Mina resor 2016 - en tillbakablick

Vilket år och vilka resor! 2016 var ett fint år på så många plan men i denna årskrönika fokuserar jag på resor. Året började med att vi åkte båt till Tallinn hela familjen.

Vi bodde på stort bad/spa hotell, tittade runt i Gamla Stan, blev fångade i en snöstorm och var överens om att Tallinn var väldigt fint men kallt. Jag skulle gärna åka tillbaka och uppleva staden under vår och sommar!

Båt hem igen med världens vackraste utsikt.

Sedan var vi hemma i några veckor innan det var dags för årets höjdpunkt - långresa till Asien. Som jag hade längtat. I slutet av januari gick hela familjen ombord på SAS splitternya plan mot Hong Kong.

De här två skötte sig mycket bra, amning räddade flygresan för mig och Älva och 10 timmar senare landade vi i Hong Kong. Det blev bara två dagar och en natt i Hong Kong innan vi flög vidare till Danang i Vietnam.

Vi åkte direkt vidare till Hoi An och var sedan kvar i det området i över en månad. Herregud så vackert det är i Vietnam.

Vi badade i hav och pool, besökte tempel och marknader, red vattenbuffel, fiskade i soluppgång, cyklade, besökte risfält, åt massor av god mat, var med på ljusfestival och drack gudomligt kaffe. Men vi var också förvånade över hur kallt det var, att vi frös vissa dagar, att Älva fick ha mössa och att det inte alls var samma temperatur som i Thailand. Vi hade heller inte väntat oss att vi inte skulle träffa enda barn på hela resan.

Men jag återvänder gärna till Vietnam för jag blev inte klar. Nästa vända vill jag se de södra delarna och Sapa Valley.

Sedan återvände vi till Hong Kong igen där vi var flera dagar denna gång. Åkte båt, promenerade, besökte höga hus och visade Aramis en annan del av Asien. När vi flög hem var det inte lika härligt men det glömdes snabbt tack och lov.

Att resa med barn alltså - så underbart (minus flygning då)! Varför vi envisas med att släpa dem runt halva jordklotet? Ja det kan du läsa här.

När vi kom hem var det nästan vår och vips hade jag överlevt ännu en vinter.

Vi blev inbjudna av Parken Zoo att hälsa på deras lemurer i Eskilstuna - en härlig dag!

Det blev vår i sjöstan och körsbärsträden stod i blom.

I maj tog vi med Aramis till Legoland och lämnade Älva hos mormor och morfar. Detta var hans drömresa och vi ville lägga allt fokus på honom. Vi flög till Billund, var på Legoland i två dagar och en natt på Hotel Legoland i Ninjagorummet- väldigt lagom med tid.

Aramis älskade det såklart, pratar fortfarande om detta besök nästan varje dag och ja det kommer nog bli en repris inom några år.

Under våren blev jag och några resebloggare inbjudna till Sturebadet och deras Turkiska bad för att prova på deras badritual. Ett härligt besökt som påminde om hamam i Istanbul.

Sedan var det dags för bloggresa till Warszawa.

Jag, Annika, Sofia och Katarina hade en så himla härlig resa och Warzawa levererade på alla plan. Vi åkte segway, besökte Warzawas bästa restauranger, var på barrunda, njöt av utomhuskonsert, åkte båt och det var verkligen den ultimata tjejhelgen!

Warszawa - mycket grönare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig!

Över nationaldagen åkte vi ned till Småland och det var 25 grader varmt. Jag premiärbadade i sjön och så åkte jag och Micke ned till Göteborg.

Håkan Hellström på Ullevi med 75000 andra, vilken otrolig upplevelse! Bra sittplatser, stämning på topp och han kan vara det bästa Sverige har!

Tillbaka i Småland grillade vi, njöt av försommar och grönbete.

En av årets bästa resor för mig var verkligen Slovenien.Fem dagar i juni var jag där med resebloggare från Norden och vi fick se hela landet. Jag som hade drömt om Slovenien så länge blev inte besviken. Får ni chansen så åk!

Först upp i alperna för vandring, vattenfall och de mest spektakulära vyer. Sedan vidare till den lilla kusten där vi testade på SUP, badade och tittade på båtar. Upp till Ljubljana denna underbara lilla pärla och så avslutning i Velika Planina som är magi rakt av!

Slovenien fick mig på fall och jag planerar att resa tillbaka 2017.

Sommaren tillbringades mest i Småland, det var 14 grader och jag svor över att vi inte hade bokat en utlandsresa.

Men så en vecka i juli blev det 30 grader och precis då hade jag bokat in en ensamresa till Skåne. Första stoppet var Falsterbo som var som utomlands fast hemma. Kritvit sand, hav, badbuss och gudomliga vyer.

Sedan blev det några dagar i Malmö som blev en ny favorit hos mig. Hav, fina hus, raw food, parker och ja här kan du läsa min cityguide.

Tillbaka i Småland fick jag njuta lite till av sommar innan vi åkte uppåt landet.

Det var dags för gemensam födelsedagsfest i Sala för mig och mina kompisar - en härlig kväll med bubbel, dans, musikquiz, liveband och konfetti.

I augusti tog jag med Aramis till Prag. Vi började med en natt på Clarion Arlanda där han spanade på plan kvällen lång och jag njöt av fluffig säng. På morgonen lyfte planet tidigt och vi landade lagom till frukost.

prag5.jpg

Vi hade en jättefin resa, tittade på sevärdheter, gick på Karlsbron, åkte båt, besökte legomuseum, åt på tågrestaurang, åkte bergbana och hängde i spa-delen på hotellet. Jag älskar att göra ensamresor med Aramis och kommer fortsätta denna tradition. Här finns mina tips om du ska resa till Prag med barn.

Och vi bodde på bästa BoHo hotell.

Väl hemma njöt jag av sommar i Stockholm, var på Veronica Maggio på stadion - en utav sommarens höjdpunkter! Vi fick också testa GoBoat i Djurgårdskanalen vilket var jättemysigt.

ys2.jpg

Augusti avslutades med ett besök i Ystad och Ystad Saltsjöbad. Det måste vara Sveriges bästa spa, jag och min kompis Anna var så nöjda med denna härliga övernattning. Jag tog årets sista dopp och tackade av sommaren 2016.

I oktober åkte jag och en kompis till Barcelona. Vilken stad! Läs min guide till Barcelona.

Det var 25 grader varmt, vi bodde på fantastiska Sixtytwo Hotel, vandrade längs med stranden, åt tapas, gick vilse i gränder, åkte linbana och drack cava. Besökte avslutades på Mas Salagros Spa 30 minuter utanför staden. Ett riktigt retreat för själen.

I november flög jag upp till Umeå och hälsade på Johanna. Vi bodde på hotell, hon visade mig staden och det var en jättemysig helg - läs mina Umeå tips här.

Och så blev det december och jag tog med Micke till Madrid för att fira min födelsedag. Jag omvärderade Spanien och föll som en fura. Vi åkte linbana och segway (inte samtidigt) gick på tapas tour, bodde på Hotel Orfila, strosade runt torg, parker och gränder, satt på uteserveringar och ja det var årets sista resa.

Jag är så tacksam för allt jag fått uppleva detta år. För alla fina minnen, länder, upplevelser och vänner jag fått.

Mest lästa inlägg på bloggen har mest handlat om Thailand och speciellt detta inlägg om varför vi väljer Thailand gång på gång. Även min Bangkok guide, vad du gör med barn i Bangkok, hur du undviker att må illa på tåg och vad du inte får missa i Vietnam har lästs en hel del. Men toppinläggen detta år är helt klart min serie Fråga Piloten där ni läsare fick svar på alla er frågor kring flygning och pilotliv. Jag har också flyttat min blogg detta år, jag har gjort om designen och ja det tog tid men var så värt!

Nu blickar jag framåt och planerar resor för 2017. Först ut är kanske årets mest oväntade resa för mig, Åre i mitten av januari. Och om exakt 26 dagar lämnar hela familjen Stockholm för att tillbringa en månad i Thailand. Jag hoppas ni alla följer med mig på mina resor och vidare i livet. Tack för alla kommentarer och vänliga ord i social media.

Gott nytt år och låt oss göra 2017 till det bästa året!