Julmarknad i Manchester

MAnchester Christamas Marketframe.jpg

Tyskland, Belgien och Frankrike i all ära men jag tycker det är i England den där magiska julmarknadskänslan infinner sig. Julmarknader över hela England blir större och större för varje år och även mer och mer populära. London, Bath, Birmingham, Leeds, Brighton, Chester, Bristol har alla marknader men min favorit är utan tvekan Manchesters julmarknad. Det är en utav de största i hela England och var den mest instagrammade julmarknaden 2017.

IMG_0299.JPG

Marknaden startade ursprungligen vid Albert Square med några få torghandlare 1999 och när jag var där för sju år sedan fanns lite mer men inte mycket. Nu 2018 har marknaden vuxit enormt och den är indelad i olika delar.

Längs Market Street , Albert Square, Cathedral Gardens, Exchange Square, och Corn Exchange är det traditionell julmarknad. Kring St Ann´s Square är det tysk julmarknad och King Street bjuder på fransk julmarknad. (Detta är dock sista året marknaden håller till vid Albert Sqaure eftersom hela torget ska grävas upp och göras om med start 2019.)

IMG_0591.JPG
cupcakes.jpg
FullSizeRender.jpg

Du hittar torghandlare som säljer smycken, vantar, marmelad, hemmagjord fudge, chokladpraliner, tomtar, kransar till dörren och leksaker i trä. Det är så himla mysigt att köpa en kopp glögg och sedan strosa vidare bland de små bodarna medan julmusik skvalar. Och självklart varvas kända jullåtar med Oasis för annars vore det ju inte Manchester!

Det finns mycket gott att äta så kom hungrig. Missa inte att testa varm cookiedough med vispgrädde, mulled wine (såklart), curry wurst, (finns även vegetarisk variant), gudomlig paella, varm choklad med mashmallows och supersäljare Yorkshire pudding wrap.

xmasabove.jpg
FullSizeRender.jpg
market.jpg

Marknaden öppnar i början av november och håller öppet fram till dagen före julafton. Enklast är att ta metrolink till St Peter Square eller Market Street och gå rakt ned till Albert Square. Kan du besöka marknaden på en vardag så rekommenderas det verkligen, lördagar och söndagar valllfärdar halva England hit och det kan bli trångt.

Till varje ny julmarknad tas en ny mugg fram som du dricker din glögg ur. Du betalar £3 i deposit för muggen och när du lämnar återlämnar muggen får du pengar tillbaka eller så behåller du muggen - valet är ditt! Många samlar på dessa muggar och när marknaden öppnar ringlar kön lång för att lägga vantarna på årets designmugg.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Förutom alla deras härliga marknader finns också Ice Village vid Exchange Sqaure. Hit forslades 250 ton is i slutet av november för att bygga upp isskulpturer, en isbar, skridskobana och du kan besöka tomtens grotta.

icevillage.jpg
FullSizeRender.jpg

Utanför Harvey Nichols blandas det lyxiga drinkar, du hittar Alpine Villages här och där med tipi-tält där du kan dricka glögg/cava/öl framför braskamin och vid Spinningfields kan du hyra ett eget karaokebås i furu och sjunga julsånger.

Hela staden andas jul, det är kulörta lyktor i varenda träd, på gatorna står körer och sjunger för full hals och det är som att befinna sig i Love Actually på riktigt. Ni kanske förstår varför jag älskar att vara i Manchester denna tiden på året?

manchestermarket.jpg
manchesterchristmasmarket.jpg
fudge.jpg
cooking.jpg

Jag har varit mycket i Manchester så här finns många artiklar om denna härliga stad. Några favoriter:

Restaurangtips till Manchester hittar du här - listan uppdateras kontinuerligt.

25 tips att göra i Manchester

Manchester olika stadsdelar