Mina resespaningar inför 2023

Förra veckan var jag med i Jorden Runt-podden och pratade resetrender inför 2023 och här kommer mina tankar i ett utförligare version.

2023 blir första året på länge du kan åka (nästan) vart du vill med enbart pass. Tester, vaccinintyg och buntar av dokumentation behövs inte längre.Vi fortsätter boka våra resor senare och senare och är mer krismedvetna efter covid, inflationen ett faktum, räntan hög och elen dyr - men ändå visar många undersökningar att man kan snåla in på mycket men resor är helst inte en av de sakerna du vill ta bort.

Färre resor men längre

Resorna har blivit dyrare överlag. Att hitta en flygbiljett till London över helgen för 199:- är ett minne blott, likaså att ta en billig weekend till Bangkok. Att resorna blir dyrare har bland annat att göra med dyrare bränsle och färre aktörer. Jag tror vi kommer att göra färre resor men eventuellt längre. En del har sparat flera år för att göra den där drömresan till Maldiverna och kommer inte låta dyrare pris stoppa. Istället för att åka på en weekend under våren och hösten samt en vecka till Grekland i sommar väljer vi kanske långresa längre bort.

Prisvärda resmål

Mer prisvärda resmål som Montenegro, Turkiet och Albanien får ett uppsving i sommar. Liksom billigare städer som Belgrad, Vilnius och Budapest. När det kommer till längre resor kommer vi resa åt Asien och välja bort USA/Mexico/Jamaica där pirserna är skyhöga mot den svenska kronan.

All Inclusive

2023 är året då All Inclusive blir hett igen! När du väljer en resa där hotell med All Inclusive ingår i priset slipper du tänka på onödiga utgifter, du vet exakt vad din resa kommer att kosta och barnen kan äta hur mycket glass de vill utan att det gräver hål i din plånbok.

Naturen lockar

När hela södermalm går runt i friluftsbyxa är det såklart så att naturen fortfarande kallar. Vi vill bo i stugor i skogen med panoramafönster, tända lägereld, steka äpplen över elden och morgonbada i en sjö. I Asien pratar man mycket om tang ping som i stort sett betyder lägg dig ned och vila. I en tid när fler och fler lider av stress, utmattning och ångest tror jag att resandet 2023 präglas av lugn. Yoga, mindfulness, titta på vågor och vårda våra relationer går före en hel lista av bucketlistupplevelser som måste prickas av.

Nördens år är 2023

2023 är nördens år. Många vill skräddarsy sina resor utifrån specifika behov. Äta en viss maträtt på en viss plats i världen, låsa in sig på ett kloster och meditera i 10 dagar, uppleva ett ställe eller hotell baserat på en tv-serie eller film, ta tåget eller sin egenbyggda husbil och hitta små byar längs resans gång.

Instagramresandet försvinner

Instagramresandet håller på dö ut, iallafall här här i Sverige. Vi ser inte längre tjusningen med att ta en selfie på en strand dit det är kö, att stå i en röd klänning kl 04 i Milano för den perfekta bilden eller köpa glass efter färger på bild istället för hur den smakar.

Vilka fler spaningar gör du inför 2023?