Att resa till Prag med barn - 8 tips

Jag är verkligen glad att det blev just till Prag jag tog med Aramis till de där dagarna i augusti. Jag hade några olika alternativ för weekendresa men Prag visade sig vara en fullträff - bra hotell, trevliga priser och väldigt barnvänligt.

Barnvänliga tips till Prag

 

Åk båt på floden

Det finns hur många båtar som helst att välja på och lika många olika kryssningar. Middagskryssning, båttur i solnedgång, musikkryssning, jazzbåt, guidade turer och så vidare och de är alla mellan 1-4 timmar långa. Vi valde att åka en guidad båttur som tog en timme, vi åkte under Karlsbron, fick veta mer om alla byggnader vi såg och det var precis lagom för en 6-åring. På båten serverades dryck och du kunde sitta både inne och utomhus. Eftersom vi hade Prague kort tog vi båten de samarbetade med - men som sagt det finns en uppsjö och de flesta avgår flera gånger per dag.

 

Gamla stan och Karlsbron

När jag reser med Aramis brukar jag varva saker han vill göra med saker som jag tycker vi ska göra. För en del saker tycker jag verkligen man bör ha sett om man är i Prag och hit hur såklart Karlsbron. Vi var här i solnedgång och det fanns massor att titta på; båtar, målare, gatumusikanter, och folk, folk, folk. Innan vi gick dit hade jag och läst en berättelse om bron så han faktiskt hade lite koll vad som hänt här innan det blev ett turistmecka.

Vi var också på torget i Gamla stan där det blåstes såpbubblor på kvällarna som barnen jagade. Det är också här den astronomiska klockan finns, den som visar solen, månen och himlavalvets rörelse. Den har också en kalender och en uppvisning av små figurer som visar apostlarnas vandring som visas en gång i timmen. Kul att ha sett men inget jag skulle stå och vänta på - så spektakulärt är det inte.

 

Petrinkullen med bergsbanan

Petrinkullen är ett fantastiskt ställe både för barn och vuxna med en hiskelig utsikt. Rosenträdgård, lilla Eiffeltornet, spegellabyrint, klätterträd, glass och en bergsbana upp. Läs mer om vårt besök till Petrinkullen här.

 

Tågrestaurangen Vytopna

Vytopna finns på ett par olika platser i Prag och barn älskar det - kanske vuxna också?! Konceptet är tåg och en modelljärnväg är uppbyggd runt hela restaurangen så barn kan titta på tågen som susar förbi medan de väntar på maten. Det är också tågen som levererar din dryck till bordet.

Aramis älskade det givetvis - jag tycker att maten kunde vara bättre. Men jag insåg att det är nog inte för maten man går dit utan för upplevelsen.

 

Legomuseum / Brickmuseum

Det här lilla museet på Narodni 362 är en guldgruva om du gillar lego eller om du haft lego som barn. De har så mycket lego uppbyggt, från 60-talet och framåt, de har byggt upp många stora monument från Prag helt i Lego och Aramis var i sjunde himlen. 

Lego, lego lego. En del interaktion, några bygghörnor, givetvis en legobutik men framförallt alla gamla modeller uppbyggda och jag kunde peka ut hur legot såg ut när jag var liten. 

 

Pizza Nuova

Pizza Nouva är ett pizzaställe med ljuvliga pizzor, grym olivolja, uteservering, lekrum, ballonger och barnvänlig meny.

 

Hamleys

Att hänga i leksaksaffär när man reser är väl sådär men ibland så fyller det sin funktion och Hamleys i Prag är något utöver det vanliga. Nyöppnat och extra allt. Karusell, prova på allt du ser, rutschkana från våning två till ett, tv-spel, legoracing, nallebjörnsfabrik och en massa annat. När barnet är trött på att gå och det regnar då är detta en skänk från ovan. 

Sightseeing tåg

Det här lilla tåget går från torget i Gamla Stan, över broar, upp till slottet, runt halva stan och är perfekt för barn som inte orkar gå i alla backar. Det är bitvis väldigt skumpigt och 1,5 timme är ganska lång tid men Aramis gillade det. Du får se väldigt mycket och det kostar inte många kronor. 

Som ni ser finns det massor att göra i Prag med barn. Besöket på Kiddum var också en riktigt hit och jag har fått många mail av läsare som läst mitt inlägg om Kiddum och Legocamp och är eld och lågor - så roligt att få inspirera er!