Tankar om Corona och resande

Jag kan inte som resebloggare och verksam i resebranschen låta corona-viruset passera utan att nämna det.

Jag har inte varit ett dugg orolig för min Mexicoresa om tre veckor. Och det är jag väl fortfarande inte. Men däremot kanske lite orolig att hotellet i Mexico hamnar i karantän och att jag och Älva inte kommer hem. Jag går helt på UD:s råd och just nu avråder de enbart från att resa till Kina. Varken jag eller Älva är i en riskgrupp då barn verkar drabbas lindrigast av alla och jag har inte nedsatt immunförsvar. De som drabbas värst är de över 80 och de som redan har annan sjukdom - precis som med vanlig influensa.

Jag är också övertygad om att det väldigt snart är lika lätt att bli smittad på tunnelbanan som på ett charterflyg till Mexico. Tänk er i helgen när sportlovet är slut och alla glada skidåkare kommer hem från Italien. I dessa tider skulle jag säga att alla är lite småsnuviga och det är helt omöjligt att veta vem som bär virus och inte. Något säger mig att det skulle bli alldeles för dyrt att testa alla som varit på ett flygplan och är småsnuviga. Jag förespråkar mycket handtvätt, nys i armvecket och stanna hemma när du är sjuk. Just nu har Sverige 11 smittade och Mexico ingen vilket betyder att det är farligare att stanna i Sverige, egentligen. Det enda jag inte skulle göra är väl att sätta mig på ett kryssningsfartyg - där tror jag chansen att bli fast är ganska stor.

Men med det sagt är det svårt att inte bli indragen i denna hets som råder i Sverige just nu. Det är exakt som när svininfluensan kom, folk fick panik, tog ett vaccin som inte var klart och ja så gick det som det gick. Det var för övrigt en pandemi där dödligheten var lägre än vanlig influensa men vi skrämdes till att tro att undergången var nära. Jag försöker undvika att läsa Aftonbladet (för att inte tala om katastroftänket på Expressen) som försöker få detta större än vad det är och jag läser hellre DN där det känns som källkritiska journalister rapporterar. Det jag ser som väldigt farligt här är de som sprider smörja på nätet och jag litar helt på expertmyndigheter. Folk avbokar nu resor i panik som har kostat runt 50 000 eller mer utan att få ett öre tillbaka, handspriten är nästan slut på apoteket, munskydd är det nya svarta och alla vill semestra i Sverige i sommar.

virus-4835301_1280.jpg

Men med allt detta sagt, skulle läget ändras, UD går in och avråder, det blir ett utbrott i Mexico så får jag nog göra om mina reseplaner, tyvärr. Men i dagsläget har jag pratat med läkare och personer som jobbar på WHO och ingen av dem har sagt att jag borde avboka min resa.

För er som inte är rädda - det är nu ni kan göra riktiga reseklipp. Speciellt där den asiatiska marknaden varit väldigt stor. Tänk flygbiljetter till Thailand, Malaysia och Maldiverna. Men charterresor inom den närmaste tiden när folk helst stannar hemma kan du också spara massor på, just nu halva priset, minst. Och kinesiska bolag ger i stort sett bort sina flygbiljetter.