Norrköping med lite äldre barn

I mitten av augusti tog jag och Aramis tåget till Norrköping för att spendera två dagar i staden. Vi blev båda positivt överraskade hur mysigt det och hur mycket det fanns att göra. Här kommer mina och 11-åringens bästa tips när du ska besöka Norrköping.

Visualiseringscenter

Vi både tyckte nog detta var höjdpunkten på vår resa. Mycket rooliga saker att testa, alla tv-spel från 80-talet och framåt och så den magiska domföreställningarna med filmer i 3D. Jag rekommenderar alla att se filmen Making Magic. En film om hur 3D skpas och en film som dessutom vann pris som åters bästa 3D film i år. Vi såg också en 3D film om dinosaurer men den behöver ni inte lägga tid och pengar på för den var varken bra eller snyggt gjord. Boka din filmvisning några dagar innan här och väl på plats kan du köpa till extra föreställningar väldigt prisvärt.

Stadsmuset

Så bra! Rekommenderar alla att gå hit ung som gammal. Lär om Norrköping från stenålder och framåt på ett roligt sätt, se maskinerna som skapade textilstaden och ta del av många små roliga anekdoter.

Arbetarmuseum

Jag var inte så imponerad och det beror nog på att en 11-åring är helt fel ålder för det här museet. För liten för att fastna för vuxenutställningar och för stor för att besöka barnavdelningen som jag har hört ska vara riktigt bra. Vi besökte en utställning som hette Jobblabbet där du kunde se dina superkrafter och få tips om vad du kan jobba med - det var toppen men annars var vi inte här speciellt länge.

Ät god glass

Vi rekommenderar både Halvars glass och Carl Johan glass - toppenval bägge två.

Promenera och titta på fiskare vid strömmen

Promenera längs med strömmen på gångvägar och broar och titta på alla som står och fiskar längs med vattnet.

Carl Johans Park och Kaktusparken

Vacker park nära Centralstationen och en del består av flera hundra kaktusar.

Folkparken och Äventyrsgolf

Folkparken är en jättemysig park med stora lekplatser, plaskdamm, discogolf, glasskiosk och äventyrsgolf. Golfbanorna är toppen, nytänk och har Norrköpingstema.


Knäppingsborg

Kanske stans snyggaste kvarter? Mysiga gränder, snygga butiker, bra restauranger och mycket kultur.

Gubbens Trädgårdscafe

Jag fick flera tips om det här stället innan jag åkte men när vi kom fram var det stängt för säsongen. Mne är du i Norrköping över sommaren är det nog verkligen värt ett besök.

Fika vid ån

Köp med fika från närliggande bageri och sätt dig vid ån, det finns massor av bänkar och mysiga små krypin.

Våfflor vid Färgargården

Är man som oss och älskar våfflor är detta ett paradis. Här finns både matvåfflor och söta våfflor - eftersom vi var där vid lunchtid satsade vi på våfflor med skagenröra och wow så goda (och mättsamma). Sitt i deras mysiga trädgård och njut av våfflor.

Mocca Deli

Perfekt lunchställe med en enorm meny och snygg inreding (och stor uteservering). Här finns olika sallader, mackor, flatbread pizza och tacotallrik - något för alla i hela familjen och bra lunchpriser.

Enoteket

Mysig italiensk restaurang mitt i industrilandskapet, sitt och ät granne med härliga vattenfall. Goda pizzor och förrätter, snygg inredning inne och mysig uteservering.

Bok galleriet

Vi gick förbi här av en slump och gick in. Aramis som älskar gamla serietidningar hittade massor av roligt, jag hittade alla böcker jag läste som barn och butiken är verkligen en liten skattkista.

Hotelltips - Scandic Strömmen

Scandic Strömmen är prisvärt, har bra läge och dessutom är det helt nyrenoverat. Det ligger ca 5 minuter från Centralstationen och vi var jättenöjda med det här boendet. Högst upp på hotellet finns en liten relaxavdelning med utomhus som du behöver förboka. Varma pooler, bastu och en härlig utsikt!

Norrköping passar alla såklart men jag tycker den är extra bra för barnfamiljer då det finns massor att göra, Kolmården ligger såklart nära och även en massa natur och underbara Villa Fridhem som vi besökte förra året.