9 tips till Ljubljana

Sloveniens huvudstad Ljubljana är en pärla mitt i Europa och här kommer 9 tips på vad jag tycker du inte ska missa om du är där - i Europas minsta huvudstad.

1. Cykelsightseeing

Ett fantastisk sätt att se staden och täcka mycket yta under kortare tid. Vi cyklade med Ljubljana by bike och var väldigt nöjda. Vi cyklade en kortare tur på två timmar och hann se väldigt mycket. Det krävs att du bokar ett par dagar i förväg.

2. Båttur på floden

Det finns en hel del guidade turer på vatten kring Ljubljana, vi åkte en kortare tur på 45 minuter utan guide. Istället fick vi åka i en äldre träbåt, se staden från vattnet och njuta av ett glas bubbel. Denna tur kostar 8€. Dessa båtturer avgår varje timme men vill du åka en speciell tidpunkt kan det vara bra att boka.

Läs mer om båtturen här.

Laura ,Marianne, jag och Janicke njuter av en ljummen kväll i Ljubljana.

3. Library under the trees

Ett fantastiskt koncept där bibliotek under sommaren flyttar ut och blir en del av staden. Du hittar dessa bibliotek på åtta olika platser i Ljubljana fram till september. Det är bara att slå sig ned i en solstol och njuta av en bok i skuggan av ett träd.

Här kan du hitta de olika biblioteken.

4. En drink på takterrassen Skyscraper

Helst när solen går ned, när Ljubljana färgas rosa och sommarkvällen är varm.

Läs mitt blogginlägg om denna skybar.

5. Besök Ljubljana Castle

Detta är Ljubljanas största turistattraktion och ja slottet är värt ett besök. Du kan välja att ta bergsbana upp eller att gå, vi valde att åka vilket var en härlig känsla. Det kostar ingenting att gå upp till själva slottsgården där du kan ta en fika eller äta lunch, vi åt lunch på Na Gradu och var mer än nöjda.

Att gå in i slottet kostar ca 8€ och det var en magisk utsikt från tornet kan jag lova.

Utsiktenfrån slottet

6. Njut av Aperol Spritz på en uteservering

Ljubljana har massor av uteservering, längs med hela floden vimlar det av restauranger, barer, stora parasoller och en härlig stämning. Att njuta av Aperol Spritz i denna delen av Europa är ett måste.

7. Ät middag på TaBar

TaBar är ett tapasställe i gamla stan som lagar gudomlig mat. Sitt här kvällen lång. ät smårätter. prova deras egna rosé med bubblor och titta på stans folkvimmel. Jag rekommenderar burrata, rådjur, räkor och deras egna kladdkaka efter svenskt recept.

8. Besök Tivoliparken

Ljubljanas största park med café, utställningar, lekplats, promenadstråk, fontäner, orangeri, damm och mycket mer. Perfekt för picknick!

9. Promenera

Ljubljana är som gjord för att promenera i. Upptäck gränder, små butiker, marknader och cafeer - gå, gå, gå.

Missa inte mina hotelltips i Ljubljana och resten av resan till Slovenien.


Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.