World Tourism Day

Idag är det Världsturismdagen och jag är så glad att jag bor i ett land där jag får möjligheten att resa så mycket jag vill. Bara ekonomi och semesterdagar stoppar mig. Och kanske känslan av att jag gillar att komma hem - också. Hur som, idag firar jag denna härliga dag med att tänka på vårens obligatoriska weekendresa och var jag ska resa.

Ni minns väl min bucketlist över Europa? Jo den gäller fortfarande men helt plötsligt har tre till resmål seglat upp där och det är dessa jag nu kollar på inför april/maj.

Upptäcka Irland

Folkliv i Dublin, bila genom landet, vandra över gröna kullar, besöka Cork - ja jag blir mer och mer sugen på Irland helt enkelt. Blir det inte en resa hit i vår så blir det nästa höst.

 

Cinque Terra, Italien

Fem små byar längs med den italienska Ligurienkusten som jag gärna kombinerar med Toscana. Klippor, små stenstränder, hus som klättrar upp på klipporna och jag tror detta är magi!

 

Lissabon, Portugal

Jag har varit på väg till Lissabon flera gånger men det har aldrig blivit av att jag bokat biljett. Kakel, spårvagnar, hav, skaldjur - jag tror det är en stad för mig.

 

Ja vad vore en resenär utan sin drömmar, planer och listor som revideras flera gånger per år? Det finns så mycket att upptäcka och så lite tid. Happy World Tourism Day!

Vad du lär dig av att resa ensam

Som ni vet tycker jag det är fantastiskt att resa ensam och jag försöker att göra några resor per år helt på egen hand. Jag får ofta frågor som Är det inte tråkigt att resa ensam? Går du på restaurang själv? Men du har ju ingen att prata med? Och svaren är att nej det är inte tråkigt, tvärtom det är ljuvligt att resa ensam.  Ja jag äter middag själv men kanske inte på finrestaurang utan väljer mer picknick eller uteservering och med en bok som sällskap. Och nej det stämmer, jag har inget resesällskap att prata med men reser du ensam är det på något sätt väldigt mycket enklare att ta kontakt med andra.

På ensamresa i Malmö och i Japan.

När jag var 15 år åkte jag på språkresa till Torquay i England och det var en perfekt start till att resa ensam. Du åker ensam men ändå inte. Du hamnar i en buss med 30 ungdomar i samma ålder, du delar värdfamilj, du har lärarledda lektioner och får uppleva ett helt nytt land och en ny kultur. Ensam men tillsammans. Jag minns än idag mitt första besök på Top Shop, att du behövde skrika "Next stop please" för att bussen skulle stanna, utflykten till London och de där äggmackorna min värdfamilj packade ned till lunch varje morgon.

Det var denna språkresa som sedan fick mig att åka iväg som au-pair till England tre år senare. Återigen lärde jag känna nya fantastiska personer som jag än idag har kontakt med, jag fick uppleva Manchester under den största indie-eran , jag fick se Eric Cantona och Ryan Giggs spela för United, äggmackor byttes mot mat från Marks and Spencer, jag mötte David Beckham i matbutiken, fortsatte att shoppa på Top Shop och det bästa av allt var att min rädsla för att prata engelska försvann. Det finns inte tid att gå runt och tänka att oj nu kanske jag böjer det här verbet fel eller uttalar jag verkligen det här ordet rätt. Och den känslan sitter numera i ryggraden när det kommer till språk - det gör inte så mycket om det blir fel det viktigaste är att våga prata. 

Jag kommer att uppmuntra mina barn till alla typer av studier som sker utomlands; språkresor, att vara utbytesstudent eller plugga utomlands för det finns inget bättre sätt att lära sig ett nytt språk, öka självförtroendet och lära känna sig själv.

Här var jag au-pair när jag var 18-19 år och familjen är fortfarande nära vänner till mig. För ett par år sedan var jag och min familj och hälsade på hos dem i Manchester.

Här var jag au-pair när jag var 18-19 år och familjen är fortfarande nära vänner till mig. För ett par år sedan var jag och min familj och hälsade på hos dem i Manchester.

 
Nu som vuxen finns studera utomlands på min bucketlist , en resa som jag ska förverkliga när mina barn är lite större. Jag vill bli nedsläppt i en mindre italiensk stad, helt ensam.  Där ska jag bo i ett rum som ägs av en italiensk gammal dam som gör stans bästa pasta. På morgonen ska jag njuta av en cappuccino och chokladcroissant på en uteservering innan jag tar min ryggsäck och promenerar till dagens lektioner. Jag ska lära mig om Italien, om historien, om maten, om språket och om att böja verb. När skoldagen är slut ska jag flanera i gränderna, köpa mozzarella och solmogna tomater, praktisera min italienska på lokalbefolkningen och se solen gå ned över tvättlinorna mellan de vingliga små husen.

Italien i mitt hjärta.


Detta inlägg är ett samarbete med EF men som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.

Mina bästa (gratis) reseappar

Jag har några få men väldigt bra appar som jag använder för att planera resor och när jag är ute på resande fot. Här ska ni får se vilka.


Skyscanner

Jag tycker att Skyscanner är helt klart bäst när det gäller att leta flyg, jämföra priser, flyglängd och avgångstider. Speciellt förtjust är jag i funktionen leta flyg från Stockholm till överallt - när man bara vill iväg till ett rimligt pris.


Instagram

Detta är min absoluta favoritapp alla kategorier. Den är perfekt för att spana in resmål, hotell, få reseinspiration och möta nya personer. Att söka på taggar så som hotellnamn, stränder och restauranger är min stora hobby.


Tripadvisor

När jag letar hotell kollar jag alltid var det står på Tripadvisor innan jag bokar, jag tycker oftast att recensionerna stämmer väldigt bra med hur jag upplever det. Väl på plats är deras funktion att hitta resmål/sevärdheter/cafeer nära där jag befinner mig är fenomenal.


Google Översätt

Ovärderlig app när jag är på resande fot. Håll telefonen mot menyn och eller en gatskylt och den översätter direkt, slå upp hur du frågor efter vägen eller hur du frågar efter priset på ett artigt vis.


Valuta +

En valuta app är oumbärlig och det spelar egentligen ingen roll vilken man har så länge den räknar rätt. Jag gillar Valuta + men XE Currency fungerar också bra.


Booking.com

När jag är på långresa och inte har bokat hotell innan tycker jag bookings app är perfekt att leta efter nästa hotell med. Här finns sista minuten hotell till bra priser, det finns alltid något ledigt och det är lättöverskådligt. Dessutom är jag mycket förtjust i kartfunktionen.


Duolingo

Egentligen är detta ingen reseapp utan en språkapp men den är rolig, lätt att använda och innan jag reser till ett nytt ställe brukar jag lära mig några nya ord med denna app.


Detta var mina tips på bra gratis appar men sedan vill jag också slå ett slag för Splittr som är en fenomenal app om du reser med flera vänner. Splittr kostar 20 kr att ladda hem men så värd. Du skriver in vilka som är med på resan, vilka som betalar vad under resans gång och när det är dags att åka hem räknar denna app ut vem som är skyldig vem pengar och hur mycket. Genialt!

Vilka appar använder du för att underlätta ditt resande?

Hur du undviker illamående på X2000 (och andra snabbtåg)

Minns ni när jag åkte tåg till Ystad och mådde så fruktansvärt dåligt? Att resan påminde om dagen efter en bra fest fast jag inte druckit något starkare än kaffe. Att mitt ansikte var likblekt och jag mest satt blickstilla och koncentrerade mig på att inte kräkas.

Men på hemvägen gick det så mycket bättre så här kommer nu mina bästa tips till att slippa illamående under tågresan.

Sitt i tågets färdriktning

Jo det hjälper betydligt att åka framåt. Se till att boka ett säte i tågets färdriktning och råkar du få ett bakåtvänt säte - försök byta så snabbt du kan.

När jag åkte sist hade jag bokat ett framåtvänt säte men sedan har de vänt vagnarna och jag hamnade bakåt. Jag gjorde felet att inte byta förrän jag mådde rejält illa och då var det redan försent. Fråga konduktören var det finns lediga säten, fråga personen mittemot om denne kanske inte alls lider av åksjuka eller sätt dig i restaurangvagnen.

Att sitta närmast gången ska tydligen vara bättre än vid fönstret då det kränger mindre där.

Hoppa över kaffet

En stor kopp kaffe innan eller i början av tågresan kan göra så illamående tilltar, så hoppa över det. Likaså att trycka i sig en massa mat strax innan avfärd är inget jag rekommenderar, men gå inte heller på hungrig. Ha alltid en flaska mineralvatten och tuggummi till hands. Och att låta bli alkoholen är väl ganska så självklart.

Vänta med att läsa

Börja inte med att läsa, dra upp datorn eller stirra ned i en telefonskärm. Vila, titta ut och låt kroppen vänja sig med att vara på ett snabbtåg.

Klä dig rätt

Ha inte för mycket kläder på dig - håll dig till regeln hellre för kall än för varm.

Medicinera

Jag säger bara Calma.

Calma är ett tuggummi som du tuggar cirka 15 minuter innan avfärd och när du tuggat 30 minuter (och spottar ut det) känns munnen lite stel men effekten är fantastisk. Jag har åkt på serpentinvägar i Marocko och hoppig motorbåt i Thailand och Calma har räddat mig. Och nu senast gjorde den min X2000 resa till en sant nöje på väg hem till Stockholm igen.

Bubblare

Saker jag hört ska fungera men som jag inte provat: Använd en öronpropp och lura balanssystemet, armbandet Sea Band som ska trycka mot speciell punkt (fungerade inte för mig under graviditeten), åksjukepiller och kör ett träningspass innan du kliver på tåget.

Har du fler tips till att undvika illamående under resan?

Abu Dhabi eller Dubai? Eller inget av dem?

Jag letar resa till december, närmare bestämt i början av december. Inte en rolig månad att resa då priserna skjuter i höjden men ju närmare jul desto värre - vi ska ändå åka före lucia.

Men det är ju detta dilemma när en vill resa under den svenska vintern, gärna ha värme och inte för långflygresa. Medelhavet kan ju faktiskt ha snö då, weekendstäder i Europa kan vara iskalla och Kanarieöarna lockar mig inte för fem öre. Och då återstår länderna kring Dubai eller så får man resa långt, som till Asien.

Dubai har jag besökt och är väl ärligt talat inte jättelockad av att åka tillbaka. Istället sneglar jag på Abu Dhabi, Oman och länder där intill. Kryssning tror jag inte är min grej så jag tittar på härligt lyxiga (och dyra) hotell som har hela paketet med pool, privat strand, hummer till frukost och dessutom ska det klaffa med bra flyg.

En omöjlighet? Den som lever får se men har du varit i Abu Dhabi OCH Dubai får du gärna ge input vilket som är att föredra! Jag vet att det endast är en timmes taxiresa mellan dem så teoretiskt sett gissar jag att man också kan klämma in båda två om man skulle vilja.

5 länder jag vill besöka i Europa

Att jag har en förkärlek till Asien lär ju ingen ha missat men jag har nyligen fått upp ögonen för Europa och alla dessa länder jag inte besökt och nu drömmer om att besöka. Här kommer min 5 - i - topp lista över obesökta länder i Europa

Montenegro

Montenegro är ett litet land som ligger precis under Bosnien och Kroatien och över Albanien. De har mycket berg, kust mot Adriatiska havet och endast 600 000 invånare. Landskapet ser helt magiskt ut och landet sägs ha världens vackraste kust. Jag har också läst att Montenegro är som en blandning mellan Norge och Franska Riverian - det låter ju inte helt fel. Den här bilden får mig att tappa andan!

Malta

Malta ligger i Medelhavet, ganska nära Sicilien. 420 000 invånare, kristallklart vatten, varmt långt in på hösten, Gozo med sin röda sand, bra mat och ja alla bilder jag ser från Malta ser fantastiska ut! Jag har varit på väg till Malta flera gånger men det blir liksom aldrig av - det är dags att ändra på!

Schweiz

Mitt i Europa ligger detta land som verkar vara en helt egen värld. Åtta miljoner invånare, klockor och choklad och riktigt dyrt är vad mina förutfattade meningar säger. Men också alper, små sjöar, ett av världens rikaste länder, fondue, rösti och välorganiserat. Eller som en guide sa till mig i Slovenien - Its the land of all amazing stuff.

Georgien

För visst tillhör Georgien Europa? Georgien gränsar till Ryssland, Turkiet, Armenien, och Azerbajdzjan, har ca 4 miljoner invånare och storslagen natur. Kaukasusbergen, gamla städer, kyrkor och kloster - landet ser ut som en saga och höst och vår här ska tydligen vara något alldeles extra.

Albanien

Landet gränsar till Montenegro och Grekland, har nästan 3 miljoner invånare och verkar ha underbara stränder med kristallklart vatten. Jag vill också se Tirana, de historiska platserna och äta skaldjur och jag har förhoppningar att turisterna ännu inte hittat hit.

Bubblare på denna lista är Norge, Island  och Irland.

Var åker du för sol och bad i Europa?

Hotel Piran, Piran, Slovenien

Vi är mitt i den svenska sommaren och jag tror vi alla längtar efter sol, bad och riktigt värme. Jag hade turen att få uppleva den för några veckor sedan i Slovenien. Men till Sverige verkar den inte riktigt orka den där härliga solen. Jag har fått en del frågor var man ska åka om man vill ha bäst sol och bad i Europa under sommaren - och det är ju en jättebra (och svår) fråga.

Mitt självklara svar är alltid Grekland bara en väljer rätt ö efter vad du är ute efter. Själv älskar jag Skopelos, Ikaria, Skiathos och Thassos men undviker Korfu, Ios, Chania på Kreta och Samos. Vissa delar av Spanien ger jag också tummen upp - mest kring Malaga och Alicante. Mallorca är fantastiskt på sina håll men jag undviker Alcudia. Italien har jag aldrig solat och badat i men med tanke på Italien som land är det säkert grymt bra. Av andras bilder ser Korsika, Sardinien och Malta ut som två pärlor. Sopot i Polen ska vara som franska rivierian men frågan är om det är solsäkert? Kroatiens vatten ser ut att vara kristallklart och det finns sandstränder även om klippbad dominerar. Bulgarien undviker jag då jag inte tyckte det levererade alls. Turkiet skulle jag inte rekommendera någon att resa till just nu med tanke på läge. Cypern har jag varit på flera gånger men känner inte at det finns någon själ tyvärr.

Ja där har ni lite tankar från mig -

vad rekommenderar du till personer som vill ha tips var de ska åka i sommar om den svenska sommaren inte anländer?

Slovenien - landet som har allt

Slovenien. Ett land jag drömt om att besöka och nu fick jag äntligen tillfälle att göra det. Och jag blev golvad. Det är så otroligt vackert och trots att landet är så pass litet innehåller det allt.

Jag flög från Stockholm till Wien med Austrian Airlines, en resa på ca 2 timmar. Sedan bytte jag till Adria Airline och flyga från Wien till Ljubljana, en resa som endast tar 30 minuter. Ett annat alternativ är att flyga från Stockholm till Venedig och sedan flyga vidare till Ljubljana. Direktflyg till Ljubljanan går från både Köpenhamn och Helsingfors ett par gånger i veckan men tyvärr inte från Stockholm och Oslo, än.

Jag anlände Ljubljana kring klockan 11 på förmiddagen och blev upphämtad av vår guide som skulle vara med oss fyra nordiska bloggare under hela resan. På kartan ovanför kan ni ser hur vår rutt såg ut; från Ljubljana, upp i Juliska Alperna, över bergen, ner längs med gränsen till Italien, till Sloveniens lilla kustremsa och så upp till Ljubljana igen och till Velika Planina.

Vi började med att åka från Ljubljana till Kranjska Gora, en resa som tar cirka en timme med bil. Kranjska Gora är en alpby med fokus på skidåkning, backhoppning och mountainbike. Inbäddad mellan bergen, med vidunderlig utsikt och en stor turistort både sommar och vinter.

Vi fortsatte till byn Podkoren där vi stannade för natten. Vi skulle även gjort en hike här men just då öppnade sig himlen och istället tittade vi på den världskända backhoppningsbanan Planica och på backar där Ingemar Stenmark tävlade i back in the days.

Dag två fortsatte vi upp i bergen och vårt första stopp var vid sjön Jasna som fick oss alla att tappa andan.

Färden gick uppför och vi stannade vid Vrisic 1611m över havet för att beundra utsikten.

Det blev hike i Triglav Nationalpark med hängbroar över turkost vatten. Nu hade det regnat en del och vattnet var något grumligt men på en solig dag är tydligen Soca river helt turkos, det är kalksten som skapar denna fantastiska färg. Vi stannade i byn Koparid för att uppleva dess charm, äta middag och övernatta.

Dag tre lämnade vi bergen och temperaturen steg med 10 grader, solen kom fram och vingårdar låg på rad.

Känsla av sydeuropa, det luktade körsbär och solsken och  landskapet var så grönt att det nästan gjorde ont i ögonen.

Vi besökte grottor vid Skocjan och beundrade det här vattenfallet som kommer ut ur grottan.

Och så var vi framme i Izola där vi checkade in på hotell med utsikt över marinan, det var 27 grader varmt och klarblå himmel. Från Koparid ned till kuststaden Izola tog bilresan allt som allt 2,5 timme. Detta är verkligen något med det bästa med Slovenien, det är inga avstånd!

Vi fortsatte till Portoroz (ca 10 minuter med bil) för att paddla på surfbräda, bada i Adriatiska havet (23 ljuvliga grader) och strandhänga. En del sand, en del sten, en hel del nudiststränder, men också folktomma bukter, många segelbåtar och fint vatten.

Dag 4 vaknade vi upp i Izola  7 på morgonen och tog bilen till Piran som ligger 20 minuter därifrån. Det var som att komma till Italien! Du ser både Kroatien och Italien från strandpromenaden och vi åt frukost med morgonsolen i ryggen.

Vi promenerade i Piran, njöt av alla små gränder, fotade tvättlinor och allmänna badbryggor.

Klockan 10 lämnade vi Piran och strax efter 11 var vi i Ljubljana igen. Sloveniens huvudstad bjöd på 25 grader, sol och fantastiska vyer - som ett bättre Venedig.

Gränder, uteserveringar, små torg, kanaler och alptoppar i fjärran.

Stora gröna parkområden, inte alls mycket folk och en väldigt lugn och härlig stämning.

Utsikten över staden är otrolig med kyrkor, slott och berg.

Vår sista dag lämnade vi Ljubljana och åkte 30 minuter till staden Kamnik. Härifrån tog vi linbana upp i bergen till Velika Planina.

Velika Planina är en liten bergsby som breder ut sig över de gröna kullarna och ger Sagan om Ringen känsla. Vi vandrade över kullar, smakade ost, fick lunch i en liten stuga och utsikten var än en gång slående.

Vi avslutade vår resa med vattenfall, gröna källor och den magiska naturen som Slovenien bjuder på. Sedan var det 20 minuters bilfärd till flygplatsen och vi hade fått en upplevelse vi sent kommer att glömma.

Alptoppar, kust, havsbad, grottor, vingårdar, storstad, vattenfall och källor - Slovenien har verkligen allt! På en vecka kan du hinna med det mesta om du har bil eller fokusera på det som tilltalar dig mest.

Läs alla inlägg från min resa genom Slovenien här.

Kom också ihåg att följa hashtaggen #goslovenia för hela vår resa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.

The Liebster Award - 11 resefrågor

Lisa

, min fina vän och resebloggare skickade mig 11 resefrågor tillsammans med en award: The Liebster Award. Lisa listar mig som en favorit när det kommer till resebloggar hon själv blir inspirerad av - jag tackar och tar emot och här kommer svar på de 11 frågorna.

1.

Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Flashpacker är mitt nya backpacker. Jag gillar att resa långt och byta boende och ställe många gånger men om man med backpacker menar pressa ned all packning i en ryggsäck, ha skorna hängandes utanpå och lämna häften hemma så har jag gjort det men växt ifrån det.

Resväska på fyra hjul for the win! Jag minimerar oftast vår packning men jag har slutat att använda sarong till handduk, kjol, lakan och gardin. Vi viker saker i resväska, har med oss det vi behöver (och oftast mer därtill) men släpar inte runt på barnvagn, bilbarnstol och stilettklackar.

2.

Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

För en weekend definitivt

Warszawa

. När jag säger att jag varit där får jag ofta frågan om varför och att staden är väl mest tråkig och grå. Så är det verkligen inte! Staden sprudlar av liv, det finns gröna parker, det är fest, det är glittrande skyskrapor, du får massor för pengarna, maten är grym och tråkig? Alla städer blir väl vad man gör dem till?

För långresa tycker jag fler borde upptäcka Taiwan. Taiwan har så väldigt mycket att erbjuda, landet är en oexploaterad pärla och jag skulle välja Taiwan framför Kina alla dagar i veckan.

3.

Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

Tokyo - städernas stad. Se enormt stor, så mycket folk, neonljus som blinkar, det myllrar av kostymkillar och flickor med rosa hår. Ät färsk sushi på rullband, besök en Super Mario bar, sjung karaoke, sök tystnad i ett tempel och klappa en igelkott på djurcafé.

Bangkok – mitt andra hem och varje gång jag är där känns det som hemma. Världens varmaste huvudstad med så mycket att ge. Marknader, gatumat, takbarer, rosa taxibilar, vackra tempel, flodbåtar och thaimassage i varje gathörn.

Stockholm – hemma på riktigt. Jag älskar Stockholm på sommaren, det är så otroligt vackert, det fick så mycket att se och uppleva och varje gång jag tar en promenad genom stan slår det mig vilken tur jag har som får bo här.

4.

Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Italien och Turkiet. Och då menar jag inte en neonbar i Alanya utan de där underbara kebabhaken och små restaurangerna i Istanbul. Istanbul har en speciell plats i mitt hjärta, jag är så glad att jag varit där och det lär nog dröja innan jag återser staden. Och det tredje landet? Sverige!

5.

Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Ja det finns väldigt många ställen jag besökt som jag inte vill besöka igen. Jag hade det bra när jag var där men jag behöver inte komma tillbaka. Några exempel är Penang i Malaysia, Da nang i Vietnam, Laos, Helsingfors, Benidorm i Spanien och Sunny Beach i Bulgarien.

6.

Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Svenska och engelska. Jag har läst tyska och spanska men förstår mer än vad jag kan prata, likadant är det med thailändskan. Men språk påverkar mig inte alls i valet av resmål men visst önskar jag att jag kunde hänga mer med i andra språk när jag reser.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Oftast leder ju möten med människor till oväntade saker när man är på resande fot. Vi har blivit inbjudna till släktmiddag i Vietnam,  vi fick vara med vid en munkceremoni i Chiang Mai, i Malaysia träffade jag en kvinna i en butik som senare tog med mig till sin dotter i förorten - ja det är mest i Asien dessa fantastiskt grejer händer märker jag nu. Händer inte lika ofta på en weekend i London.

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

 Ja antagligen massvis av gånger. Men det här med att jag alltid tar av mig skorna när jag kommer hem till någon kan tyckas lite märkligt speciellt i England.

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Jag åkte linbana med glasgolv i Hong Kong trots att är galet höjdrädd. Jag red också kamel i öknen i Marocko trots fobi för stora djur. Om några dagar kanske jag lägger till river rafting på den här listan också. Det tar sig!

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Jag skulle köra rundresa i Australien och Nya Zeeland i minst 6 månader.

11. Vart går nästa resa?

Imorgon är det äntligen dags att besöka Slovenien - som jag längtat! Ni hänger väl på?

Och vilka resebloggare hämtar jag inspiration ifrån då? Jo det ska ni få läsa om i ett helt eget inlägg men det får bli efter Slovenien för nu väntar resväskan på att fyllas!

Att planera en egen weekend

Jag i Warszawa; fotograf Katarina.

Jag är väldigt sugen på att resa någonstans ensam i sommar. Bara i ett par dagar, inte alltför långt iväg men att resa själv är som balsam för själen. Missförstå mig rätt jag älskar att resa med familj och vänner men det är något så härligt med att resa själv. Att få bestämma resrutten, helt välja och fokusera på vad jag vill göra för stunden, stanna och fotografera varenda dörr på en gata utan att någon står och väntar på mig, sitta på ett café i timmar om jag vill det och att lära känna ett nytt ställe på mina villkor. Självklart kan jag sakna att äta middag med någon eller dela hela upplevelsen med men generellt är jag så nöjd med ensamresande.

Jag tänker att jag några dagar i juli ska åka på en ensam weekend. Kanske någonstans i Sverige; jag kan tänka mig både Skåne och på toppen av ett fjäll. Jag är också sugen på någon stad i Europa som inte är alltför varm mitt i sommaren. Slovenien har jag ju drömt om länge men det är aningens för dyrt med flyg, Dublin är jag sugen på, Skottland likaså men även Belgrad, Dubrovnik och Aten lockar. Dock tror jag den sistnämnda inte är aktuell med tanke på värme i juli. Och så lockar Wien och Innsbruck.

Men allt har sin tid och för dessa få sommardagar får nog flygtider/tågtider avgöra. Men visst är det roligt kvällsnöje; titta på Europakartan, drömma sig bort, se hur många ställen man har kvar att pricka in och hur mycket man har kvar att uppleva. Själv eller med andra.