Var på Koh Lanta ska man bo - vilken strand är bäst?

Här är Koh Lantas bästa stränder

Ja det frågade jag mig också innan denna resa. Jag gjorde research i veckor för att inte bli besviken och vet ni jag blev så väldigt positivt överraskad.

Koh Lanta består egentligen av två delar, Koh Lanta Yai och Koh Lanta Noi. Dessa två sitter ihop med en bro och det är till Koh Lanta Yai de allra flesta turister åker. På Koh Lanta Noi bor mest lokalbefolkning som jobbar med fiske och gummiplantage. Koh Lanta Yai är cirka 3 mil lång och det är på den västra sidan de flesta hotell ligger och de finaste stränderna. Högst upp på ön ligger den största staden Saladan och det är också här färjor utgår till Phuket, Koh Ngai, Koh Mook, Phi Phi etc.

Jag trodde att man behövde bo nära Saladan men insåg snabbt att Saladan var inte för mig. Det är mest en marknad som påminner om ett MBK utomhus med fiskarbyxor, flip flops, märkeskopior och souvenirer. Ska du till Bangkok finns ingen anledning att besöka Saladan alls tycker jag. 

Karta över Koh Lanta

Stränder på Koh Lanta

Stränder avlöser varandra längs med den västra sidan och här kommer mina tankar kring stränderna och var du ska bo beroende på vad du är ute efter och gillar. Jag fick höra att stränderna på Koh Lanta blir finare ju längre söder ut du åker och det stämmer verkligen. Det finns just nu (mars 2017) inga solstolar på stränderna i Thailand (med några få undantag) så det är sarong och parasoll som gäller om du inte bor på ett hotell vid havet som har stolar på sitt område.

Klong Dao

Det är här svenska barnfamiljer samlas, det finns svenska restauranger och svensk skola, det går att rulla barnvagn på den breda och väldigt långgrunda stranden och många älskar det. Men inte jag. Jag fick en känsla av after ski, svenskt radhusområde och inte så mycket Thailand. Stranden är som sagt långgrund men sanden är inte något vit paradissand och vattnet är heller inte turkost. Dessutom är detta den enda delen av ön där det känns som det är mycket folk. Nära upp till Saladan, det finns en hel del butiker, väldigt barnvänligt och barnen kan sitta och leka i strandkanten utan problem. Vi bodde aldrig här utan åkte bara hit ett par gånger, just för att det inte var det vi var ute efter.

Klong Dao på Koh Lanta
Klong Dao och Slow Down

 

Long Beach/Pra Ae Beach

Här bodde vi de första fem nätterna och jag gillar det mycket. Lugnt och skönt, en hel del skugga, fin sand, relativt långgrunt och nej ingen jätteturkost vatten men bättre än Klong Dao. Inte jättemånga restauranger som ligger direkt på stranden men en del. Går du upp till vägen finns här en del butiker, mini mart och apotek. Lite palmer, lite barrträd och en annan vegetation än i de södra delarna.

Long Beach på Koh Lanta
Solnedgång på Long Beach, Koh Lanta

Relax Beach

En liten bukt direkt efter Long Beach med ett fåtal ställen. Jättefint, len sand, ok vatten och mysig stäming. Här sker många bröllop, det fotas i solnedgången som aldrig förr och många bra restauranger men få direkt på stranden.

Relax Beach på Koh Lanta

Klong Khong

Lite grovkornigare sand, klarare vatten, inte alls någon trängsel på stranden och en del restauranger på stranden. Mysig stämning. Vi var här och hälsade på våra vänner som bodde här men hyrde aldrig bungalow själva på denna strand.

Klong Nin

Min absoluta favorit. Vi bodde på två olika ställen på denna strand och vi var så nöjda med de 11 dagarna. Sanden är något grovkorning, vattnet klart och turkost, palmer, stranden är tom och kvällarna är magiska. Restaurangerna ställer upp bord och stolar i sanden, de lyfter ut sittpuffar, tänder facklor och eldar och detta är precis hur Thailand ska vara för mig. Här finns ett par butiker och ett apotek. Restauranger blandas med reggaebarer, bbq och gudomlig indisk mat. På eftermiddagarna när tidvattnet drar sig tillbaka dyker en del stenar upp men jag tycker inte det är något som stör.

Det är inte lika barnvänligt som Klong Dao, det är inte långgrunt och det finns inte svenska matvaror men detta är precis vad jag hade längtat till och fantiserat om. 

Klong Nin på Koh Lanta
Klong Nin på Koh Lanta med små barn
Koh Lantas finaste stränder

Södra Koh Lanta

Stränderna söder om Klong Nin är små och lite mer vilda. Här är det knappt folk alls, det finns inte massor att välja på i varken boende eller matutbud men det är himla mysigt för en dag eller två att vara här.

Många som kommer till Koh Lanta ser framför sig turkost och klart hav, palmer som vajar i vinden och klarblå himmel. För att få det där riktigt turkosa vattnet du bara sett på bild måste du ut till de mindre öarna som Koh Ngai och Koh Kradan men ju längre söder ut du åker på Koh Lanta ju mer turkost blir vattnet.

Ett inlägg om bra boende på Koh Lanta finns här. Är du här längre än en vecka tycker jag du med fördel ska byta boende minst en gång för att få se andra delar av ön. Från norra Klong Dao till Long Beach tar det ca 20 minuter. Från norra Long Beach till Klong Nin samma tid, ön är ju bara 3 mil lång så det är inte riktigt några avstånd att prata om.

Frågor om Koh Lanta? Skriv dem i kommentarena under detta inlägg så hoppas jag kunna svara.