Vad du inte ska missa på Gran Canaria

Vissa kanske tycker att en vecka på Gran Canaria med sol, bad och ett bra hotell räcker. Men för mig kliar det i fingrarna vet ni och jag har åkt några varv runt ön för att se och upptäcka mer. Här får ni nu läsa om det jag kallar Best of Gran Canaria och sådant jag verkligen tycker du ska lämna solstolen för. Städer, byar, naturupplevelser, restauranger och så avslutar jag med tre riktigt bra hotell!

gran canaria.jpg

Las Palmas

las-palmas-459114_1280.jpg

Las Palmas är Gran Canarias största stad och det här är som ett Barcelona i miniatyr. Härliga restauranger, strand, en gammal stadsdel, mysiga gränder, katedral, surfmöjligheter och mycket mer. Stranden i stan heter Las Canteras och här går det bra att surfa på Atlantens vågor.

Restaurang- och bartips Las Palmas

  • Äta glass på Peña la Vieja.

  • Basal Grill and Beach har tapas på ett härligt crossover vis och en oreo-efterrätt som man inte kan annat än att älska.

oreo_shake.jpg
  • Njuta av solnedgången med en drink på The Block.

  • Stans bästa hamburgare och coolaste inredning finns på 200 gramos

200gramos.jpg
  • Fantastisk spansk mat finns på Restaurante Ons

  • Cafe Madrid ligger i stans äldsta hotell och har Las Palmas bästa uteservering.

las_palmas.jpg
  • I gamla delen av Las Palmas, Veguete, dukas långa bord av tapas ut på torsdagskvällar.

tapasnight.jpg


  • El Novillo Precoz serverar stans bästa kött som de grillar över öppen eld.

  • Mr Kale bjuder på härliga smoothies, bowls, sallader och är kanske det trendigaste stället i Las Palmas.

  • La Azotea de Benito Cocktail Bar är den snyggaste taknaren som serveras galet goda drinkar och utsikten är fantastisk.


Fataga

Fataga är en liten by ca 30 minuter rakt upp från Maspalomas. Små vita hus på smala gator omgivet av ett storslaget landskap. Åk hit för en lunch eller kaffe!

IMG_5792(1).JPG

Tamadaba Natural Park

Svindlande höjder och inga vägar för den höjdrädda - men kanske också vackrast på hela ön. Orörd natur, klippor, skog, raviner och odlingar.

ed1380ad-4ed4-4c49-85a6-e272940db980.JPG


Sanddyner i Maspalomas

Det säg att den här sanden blåser in från Sahara men det är nog mer än myt än en sanning. Hur som att gå längs med sanddynerna i soluppgång eller solnedgång är magiskt. Pass upp dock för det är nudiststrand nära intill.

maspalomas.jpg

Naturliga pooler i Agaete

Las Salinas de Agaete är tre pooler som formas av havsvattnet. Det sägs att poolerna är skyddade från vinden men man måste ha lite tur med vädret för att kunna bada här. Den dagen vi var här blåste det rejält och poolerna var översvämmade men det var fortfarande häftigt att se och är det vindstilla är det säkert ännu mäktigare. Ett landskap som påminner om Irlands kustremsa!

agete.jpg

Puerto de Mogán

Kanske Gran Canarias charmigaste ort. En gammal fiskeby som fått sig ett rejält lyft och som nu kantas av färgglada små hus där många pensionärer säsongsbor och mellan husen klättrar bougainvillean. Restauranger och caféer avlöser varandra runt den lilla hamnen och missa inte marknaden på fredagar.

puertemogan.jpg
road-2338486_1280.jpg

Fyren och surfare i Maspalomas

Solnedgången vid fyrtornet i Maspalomas, många härliga uteserveringar och surfare som kommer fram när soldyrkare försvinner. Perfekt att hänga här från 16.30-17 tiden till solen går ned.

fyr.jpg

Amadores

En av öns finaste stränder. Här ovanför ligger RIU Vistamar som är ett av mina favorithotell på Gran Canaria. Här är vattnet nästan turkost, det finns en brygga ut med solstolar och sanden är ljus.

Anfi del Ma/Maroa Beachclub

Detta kan vara Gran Canaria enda beachclub och den ligger mitt i ett kvarter för norrmän. Härliga fåtöljer och soffor, bra service musik - perfekt för en heldag.

anfidemar.jpg

Barranco de las Vacas

Gran Canarias Grand Canyon. Inte helt enkel att hitta men så värt letandet och promenaden ned till denna vackra och tysta ravin nära Agüimes.

baranca_grancanaria.jpg

Pico de la Nievas

Gran Canarias högsta punkt och det är väldigt svårt att pricka detta i klarblå himmel. Det kan vara klarblå himmel över södra ön men så fort du kommer upp i bergen börjar molnen trona upp sig. Toppen ligger på 1 949 meter över havet och vägen hit är väldigt vacker och du åker genom olika typer av skog på slingriga vägar innan du når toppen.

picodenieve.jpg

Santa Lucia

En bergsby i en dal där det växer massor av palmer. Vitmålade hus, en liten kyrka och en perfekt utgångspunkt för vandring.

Temisas

En by knappt några turister besöker. Här finns små traditionella hus, bondgårdar, olivträd och en vacker kyrka. Ligger mitt emellan Agüimes och Santa Lucia.

grancanariatimedes.jpg



3 hotelltips Gran Canaria

  • RIU Palace Oasis, Maspalomas

Superfint och barnvänligt hotell med stora pooler och egen utgång till Maspalomas stranden. Vi hade halvpension när vi bodde här vilket betyder riktigt bra frukost- och middagsbuffé.

  • Veintiuno, Las Palmas

Detta är Las Palmas snyggaste boutiquehotell. Ett fåtal rum, snygg takbar med privat pool och 16-års gräns på hela hotellet. Mitt toppval för en tjejhelg eller romantisk weekend.

  • Lopesan Baobab Resort, Las Meloneras

Lyxigt och spektakulärt hotell med arkitektur hämtad från Afrika. Flera pooler, många bufférestauranger och en kort promenad till stranden.