Att hyra bil i Spanien

Att hyra bil i Spanien är det absolut bästa sättet att se landet. Från vackra stränder till höga berg och pittoreska byar. Det blir en helt annan frihet som du inte kan få om du ska åka tåg eller buss. I somras hyrde vi bil i södra Spanien och här kommer mina tips.

Behöver man hyra bil i Spanien?

Det beror helt på vilken typ av resenär du är men för att se och uppleva så mycket som möjligt så är det ja, det behöver du. Vill du bara vara på ett enda ställe och inte uppleva mer än så klarar du dig självklart utan men jag skulle säga att hyrbil gör resan minst dubbelt så bra.

  • Du kan vara flexibel och bestämma helt själv utifrån humör, väder och vind.

  • Hitta små gömda byar, restauranger och cafeer.

  • Hinna med flera platser på en dag och bara stanna så länge du själv vill.

Är det svårt att köra bil i Spanien?

Nej att köra i Spanien är inte svårt, det är generellt lätt att hitta och det är högertrafik precis som i Sverige. Det enda du behöver tänka på är att trafiken kan vara något hetsigare än hemma och att i små byar kan det vara väldigt trångt. Mitt bästa tips där är att parkera utanför den gamla delen av staden och promenera in istället. Ta det bara lugnt och låt inte det hetsiga humöret av andra bilister smitta ned sig på dig.

Bra att tänka på när du ska hyra bil i Malaga

  • Boka så tidigt som möjligt priserna blir oftast högre ju närmare resan du väntar.

  • Välj full försäkring och slipp oroa dig för repor etc

  • Ta inte en för stor bil då det kan vara svårt att komma fram eller parkera

  • Ta bilder på bilen innan du lämnar uthyrningstsället

  • Undvik automatlåda då det är ganska så mycket dyrare

  • Kolla upp innan var på Malagas flygplats du hämtar ut bilen det finns flera olika ställen runt om flygplatsen

  • Se till att bilen har AC om du är där under de varma månaderna.

Vilken sajt är bra att boka hyrbil på?

Sist jag bokade bil använde jag Discover Cars  och det är jag mycket nöjd med. Många olika typer av bilar att välj bland, jämför bland många olika bolag, erbjuder full försäkring och är lätta att få tag i. Dessutom kan du ångra dig och få återbetalning nära inpå resan. Här kan du se alla deras erbjudanden just nu för att hyra bil i Spanien . Här kan du också läsa andra kunders recensioner vilket kan vara till stor hjälp när du ska välja bolag.

Vilken typ av körkort behöver du?

Alla europeiska körkort går bra att använda i Spanien och du måste haft körkort i minst två år. Om ditt körkort inte har ett foto eller använder andra tecken än det latinska alfabetet behöver du också ha ett International Driving Permit (IDP) tillsammans med ditt originalkörkort. Körkortet måste du kunna visa upp under hela din vistelse i landet. Vissa företag tar ut en extra avgift om du är mellan 22-25 eller över 65 - så läs igenom det finstilta noga.

Korsa gräns till andra länder

Spanien gränsar till Frankrike, Portugal och Andorra och de har samma inresekrav som Spanien. Ska du däremot in i städer som Melilla och Ceuta som tillhör Spanien men som faktiskt ligger i Afrika och gränsar till Marocko bör du kolla upp vad som gäller där. Här kan du behöva både pass och visum för att åka in.

När är det billigaste att hyra bil i Spanien?

Januari-juni är de absolut billigaste månaderna och dyraste är november-december. Juli är också en av de dyraste månaderna att hyra bil eftersom det är högsäsong då. Var ute i god tid om du vet att du måste hyra bil i de mest populära månaderna.

Vad kostar det att hyra bil i Spanien?

Det beror på vilken bil du väljer men här är en fingervisning

  • Mindre bilar kostar från 358 kr /dag

  • Mellanstora bilar kostar från 446 kr/dag

  • Större bilar kostar från 548 kr/dag

  • Cab kostar från 712 kr/dag

Sen beror det såklart på vilka tillägg du vill ha och som kostar extra som automatlåda, GPS etc Cab skulle jag själv aldrig välja om bilresan är lång då det betyder väldigt mycket vind, varmt under sommaren och att du ständigt sitter idag - hej nackspärr.

Tips på hur du kan spara pengar när du hyr bil

Det finns alltid knep för att få ned kostanden på din hyrbil - här är några jag alltid tänker på:

  • Boka bilen så snart som möjligt

  • Hämta och lämna bilen på samma ställe

  • Välj en mindre bil

  • Välj manuell växellåda

  • Ha koll på tiderna du hämtar och lämnar så du inte överskrider dygnsgränsen

  • Ibland är det billigare att hyra en hel vecka än fem dagar

  • Välj ett uthyrningsställe som har full återbetalning om du ångrar dig

  • Lägg inte till GPS - använd istället din telefon

Vad behöver jag för att hämta ut bilen?

Du behöver körkort på den personen som har bokat och ska köra bilen. Se till att detta står tydligt i din bokning så du inte bokar bilen i ett namn när en annan person ska köra bilen. Du behöver också ditt pass, ett kredit kort med ditt namn på och din bokningsbekräftelse, antingen utsikten eller digitalt.

Att hämta/ lämna tillbaka hyrbilen

Jag har några gånger hyrt bil utan full försäkring och då är det väldigt viktigt att du innan du hämtade upp bilen tog bilder på repor som redan var. Glöm inte taket, backspeglar, invändigt och hjulen. Innan du lämnar tillbaka bilen plocka undan allt skräp i bilen, försök att skaka mattor och städa ur damm/sand. Du får bilen fulltankad och ska också lämna tillbaka bilen med full tank så det bästa är att fylla på med bensin på vägen till återlämningen. Har du tecknat full försäkring är det bara att lämna tillbaka bilen fulltankad och du slipper oroa dig för eventuella extra kostnader.

Bilbarnstol i hyrbil

På discovercars.com kan du filtrera på vilken typ av bilbarnstol du behöver till exempel baby seat, bilkudde och du hittar rekommendationer om vilken stol du bör välja utifrån vikt på barn. Du ser också extra kostnad direkt för varje typ av bilbarnstol. Du kan självklart också ta med din egen bilbarnstol hemifrån men jag har alltid hyrt på plats.

Tre favoritvägar att bila från Malaga

Malaga är en stad som har allt. Bra shopping, mysiga gränder, gudomlig mat och vackra stränder. Dessutom har staden en jättemysig strandpromenad och hamn. Till Malaga går det flera flyg varje dag från Stockholm och sedan är det bara att bestämma vilket håll du ska upptäcka Spanien.

Malaga - Marbella - Gibraltar - Tarifa

Åk kustvägen åt väster och upplev jetsetliv och fest i Marbella. Fortsätt till Gibraltarklippan med vilda apor (kom ihåg att ta med passet) och avsluta i Tarifa där du kan lära dig surfa.

Malaga - Nerja - Almenucar - Granada

Åk kustvägen åt öster och stanna i urmysigt Nerja och titta å utsikten från Balcon de Europa. Gör ett extra stopp i en av Spaniens gulligaste byar Frigiliana. Fortsätt till Almenucar där du kan besöka lokala marknader och hitta orörda stränder. Missa inte den gamla delen av staden. Har du tid så ta en tur till vackra Salobrena och vandra upp till toppen av staden - otrolig utsikt. Avsluta sedan i storslagna Granada vid foten av bergskedjan Sierra Nevada.

Malaga - Sevilla - Cadiz

Åk upp till till vackra Sevilla som är Andalusiens största stad och missa inte Metropol Parasoll. Titta på kända byggnadsverk och njut av tapas innan du fortsätter ned till kusten och Cadiz, en av världens äldsta sjöstäder. Ta dig gärna upp i utsiktstornet på katedralen.

Tips att tänka på

  • Du klarar dig på mindre bil än vad du tror. Dela är det billigare med mindre bil men också lättare att parkera. Vägar och parkeringar i Spanien är inte gjorda för stora bilar a la SUV.

  • Kör inte in i de äldre stadsdelar. Gränderna är så pass smala ibland att du lätt fastnar och varken kan komma fram eller bak.

  • Följ inte bara de stora motorvägarna utan våga de mindre vägarna som oftast är hundra gånger vackrare.

  • Lämna aldrig för mycket packning i bilen när den är parkerad då det utgör en stor stöldrisk.

På det hela taget älskar jag att hyra bil när jag är ute och reser för det ger en enorm frihetskänsla och jag hittar ställen jag aldrig skulle hittat annars.