25 saker att göra i Manchester

IMG_0005.JPG

Är det ok att åka till Manchester om man inte är intresserad av fotboll? Jag skulle säga att fotboll är en del av vad staden Manchester är idag MEN staden är så mycket mer. Det är säkerligen paradiset om du gillar fotboll men är du som jag, ganska ointresserad, är det fortfarande en mycket bra weekendalternativ. Som ni vet tipsar jag om Monarch för billiga flygbiljetter och bra flygtider.

Här kommer mina tips till en toppenhelg i staden som har det mesta. Eftersom Manchester erbjuder så mycket bra restauranger, barer och caféer har jag valt att göra en helt inlägg om Matiga tips till Manchester.

 

Northern Quarter

nq.jpg

Den absolut hetaste stadsdelen i Manchester. Här hittar du fantastiska restauranger, barer, caféer, streetart, små boutiquer - det här är hipsterdelen av staden. Här öppnar minst ett nytt ställe i veckan och det finns så mycket att titta på.

 

Castlefield

castlefield1.jpg
bro.jpg

Min personliga oas i Manchester. Strosa längs med kanalen, njut av tystnaden, titta på de fina husbåtarna, ta en kaffe på en uteservering - lika härligt en söndagsmorgon som en fredagkväll.

 

Hop on hop off bus

I vissa städer tycker jag dessa bussar mest fastnar i trafiken men i Manchester är de verkligen toppen. De täcker hela innerstaden men åker också ned till Old Trafford och Salford. Läs mer här.

 

Manchester Cathedral

katedral.jpg

Mitt i stan ligger stadens katedral som är fantastiskt vacker. Huvudbyggnaden är från 1400-talet men tyvärr har byggnaden blivit förstörd både under andra världskriget och när IRA bombade staden 1996. Du kan gå in och titta själv eller gå en guidad tur.

 

Discover Manchester Tour med Manchester Guided Tours

En jättebra rundtur i Manchester med enormt kunniga guider. Turen tar ca 90 minuter och även för mig som besökt Manchester en hel del gav den mycket - jag lärde mig mycket nytt. Dessutom är det en bra tillfälle att efter turen få privata tips av guiden - jag frågade om bästa stället för afternoon tea till exempel.

 

Victoria Baths

VillageScreen_Victoria-Baths_1.jpg

Det här är ett gammalt engelskt bad som öppnade 1906. När de stängde badet 1993 var det vilda protester och under sex år stod det helt övergivet. Sedan började en liten grupp att renovera Victoria Bath, de vann en tävling på BBC, renovering gick framåt med stormsteg och 2006 fylldes återigen poolen med vatten för ett event. Du kan inte bada här idag men planen är att det en dag ska finns badmöjligheter. Flera år senare var renovering av utsidan klar och idag används det till event, konserter, filminspelningar etc. När jag var där visade de Dirty Dancing på stor bioduk nere i poolen och man satt i solstolar och tittade på den - mycket häftig upplevelse. Läs här när guidade turer ges och vilka event de har på gång.

 

Manchester Art Gallery

I en imponerad byggnad ligger detta konstmuseum som blandar gammal och ny konst - fantastiska lokaler och öppet varje dag.

 

Manchester Music tour

En grym rundtur i Manchester med fokus på musiken. Oasis, The Smiths, Joy Division etc. Jag gick denna rundtur med Sue McCarthy som är guide på Tour Manchester.

Salford Quays

salford.jpg

Ett gammal hamnområde som gått igenom en helrenovering. Glasbyggnader vi vattnet och det är här BBC har sitt högkvarter.

 

John Rylands Library

Ett bibliotek som öppnade för allmänheten 1900. Det ligger i Deansgate och är en jättefin byggnad som bör ses.

 

The Withworth Art Gallery

The-Whitworth_Gathering_of-Strangers_Photo-by-Alan-Williams_web.jpg

Ett otroligt hus som består av glas och kostade £15 miljoner att bygga. Det är öppet varje dag och ligger nära universitetet. Ett fantastiskt ställe att fota på och de har också en Art Garden.

HOME

Ett art komplex där du kan se konstutställningar, gå på bio, besöka café/restaurang och besöka deras bokhandel.

 

Festivaler/utställningar

Manchester är en stad som aldrig sover. Det anordnas festivaler/marknader/utställningar/konserter varje dag. För att se vad som händer i stan när du är där - läs här.

 

Museum of Science and Industry

science.jpg

Ett utav de bästa museum jag varit på, dessutom är det öppet varje dag och gratis att besöka. Ta en rundtur från industrialismen till idag, mycket interaktivt och passar både barn och vuxna.

 

Rundtur på mikrobryggerier

Mikrobryggerier med egen öl är väldigt hett i Manchester och det är så trevligt att stödja det lokala tycker jag. Ta en rundtur och besök tre mikrobryggerier och såklart provsmaka. Läs mer här.

 

King Street

static1.squarespace.com.jpg

En utav Manchesters främsta shoppinggator som tidigare var stadens viktigaste bankkvarter. Fina gamla hus, bra butiker och restauranger.

 

Exchange Square

excnge.jpg

Ett fint torg mitt i city med pubar, caféer och granne med katedralen. Detta torg byggdes upp efter att IRA bombade Manchester 1996.

Beetham Tower

hiltontower.jpg

Manchester högsta hus med 47 våningar och är ett Hilton hotell, kontor och på våning 23 finns en bar med stans bästa utsikt.

 

Julmarknad

Är du i Manchester i december får du inte missa julmarknaden på Albert Square - den är magisk! Mer om Manchesters julmarknad här.

 

St Ann´s Square

stanan.jpg

Ett mysigt torg mitt i stan som kantas av foodtrucks, blomsterförsäljare, glassbarer och bänkar att sitta och titta på folkvimlet.

 

Manchester Town Hall

townhall-manchester.jpg

En imponerande byggnad från 180-talet som bör ses. Det anordnas guidade turer i huset men inte varje dag så håll utkik här .

 

Water Taxi

Ett fantastiskt sätt att se staden från vatten. De gör olika turer i staden men du kan också hyra en taxi privat för en dag/kväll. Läs och boka här.

 

Central Library

centrallibrary.jpg

Ett bibliotek som är värt ett besök bara för att det är så väldigt fint. Det ligger mitt i staden och gick för några år sedan igenom en väldigt stor renovering.

 

Discobrunch

Sista söndagen i månaden ordnar Gorilla discobrunch. Du kan njuta av mat, boka free flow av prosecco och en DJ spelar discohits under discokulan.

 

Fotboll

Och om du gillar fotboll rekommenderar jag Football Pub Walk, National Football Museum (gratis) och såklart besök på Old Trafford och Etihad Stadium.

Det finns givetvis tusentals andra saker att uppleva också. Är det dags att förbereda din resa till Manchester rekommenderar jag Visit Manchester där du hittar allt värt att veta om staden.

För att få överblick över stadentycker jag du ska läsa min guide till Manchesters olika stadsdelar.