Resebedrägerier: Allt Du Måste Se Upp För

Fler personer än någonsin reser och det innebär att fler bedragare också fått upp ögonen för marknaden. Det finns därför fler bedrägliga resesidor än någonsin förr, men det finns också gott om saker att se upp för på etablerade resesidor.

Här kommer vad du måste se upp för när du ska exempelvis boka en resa, en bostad eller något liknande. Det må vara smidigt att allt går att sköta över nätet, men det är viktigt att du känner till riskerna innan du lägger tusenlappar på en resa.

Så undviker du bedragare inom branschen

Genom att göra lite enkel research innan du bokar en resa kan du i många fall undvika bedrägerier och liknande problem. Till att börja med bör du hålla dig till legitima plattformar och respekterade bolag. Ska du boka en resa genom en sajt du inte är bekant med så bör du först och främst söka efter den på exempelvis Google.

Om resebolaget är seriöst finns det garanterat recensioner på nätet och dessa gör det enkelt för dig att avgöra om det är ett legitimt företag eller inte. Då kan du också undvika resebolag med dålig service eller onödigt höga priser. Det är också rådet som polisens bedrägeriexpert ger för att undvika resebluffar när man bokar dyra resor, exempelvis genom en resebyrå på nätet.

När något låter för bra för att vara sant

Ett viktigt första steg du alltid bör ta är att förstå värdet av det du försöker köpa eller boka. Erbjudanden om gratis biljetter, boenden eller dylikt är i princip alltid ett bedrägeri. Låter något alldeles för bra för att vara sant så är det förmodligen också det.

Det gäller också erbjudanden om rabatter som är långt över det normala. Ofta kommer dessa erbjudanden i samband med att man pratar med någon som ska ordna en resa åt en eller som man ska hyra ett rum av.

Undvik bedrägliga sidor

Inte alla sidor som erbjuder resor eller temporära bostäder är seriösa. Utöver att söka efter recensioner kan du kontrollera deras bilder. Hyr bolaget ut bostäder till turister så kan du söka efter bilderna för att se om dessa egentligen tillhör ett annat bolag i branschen.

Det finns också helt falska sidor som utger sig för att vara kända rese- och flygbolag. Dessa kan exempelvis försöka kräva dig på pengar för att boka om resor. Det är ett vanligt fenomen och det är enklare att bli lurad på en resa än man kanske tror.

Skydda dig mot nätfiske

Nätfiske och kortbedrägerier är tyvärr väldigt vanliga inom resebranschen. Till att börja med bör du skydda din anslutning så att du är säker när du surfar på okända sidor. Det kan du göra med exempelvis ett bra antivirusprogram. En svensk VPN-server skyddar också din anslutning så att ingen kan komma åt den, då detta gör dig mer anonym på nätet.

Det finns också en del VPN-program idag som kommer med säkerhetsfunktioner som hindrar dig från att gå in på bedrägliga eller misstänksamma sidor. Det är jättebra för den som shoppar på nätet, inte minst efter dyra saker som flygbiljetter, hotell och liknande. Den sortens skydd kan skydda dig mot bedrägliga sidor, skadlig programvara, annonser, spårare och mycket annat som du lätt får in på datorn när du surfar på nätet.

Enkel research håller dig säker

Det är inte svårt att skydda sig mot bedrägerier men det är viktigt att man tänker på att dessa existerar. När man ska boka resor så handlar det vanligtvis om tusentals kronor som ska spenderas, det är tillräckligt för att locka till sig stora och organiserade ligor.

Försök därför att hålla dig till etablerade företag som du känner till. Har du aldrig hört talas om sidan så börja som sagt med att söka efter recensioner. Påstår företaget sig vara erfaret med många års erfarenhet så kan du vara säker på att det finns hundratals recensioner om bolaget. Gör det inte det, så ljuger man förmodligen.

Bryt inte mot användaravtalen

Det är lätt hänt att man lockas av rabatter och erbjudanden som är lite för bra för att vara sanna. Använder du etablerade resesidor, bokningssidor och tjänster som Airbnb så är risken avsevärt lägre att du blir lurad, men det finns risker där med.

Det allra vanligaste är att man svarar på en annons, exempelvis om en bostad man ska bo i under semestern. Personen i fråga kan sedan erbjuda dig rabatter om du flyttar transaktionen utanför plattformen. Oavsett vad som erbjuds så bör du säga nej till detta. Avgifterna som plattformarna tar ut brukar ofta innebära att du har ett bra skydd ifall någon försöker lura dig, exempelvis genom en ”escrow”, deposition där pengarna spärras så att varken du eller den andra parten blir lurad.

Ett annat bedrägeri som ofta förekommer på falska resesidor är att man försöker att övertala dig till att snabbt föra över pengar till ”företaget” bakom sidan. I utbyte så utlovas det kraftiga rabatter och så vidare. Det faller in i kategorin ”det låter för bra för att vara sant” och är motsvarigheten av att föra över pengar till en vilt främmande person. Kontrollera alltid företaget noga och undvik att bli pressad av säljaren/uthyraren.

Inlägg skrivet i samarbete med Esha - konsult inom cybersäkerhet