Att besöka Astrid Lindgrens värld i lågsäsong

Det finns flera anledningar till att det är genialiskt att besöka nöjesparker off season, Astrid Lindgrens värld är inget undantag. Inga köer, boende och inträde var billigare och lugnt tempo.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Åka till Astrid Lindgrens värld utan bil

Det var just det vi gjorde och jag kan verkligen rekommendera det. Vi tog tåget från Stockholm till Linköping och där bytte vi till Kustpilen som stannar precis vid ingången till Astrid Lindgrens värld. Vi bokade hela resan genom SJ, från Stockholm tog det totalt 3 timmar och 20 minuter och för mig och två barn blev priset runt 800:- tur och retur.

IMG_5393.JPG

Vad är öppet i lågsäsong?

Alla hus är öppna men alla teaterföreställningar är inte igång. Vi var där i mitten av september och det som spelades då var Emil, Pippi, Mio min Mio, Karlsson på taket och Allsång med Prussiluskan. För Älva räckte detta mer än väl men Aramis hade haft mer utbyte om han fått se Ronja och Bröderna Lejonhjärta tror jag.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Boende på Astrid Lindgrens värld

Vi bodde precis utanför parken i Den lilla staden som är parkens egna boende. De har stugor i olika storlek och du kan välja om du vill ha med egna lakan och handdukar eller hyra där. Stugorna har eget kök vilket är tur för det finns inte många restauranger nära. De har en butik i receptionen som säljer de mesta för barnfamiljer som är desperata efter middag som pasta, köttbullar, korv, fryspizza, ketchup, soppor, bröd vilket var toppen. Vi hade nämligen tänkt att gå ut att äta men insåg att det var omöjligt utan bil och med en 3-åring som inte pallar att gå flera kilometer.

Det finns en stor lekplats för barnen, utklädningskläder i receptionen och grillplatser på sommaren.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
IMG_5358.JPG

Vi bodde i Byhuset som var jättefint och vi hade en övervåning på huset. Kök, stort badrum, två våningssängar där den ena var 1,20 både uppe och nere så det går att sova 4+2 i detta boende.

FullSizeRender.jpg

Det går utmärkt att fixa egen frukost men vi köpte till det. Den serverades från 8.30 i en restaurang inne på Astrid Lindgrens värld och så fort du är klar får du gå in i parken, stor fördel på sommaren tänker jag när köerna ringlar långa. Frukosten bestod av gröt, ägg, korv, nybakat bröd, pålägg, fil, flingor och juice.

Är Astrid Lindgrens värld värt priset?

Ja det är det faktiskt speciellt om du har barn som älskar dessa sagor. Älva älskade varje säsong, Aramis tyckte också det var roligt och jag och mormor med för den delen. Det är väldigt fint uppbyggt, mycket yta och mycket skog. Föreställningarna är bra gjorda och håller hög klass.

Vi åt pannkaksbuffe inne i parken som var väldigt bra enligt barnen, själv hade jag kanske önskat mig något mer matigt.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
IMG_5338.JPG
IMG_5334.JPG

Fredagstankar - från flygdebatt till kontor

En vecka på kontor

Den här veckan har jag jobbat på kontoret mellan 8-16 varje dag och njutit av kollegor, massor av roligt jobb och inte rest längre än mellan sjöstaden och södermalm. Påminn mig om detta om en vecka när rastlösheten slår till.

 

Maten

Äntligen har jag tagit tag i det. Den här veckan har vi inte ätit köttbullar eller falukorv en enda gång. Jag har börjar laga mat igen - hurra! Sötpotatisplättar, kycklinggryta, laxpasta - ja ni hör I´m on fire!

IMG_5223.JPG

 

Helgvädret

Jag är så taggad på att vara ute med barnen denna helg - kanske den sista helgen jag vill vara ute i år. Det pratas om 17 grader, strålande sol och jag laddar för picknick, höstlov och massor av frisk luft.

IMG_5593.JPG

 

Flygdebatten

Helt plötsligt är vi som flyger de mest hatade människorna på denna jord. Jag tänker inte ge mig in i debatten för ja jag flyger och jag jobbar med resor. Jag har inget att sätta emot. Jag gör mycket bra saker också men inget väger upp mot det där att jag flyger. Ofta. Jag tycker inte heller det är rimligt att en flygresa till London kostar 49:-. Jag håller också med om att vi måste hitta andra alternativ och det är bra att debatt förs men jag är inte ond. Jag gör bra för världen också på andra plan. Jag lovar.

IMG_5486.JPG

 

Italien

Jag är fortfarande Italien-hög. Amalfikusten måste vara något av det vackraste som finns i världen, hur kommer det sig också att de fick precis ALL god mat och dessutom det bästa klimatet? Mer Italien till alla!

IMG_5577.JPG

Vad gör man på Kap Verde?

Många säger att det finns absolut ingenting att göra på Kap Verde. Jag håller verkligen inte med! På Boa vista finns mindre att göra än på Sal vilket är naturligt på grund av hur öarna ser ut. Men Sal är en guldgruva och här är vad jag rekommenderar dig att göra när du besöker Sal.

IMG_2416.JPG

Åk fyrhjuling över sanddynerna

Hyr en egen fyrhjuling eller åk med ut i en grupp på dagen eller i mörker. Detta var så himla kul! Vi körde upp på en höjd och såg Sal från ovan, körde rally i sanddyner och vad ska man ha all sand till om inte ha kul i den?

IMG_2426.JPG
IMG_2430.JPGÄt fruktpannkaka på Cape Fruit

capefruit8.jpg

Cape Fruit är Santa Marias bästa (och enda?) hälsosamma cafe. Här serveras grymma fruktshaker, en gudomlig pannkaka, smörgåsar och sallader.

pancake.jpgSpana på Kap Verdes citronhajar

Åk till Shark bay där du vadar ut tills du har vattnet i knähöjd, stå still ett par minuter och snart simmar citronhajar och deras barn mellan dina ben. Nej de är inte farliga och nej de är inte stora, de största är drygt 40 cm.

Besök den botaniska trädgården på Sal

Det här är Sals gröna lunga och kanske det enda stället som faktiskt är grönt. Här kan du vandra under palmerna och hänga på det lilla cafeet där Paula, som äger stället, pressar underbara juicer å egenodlad frukt. Hon bjuder också hit skolklasser från Kap Verde så de ska få lära som om växtlighet och känns gräs mellan tårna.

botaniks2.jpg
botanisk1.jpg
botcafe.jpg

Strosa i Santa Maria

Santa Maria är en jättemysig stad där du kan flanera runt det lilla torget, äta glass, besöka kyrkan, njut av en drink på en uteservering och njut av färgglada hus.

santamaria_kapverde.jpg
tavlor.jpg

Mito and Djos kite surfing skola

10 minuter från Sal ligger Kite Beach, en utav världens bästa ställen för kitesurfing. Hit kommer folk från hela världen för att få surfa på dessa vågor. Säsongen är november-maj och vågorna blåser då alltid in mot stranden så det är säkert även för nybörjare.

Mito och Djo är världsmästare inom sporten och driver en skola i kitesurfing just på Kite Beach. De lovar att alla kan lära sig kitesurfa på 10 timmar bara man vill. SKolan är indelad i olika zoner så alla kan praktisera utifrån sin nivå.

Även om du inte surfar själv så är detta ställe ett härligt häng, de gör Kap Verdes bästa pizza och det är ett skådespel att titta på alla kitesurfare.

kitekid.jpg

Besök huvudstaden Espargos

Sals huvudstad heter Espargos och är till skillnad mot Santa Maria en storstad. Här hittar du mer det riktigta Sal och inte många turister tar sig hit. Det är inte tillrättalagt, det är inte överdrivet vackert men det har sin charm och att gå runt här gör att du får en större förståelse för resmålet.

espargos.jpg

Ridtur på Ponta Preta, Kap Verde

Hyr häst och bege dig ut på sanddynerna längs med Ponta Preta, Sals kanske vackraste strandremsa. Räkna med vind i håret och adrenalinpåslag.

kapverdehorse.jpg

Saltfälten

Förr exporterade Sal enorma mängder salt men idag stannar det mesta saltet på ön. Du kan besöka saltfältet och flyta i det salta vattnet som sägs rena.

saltfält.jpg
salkapverde.jpg

Angulos med Kap Verdes bästa grill

Angulos ligger i utkanten av Santa Maria och gör utan tvekan Sals bästa hamburgare. De har en härlig bbq på kvällarna på stranden och de kör också yoga vissa dagar när solen går upp och ned. Angulos är förutom detta ockå ett stort windsurfingställe och du kan också hyra SUP.

angolo.jpg
grillkp.jpg

Hyr elcykel

Vid det lilla torget i Santa Maria ligger Electrica som hyr ut öns coolaste elcyklar. Cykla i stan och ut mot havet och njut av du har breda hjul och just en elcykel om vinden ligger på.

biking.jpg

Så ja det finns att göra på Kap Verde vill jag lova! Om det blåser på Kap Verde? Läs mitt svar här.

Hur reser man till Albanien?

Albanien har seglat upp som en ny favorit hos många, både på grund av stränderna men också för den svindlande naturen, det billiga prisläget och att det är någorlunda oexploaterat. Men hur man sig till Albanien?

villageabania.jpg

Båt från Korfu

De flesta charterresorna till Albanien går till Saranda och där finns ingen flygplats. Det absolut vanligaste och lättaste är att du flyger till Korfu och tar sedan båten över till Saranda, en resa som tar ca e timme. På sommaren går båten flera gånger per dag och det går massor av flyg till Korfu i högsäsong. Det pratas om att det ska byggas en flygplats i Sarandra i framtiden men jag tror det kommer att dröja.

IMG_5406.JPG
IMG_5409.JPG

Båt från Italien

Är du i Italien kan du åka färja från södra Italien till de albanska städerna Durres och Vlora.

Flyg till Tirana

Du kan också flyga till Albaniens huvudstad Tirana men inte direkt från Sverige utan du får då mellanlanda. Men vägarna är halvbra i Albanien och att köra tar tid så landar du i Tiarana och ska ned till Sarandra får du lägga på fem timmar i restid med bil/buss.

Bila till Albanien

Du kan självklart också bila in i Albanien om du är på resa genom Europa med bil eller husbil.

väg albanien.jpg

Dagar i Italien

Vilka dagar vi haft här i Italien! Från tidig morgon till sen kväll har vi testat ett nytt koncept och jag har njutit varenda minut. Vilka vyer, vilken mat och och vilket väder vi haft!

IMG_5494.JPG
IMG_5517.JPG
IMG_5522.JPG
IMG_5547.JPG

Jag har träffat kollegor från hela Europa, gjort limoncello, frossat i pasta och sovit för lite för att inte missa en sekund. 

Vilka skatter det finns i världen och jag är så tacksam över allt jag får se och uppleva! 

Från Albanien till Italien

Så kom jag hem i lördags och lämnade härliga Albanien, rosa solnedgång, en halv cyklon och ljuvlig mat och jobbteam.

IMG_5445.JPG

Jag fick mysigt familjehäng i lördags och på söndagen drog jag och Älva till Gröna Lund. Extra öppet, helt gratis för mindre barn och det var hennes Gröna Lund premiär som hon älskade. Såklart. 

IMG_5477.JPG

Inte rädd för något. Tyckte veteranbilar var trist, jublade åt nyckelpigan och pekade på Ikaros när jag frågade vad hon ville åka nästa gång. 

På kvällen var det dags att packa igen och ställa klockan på härliga 03.30 för nu blir det jobbvecka i Italien.  

Häng med på Instagram för att se vart. Tyvärr verkar vädret i södra Italien lika osäkert som i Albanien så packning består av shorts, regnjacka, ulltröja - inget lämnas åt slumpen! 

 

Hej från Albanien

Albanien är så väldigt vackert! Tyvärr är vädret lite ostadigt och vi har haft allt från dis, regn, blåst till strålande sol. 

IMG_5447.JPG

Vattnet är det blåaste och klaraste jag sett kring hela Medelhavet och det är fortfarande varmt med 23-25 grader.  

Igår åkte vi upp till Dhermi på små serpentinvägar över vackra berg, gjorde små stopp på vägen och fick se ett magnifikt landskap. 

IMG_5441.JPG

Vi äter mycket fisk, skaldjur och risotto, dricker frappe och maten är en blandning mellan Grekland, Turkiet och Italien. 

Idag ska vi ut på nya äventyr innan vi imorgon flyger hem igen. Underbart är kort. 

IMG_5442.JPG

Jag drar till Albanien

Idag åker jag till Albanien. Så spännande! Jobb i fyra dagar står på schemat och det ska bli så roligt att se landet som verkar ha Europas härligaste vatten. 

IMG_5400.JPG

Vi kommer hålla till i södra Albanien och vädret verkar minst sagt växlande. 27 på dagen och 7 på natten... men det verkar som solen ska skina och det är det viktigaste.  

Det kommer nog finns ytterst lite tid för bloggning men följ med på instastories och i instagramflödet! 

Pepp på helg och mini-weekend

Tänk ändå att det är fredag igen. Och den här veckan har ju varit halvkul, själv med barnen, besök hos tandkirurg och ta igen jobbtimmar varje kväll. Men imorgon åker vi på en mini-weekend, stormen verkar inte slå till över oss och nästa vecka reser jag på äventyr. Här kommer fem saker jag har i huvudet just nu.Astrid Lindgrens Värld

Ja vi ska äntligen dit! Jag, barnen och barnens mormor tar tåget direkt från Stockholm till ALV på lördagsmorgon. VI ska bo över en natt i en stuga på området och åker tillbaka söndagseftermiddag. Tyvärr är allting inte öppet i september men Pippi, Emil och Karlsson på Taket finns där och det räcker gott och väl för Älva. Aramis är väl kanske inte lika pepp som när han skulle till Gröna Lund men det finns ingen annan lösning och han kommer säkert ha jättekul när han väl är där.

villa-kunterbunt-905347_1280.jpgHösthärligheter

Man älskar ändå hösten. Jag hoppas vi får sol och krispigt väder hela helgen. Träd som börjar skifta i färg, halsduk på, äppelpaj på café och kanske betyder mörkare på morgonen sovmorgon?!

FullSizeRender.jpgTid med barnen

När men är själv med barnen en hel vecka blir det lätt frukost, fixa kläder, fixa sig själv, lämna, jobba järnet, hämta, laga mat, diska, duscha, lägga barn och man hinner knappt andas. Jags er fram emot att umgås med dem i helgen utan stress och hets. Och få göra något alla tillsammans.Tandkirurg

Ett ställe jag aldrig besökt innan men som jag nu har stor respekt för. I torsdags var jag där för att operera ut en tand som höll på orsaka inflammation i käkbenet. Jag fick lov att åka hela vägen till Täby för att göra det men oj vilka superproffsiga människor som jobbar där. De lugnande mig, berättade hela tiden exakt vad de gjorde och jag som var livrädd innan tyckte det gick mycket bättre än väntat. Nu är tanden borta, blödningen avtar och jag kände verkligen ingenting under ingreppet vilket jag trodde var en omöjlighet.Göteborg

I veckan som gick bestämde jag och en kompis att bryta av årets tristaste månad , nämligen november med en helg i Göteborg. Sagt och gjort. Spa är bokat, tåg är bokat och jag som inte varit i Götet på flera år ser mycket fram emot det här besöket. Jag vill äta bullar i Haga, dricka drink på Bar Amuse och promenera i Slottsskogen.

feskekorka-1761866_1280.jpg


Utflykter nära Dublin

När jag var i Dublin i våras gjorde vi några avstickare utanför staden som ni absolut inte bör missa. Här kommer tre heta tips för dagsutflykter från stan.


Howth

station.jpg

Howth är en liten fiskeby norr om Dublin dit du enkelt tar tåget på 30 minuter. Promenera vid piren, ät fish and chips på Abbey Tavern, gå upp till fyren eller ta båten till Ireland’s Eye där du hittar underbara sandstränder. Howth har också en härlig marknad. Jag var där i regn men det var lika härligt ändå.

howth2.jpg
abbey.jpg
fish.jpg
whiskey.jpg
doorhowth.jpg
howth4.jpg

Killiney

killiney2.jpg

Killiney Hill är något utav det vackraste jag sett och ändå regnade det när jag var där. Killiney ligger 40 minuter från Dublin, söderut.

Ta en promenad uppför backen där du kan se både Killiney och Dalkey village. Det ramas in av gula blommor, stenmur och berg vid horisonten. Besök också Killiney beach och ät lunch på The Grill at the Castle.

killiney1.jpg
killineyhll.jpg
killineyraod.jpg
killiney4.jpg

Dalkey

dalkley.jpg

Dalkey ligger 40 minuter söder om Dublin och är en supergullig lite by. Du kan åka bil eller ta tåget hit. Strosa runt Coliemore Harbour, ta båten 5 minuter till Dalkey Island, scones på The Corner Note Café eller Tramyard Café är ett måste och om du vill spana kändisar bor Bono nära och brukar hänga på Finnegan’s.

Vi hade turen att få lyssna på en pensionärer som träffas och sjunger på The Corner Note Café en gång i veckan - succé!

cornernote.jpg
scone.jpg
manskör.jpg