Slovenien - landet som har allt

Slovenien. Ett land jag drömt om att besöka och nu fick jag äntligen tillfälle att göra det. Och jag blev golvad. Det är så otroligt vackert och trots att landet är så pass litet innehåller det allt.

Jag flög från Stockholm till Wien med Austrian Airlines, en resa på ca 2 timmar. Sedan bytte jag till Adria Airline och flyga från Wien till Ljubljana, en resa som endast tar 30 minuter. Ett annat alternativ är att flyga från Stockholm till Venedig och sedan flyga vidare till Ljubljana. Direktflyg till Ljubljanan går från både Köpenhamn och Helsingfors ett par gånger i veckan men tyvärr inte från Stockholm och Oslo, än.

Jag anlände Ljubljana kring klockan 11 på förmiddagen och blev upphämtad av vår guide som skulle vara med oss fyra nordiska bloggare under hela resan. På kartan ovanför kan ni ser hur vår rutt såg ut; från Ljubljana, upp i Juliska Alperna, över bergen, ner längs med gränsen till Italien, till Sloveniens lilla kustremsa och så upp till Ljubljana igen och till Velika Planina.

Vi började med att åka från Ljubljana till Kranjska Gora, en resa som tar cirka en timme med bil. Kranjska Gora är en alpby med fokus på skidåkning, backhoppning och mountainbike. Inbäddad mellan bergen, med vidunderlig utsikt och en stor turistort både sommar och vinter.

Vi fortsatte till byn Podkoren där vi stannade för natten. Vi skulle även gjort en hike här men just då öppnade sig himlen och istället tittade vi på den världskända backhoppningsbanan Planica och på backar där Ingemar Stenmark tävlade i back in the days.

Dag två fortsatte vi upp i bergen och vårt första stopp var vid sjön Jasna som fick oss alla att tappa andan.

Färden gick uppför och vi stannade vid Vrisic 1611m över havet för att beundra utsikten.

Det blev hike i Triglav Nationalpark med hängbroar över turkost vatten. Nu hade det regnat en del och vattnet var något grumligt men på en solig dag är tydligen Soca river helt turkos, det är kalksten som skapar denna fantastiska färg. Vi stannade i byn Koparid för att uppleva dess charm, äta middag och övernatta.

Dag tre lämnade vi bergen och temperaturen steg med 10 grader, solen kom fram och vingårdar låg på rad.

Känsla av sydeuropa, det luktade körsbär och solsken och  landskapet var så grönt att det nästan gjorde ont i ögonen.

Vi besökte grottor vid Skocjan och beundrade det här vattenfallet som kommer ut ur grottan.

Och så var vi framme i Izola där vi checkade in på hotell med utsikt över marinan, det var 27 grader varmt och klarblå himmel. Från Koparid ned till kuststaden Izola tog bilresan allt som allt 2,5 timme. Detta är verkligen något med det bästa med Slovenien, det är inga avstånd!

Vi fortsatte till Portoroz (ca 10 minuter med bil) för att paddla på surfbräda, bada i Adriatiska havet (23 ljuvliga grader) och strandhänga. En del sand, en del sten, en hel del nudiststränder, men också folktomma bukter, många segelbåtar och fint vatten.

Dag 4 vaknade vi upp i Izola  7 på morgonen och tog bilen till Piran som ligger 20 minuter därifrån. Det var som att komma till Italien! Du ser både Kroatien och Italien från strandpromenaden och vi åt frukost med morgonsolen i ryggen.

Vi promenerade i Piran, njöt av alla små gränder, fotade tvättlinor och allmänna badbryggor.

Klockan 10 lämnade vi Piran och strax efter 11 var vi i Ljubljana igen. Sloveniens huvudstad bjöd på 25 grader, sol och fantastiska vyer - som ett bättre Venedig.

Gränder, uteserveringar, små torg, kanaler och alptoppar i fjärran.

Stora gröna parkområden, inte alls mycket folk och en väldigt lugn och härlig stämning.

Utsikten över staden är otrolig med kyrkor, slott och berg.

Vår sista dag lämnade vi Ljubljana och åkte 30 minuter till staden Kamnik. Härifrån tog vi linbana upp i bergen till Velika Planina.

Velika Planina är en liten bergsby som breder ut sig över de gröna kullarna och ger Sagan om Ringen känsla. Vi vandrade över kullar, smakade ost, fick lunch i en liten stuga och utsikten var än en gång slående.

Vi avslutade vår resa med vattenfall, gröna källor och den magiska naturen som Slovenien bjuder på. Sedan var det 20 minuters bilfärd till flygplatsen och vi hade fått en upplevelse vi sent kommer att glömma.

Alptoppar, kust, havsbad, grottor, vingårdar, storstad, vattenfall och källor - Slovenien har verkligen allt! På en vecka kan du hinna med det mesta om du har bil eller fokusera på det som tilltalar dig mest.

Läs alla inlägg från min resa genom Slovenien här.

Kom också ihåg att följa hashtaggen #goslovenia för hela vår resa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.