Var på Koh Lanta ska man bo - vilken strand är bäst?

Här är Koh Lantas bästa stränder

Ja det frågade jag mig också innan denna resa. Jag gjorde research i veckor för att inte bli besviken och vet ni jag blev så väldigt positivt överraskad.

Koh Lanta består egentligen av två delar, Koh Lanta Yai och Koh Lanta Noi. Dessa två sitter ihop med en bro och det är till Koh Lanta Yai de allra flesta turister åker. På Koh Lanta Noi bor mest lokalbefolkning som jobbar med fiske och gummiplantage. Koh Lanta Yai är cirka 3 mil lång och det är på den västra sidan de flesta hotell ligger och de finaste stränderna. Högst upp på ön ligger den största staden Saladan och det är också här färjor utgår till Phuket, Koh Ngai, Koh Mook, Phi Phi etc.

Jag trodde att man behövde bo nära Saladan men insåg snabbt att Saladan var inte för mig. Det är mest en marknad som påminner om ett MBK utomhus med fiskarbyxor, flip flops, märkeskopior och souvenirer. Ska du till Bangkok finns ingen anledning att besöka Saladan alls tycker jag. 

Karta över Koh Lanta

Stränder på Koh Lanta

Stränder avlöser varandra längs med den västra sidan och här kommer mina tankar kring stränderna och var du ska bo beroende på vad du är ute efter och gillar. Jag fick höra att stränderna på Koh Lanta blir finare ju längre söder ut du åker och det stämmer verkligen. Det finns just nu (mars 2017) inga solstolar på stränderna i Thailand (med några få undantag) så det är sarong och parasoll som gäller om du inte bor på ett hotell vid havet som har stolar på sitt område.

Klong Dao

Det är här svenska barnfamiljer samlas, det finns svenska restauranger och svensk skola, det går att rulla barnvagn på den breda och väldigt långgrunda stranden och många älskar det. Men inte jag. Jag fick en känsla av after ski, svenskt radhusområde och inte så mycket Thailand. Stranden är som sagt långgrund men sanden är inte något vit paradissand och vattnet är heller inte turkost. Dessutom är detta den enda delen av ön där det känns som det är mycket folk. Nära upp till Saladan, det finns en hel del butiker, väldigt barnvänligt och barnen kan sitta och leka i strandkanten utan problem. Vi bodde aldrig här utan åkte bara hit ett par gånger, just för att det inte var det vi var ute efter.

Klong Dao på Koh Lanta
Klong Dao och Slow Down

 

Long Beach/Pra Ae Beach

Här har vi bott flera gånger jag gillar det mycket. Lugnt och skönt, en hel del skugga, fin sand, relativt långgrunt och nej ingen jätteturkost vatten men bättre än Klong Dao. Södra Long Beach har Inte jättemånga restauranger som ligger direkt på stranden men en del. Går du upp till vägen finns här en del butiker, mini mart och apotek. Lite palmer, lite barrträd och en annan vegetation än i de södra delarna.

Norra delen av Long Beach har blåare vatten, stranden är betydligt bredare här och restaurangerna ligger på stranden men längre upp. Det finns inga solstolar på stranden utan de som finns ligger i i anslutning till hotellen. Jag gillar Long Beach Chalets läge, Nakara ligger också bra till och Good Days är mysigt.

Long Beach på Koh Lanta
longbeach_kohlanta.jpg
longbeach_lanta.jpg
Solnedgång på Long Beach, Koh Lanta

Relax Beach

En liten bukt direkt efter Long Beach med ett fåtal ställen. Jättefint, len sand, ok vatten och mysig stämning. Här sker många bröllop, det fotas i solnedgången som aldrig förr och många bra restauranger men få direkt på stranden.

Relax Beach på Koh Lanta
relaxbeach_kohlanta.jpg
relaxbay_kohlanta.jpg

Klong Khong

Lite grovkornigare sand, klarare vatten, inte alls någon trängsel på stranden och en del restauranger på stranden. Mysig stämning. Vi var här och hälsade på våra vänner som bodde här men hyrde aldrig bungalow själva på denna strand.

Klong Nin

Min absoluta favorit. Vi har bott på olika ställen på denna strand och vi var så nöjda med de 11 dagarna. Sanden är något grovkorning, vattnet klart och turkost, palmer, stranden är tom och kvällarna är magiska. Restaurangerna ställer upp bord och stolar i sanden, de lyfter ut sittpuffar, tänder facklor och eldar och detta är precis hur Thailand ska vara för mig. Här finns ett par butiker och ett apotek. Restauranger blandas med reggaebarer, bbq och gudomlig indisk mat. På eftermiddagarna när tidvattnet drar sig tillbaka dyker en del stenar upp men jag tycker inte det är något som stör.

Det är inte lika barnvänligt som Klong Dao, det är inte långgrunt och det finns inte svenska matvaror men detta är precis vad jag hade längtat till och fantiserat om. 

Klong Nin på Koh Lanta
Klong Nin på Koh Lanta med små barn
Koh Lantas finaste stränder

Kantiang Beach

Fortsatt söder ut kommer du till denna lilla strand där Koh Lantas enda riktiga lyxhotell ligger, Pimalai Resort och Spa. Sanden är vit, havet turkost och stranden är lite gömd. Ska du dyka är detta en bra utgångspunkt men några nätter räcker nog här, det kan lätt bli isolerat.


Klong Jak Beach

Cirka 2 mil från Saladan ligger denna fina lilla strandremsa. Här är det som att kliva 20 år tillbaka i tiden. Stranden är nästan helt tom, det finns en handfull hotell och några få restauranger. Vi bodde två nätter på Anda Lanta Resort och det var jättemysigt - men två nätter räcker. Det finns verkligen ingenting här runt om men det är också det som är charmen. Att sitta och äta mat på stranden i solnedgång helt ensam för en tredjedel av priset på Klong Dao har sin fördel det med.

andalanta.jpg
andalanta2.jpg

Bamboo Beach eller Mai Pai Beach

Koh Lantas sydligaste strand kallas Bamboo Beach och ligger inklämd i djungelmiljö. Vit sand, klart vatten och räkna med att nästan vara ensam här. Det finns inga butiker och enbart ett par enkla resorts som också har restaurang.

Sammanfattning stränder på Koh Lanta

Många som kommer till Koh Lanta ser framför sig turkost och klart hav, palmer som vajar i vinden och klarblå himmel. För att få det där riktigt turkosa vattnet du bara sett på bild måste du ut till de mindre öarna som Koh Ngai och Koh Kradan men ju längre söder ut du åker på Koh Lanta ju mer turkost blir vattnet.

Ett inlägg om bra boende på Koh Lanta finns här. Är du här längre än en vecka tycker jag du med fördel ska byta boende minst en gång för att få se andra delar av ön. Från norra Klong Dao till Long Beach tar det ca 20 minuter. Från norra Long Beach till Klong Nin samma tid, ön är ju bara 3 mil lång så det är inte riktigt några avstånd att prata om.

Frågor om Koh Lanta? Skriv dem i kommentarerna under detta inlägg så hoppas jag kunna svara.