Koh Lanta eller Khao Lak?

Koh lanta eller Khao Lak?

Vad ska man välja, Koh Lanta eller Khao Lak? Vad skiljer dessa ställen åt och vad är lika? Här hjälper jag dig välja.

När man väl bestämt sig för att åka till Thailand med familjen så kommer oftast frågan vart ska vi åka då? Här är jag skrivit en liten guide till Vart i Thailand ska man åka?

Barnfamiljer kommer oftast fram till att de vill till Koh Lanta eller Khao Lak - men spelar det någon roll vad man väljer, vad är lika och vad skiljer dem åt?

 

Vad skiljer Koh Lanta från Khao Lak?

För det första är Koh Lanta en ö och det är inte Khao Lak. Ska du till Koh Lanta flyger du oftast till Krabi och kan på 1,5-2 timmar med taxi och bilfärja vara på ditt hotell. Ska du till Khao Lak flyger du närmast till Phuket och är på ca en timme i Khao Lak. Jag har även flugit till Krabi och åkt till Khao Lak men det tar 3 timmar. Läs om att resa Krabi tilll Khao Lak.

khaolakmarket.jpg

Koh Lanta är en stor ö och består av flera olika stränder med hotell, det är längre mellan stränderna och det riktiga centrum ligger vi den första stranden Klong Dao. Det finns också några butiker vid Long Beach och Klong Nin men marknad, liv och rörelse hittar du i Klong Dao. Bor du vid Klong Nin är det en bra bit till Klong Dao, vissa tycker för långt, det tar ca 30 minuter i bil.

I Khao Lak finns det mer ett centrum hela vägen genom Khao Lak, inte hela vägen bort till Mai Khao Lak men nästan. Stränderna avlöser varandra och det är inte speciellt långt mellan dem.

 

Stränder på Koh Lanta och Khao Lak


Jag tycker personligen att stränderna i Khao Lak är finare än på Koh Lanta. Iallafall om du vill ha de där paradisstränderna kantade av palmer - då är det inte mycket som slår Coconut Beach och White Sand Beach på Khao Lak. Sedan alla solstolar är undanröjda från stranden (vilket jag älskar) känns inte stränderna överfulla någonstans.

Coconut Beach, Khao Lak

Coconut Beach, Khao Lak

Pak Weep Beach utanför Mai Khao Lak i Khao Lak.

Pak Weep Beach utanför Mai Khao Lak i Khao Lak.

Det är absolut inget fel alls på Koh Lantas stränder heller, ju längre söderut desto mer öde och härligare tycker jag. Mest barnvänlig är Klong Dao och Long Beach. Läs här om Koh Lantas stränder.

Klong Dao på Koh Lanta

Klong Dao på Koh Lanta

Klong Nin på Koh Lanta

Klong Nin på Koh Lanta

Hotell på Koh Lanta och i Khao Lak

Det finns hotell i alla prisklasser och för alla personligheter på båda dessa ställen. I Khao Lak hittar du större resorts med extra allt än på Koh Lanta. Khao Laks hotell håller en högre standard och Koh Lanta är mer bungalows och mindre pooler. Här kan du läsa vilka hotell vi bodde på sist vi var på Koh Lanta. Letar du bra familjehotell i Khao Lak rekommenderar jag The Sands, JW Marriott Khao Lak, Mai Khao Lak och Robinson Khao Lak.

x10khaolak.jpg

 

Utflykter från Koh Lanta och Khao Lak


Från Koh Lanta tar du dig lätt till Koh Mook, Koh Ngai, Koh Kradan, Phi Phi och närliggande öar. Det är lätt att snorkla och du kan besöka Emerald Cave utanför Koh Lanta. Det är också lätt att resa vidare, båtar utgår från hamnen i  Klong Dao.

Paradiset Koh Ngai nära Koh Lanta

Paradiset Koh Ngai nära Koh Lanta


Från Khao Lak tar du dig enkelt till Surin och Similan Islands, Kho Khao Khao , Phi Phi och Khao Sok. Du kan hyra egen longtailbåt på båda ställena och hitta egen snorkling men skärgården kring Krabi är mer spektakulär än Phukets. Vill du har fantastisk snorkling är det Similan du ska åka till (ca 1 timme med speedboat från Khao Lak).

Nationalparken Khao Sok

Nationalparken Khao Sok

Restauranger på Koh Lanta och Khao Lak

Båda ställena har bra restauranger och bra mat i alla prisklasser. Khao Lak har fler val, mer liv och rörelse men Koh Lanta har fler ställen där du kan sitta i sanden på stranden och äta. Båda ställena har många bra barnvänliga ställen. Eftersom Khao Lak har fler lyxiga hotell är det också här du hittar mer fine dining, Koh Lanta har mer det svenskar gillar som thaimat, svensk mat, bowls, smoothies etc

thaimat.jpg

Sammanfattningsvis; Koh Lanta eller Khao Lak?

Föredrar du en lugn semester med mycket strandliv, vill ha svensk skola till barnen och vara på en ö, välj Koh Lanta. Du kan resa till närliggande öar, snorkla, spela beachvolley+padel, få svensk mat om du vill men också underbar thaimat.

Vill du ha mer liv och rörelse, se mer folk och göra mer än att ha strandliv på din resa välj Khao Lak. Du kan resa till Phuket, Surin och Similian, besöka djungel, tempel, större städer och det finns mycket barer, restauranger och större familjehotell. Är du rädd för att åka båt är Khao Lak ett bättre val eftersom du befinner dig på fastlandet.

Och är du i Thailand - missa inte Bangkok!


Uppdaterad 2022-04-18