Är Koh Ngai värt ett besök?

Koh Ngai (eller Koh Hai som det uttalas) ligger cirka en timme med speedboat från Koh Lanta. En ö med kritvit sand och ett vatten som är så turkost att du undrar om du drömmer. När det är vindstilla och sol kan du se flera meter rakt ned i vattnet och färgglada fiskar kommer simmandes nära strandkanten. Koh Ngai är verkligen värt ett besök OM du gör research innan.

Vi älskade själva ön, hur vacker den är och omgivningen är fenomenal men själva strandremsan där vi bodde imponerade inte i utbud när det kommer till restauranger. Det är resorts på rad och de där mysiga ställena på stranden som jag förknippar med Thailand finns inte här. Antagligen för att Koh Ngai inte har någon lokalbefolkning utan det som finns här är uppbyggt för turister och den genuina thaikänslan försvinner. Alla boenden ligger i stort sett på samma sida av ön och de varierar i prisklass.

Boende på Koh Ngai

Vi bodde på Fantasy Resort som verkligen är en RESORT och som för tankar till all inclusive och det hela är helt enkelt för stort för att bli mysigt. De har bungalows vid strandkanten med egen pool, de har vanliga hotellrum, rum med terrass och rum högt uppe på ett berg. Vi bodde högst uppe på berget med en makalös utsikt och stort rum för tre-fyra personer. Rummet var fantastiskt, badrummet enormt, balkongen likaså men det var en bra promenad upp och ned för att hämta något. Speciellt om man också har en 1-åring som vill gå själv.

De har en rymlig pool men den ligger inte vid stranden utan en bit upp. Deras restaurang är jättestor och tack och lov har vi barn som vaknar 06 så vi var vid frukosten först, framåt 09 såg det tämligen trångt ut. Två dagar i veckan har de en middagsbuffé som vi testade och ja det var gott men känslan av skolmatsal tog över och det var verkligen inte mysigt utan bara hetsigt och en hemsk ljudvolym.

Skulle jag åka tillbaka till Koh Ngai skulle jag bo någon annanstans. Vi träffade några som bodde på Eco resort Coco Cottages och det verkar suveränt bra, dock har de ingen pool. Bredvid Fantasy Resort ligger Thanya Resort (se bild nedan). Det såg också jättefint ut men det ligger i ett hörn av stranden och priserna var väldigt mycket högre där, iallafall när vi bokade.

Stranden är fantastisk men på kvällen och morgonen drar vattnet sig tillbaka väldigt mycket och det är stenigt. Ett paradis för en 6-åring som vill leta snäckor och sjögurkor men du får gå långt om du vill bada.

Vi provade flera olika restauranger på ön, alla hör i stort sett till något boende och det bästa var campingens restaurang (granne med Fantasy Resort). Jättegod thaimat till helt ok pris och på kvällarna gör de en bra bbq. Resten av ställena längs med stranden är same same och ja vi blev besvikna över att det inte alls var samma kvällsmys som på Klong Nin på Koh Lanta, Det finns inga butiker på ön utan vill du handla något finns ett mini mart inne på Fantasy resort.

Jag tycker som sagt att ön är värd ett besök men det räcker att stanna två-tre dagar och åk sedan vidare till Koh Kradan eller Koh Mook. Det bästa med Koh Ngai, förutom det turkosa vattnet är utan tvekan alla utflykter runt omkring. Det är ett paradis för snorkling, emerald cave ligger väldigt nära och landskapet påminner om ett vykort. Läs om vår snorklingtur här.