader där men det kan svänga snabbt, se bara på Stockholm. Jag kommer åka dit med en nära vän till mig så jag förväntar mig också härlig kvalitetstid, mycket skratt och härliga restaurangbesök. Jag ska äta lobsterrolls så det sprutar ur öronen, testa Boston Cream Pie och lemon pie som de bara kan bara på riktigt i USA.

Jag ska hänga på deras vackra bibliotek, åka båt, kanske se valar, promenera i gränderna runt Beacon Hill, gå på härliga farmers markets, strosa i North End, inte missa Freedom Trail, lyxiga Back bay och kanske shoppa ett och annat även om dollarn är usel mot kronan.

Flyget till Boston tar ca 10 timmar totalt men då mellanlandar vi först i London. Hotell var bara att glömma insåg vi när vi började titta priser så istället blir det ett Air BnB som jag hoppas ska vara ok och ligga bra till.

house-569115_1280.jpg

Det var så länge sedan jag gjorde en sådan här resa - en resa jag drömt om så länge, där jag själv får sätta programmet och kan stanna så länge jag vill på varje ställe. Alltså utan barn som drar mig i armen, ett pressat schema att följa eller vara helt beroende av väder varenda dag. Jag älskar att göra research, skriva ned, sätta pluppar på karta vart jag vill gå och vad jag vill besöka, Detta mina vänner är det jag älskar med att resa. Pirret i magen, förväntningarna och att världen ligger öppen för mig!

Har du tips - snälla ge mig!

Det stora inlägget om hudvård

Jag postar en del tips om hudvård på instastory och varje gång jag gör det väller det in frågor. Och insta är bra till mycket men inte till långa, härliga, matnyttiga inlägg så nu kommer det - mitt stora inlägg om hudvård. Jag är verkligen ingen expert utan självlärd men jag är också helt osponsrad och står för vartenda ord om produkterna jag använder. Jag har lagt in länkar till produkterna så ni ska hitta dem, men jag får inte ett öre för att ni klickar på dessa.

skincare.jpg

För några år sedan var det enda jag använde en billig rengöringsgele från apoteket och en ansiktscreme för torr hy. Märket varierade beroende på vad som var prisvärt på apoteket eller Åhlens när den jag använde för stunden tog slut. Min hud var fasligt torr, en del finnar på hakan och blank i ansiktet ju längre dagen gick.

Men så fastnade jag i ett inlägg på instagram om syror, jag gick med i en facebookgrupp om hudvård och sedan var det kört. Det fanns en helt ny värld där ute och så mycket glowig hy att få.

Jag började byta ut min starka rengöringsgele mot en rengöringsolja, köpte serum, botaniserade bland The Ordinarys produkter, köpte syramask och en lermask och jag sedan har badrumsskåpet fyllts på allt eftersom. En av mina farhågor var att använde jag många produkter skulle min hy bli fet och jag skulle få finnar. Jag kunde inte haft mer fel - min hy sög åt sig fukt som en svamp!

Är det inte superdyrt undrar ni kanske? Jo men det finns budgetvänliga alternativ och de extra dyra grejerna köper jag endast när Skincity eller liknande har bra erbjudande. (Prenumerera på nyhetsbrev - ett måste. I december har tex Skincity en almanacka med otroliga erbjudande varje dag.)

Jag tänkte här lista vad jag använder morgon och kväll, prata lite mask och retinaol och så ska ni få tips på favoritprodukter. Är ni redo? Först av allt - fukt är a och o för alla hudtyper. Fukt, fukt och mer fukt.


Min kvällsrutin när det kommer till hudvård


Steg 1. Rengöring

Bra rengöring är en nyckel. För mig är det viktigt att den tar bort smink lätt och inte torkar ut. Jag har använt olika geler från Excuviance, Clinique och Apoteket men insett att de är för starka för mig och gör bara min hy ännu torrare. Ramlade in på rengöringsolja första gången när jag var i Japan och köpte Shu uemura men hittade den inte igen i Sverige. Men så blev jag tipsad om Paula´s Choice och kör nu uteslutande på den rengöringsoljan. Gnugga in lite olja i ansiktet och ha sedan på vatten - tar bort varenda sminkgnutta och lämnar inte ansiktet stramt utan mjukt och härligt. Ett par gånger i veckan använder jag Dermalogica Daily Microfoliant, ett enzympulver som exfolierar och tar bort orenheter och gamla hudceller. Du tar lite pulver i handen och blandar med vatten innan du skrubbar ansiktet med det.

Paula´s Choice Perfect Cleansing Oil kostar runt 250 kr och räcker en evighet, jag köper min hos Skincity. Länk till produkt. Paula´s Chioce ska du passa på att handla om du är i USA, iallafall om dollarn är ok.

Dermalogica Daily Microfoliant kostar 169 kr för en liten flaska och 579 kr för en stor på Skincity. Jag köper alltid små först för att se om jag gillar produkten. Länk till produkt.

Efter rengöring använder jag ett micellärt vatten från Garnier, en riktig budgetfavorit. Micellärt vatten är som ett härligare ansiktsvatten som tar bort det sista i rengöringen och gör huden redo för nya produkter. Det micellära vattnet har en specialeffekt som drar till sig orenheter och du kan se på bomullpadsen att det verkligen tar bort det där sista.

Garnier Micellar Cleansing Water kostar ca 70 kr och finns på både ICA, Kicks och H&M. Länk till produkt.

Steg 2. Niacinamide

Niacinamide är en aktiv from av Vitamin B3 och enkelt sagt så drar den ihop dina porer så de upplevs mindre.

Jag använder The Ordinarys Niacinamide 10% + Zinc 1% och tycker den fungerar bra. Det finns en uppsjö av niacinamider där ute.

The Ordinarys Niacinamide 10% + Zinc 1% kostar härliga 69 kronor hos H&M, Apotek Kronan etc Länk till produkt.

Steg 3. Serum.

Det magiska serumet som har förändrat min hud. Att återfukta är a och o och att ha ett serum innan dagkrämen är numera ett måste hos mig. Det har gjort min torra hy som mycket bättre, smidigare och mjukare. Jag använde förr Apotek Kronans egna serum och var väldigt nöjd men sedan gjorde de om innehållet och den blev inte alls lika bra. Jag har testat The Ordinarys buffet men den tyckte jag mest la sig utanpå huden. Men så hittade jag Klairs Rich Moist Soothing Serum och där var de! Det bästa serumet någonsin, som knappt doftar, som är lätt som vatten och huden törstar efter det.

Klairs Rich Moist Soothing Serum, kostar ca 350 kr hos Skincity och är värt varenda krona. Håll utkik efter 20% erbjudande på Klairs produkter. Länk till produkt. Är du i Asien så kan du bunkra Klairs till väldigt bra priser.

Steg 4. Dag/nattkräm

En dag/nattkräm stänger in serumet i hyn och du bör alltså inte fuska och bara köra serum. Jag har testat det mesta här genom åren, från dyra till billiga märken. Många är för kladdiga och lägger sig på huden, en del måste jag smörja två lager av för att ens känna att jag använt något. Det har varit Clinique, Emma S, Apotekets produkter, Avene, Vichy, Excuviance - ja you name it. Men de som fungerar bäst för mig är The Ordinary Natural Moisturizing Fact + HA eller Klairs Rich Moist Soothing Creme. Den sistnämnda är snäppet vassare men också snäppet dyrare. Ett tag använde jag separat nattkräm men nu när jag använder Klairs tycker jag inte det behövs längre. En gång i veckan brukar jag sova med Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask (har fått massor av prover på denna produkt men aldrig köpt hela burken - ska prova lite till) och det gör tricket! När dessa steg är gjorda kan huden vila och du kan vakna upp som en nyponros.

The Ordinary Natural Moisturizing Fact + HA kostar 70 kr och finns på H&M, Apotek Kronan, Åhlens. Länk till produkt.

Klairs Rich Moist Soothing Creme. kostar ca 350 kr hos SKincity men precis som med serum kan ni hålla utkik efter kampanjer. Länk till produkt.

Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask kostar 149 kr för en mindre burk hos Skincity. Länk till produkt.

En gång i veckan - Mask

Att maska bör man, men inte för mycket! Jag brukar använda mask en gång i veckan och då kombinera jag två masker som tillsammans är det bästa jag någonsin varit med om. The Ordinarys AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution och sedan på med Body Shops Himalayan Charcoal purifying glow mask. The Ordinarys mask kallas också blodmask med tanke på att den är röd i färgen. Här pratar vi syror som kan vara ganska stark för ovan hy, så ha inte på den för länge - max 10 minuter. AHA exfolierar på ytan och BHA går ned på djupet, dämpar inflammation och hjälper mot oren hy. Skölj bort och på med Body Shops lermask som är otrolig. Kol har antiinflammatoriska egenskaper och dessutom suger den upp orenheter som en dammsugare. Dessa två tillsammans är bästa avslutningen på veckan, ett måste varje söndag.

The Ordinarys AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution kostar 89 kr på H&M, Kronans Apotek, Åhléns etc Räcker i en evighet. Länk till produkt.

Body Shops Himalayan Charcoal purifying glow mask kostar 195 kr hos Body Shop eller på Åhléns. Länk till produkt.

Ett måste - Retinol

Retinol är A-vitamin och kan på ett magisk sätt nå ned till levande cellerna under det yttersta hudlagret. Retinol är bäst i klassen när det kommer till hudvård, det finns inget hudproblem som inte blir bättre med hjälp av detta. Den ökar cellförnyelse, jämnar ut hudtonen och ger dig färre rynkor. Var försiktig med detta i början, du kan lätt få röd och fnasig hy. Jag har hittat två produkter som gör under för mig.

Paula´s Chioce Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum är helt galet bra tycker jag och är som att bädda in huden i ett duntäcke inför natten. Jag använder den 2-3 ggr i veckan efter mitt vanliga serum, den är snäll mot huden och jämnar ut hudtonen otroligt bra. Många av mina pigmentfläckar från solen har försvunnit.

Super Eye Serum från Verso är en enormt hypad produkt som är åtta gånger mer effektiv än standard retinol. Påsar, mörka ringar och fina linjer blir mindre framträdande och jag använder denna också 2-3 gånger i veckan under ögonen. Oftast tar jag den de dagar då jag inte använder retinol serum.

Paula´s Chioce Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum kan du prova i en liten flaska för endast 149 kr hos Skincity och den större kostar 479 kr. Länk till produkt.

Verso Super Eye Serum är dyr men räcker en evighet, man tar ju så lite av en ögoncreme.. Den kostar 649kr men jag köpte den när Skincity hade 30% på valfri vara, då blev det helt överkomligt. Länk till produkt.Hur ser då min morgonrutin ut?

Ganska lik den på kvällen skulle jag säga men inte lika mycket.

Steg 1. Micellärt vatten

Steg 2. Serum

Steg 3. C-vitamin

Steg 4 Dagkräm

Jag tycker C-vitamin gör under för min hud. Jag får jämnare och slätare hud, mer glow och dessutom stimuleras kollagenproduktionen och den läker solskador. Jag har använt ett C-vitamin pulver från The Ordinary men tyckte det var lite kladdigt. Så kom jag över produkten Lumene Valo Glow Boost och tycker den är fantastisk.

Lumene Valo Glow Boost, ca 200 kr men Kicks och Åhléns och nästan alltid erbjudande på Lumenes produkter. Länk till produkt.

lumene-valo-glow-boost-essence-serum-30ml.jpg

Produkter som jag också gillar

Paula´s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant

Får jag en finne baddar jag med denna BHA och den försvinner över natten. Får jag ett utbrott i hyn, som tex efter solsemester lägger jag på ett lager av denna under serum och sover med den - huden repar sig så snabbt! Salicylsyra har en anti-inflammatorisk och lugnande effekt på huden.

Paula´s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant kostar 129 kr i liten förpackning hos Skincity. Länk till produkt.

The Ordinary Marine Hyaluronics

När jag är riktigt torr, främst vintertid använder jag denna lättare variant av hyaluronsyra som binder fukt. Droppa den direkt med pipetten över huden efter micellärt vatten och låt torka in, det gör under utan att kladda.

The Ordinary Marine Hyaluronics kostar 129 kr på H&M, Kronans apotek, Åhlens m.fl. Länk till produkt.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution

Denna har jag börjat smyga in efter micellärt vatten ett par kvällar i veckan. Den exfolierar huden och glykossyra kan också kallas för kemisk peeling. Du använder bomullpads, har på denna toner och tvättar inte bort. Den gör hyn klarare, ärr bleknar och det förhindrar utbrott av finnar.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution kostar 129 kr på H&M, Åhléns, Aotek Kronan etc Länk till produkt.

Ni kanske nu tänker - are you crazy har du så där många produkter? Ja det har jag men jag använder inte alla samtidigt, jag har samlat på mig (alltså köpte inte alla på en gång) och har alltid testat med småflaskor/prover innan jag köpt för att se att produkten fungerar för mig.

Och ska du bara välja ett par produkter till din rengöring och dagkräm så är det serum, retinol och C-vitamin som gäller tycker jag. Och en bra mask.

Frågor? Bomba på i kommentarsfältet här nedan.

Vad stör mig mest när jag flyger?

Jag älskar inte att flyga som ni vet men det är ju bara bita ihop och göra det om man vill se världen. Sen finns självklart bättre och sämre flygningar. Turbulens är mitt värsta i alla kategorier men sen då? Är det alltid skrikiga barn som stör mest på en flygning?

airplane-983991_1280.jpg

Här kommer min topplista över vad jag knappt klarar av på flyg.

# Störningmoment 1: Fulla personer

Jag är sådan radikal person att jag tycker det borde införas nykterhetskontroll när du går på ett plan och alla alkohol borde stoppas ombord. Jo visst är det trevligt att folk vill börja sin semester med ett glas bubbel i luften men jag tror också du kan klara dig utan alkohol tills du anländer destination. Så många gånger har jag varit på flyg där folk raglar ombord, dricker sig redlösa på planet, blir otrevliga mot personal och medresenärer och jag har till och med varit med om folk som ska upp och slåss i planet eller öppna dörren och hoppa. Detta är det värsta beteendet alla kategorier och om du då också är flygrädd som jag så blir det outhärdligt. Jag skulle helst vilja att alla flygvärdinnor hade bedövningssprutor i fickan och svart bälte i kampsport för att få bukt på dessa män - ja i 99% fall är det män vågar jag säga.

Det beror väl mest på att det finns ingenstans att ta vägen, det är trång, det går inte att avlägsna personen och det känns allmänt hotfullt.

# Störningsmoment 2: Ipad på högsta volym

Har du inga hörlurar så tycker inte jag att du ska ha på ljudet på, vare sig din telefon eller Ipad. Jag har varit på så många långflygningar när barn tittar på tecknat eller vuxna på serier eller spelar candy crush- utan hörlurar. Känns inte helt genomtänkt.

youtube-1719926_1280.jpg

# Störningsmoment 3: Barn som springer i gången och vrålar

Bebisar som skriker för att det gör ont i öronen är verkligen ingen fara. Likaså bebisar som är hungriga, små barn som är trötta etc. Men när 4-5 åringar röjer i mittgången och skriker trots att personalen vädjar till föräldrarna att det av säkerhetsskäl inte är bra - och de inte agerar. Då ser jag lite rött. Flygvett och etikett.

# Störningsmoment 4: Gnäll på att fälla stol eller inte

Senast jag flög lång bad personen bakom mig att inte fälla stolen för han hade så långa ben. Jag är väldigt kluven till det. Han fällde glatt ned sin stol, jag har betalt lika mycket som alla andra för min biljett och ska jag straffas för att han är lång? Såklart ska man inte fälla sin stol när maten kommer men att sitta upprätt i 11 timmar är inte heller en härlig känsla. Rätt eller fel?

airplane-1209752_1280.jpg


# Störningsmoment 5: Inte följa säkerhetsföreskrifter

Regler på plan är till för att följas annars skulle de inte vara reglar. Du slår av telefonen, lyssnar på säkerhetsgenomgången, har bälte på dig, ställer dig inte upp så fort hjulen slår i marken och har inte tre väskor i handbagage. Och så vidare. Det handlar inte bara om säkerhet utan också om respekt.


Vad är mest irriterande på flyger tycker du?

Att besöka Nausicaa Beach på Cypern

public.jpeg

Förra året besökte vi familje hotellet Aegean Blue och var så väldigt nöjda hela familjen att vi bestämde oss för en liknande resa detta år. Det vill säga All Inclusive, med barnklubb och semester för hela familjen.

Valet blev Cypern och hotellet Nausicaa Beach, av två anledningar; Cypern ska ha Medelhavets klaraste vatten och alla jag känner som varit på detta hotell älskar det! Vad tyckte jag då, jo här kommer min recension.

public.jpeg

När är det bäst att besöka Cypern?

Cypern är ju så härligt för hit kan du åka maj-november och ha härligt sommarväder. Vi var här första veckan i augusti och hade 28-29 grader vilket var perfekt, men året innan var det nästan 40 grader i augusti så det kan variera. En vän till mig var här första veckan i november och hade 25 grader vilket också är himla trevligt!

public.jpeg

Rummen på Nausicaa Beach

När vi bokade denna resa valde vi Favorite Family rum med balkong och havsutsikt och det var så rätt! Vår utsikt var helt magisk med vy över Fig Tree Bay och det knallturkosa havet. Vi bodde i block 400 som ligger precis intill havet och hade två rum med litet kök och kylskåp. Ett stort sovrum till vuxna och två mindre sängar till barnen i det andra rummet. Massor av förvaring, badrum med badkar och så den där balkongen!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Läge och strand på Nausicaa Beach

Bästa läget i Fig Tree Bay skulle jag säga! Detta på grund av att Nausicaa Beach har badbryggor direkt ut i det fantastiska havet och du slipper trängas på stranden. Fig Tree Bay är rankad som en av världens vackraste stränder men det är också trångt som i en sardinburk under högsäsong. Att bo på Nausicaa är då en win win eftersom du kan njuta av det kristallklara vattnet, snorkla och flyta på luftmadrass men slipper sand överallt och har din egen solstol på gräsmattan ovanför.

Vattnet är otroligt klart, bättre än Thailand på sina håll och du kan se ned till 30 meter rakt ned i havet.

public.jpeg
public.jpeg

Hotellet har också en liten gömd badvik om du föredrar det, med klappersten.

Det är fem minuters promenad till närmaste supermarket och ATM, och max 10 minuters gång till huvudgatan i Fig Tree Bay. Från hotellet går en härlig strandpromenad hela vägen runt Fig Tree Bay.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Maten på Nausicaa Beach

När du bokar detta hotell med TUI så ingår All Inclusive i priset. Det finns en stor matsal där frukost, lunch och middag dukas upp och allra mysigast är det att sitta i den delen som ligger utomhus - vi satt aldrig inne. Maten är jättebra med olika tema varje kväll. Det finns två stora salladsbord både till lunch och middag, maten lagas framför dig och dryck serveras av kypare vid bordet. Barnen har en egen buffé och dessertbuffén är en utav de största jag sett.

Lunch kan du också äta i snackbaren vid stora poolen där det finns sallader, wraps, toast, hamburgare, chicken nuggets, pizza etc Här finns också glass, nygräddade våfflor och pannkakor vissa tider, popcorn och vattenmelon.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Det finns en bar vid den stora poolen och en bar vid aktivitetspoolen som serverar läsk, juice, vin, öl, drinkar och kaffe i från förmiddag till sen kväll.

Ett besök i Tavernan ingår i priset och där bokar du bord. Vi bokade bord här en kväll när barnen var på party och maten var så bra! Det är en fast meny med gudomlig medelhavsmat och så mycket mat att jag tror vi nästan lämnade hälften.

public.jpeg
public.jpeg

Poolområdet på Nausicaa Beach

Det finns tre pooler, en stor pool, en mindre aktivitetspool och en liten bebispool med en rutschkana som också har solskydd. Poolerna hade bra temperatur och lugnast var det att hålla till vid aktivitetspoolen.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Barnvänliga utflykter på Cypern

Vi gjorde bara en utflykt den här gången och den fick barnen välja. De valde en båttur med en piratbåt. Vi åkte ut med stor piratbåt där pirater fanns på plats och spelade teater och båten gjorde två badstopp på havet. Turen tog fyra timmar och jag var kanske inte lika imponerad. Mitt val hade varit att hyra egen, privat båt för båt bör man åka på detta otroliga vatten. Men vi gjorde som sagt badstopp , vid den Blå lagunen och i Konnos Bay och det var som att bada mitt i Söderhavet, färgen på havet är galen!

public.jpeg
public.jpeg

Barnaktiviteter på Nausicaa Beach

Här finns klubbar för barn från 0-15 år. Älva var med i Bamse-klubben vilket hon älskar och där är barnen 3-5 år. De går på olika äventyr och har klubb förmiddag och eftermiddag de flesta dagar. ARamis var med i @611 klubben som riktar sig till barn mellan 6 och 11 år. Där gjorde de mer experiment, sporter, trolleri etc. Tyvärr var det inte lika många barn i klubben för stora barn som den för små. Klubbarna var skandinaviska och det fanns alltid en person där som pratade svenska. Nytt för i år var att barnen också kunde delta i en matlagningskurs vilket Aramis gjorde och fick laga pizza, tzatsiki och fruktsallad - mycket uppskattat!

Tre gånger hade de fest för barnen på kvällen mellan 18-20. Älva och Aramis var med på en sommarfest och en piratfest vilket de tyckte var jättekul och jag och Micke fick barnfri middag vilket också var himla trevligt.

Mellan 19.30-22 är det underhållning på scenen som tecknad film, danstävling och sista showen är nästan alltid ett uppträdande som ABBA konsert, Local act, DJ etc. Vi kollade på en del som höll bra kvalité måste jag säga!

Dessutom fanns en lekplats precis intill scenen vilket var perfekt för barnen att springa av sig vid. SÅ ja detta är ett himmelrike för barn, ingen ville åka hem efter en vecka kan jag meddela.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Sammanfattning

Alla fyra var supernöjda med det här hotellet. Här finns också Les Mills pass både morgon och kväll samt gym men jag kan inte uttala mig om passen då jag inte deltog - men de var välbesökta!

Vi skulle nog alla fyra vilja åka tillbaka men kanske i juni eller slutet av augusti för under högsäsong var det som sagt väldigt trångt på stranden - men det gäller ju hela Medelhavet och inte bara här. Och hotellets badbryggor vad guld men vi hoppade över att hyra bil och utforska andra stränder just på grund av hur det såg ut längs med Fig Tree Bay när vi gick promenader längs med strandpromenaden. Det var en himla bra semestervecka och vi fick alla semester på riktigt vilket var det viktiga - het utan matlagning, disk och tvätt!

Jag blev dessutom sugen på att se mer av Cypern och åka runt ön när barnen blir lite större.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Bo, äta och göra i Belgrad - mina bästa tips

Belgrad är det nya Berlin sägs det. Jag som aldrig varit i Berlin har svårt att avgöra det. Men stan känns som den växer så det knakar, överallt öppnas nya, trendiga hak och charm det har den till tusen!

Belgrad var en anonym stad för mig tills dess att jag åkte dit i april och blev så väldigt positiv överraskad. Det här är en weekendstad som har allt och lite till och dessutom är det väldigt billigt att som svensk hänga runt i Belgrad. Här har jag samlat min bästa tips till denna vackra stad.

Weekend i Belgrad.jpg

Flyga till Belgrad

Från Arlanda flyger AIr Serbia direkt till Belgrad flera dagar i veckan. Jag flög med Air Serbia, en tur och returbiljett kostade runt 2 000:- (då bokade jag tidigt). Resan tar 2,5 timme vilket också är himla positivt. Även Norwegian flyger direkt till Belgrad men inte så ofta.

Från Skavsta och Göteborg flyger Wizz Air direkt till Belgrad några gånger i veckan.

public.jpeg


Var i Belgrad ska man bo?

Det härliga med Belgrad är att du nästan kan promenera överallt. Om ni tittar på en karta över Belgrad skulle jag rekommendera att bo i området jag har ringat in här nedan, då har du nära till allt och det är lätt att ta sig runt.

hotellbelgrad.jpg


Jag bodde på Belgrade Art Hotel och det läget var grymt! Mitt på den stora gågatan i city, stora rum, nära till allt och dessutom ett café/bageri i bottenplan. Frukosten var jättebra med allt man behöver och en urgod chiapudding med kardemumma.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Vill du bo mer lyxigt rekommenderar jag Square Nine Hotel.

De större komplexen som Radisson Old Mil och Hyatt Regency ligger lite mer utanför citykärnan.


När ska man besöka Belgrad?

Jag var där sista helgen i april och hade 30 grader en dag och 22 resten av tiden. Spontant är vår och höst bäst då sommaren kan bli väldigt varm och vintern kall. Juni-augusti är det oftast över 30 grader medans april-maj och september-oktober ligger runt 20-25 grader.

Restaurangtips i Belgrad

Smokvica

Smokvica har flera restauranger i stan och Bed and Breakfast. Vi åt på ett par olika och jag gillar Smokvica Kralja Petra bäst. Supermysig uteservering i en lummig trädgård utan ett stort fikonträd och ljus och fräsch inredning på insidan. Vi åt jättegod mat som burrata, vårrullar, kyckling, sötpotatis pommes och hummus. Populärt ställe så bra att boka bord innan.

Adress: Kralja Petra 56

public.jpeg
kralja-petra-enterijer.jpg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Manufaktura

Mycket populär för alla som befinner sig i Belgrad på en weekend. Cool restaurang som serverar traditionell mat med en ny twist. Inne i restaurangen är väggarna fyllda med glasburkar och matvaror och ute kan du sitta under rader av röda paraplyer, kanske de mest fotade i hela Belgrad.

Adress: Kralja Petra 13

public.jpeg

Endorfin

Ganska nyöppnad restaurang som vi hittade i ett mysig gathörn nära vårt hotell. En gastropub där vi körde lite ölprovning till olika smårätter. Du kan välja ett paket och de parar ihop öl som går speciellt bra ihop med vissa rätter. De vegetariska rätterna var supergoda som rödbetsbiff och grillad spetskål. Dessutom härlig uteservering på gatan under små vimplar.

Adress: Braće Jugovića 3

mg-9541_orig.jpg
8z7a0896_orig.jpg

Frans

Med Belgrads kanske vackraste trädgård och god mat är Frans väl värd ett besök. Internationell och serbisk mat, fantastisk gnocchi, eget bageri, barn meny och alla är välkomna!

Adress: Bulevar oslobođenja 18a

Bulevar-oslobodjenja-18a-e1522191983789.jpg

Ambar

Kanske Belgrads snyggaste restaurang som ligger precis intill floden Sava. Relativt dyr mat i jämförelse med andra ställen men maten är också fantastisk. Här får du testa serbisk mat i tapasversion, smårätter som ni alla delar. Kyckling med valnötter och wasabi, crunchy zucchini och rostad blomkål rekommenderas.

Adress: Karađorđeva 2

ambar-restoran-4.jpg

Magaza gastropub

Relativt nyöppnad restaurang längs med floden Sava med livemusik på kvällen. Gott grillat kött och fisk och dessutom härligt ställe att bara ta en drink en sommarkväll på deras fina uteservering.

Adress: Karađorđeva 4

public.jpeg

Härliga caféer i Belgrad

Koffein

Hippt kaffeställe med industrikänsla men också så gott kaffe! Egna bönor, goda kakor och härlig uteservering.

Adress: Cara Lazara 13

public.jpeg

Jazz Basta

Säkerligen det mest instagrammade stället i Belgrad och lätt att förstå att varför. Det är verkligen en sådan fin trädgård i två våningar och även fint på insidan. Jag drack kaffe och lemonad här men på kvällarna blir det en härlig jazzklubb med vin och mat.

Adress: Karađorđeva street 43 (kan vara lite svårt att hitta)

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Meduza Café

Älskar allt med detta ställe! Det ligger på en grön och lummig gata i Belgrads finaste kvarter och när vädret tillåter öppnar de upp sina stora fönster och in- och utsidan flyter ihop. Vi satt ute och drack kaffe och öl, så mysig personal och kändes som ett ställe där locals hänger på helger. Livemusik på kvällen.

Adress: Gospodar-Jevremova 6

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Att göra i Belgrad

Belgrads fästning

Det är näst intill omöjligt att besöka Belgrad och inte promenera upp till denna byggnad. Högt belägen över staden med stora gröna parkområden och stans bästa utsikt. Bäst tycker jag det är att ta en morgonpromenad hit, då har du stället för dig själv.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Walking tour

Det första vi gjorde när vi kom till Belgrad vara att gå en stadstur med en guide. Det är ett perfekt sätt att lära känna en ny stad, se vilka delar man vill se mer av och dessutom kan man ställa alla sina frågor och få restaurangtips inför sin vistelse. Vi bokade på Belgrade Walking Tours och där finns allt; privata turer, gratis turer, stadstur, bartur, gå i tunnlar eller se ytterområden. Vi gick en citytour med fokus på gamla delarna med en grym guide som hette Zeljko (tips!).

public.jpeg
public.jpeg

Skadarlija

Skadarlija är en stadsdel i Belgrad som kantas av restauranger och barer. Gulliga kullerstensgator , vinliga gatlyktor och man förstår varför det kallas för Belgrades Montemarte. Turister? Ja visst men ett besök här är ett måste!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Ada Ciganlija

Det här hit stadsborna vallfärdar på sommaren. Området kring sjön är då kantad av barer, restauranger, solstolar. I april var mycket stängt men det var ändå mysigt att gå en promenad/cykla här och ta en glass längs med den uppbyggda stranden.

public.jpeg
public.jpeg

Matmarknader

Belgrad har två större Farmer Markets, Zeleni Venac och Kalenić, den sistnämnda är den största. Gå runt och känn och kläm på frukt och grönsaker, se vardagslivet och köp goda saker!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Saint Sava Temple

En imponerade byggnad och världens största ortodoxa kyrka - ett landmärke för staden.

belgrade-2506699_1280.jpg


Festa på en partybåt

Under sommarmånaderna förvandlas husbåtarna längs med floden Sava till nattklubbar - under bar himmel. Här spelar landets bästa DJ:s och du kan festa till solen går upp.

Boho Bar

Belgrads snyggaste bar uppe vid Belgrads fästning. Chic utomhusbar med kulörta lyktor, vita parasoller, sittkuddar och en känsla av Marocko mitt i Belgrad. Mega-populärt på sommaren så kom i tid!

boho.jpg

Hyr en cykel

Det finns massor av ställen att hyra cykel på i Belgrad och det är förmodligen bästa sättet att se staden. Cykla längs med floden Sava och se staden förändras från gammal till ny.

public.jpeg
public.jpeg

Savamala

Savamala är en stadsdel nere vid vattnet som andas hipster och party. Restauranger, caféer, klubbar blandas med snygga gallerier.

public.jpeg

Botaniska Trädgården

Belgrad har en liten men mysig botanisk trädgård som är perfekt för promenad och picknick en fin dag.

public.jpeg
public.jpeg

Häng på en uteservering

Är man från Stockholm är man van att få slåss för en plats på en uteservering. Inte i Belgrad. Det finns nämligen hur många som helst och nästan alla har lediga bord. Jag har nog aldrig varit i en sådan uteserverings-tät stad i hela mitt liv.

public.jpeg

Belgrad förtjänar inte bara ett besök utan fler. Vi anlände torsdag kväll och åkte hem söndag kväll - jag hade gärna haft några fler dagar. Men nu finns ju anledning att åka tillbaka!

public.jpeg

Vardagen är tillbaka

Den här veckan har jag och Micke börjat jobba igen, Älva är på förskolan och den enda som fortfarande är ledig är Aramis som är hos mormor och morfar.

public.jpeg

5 saker jag tänker mycket på just nu

Vardagen. Det är faktiskt ganska skönt att jobba igen ska erkännas. Det är rutiner, jag älskar mitt jobb och sommarlov när sommaren är usel är ganska påfrestande i perioder.

Maten. Jag fixade en veckomeny i lördags, jag handlade hem allt från Mathem i söndags och nu ska det bli färre köttbullar, mer vegetariskt och framförallt ska det minskas på halvfabrikat. Det har mest blivit så för jag inte haft några andra idéer och det ska gå fort men detta går minst lika snabbt när väl allt finns hemma och man vet vad som ska lagas.

Sommaren. Vart tog den vägen egentligen? Det var mycket blåst och regn och för lite bara ben och varma kvällar. Jag känner mig snuvad på det man längtar efter mest på hela året. Det var en helt ok sommar det var det och vi fick ju en solig vecka på Cypern men ändå känns det på något sätt som sommaren försvann.

public.jpeg

Höstpepp. Ja det är bara den 14 augusti men med tanke på punkten här ovan har jag redan gått in i höstmode. Jag peppar för roligt jobb, snygga kläder och boots, förhoppningsvis träning igen och boka roliga höstweekends.

Boston. Om sex veckor åker jag till detta drömresmål. Jag har velat åka till Boston med omnejd på hösten i typ 15 år och nu äntligen hände det. Jag hittade billiga biljetter redan i januari men nu är det dags att göra research, välja mellan Cape Cod och Marthas Wineyard, reka bästa restaurangerna och göra allt det där jag älskar med att resa. Tips mottages mer än gärna!

Ersättning för försenade eller inställda flyg

Nu i sommarlovstider flygs det kors och tvärs i världen och självklart uppstår flygförseningar, tekniska problem och inställda flyg. I många tidningar kan man läsa om folk som blev strandade vid Medelhavet, missade födelsedagskalas på hemma plan och fick sova på flygplatsen. Men hur är det med ersättning när flyg är försenade?


Jag skriver denna artikel tillsammans med AirHelp som hjälper resenärar att få ersättning vid flygförsening och inställda flyg.


Kompensation för försenat flyg inom EU

I korthet kan man säga att är flyget mer än 3 timmar försenat så kan du ha rätt till att få upp till 600€ i ersättning. Men viktigt att tänka på är flygförsening räknas hur sent du landade vid din slutdestination inte hur sent planet lyfte. För att du ska få ersättning ska det också vara flygbolaget som gjort fel, detta är tex tekniskt fel på planet. Du får inte ersättning om flyget blir försenat på grund av dåligt väder, politisk oro, terror, sabotage eller liknande. Däremot kan du få ersättning för strejk om du exempelvis flyger med SAS.

Många glömmer sin försening så snart de kommit hem, andra tycker det är för krångligt att fixa med papper och intyg samt att ersättningen är så pass liten att det inte är värt det. Men det kan alltså löna sig rejält att få experthjälp kan du vända dig till AirHelp. AirHelp sköter allt pappersjobb åt dig och det kostar inget att anlita dem. Får du däremot ersättning tar de ut en viss avgift - men det kan det ju verkligen vara värt!

galleon-1666084_1280.jpg


Kompensation för inställt flyg inom EU

Vid helt inställd flyg är det lite annorlunda och det som är viktigt att tänka på är:

 • Spara ditt boardingkort och resedokument.

 • Ta reda på varför flyget är inställt.

 • Begär ett alternativt flyg.

 • Håll koll på hur många timmar försent du anländer din slutdestination.

 • Behöver du övernatta, se till att flygbolaget betalar för hotell och logi.

Bara en enda gång har mitt flyg blivit inställt och det var när vi skulle flyga till Legoland. Vi blev fyra timmar försenade totalt och det var alltså fyra värdefulla timmar som vi missade i Danmark. Tyvärr hade jag då ingen tanke på att att jag kunde få ersättning utan jag var bara glad att komma fram överhuvudtaget. Hade det hänt idag hade jag handlat annorlunda.

Sedan är ju jag en sådan person som hellre tar en flygförsening än att man tummar på säkerheten, vare sig det gäller planet eller säkerhetsläget. Det jag har absolut svårast är när berusade personer gör så att ett helt plan blir sent på grund av deras odrägliga beteende.

public.jpeg

Ett råd på vägen

Mitt bästa råd när det kommer till flyg och försening är att om du bokat flyg direkt hos flygbolaget är det betydligt enklare att få ersättning än om du gått genom en resebyrå. Speciellt krångligt blir det om du anlitat en resebyrå och bokat biljetter hos olika flygbolag. Jag brukar oftast söka flygbiljetter och priser hos olika sökmotorer som Skyscanner men sedan boka biljetten hos flygbolaget för att slippa eventuellt strul. Det är också väldigt mycket lättare att ha bokat hos flygbolaget direkt om du väljer att boka om eller avboka din resa.

public.jpeg