Utflykt från Malmö - Falsterbo

Igår kom sommaren till Sverige och jag mötte den i Malmö. Jag ankom till Centralstationen vid lunch och det var 27 grader, luften stod stilla och jag ville se strand och hav. Det finns massor av fina stränder runt Malmö men jag valde en ställe jag velat besöka länge; Falsterbo.

Buss till Falsterbo från Malmö går varje halvtimme och det är buss nummer 100 du ska ta från Centralstation (eller andra mellanliggande stationer, sök på Skånetrafiken). Bussen är full av människor med badlakan och solstolar, det luktar sololja och kokos och att sommaren kommit till Skåne är det inget tvivel om. 50 minuter senare rullar vi in i Falsterbo, Sveriges riviera.

Falsterbo ligger på Sveriges sydvästligaste spets, har ca 6000 invånare men på sommaren strömmar turisterna hit. Och alla vi som läst Louise Boije af Gennäs har nog en bild av Falsterbo som paradiset på jorden.

Och ja detta kan nog vara en av Sveriges absolut finaste pärlor. Sanden är lika vit och len som i Thailand, landskapet är blandat med av vass, vilda blommor, barrträd och sanddyner och framför oss ligger havet.

De små badhytterna står på rad längs sanddynerna.

Sanden. Vilken sand!

Husen i Falsterbo är underbara och hela samhället andas idyll. Jag möter flera cyklister i badrock, håret fladdrar i vinden, det luktar hav, det skålas i varje trädgård och varannan bil jag möter är en cab.

Med sand mellan tårna tar jag buss 100 tillbaka till Malmö igen och glad över att jag nu sett denna del av Sverige som är så otroligt fin!

Har du en dag över i Malmö eller passerar denna del med bil, ta en dag eller halvdag i Falsterbo - du kommer inte bli besviken.