Hur du undviker illamående på X2000 (och andra snabbtåg)

Minns ni när jag åkte tåg till Ystad och mådde så fruktansvärt dåligt? Att resan påminde om dagen efter en bra fest fast jag inte druckit något starkare än kaffe. Att mitt ansikte var likblekt och jag mest satt blickstilla och koncentrerade mig på att inte kräkas.

Men på hemvägen gick det så mycket bättre så här kommer nu mina bästa tips till att slippa illamående under tågresan.

Sitt i tågets färdriktning

Jo det hjälper betydligt att åka framåt. Se till att boka ett säte i tågets färdriktning och råkar du få ett bakåtvänt säte - försök byta så snabbt du kan.

När jag åkte sist hade jag bokat ett framåtvänt säte men sedan har de vänt vagnarna och jag hamnade bakåt. Jag gjorde felet att inte byta förrän jag mådde rejält illa och då var det redan försent. Fråga konduktören var det finns lediga säten, fråga personen mittemot om denne kanske inte alls lider av åksjuka eller sätt dig i restaurangvagnen.

Att sitta närmast gången ska tydligen vara bättre än vid fönstret då det kränger mindre där.

Hoppa över kaffet

En stor kopp kaffe innan eller i början av tågresan kan göra så illamående tilltar, så hoppa över det. Likaså att trycka i sig en massa mat strax innan avfärd är inget jag rekommenderar, men gå inte heller på hungrig. Ha alltid en flaska mineralvatten och tuggummi till hands. Och att låta bli alkoholen är väl ganska så självklart.

Vänta med att läsa

Börja inte med att läsa, dra upp datorn eller stirra ned i en telefonskärm. Vila, titta ut och låt kroppen vänja sig med att vara på ett snabbtåg.

Klä dig rätt

Ha inte för mycket kläder på dig - håll dig till regeln hellre för kall än för varm.

Medicinera

Jag säger bara Calma.

Calma är ett tuggummi som du tuggar cirka 15 minuter innan avfärd och när du tuggat 30 minuter (och spottar ut det) känns munnen lite stel men effekten är fantastisk. Jag har åkt på serpentinvägar i Marocko och hoppig motorbåt i Thailand och Calma har räddat mig. Och nu senast gjorde den min X2000 resa till en sant nöje på väg hem till Stockholm igen.

Bubblare

Saker jag hört ska fungera men som jag inte provat: Använd en öronpropp och lura balanssystemet, armbandet Sea Band som ska trycka mot speciell punkt (fungerade inte för mig under graviditeten), åksjukepiller och kör ett träningspass innan du kliver på tåget.

Har du fler tips till att undvika illamående under resan?