Var i Thailand ska man åka?

var_i_thailand_ska_man

Ja exakt den frågan får jag ofta och det måste vara en utav de mest sökta frågor hos Google av svenskar när den mörka hösten smyger sig på. Vilket ställe i Thailand väljer man och hur vet man att det stället har vad man är ute efter?

Vart åker man i Thailand?

Det finns ju inget lätt svar på denna fråga men en början kan vara att bena ut vilken typ av resa är det du är ute efter. Se landet? Sola och bada? Upplevelser i naturen? Storstad? Är vädret viktigt så kan du först titta hur vädret är i Thailand perioden du tänker resa - att vara inställd på sol och bad och hamna i en regnperiod kan förstöra vilken resa som helst.

Bangkok

Jag älskar ju Bangkok det vet ni ju. Jag tycker inte du ska hoppa över Bangkok när du reser till Thailand även om du reser med små barn, läs min guide till Barn i Bangkok här. Dessutom är det oftast väldigt mycket mer prisvärt att flyga till Bangkok och sedan fortsätta inrikes med Air Asia, NOK Air, Bangkok Airways eller något annat flygbolag som flyger inrikes till bra pris. Bangkok är asiatisk storstad extra allt, här hittar du det riktiga Thailand, det finns fantastisk mat, massor att upptäcka och takbarer som får dig att tappa andan. Läs min guide till Bangkok här. Och missa inte mina 100 tips till Bangkok. Jag har också sammanställt en shoppingguide till Bangkok och listat Bangkoks bästa hotell med pool på taket.

Streetfood i Bangkok

Streetfood i Bangkok


Pattaya, Rayong, Mae Phim, Koh Samet samt Hua Hin

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya ligger två timmar från Bangkok och jag skulle aldrig rekommendera Pattaya till någon, tyvärr. Pattaya tar fram Thailands alla sämsta sidor. Dyrt, smutsigt, prostitution, droger och nej inte ens stränderna är fina.

Från Bangkok till Rayong och Mae Phim tar det ca tre timmar med bil. Här finns massor av hotell, hus att hyra och svenskar som övervintrar. Jag tycker dessa ställen är kanon om du är i Bangkok och vill känna sand mellan tårna för en helg men personligen tycker jag inte stränderna är så mycket att hurra för. Men det finns ett lugn, många stannar här länge och numera finns även en svensk skola.

Tar du båten vidare till Koh Samet (färja ca 40 minuter eller speedboat halva tiden) hittar du betydligt härligare och vita stränder men det är också betydligt dyrare - allt från boende till mat. Jag har varit djupt förälskad i Koh Samet men sedan vällde turismen in och nu kan det kännas lite trång på sina håll.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Hua Hin ligger mittemot den svarta pilen på kartan - på det gröna området. Hua Hin ligger också cirka tre timmar från Bangkok.  Här finns fina hotell, restauranger, och det är en perfekt weekend från Bangkoks storstadsliv men stränderna är inte de där paradisstränderna du ser på vykort från Thailand. Både Hua Hin och Huay Yang (söder om Hua Hin) har svenska skolor, det är mycket stora hotellkomplex och gated communites.

Söder om Hua Hin hittar du först Pranburi där lugn råder, stränderna är orörda och mycket finare än i Hua Hin. Fortsätter du ännu längre ned kommer du till Bang Saphan där det finns fina resorts och stränderna blir ännu bättre. Och ännu längre ned hittar du Chumpon, påminner om hur Thailand var för 30 år sedan. Öde stränder med turkost vatten, knappt några resorts och du kan vara helt ifred.

Summering: Lätt att ta sig till från Bangkok, du behöver inte flyga inrikes men till Chumpon tar det ca 6 timmar med bil. Stränderna blir vackrare och vackrare ju längre söder om Hua Hin du kommer. Här är det mest regn september och oktober och finast väder dec-mars.


 

Koh Chang, Koh Mak, Koh Kood

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Dessa öar är några favoriter hos mig. Det tar över sex timmar att sig hit från Bangkok med bil men det går också att flyga till Trat med Bangkok Airways men det brukar bli rejält dyrt. Från Trat tar du färjan till Koh Chang som tar ca 30 minuter. Koh Chang är en stor ö, med fina stränder, många hotell och dessutom stor regnskog att utforska. Åk på utflykt till skogen, spana in djur, gå på lättare trekking eller åk ut på fisketur.

Koh Mak är en storfavorit hos mig, här råder lugn, kritvita stränder och avkoppling deluxe. Det tar ca 1,5 timme med speedboat från Koh Chang till Koh Mak och ännu en timme till Koh Kood. Koh Mak är inte stort, det är mysigt att åka runt ön och det enda trista här är att det stundtals är sandloppor så se till att ta med kokosolja.

Koh Kood har fantastiska stränder, mycket djungel och är en fin ö men svår att ta sig runt på och du blir lätt fast på den resort du bor på. Här får du en känsla av hur Thailand var för 20 år sen.

Summering: Relativt lång från Bangkok med bil/buss och dyrt att flyga, men väl framme värt mödan. Våga ta en avstickare från Koh Chang till de mindre öarna. Som mest regn juli till september och bäst väder december till februari.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.


 

Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao

Från Bangkok till Koh Samui flyger du med Bangkok Airways och det tar drygt en timme - boka biljetter i god tid. Det går också att åka nattbuss från Bangkok men resan tar över 13 timmar och sedan är det färja som gäller. Koh Samui är Thailands tredje största ö och är kanske något lugnare än den andra sidan av Thailand. Chaweng och Lamai är de mest populära stränderna. Ön har mysiga bungalows, du kan snorkla, dyka och ett stort plus är att det här oftast är fint väder under den svenska sommaren - när resten av Thailand kan vara väldigt ostadigt. Strandliv men också en stor ö där det finns mer att göra än att bara ligga i hängmattan.

Båten till Koh Phangan tar cirka 30 min från Koh Samui, och ön är bara två mil lång. Här finns fina stränder, från enkla bungalows till lyxboende och fin snorkling. Det är också här du kan delta i full moon party på stranden Had Rin. Det är också runt den stranden de flesta barer, restauranger och butiker finns.

Koh Tao är en pytteö som ligger ytterligare en timme bort med båt och du anländer oftast till Had Sairee som är Koh Taos långa fin strand längs västkusten. Mycket klarare vatten än vid Samui, den här kallas för dykön av en anledning. Dykställen avlöser varandra och det är sol och bad och vattenaktivitet som gäller.

Summering: Dykparadis, relativt nära mellan öarna och mycket att göra. Krävs inrikesflyg från Bangkok och endast ett eller två flygbolag trafikerar denna sträcka. Här regnar det som mest oktober och november och bäst väder är februari till april.


 

Similian Islands, Khao Lak, Phuket

Similian Island är en ögrupp och en nationalpark på 9 små öar med magiskt vatten. Kristallklart och som gjort för att snorkla och dyka. Similian Island når du genom båt, tar ca en timme från Koh Lak och två timmar från Phuket. Dessa öar är öppna oktober-maj, du får besöka alla utom nummer 1 (ja de är namngivna efter siffror) på grund av sköldpaddor som lägger ägg. Läs mer om Similan och Surin här.

Phuket är Thailands största ö och här ligger Patong, Kamala, Kata och Bang Tao beach. Phukets stränder är helt ok men väldigt exploaterade och ön är ganska dyr. Personligen gillar jag Nai Yang beach bäst där det fortfarande råder ett lugn. Undvik Bangla Road i Patong då det kan jämföras med Nana i Bangkok - det vill säga Thailands baksida. Till Phuket kan du flyga från Bangkok med Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways resan ta ca en timme.

Khao Lak är i stort sett en två mil lång sandstrand som totalförstördes av tsunamin men som åter blivit ett paradis. Coconut beach är en helt otrolig fin strand med vit sand, gungor, restauranger och hängande palmer. Hotellen avlöser varandra, långgrunt, barnvänligt och restauranger finns lite varstans. Ca en timmes resa från Phuket med taxi. Här är mina bästa tips på utflykter kring Khao Lak.

Summering: Lätt att ta sig till Phuket och där finns mycket att göra även om det kanske inte är det bästa Thailand har att visa upp. För bättre stränder ta dig vidare upp mot Khao Lak och ut på de mindre öarna som Koh Kho Khao. Här regnar det mest september och oktober och är som finast januari till mars.

Nai Yang Beach, Phuket

Nai Yang Beach, Phuket

Pak Weep Beach, Khao Lak

Pak Weep Beach, Khao Lak


 

Krabi, Koh Lanta, Koh Phi phi

Till Krabi tar det också dryga timmen att flyga från Bangkok och det finns en uppsjö med inrikes flyg bland annat Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways. Krabi har två större stränder Ao nang och Railay Beach. Ao nang har betydligt fler boenden men också bullrig trafik och stranden är ingen paradisstrand men det är betydligt mer folkliv här. Till Railay kommer du med båt från Ao nang (ca 10 minuter) och här råder lugn, det är betydligt mysigare och finare men inte alls samma utbud av restauranger och shopping. Ett tips är att bo vid Railay men ta båten in till Ao nang för middag och folkliv när man börjar känna sig isolerad. Men förvänta dig inte att du är ensam - här är det trångt på stranden.

Koh Lanta ligger ca två timmar söder om Krabi med båt eller bil och detta är för många svenskar paradiset. Sammetslena stränder, barnvänligt, svenska skolor och många åker hit för en thaimout. På Khlong Dao Beach finns allt barnfamiljer kan önska sig om du inte rädd för att träffa svenskar. Men det är vid Klong Nin och söderut som du hittar fantastiska stränder och lugnet. Läs här var du ska bo på Koh Lanta. Utanför Koh Lanta finns paradisöar som Koh Ngai, Koh Mook och Koh Kradan. Läs om mina fördomar kring Koh Lanta här och om vad som stämde och inte.

Ta färjan i 1,5 timme från Koh Lanta och du hamnar på Koh Phi Phi. En partyö med ett ganska smutsigt centrum men med en del fina stränder och härligt utflykter som till stranden där The Beach spelades in och Monkey Beach.

Summering: Det är lätt att ta sig mellan de olika ställena, väldigt mycket svenskar i området, det finns många småöar runt omkring som är värda att besöka, kritvita stränder med palmer och väldigt barnvänligt. Regnperiod september till november och bäst väder januari till mars.

Älskade Koh Lanta.

Älskade Koh Lanta.


Hat Yai och Koh Lipe

Längst ned mot gränsen till Malaysia ligger Hat Yai. Hit flyger du med de flesta flygbolag som också flyger till Phuket och Krabi. Hat Yai är i sig inte mycket att se men det är här du hamnar om du ska flyga så nära Koh Lipe som möjligt och sedan tar du färja i 1,5 timme. (Du kan också åka båt från Koh Lanta till Koh Lipe men det tar tre timmar med speedboat. ) Många menar att Koh Lipe är paradiset på jorden och speciellt Sunrise Beach där du kan se både solens upp- och nedgång, det är lugnet som råder, bra restauranger och stranden är bred och har en sand som är kritvit och puderfin.

Summering: Flyger du inte kan det vara en lång väg till Koh Lipe, speciellt om du reser med barn. Vågorna går stundtals höga men det kan det vara värt om paradiset väntar där ute. Mest regn augusti till oktober och bäst väder december till februari


 

Isaan, Khon Kaen, Udon Thani

Många säger att Isaan är det riktiga Thailand och ja du bör absolut se det men det räcker med ett par dagar. Isaan är hela det oranga området på kartan och består mest av landsbygd, ris- och fiskodlingar. Hit har inte turismen riktigt nått än, det är otroligt billigt och många stannar i Udon Thani för att sedan ta sig till Vientiane i Laos. Buss från Bangkok till Udon Thani tar 12 timmar medans flyg tar en timme.

Summering: Har du inte sett Isaan har du inte sett Thailand. Har du inte sett Isaan kan det vara svårt att förstå hur livet för ut för thailändare som inte lever på enbart turismen. Mest regn juni till september och bäst väder december till februari

khmer-wat-temple-3-1526939.jpg

Chiang Mai och Chiang Rai

Personligen tycker jag Chiang Mai är vackrast i hela Thailand men många svenskar väljer bort staden på grund av att den saknar stränder. Staden med ringmuren, berget Doi Suthep, alla tempe, fantastiska utflykter som trekking i regnskogen eller river rafting. Restauranger och caféer, yogacenter, marknader och dessutom väldigt prisvärt. Till Chiang Mai från Bangkok flyger i stort sett alla flybolag, nattbussar går varje kväll och har du tiden för dig rekommenderar jag tåget på dagtid. 12 timmar tar det och du får se hela Thailand susa förbi utanför fönstret. Chiang Mai tips hittar du här

Chiang Rai ligger drygt 3 timmars resa norr om Chiang Mai, vid gränsen till Burma och Laos. Chiang Rai är litet och kanske inte så mycket att se men det är här du kan besöka den gyllene triangeln där Thailand, Burma och Laos mötes.

Summering: Att flyga från Krabi eler Phuket till Chiang Mai tar mindre än två timmar. Nästa gång du besöker stränder, lägg till några extra dagar och spendera dessa i norra Thailand. Du kommer inte bli besviken. Mest regn juli till september och bäst väder december till mars.

Det var i stora drag Thailands olika platser och jag har medvetet valt att fokusera mer på öar än Isaan då det ändå är söder ut de flesta svenskar väljer att åka.