Hur är det att resa till Grekland år 2020?

I början när det uppdagades att jag skulle till Grekland och jobba var det med blandade känslor. Resor kändes så väldigt främmande, skulle det vara samma sak med munskydd eller har allt som är härligt lagts under ett lager Corona?

942FB19A-A5B6-417D-A99A-F08C7FA76C15.JPG


Men så tänkte jag att alltså man får resa nu inom Europa nu, det är bara att ge sig av. Smittorisken på ett plan är inte värre än i tunnelbanan och alla som reser till Grekland från Sverige måste ha ett covid-19 test med sig som inte är äldre än 72 timmar. Och det finns inget säkrare än att åka med TUI. Visar det sig att du testar positivt innan resan får du boka om kostnadsfritt, hamnar du i karantän står bolaget för alla extra kostnader och blir du sjuk står TUI för sjukhusbesök och hemresa. Jag skulle nog tveka att boka och resa med Ryan Air just nu men att resa med ett charterbolag som har paketreselagen i ryggen känns väldigt säkert. Vissa säger att Grekland är alldeles för krångligt att åka till och det är bättre med Spanien eller Kroatien. Jag är benägen att inte hålla med. Jag kan hålla med om att Grekland ändrar regler med väldigt kort varsel men jag tycker också det känns mer säkert att de kräver negativa test och testar på flygplatsen istället för att öppna för alla och sedan inte ha koll på smittan alls.

flygplansvinge.jpg

Hur känns det nu då efter en vecka på Kreta? Så mycket bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig! Den där känsla att frihet och reslust infann sig redan på planet. Jag som är flygrädd hade en ljuvlig flygning där jag fick gå in till piloterna, det var knappt några luftgropar, minimalt med spring i gångarna och väldigt tyst och lugnt. Jag tyckte munskyddet inte var ett problem då du får ta av det när du äter och dricker. Väl framme på Kreta var vi mest i miljöer där munskydd inte behövdes. Det hade säkerligen varit annorlunda om vi gått runt i Knossos i fyra timmar i 34 grader med munskydd men man får liksom anpassa aktiviteterna efter år 2020. Och framförallt kändes det inte konstigt. Mycket var precis sig likt. Cikadorna spelade som om 2020 var ett vanligt år, solnedgången var magnifik som alltid, havet var kristallklart och hade en temperatur på 29 grader, frappen var iskall, lantbrödet frasigt och tzatzikin krämig. Det luktade Medelhav, värme, solmogna tomater och oliver.

Och nu vill jag såklart bara fortsätta resa. Och jag tycker inte flygplanet eller munskydd ska avskräcka er - men jag har också all respekt för er som inte är riktigt redo än.

frappe.jpg
drone.jpg
kreta_grekland.jpg
kalliston_kreta.jpg


Här ska jag svara på de vanligaste frågor jag fick under min resa och även berätta hur känslan var. Och jo jag fick också kommentarer om att jag borde åka hem, jag borde inte resa mitt i en pandemi men vet ni alla gör vi våra val. Detta var en jobbresa men jag kunde också åkt privat. Att testa sig innan man reser och när man anländer tycker jag känns väldigt tryggt och ett bevis på att jag inte sprider smitta. Sverige har inte en kurva som stiger, har man symptom stannar man hemma och jag tycker det var lättare att hålla avstånd på Kreta än i Stockholm. Jag får en känsla av att flygskammen är ett minne blott - det nya heter coronaskam.



Måste man testa sig för covid-19 innan man resa till Grekland?

I skrivandets stund måste man det ja. Bokar du en resa med TUI bjuder de på ett covid-19-test. Barn under 10 år behöver inte testa sig. Tre dagar innan avresa får du en länk via mail där du ser vart i Stockholm du ska testa dig och så får du även boka tid. Jag testade mig i World Trade Center vid Centralen, det var supersmidigt. Jag kom dit på utsatt tid, visade pass, fick följa med en sköterska in i annat rum och själv göra testet med en tops i halsen. Dagen efter fick jag testsvar på SMS och också länk till dokument med resultat, tidpunkt, passnummer som skulle visa upp när vi landade.

werlabs.jpg



Vad krävs för inresa i Grekland som svensk medborgare?

Just nu krävs negativt pcr test inte äldre än 72 timmar vid ankomst, antikroppstest räcker inte. Du måste också fylla i PLF-formulär där du besvarar vem du är, hur länge du ska vara i Grekland och vart du ska bo, ca 12 timmar innan avresa får du sedan en QR kod via mail som du måste kunna visa upp på flygplatsen både i Sverige och i Grekland - utan den får du inte resa. Detta för att de ska kunna hitta dig om de skulle behöva samt att e ska ha koll på hur många turister som är i landet. OBS: Varje vuxen bör ha en egen QR-kod.



Testar de turister även när man landar?

Ja ibland hela planet och ibland stickprover. Sedan bör du hålla dig i egen karantän på hotellet i 24 timmar, skulle det visa sig att du testat positivt för covid-19 kommer du evakueras till ett karantänhotell i två veckor. Detta är extremt ovanligt skulle jag säga eftersom alla gjort negativt test 72 timmar tidigare . Men absolut det kan hända.

tui_grekland.jpg



Är flygplanen fullsatta?

Alla platser är till salu hos de flesta flygbolagen. När jag reste var planet ned till Kreta halvfullt men när vi åkte hem var det ytterst få platser lediga. Du kan alltså inte förvänta dig att varannan plats är tom, precis som du inte kan förvänta dig att alla bussar ska vara halvtomma.

IMG_7156.jpg



Hur var flygresan?

Så väldigt lugn. På flygplatsen och på flygplanet måste barn över 6 år ha munskydd. Inget hade några problem med dessa regler förutom män runt 60 som tycker att det är väl inte så himla noga. Och som man älskar flygvärdinnor som till slut ryter till och förklarar som för ett förskolebarn att nu säger jag inte till dig en gång till - sätt på dig munskyddet. Personalen uppmanar att sitta still som mycket som möjligt, endast två i kö till toaletten och du får inte stå i gången. Dryckesvagnen kommer en gång under resan och då uppmanas du köpa allt du behöver under resan - både dricka och snacks (även kaffe). När du reser med TUI föreställer du mat tillsammans med din bokning, du kan inte köpa mat på plats. All mat kommer ut på en gång, det finns inte längre brödkorgar och du får inte kaffe/te efter maten - för att undvika spring.



Måste man ha munskydd när man reser?


Ja och nej. För alla resor gäller att du måste ha munskydd på flygplatsen och på flyget. Sedan har olika länder olika regler. På Kreta behövde du ha munskydd i bussar, på båtar, i butiker, när du går runt i städer bland andra personer. Du behöver inte ha munskydd när du ligger vid poolen, på stranden, när du sitter och äter och dricker på restaurang/café.



Var hotellen och stränderna tomma?

Nej det var de inte. En del hotell har inte öppnat för säsongen men de som är öppna och som vi besökte hade inte fullt men ca 75% beläggning - och då ska man komma ihåg att september är också lågsäsong. De flesta gästerna kom från England, Holland, Danmark och Sverige. Däremot har ju säsongen varit rejält förkortad för hotellen som inte öppnade förrän mitten av juli och jag lider verkligen med dem.

Stränderna var inte tomma och de riktigt populära platserna som Seitan Limani och Balos var fulla av folk. Men mindre ständer var varken tomma eller fulla och en hel del mindre strandremsor hade inte parasoller och solsängar till uthyrning i år.

poolgreece.jpg
falassarna.jpg



Hur fungerar All Inclusive?


Olika för olika hotell. En del har buffe där du tar själv men du måste ha munskydd och handskar när du hämtar maten. Andra har buffé bakom glas där du får peka vad du vill ha och personalen serverar. Där hade enbart personalen munskydd men inte gästerna.Jag testade både och tyckte varken det ena eller andra var ett problem. Utbudet är det samma som tidigare men kärlen där maten serveras är mindre och ofta i portionsglas

frukost_stefanvillage.jpg
buffe_corona.jpg
greksallad.jpg
juice.jpg



Går det att hålla avstånd?


Ja utan problem. Vid poolen och stranden är avståndet större mellan solstolarna. På hotellen krävs i stort sett tidsbokning till allt för att det inte ska bli för mycket folk. Sittning i restaurang, gym, träningspass, barnaktiviteter. Nästan alla barer/restauranger har slopat menyer och istället svanar du en QR-kod för att få upp menyn på din telefon. Skyltar uppmanar till avstånd, det är markerat var du ska köa och varannat bord på restauranger får du inte sitta vid. Det finns handsprit i varenda hörn - verkligen överallt. På varje bord i caféer, restauranger, på hotellrummet, vid poolen, i gymmet.

De flesta jag träffade tyckte det kändes säkrare att vara på Kreta än hemma

euphoria_kreta.jpg
stayhealthy.jpg
yogacrete.jpg



Kan man göra utflykter?


Ja. I hade egen bil vilket jag tycker är absolut smidigast. Du slipper munskydd och du slipper passa tider. VI gjorde flera utflykter på egen hand. TUI har självklart fortfarande utflykter också och antalet gäster på bussar har reducerats betydligt.

Finns det barnklubbar och aktiviteter?

Ja barnklubbar sker utomhus liksom alla aktiviteter. Vattenland är öppet som vanligt men har utökat rengöringen av kanor och pool.


Är butiker och restauranger öppna?

Ja i Chania stad var i så gott som allt öppet som vanligt. Allt är stängt midnatt - 06 men efter jag alltid sover då märkte jag inte av det.

525EF709-B947-445F-8EBD-99AF06C83DCD.JPG


Andra frågor? Ställ dem i kommentarerna!