Det stora Barnsemesterpriset 2016

Här om veckan utsågs vinnarna i Stora Barnsemesterpriset där barnfamiljer röstat fram sina favoriter. Alla besökare på Barnsemester.se har året om möjlighet att betygsätta familjenöjen och skriva en kortare recension. Med hjälp av dessa betygspoäng och testfamiljers bedömningar har de nominerade tagits fram.

Bästa Djurpark i Norden:

Kolmården. Såklart. Vi älskar Kolmården och det finns inget som slår denna fantastiska park med linbana, delfinshow, rovfågelshow, Bamseland, savann och ja allt du kan önska. Vi har varit där två år i rad och jag hoppas det blr repris även i år.

 Aramis och jag i linbanan på Kolmården.

Bästa Nöjespark i Norden:

Liseberg. Jo så kanske det är. Som Stockholmare vill jag ju säga Gröna Lund men Liseberg har ju större yta och fler attraktioner gissar jag?! Jag gillar Tivoli i Köpenhamn också men en sommarkväll på Liseberg funkar alltid. (Tivoli knep plats 2 och Gröna Lund plats 3)

Senast jag var på Liseberg tror jag var 2011 med Micke och min kusin Mattias; de skulle testa Atmosfear jag skulle spela på chokladhjul.

Bästa temapark i Norden:

Legoland. Det är jag helt övertygad om om jag är taggad till tänderna på vår resa dit i maj. På plats två och tre kom två ställen i Småland - High Chaparral och Astrid Lindgrens värld - vi har inte besökt något av dem.

Bästa Sommarland i Norden:

Djurs sommarland i Danmark. Ärligt talat visste jag inte ens att det fanns och eftersom våra barn är lite för små för Sommarland har jag ingen uppfattning alls vad som skulle vara bättre eller sämre.

Bästa Akvarium/Tropikarium i Norden

Kattegatcentret i Danmark. Jag tror jag var där för en herrans massa år sen och det var helt fantastiskt. Jag älskar Akvarium och i Stockholm är Aquaria en favorit.

Bästa Inomhuslekland

Busfabriken. Jag kan ärligt säga att vi aldrig besökt ett lekland. Jo en gång när Aramis var 10-11 månader och Öppna Förskolan var stängd. Vi fick gå in gratis, han satt i bollhavet tillsammans med resten av bebisar i min mammagrupp. Men nej lekland är inte vår grej. Aramis har aldrig efterfrågat det och jag som förälder har förutfattade meningar om svettiga strumpor, barn som röjer utan uppsikt, föräldrar som stirrar ned i sin Iphone och nej det lockar mig inte. Jag kanske har helt fel men just nu är jag glad att det inte tjatas om detta på helgen.

Bästa Äventyrsbad

Arena i Skövde. Vi är dåliga på Äventyrsbad. Eriksdal är så långt vi kommit. Jag gillar mer stillsamma simhallar med en vattenrutschkana, lite leksaker, varm bassäng och ångbastu.

Bästa Science Center

Dalénium Science Center i Västergötland. Jag blev jättesugen på att kolla in detta ställe som jag inte visste om. På plats nummer två kom Tom Tits i Södertälje och det är verkligen en personlig favorit.

Bästa Skidort för barnfamiljer

Branäs i Värmland. Följt av Idre och Stöten. Jag kan ärligt säga att jag inte gillar vintersport. Alls. Som barn åkte jag slalom både i Idre och Stöten och det var säkert bra men det är inget jag lockas av. Jag lägger så mycket hellre mina pengar på en Asienresa.

Bästa Campingplats för barnfamiljer

Daftö Camping, Strömstad. Ingen åsikt då jag aldrig campat.

Bästa Hotellkedja för barnfamiljer:

Scandic. Jag håller med och ger tummen upp. Barnvänliga ytor, barnbuffé, leksaker, välkomstpresenter och familjerum.

Aramis på Scandic Nord i Norrköping.

Bästa Reseföretag för barnfamiljer:

Ving kom först. Fritidsresor tvåa. Ticket trea. Jag har bara rest med Ving en gång och det var när Aramis var 9 månader så jag har svårt att säga om de skulle vara bäst. Däremot är jag förvånad över att inte Apollo fanns med. Vi älskade vår resa till Kos med Apollo i höstas och barnklubben Polly och Mino var verkligen guld.

Aramis med egengjord tzatziki som han gjorde en dag på barnklubben Polly och Mino på Kipriotis Maris, Kos.

Bästa Resmål för barnfamiljer

Mallorca. Tätt följt av Gran Canaria och Turkiet. Jag älskar Mallorca speciellt Puerto Pollensa. Men att Turkiet kom trea har jag lite svårt att förstå. Med tanke på det politiska läget skulle jag inte åka med eller utan barn till Turkiet just nu. Och lite ledsen är jag att inte min storfavorit Grekland kom med.

Vi på Mallorca

Charter: Bästa Familjekoncept:

Sunwing Family Resorts, Ving

Charter: Bästa Barnklubb

Lollo och Bernie

Charter: Bästa Familjehotell

Sunwing Arguineguín, Gran Canaria följt av Sunwing Sandy Bay Beach på Cypern där jag faktiskt bott. Och jo det var fint, det var bra träninsanläggning och god mat minns jag. Bra bebisrum men inte så imponerad av stranden - men detta var 5 år sedan så mycket kan ha hänt.

 Vi var på Sunwing Sandy Bay i slutet av april och den första morgonen var det verkligen ingen sommarvärme som ni kan se. Tack och lov blev det varmare och vi kunde både bada och sola.

Barnmat och blöjor i Asien

Jag får en hel del frågor kring detta med barnmat och resor till Asien. Ska man ta med sig en hel resväska med burkmat, ska man köpa på plats eller ska man hoppa över burkar helt och hållet? När vi bodde i Thailand fanns barnmat att köpa i butikerna men vi hoppade över det helt och gav Aramis "vanlig mat" som ris, kyckling, frukt, pasta men han var då 1 år och alltså snäppet äldre.

När vi åkte till Vietnam var Älva 6 månader och hade knappt börjat med mat. Vi hade med oss ersättningspulver, 3-4 burkar med puré för 4 månader och 6-7 påsar Ella´s Kitchen med sötpotatis/pumpa/broccoli. Jag hade mailat Kit 4 Kids och kollat om de kunde leverera till Vietnam men fick inget svar så gissar att de inte har leverans dit, iallafall inte till Hoi An.

Jag ammade under hela resan men vi insåg snart att hon var väldigt intresserad av mat och hon är ingen ersättningsbebis. Hon kan dricka 90 ml på sin höjd men hon föredrar mat helt klart. I Asien serveras vid frukost något som heter Congee, det är i stort sett bara ris och vatten som blir som en rissoppa. Ibland kommer den med kött, ibland med grönsaker eller bara naturell. Vi började ge henne congee med mosad banan till frukost vilket hon älskade. Sedan fick hon prova frukt som vattenmelon, drakfrukt, minibananer, mango, passionsfrukt och hon gillade allt sånt. Vi lät hotellet skriva ned vad congee hette på vietnamesiska så vi kunde visa på restauranger. Ibland kom den in saltad men då var det bara att skicka tillbaka och be om en osaltad variant.

I Hoi An, Vietnam fanns ingen barnmat alls att köpa (jag gissar att det finns i de större städerna) så vi gjorde slut på de vi hade (utom potatis/broccoli som hon vägrade äta). Till lunch ammade hos oftast och fick ibland små bitar av vitt bröd eller mer banan. Middag var ibland amning, ibland congee och ibland både och.

När vi kom till Hong Kong fanns det åter massor av barnmat att köpa (men nästan snäppet dyrare än i Sverige). Vi köpte på oss ett gäng Ella´s Kitchen från 6 månader så vi hade de dagar vi var där och även under flygresan.

Och vad händer oftast när en bebis börjar med mer mat? Jo förstoppning. Även här kom det som ett brev på posten. Katrinplommon fanns inte att få tag i men jag fick ett supertips från en tjej jag träffade; kokosolja. Så jag cyklade iväg till den lokala marknaden i Hoi An, visade min lapp där en snäll person skrivit kokosolja på rätt språk och se där. Denna lilla flaska med kokosolja blev min för 5 kr, jag hade i en tesked i hennes mosade banan ett par dagar och magen blev som ny. Bästa tipset!

Och blöjor då? Jo vi hade med oss hela vagnsväskan full av Pampers, de är så tunna och tar ingen plats alls. I Vietnam fanns det att köpa på vissa affärer såg vi men till väldigt högt pris. Våra blöjor räckte till sista dagarna i Hong Kong då vi fick att besöka ett supermarket och handla på oss ett extra paket. Hutlöst dyrt med över 300 kr - så tipset lyder blöjor värt att ta med men mat klarar man sig långt utan. I Thailand fanns blöjor till samma pris som i Sverige så dit kan det vara värt att släpa om man är ute efter en viss sort - annars inte.

Läs här om barnmat och blöjor i Thailand.

Flyga från Hong Kong till Stockholm med barn

Hur gick flygresan hem från Hong Kong då? Jo tyvärr var detta plan nästan fullsatt, tack och lov för SAS kanske. Vi flög klockan 09 på morgonen och gud vad det inte är en bra tid att flyga med barn. Att starta 09, flyga i 11 timmar och landa när det börjar bli läggdags i Hong Kong betyder minimalt med sömn på planet. Och att sedan landa i Sverige klockan 14 och försöka hålla samma barn uppe i fem timmar till är lite av en utmaning. Vi brukar alltid välja kvälls/nattflyg till Asien men denna gång fick priset styra. SÅklart vi fixade det och när man väl landar tänker man att ja det där var ju inte så farligt. Men när du är där uppe i luften har flugit tre timmar och vet att det är 8 timmar kvar då känns det som en evighet. Det är som två Dubairesor eller fyra Greklandsresor, det är länge i en flygstol.

När en kliver på flyg med bebis ser man också skräcken i medresenärernas ögonoch jag vete xakt vad de tänker. När jag flyger själv är jag inte heller speciellt förtjust i att hamna bredvid en bebis för risken finns ju att det blir skrik av och till hela resan. Vi satt i mitten där det var fyra säten, vi hade tre utav dem och det fjärde hade en ensam man fått, han var inte överlycklig. Det första han gjorde var att be en flygvärdinna om en annan ledig plats och tur för både honom och oss fanns det ledigt längst bak så vi fick ett tomt säte och han fick lugn och ro.

De första två timmarna såg det ut så här på planet då vi hade varit uppe sedan 05.

flyga med bebis
resa med barn

Men resten av tiden såg det mest ut så här. Älva vägrade sova i vaggan och jag fick henne att sova två kortare sömnpass i bärselen, stående utanför toaletterna. Aramis hade fullt upp med pyssel och film och var såklart inte trött eftersom det var mitt på dagen.

flyga med barn

Maten var helt ok men inte alls lika bra som på utresan, planet var sprillans nytt och helt perfekt, personalen bra och ja tummen upp till SAS ändå.

Och här ska ni få ett genialt tips. Sista kvällen i Hong Kong gick vi in på Mathem och klickade hem en storhandling. När vi sedan kom till lägenheten  dröjde det en timme och sedan plingade de på dörren och kyl och frys var fyllda utan att behöva gå utanför dörren. Det var inte sista gången vi använder den tjänsten.

Och dessutom hade Mickes mamma varit här och lämnat middag i kylskåpet; köttbullar, potatis och gräddsås. Fantastiskt!

Att resa med bebis i Asien

Det här med att resa med en bebis i Asien är lite speciellt. I Hong Kong var det knappt någon som brydde sig om det men i Vietnam var de som galna i Älva. Och jag minns att det var exakt likadant i Thailand när Aramis var liten.

Att resa med bebis i Thailand och Vietnam

Personalen på hotellen och restaurangerna sugs som en magnet mot henne och innan man vet ordet av befinner hon sig i köket eller någon helt annanstans. Självklart jätteskönt för oss då det inte fanns barnstolar, ingen behövde balansera bebis i knät och det fanns tid att njuta av maten. De busade med henne, sjöng sånger och ville gosa ganska så närgånget och Älva fann sig i det mesta.

Men så finns det en annan sida av detta mynt. För hur tacksam jag än är att jag fick äta mat utan stress så är det så att Älva är en liten bebis, hon är inte vaccinerad och hon har mjölkallergi. En gång kom hon från köket med en croissant i handen, en annan gång hade någon gett henne en klubba och när de  satte henne för att gosa med familjens skabbiga hund kändes det sådär. Men värst var ändå den gången en tant kom direkt ur köket för att gulla och Älva får chili i ögat. Hela hennes lilla ansikte blev knallrött, hon skrek, tårarna rann och jag blev rädd. Tur i oturen var vi väldigt nära vårt hotell. Först trodde jag hon blivit biten av något och tryckte i henne allergimedicin men när jag sedan förstod vad som hänt hoppade jag in med henne i duschen, stod länge med hennes ansikte under ljummet vatten och det gjorde susen. Hon var medtagen såklart men ögat slutade rinna och det flammiga och röda lade sig.

Så visst är det fint att få barnvakt, att alla älskar bebisar men man ska vara lite observant också, iallafall med riktigt små barn. Det är svårt för man vill inte såra någon genom att säga nej när de bär iväg och bara vill vara snälla men väl värt att tänka till på både en och två gånger. Att inte framstå som otacksam eller kontrollfreak men samtidigt tänka på barnets bästa.

Att resa med barn - och varför

Många undrar varför man reser med barn, barn skulle lika gärna vara hemma och vad är syftet att släpa med dem till andra sidan jorden?

För oss är syftet glasklart; att ge våra barn fem veckors ledig tid tillsammans med sina föräldrar. Fem veckor utan måsten, där ingen behöver laga mat, städa, jobba kväll eller stressa mellan lämning och hämtning. Att sedan också ge dem 27 grader i februari, få se en annan del av vår värld och prova ny mat och kultur är en bonus. Vi skapar minnen tillsammans och lär oss om nya platser tillsammans. Vi blir tightare som familj, bor tillsammans i ett hotellrum hela resan och visar varandra mer hänsyn.

Aramis har på två veckor växt flera centimeter mentalt. Han har lärt sig simma, han kan nu skriva hela alfabetet själv, han räknar både plus, minus, gånger och delat, han lär sig nya ord på engelska varje dag och försöker knäcka läskoden. Dessutom har han denna vecka träffat en ny kompis från Danmark som han leker med trots att han inte riktigt förstår vad hon säger och det är stort för att vara honom.

Vi har tiden att öva räkning med honom, han vill ha nya tal i sin skrivbok varje dag. Bredvid poolen skriver vi bokstäverna med vatten. Vi kan öva bokstavsljud med honom hela dagen och varje frukt vi ser lär vi honom också på engelska och tittar hur de växer.

Det hade vi aldrig haft tid med under några helger hemma eller tre veckor i juli när man ska hinna allt man vill medan solen visar sig.

Att balansera ut på den här bron var första dagen lite för läskigt och dag två såg det ut så här. Hans självförtroende stärks för varje dag och han vågar ta för sig mer. Knappt en gång har han nämnt att han saknar sina leksaker och TV-spel, han är fullkomligt nöjd med sin anteckningsbok och bläckpenna.

Aramis har rest sedan har var 9 månader och det har gjort honom till en grym resenär. Barn föds inte till lätta att resa med utan det är något de lär sig och uppfostras till. Vi är noga med att han ska lyssna på säkerhetsrutinerna på planet, vi försöker alltid få fönsterplats till honom, han får inte sparka i sätet framför, inte röja i mittgången och ska alltid smaka av maten. Reser vi kvälls/nattflyg är det sömn som gäller och inte film/spel maraton. Han bär sitt eget handbagage, gnäller i stort sett aldrig och ju mer vi reser desto mer van med situationen blir han. Jag hoppas vi får chansen att ge Älva samma sak.

Att resa med barn är en helt annan sak mot att resa själv. Hade jag och Micke varit själva i Vietnam i fem veckor hade vi säkerligen avverkat hela landet, från norr till söder. Med små barn blir det mer slow travel och vi får tid att verkligen lära känna Hoi An och Danang regionen. Med barn öppnas dörrar till en annan del av Vietnam där vi blir hembjudna, alla vill gulla med bebis och prata med Aramis. Vi får låna toaletter lite varstans och det finns alltid plats för oss på alla restauranger.Vi utforskar gränder bakom hotellet och lär känna personalen i butiken.

Det är också häftigt att uppleva ett nytt land genom sitt barn. Att rödljusen räknar ned och att motorcyklar tutar när de ska förbi är väldigt stort för en 5-åring. Likaså att få fiska upp röda fiskar, dricka direkt ur en kokosnöt, att  ha en egen utomhusdusch eller att personalen inne på en affär ligger och sover när vi ska handla.

Jag är priviligerad som får uppleva detta och det är värt varenda krona. Jag älskar att kunna ge detta till mina barn och det är värt sparande och ändlösa nätter av planerande.

Drömmen vore att varje år komma iväg på denna typ av långresa, bara vi och få uppleva nya platser i världen tillsammans.

Älva i Vietnam

Och hur gillar Älva, snart 7 månader, Vietnam? Jo jag tror hon gillar det. Hon äter och sover som hemma, till sin stora glädje får hon sova bredvid Aramis och hon slipper både overall och åkpåse.

Tyvärr har vi ännu inte besökt en enda restaurang med barnstol så det blir mycket sitta i knä. Hon ääter en del frukt här och puréer vi hade med hemifrån.

Hon är verkligen ett "bärsele barn", hon älskar sin Ergo. Vi bytte från Babybjörn till Ergo i och med denna resa och jag var först orolig att hon var lite för liten. Men det gör verkligen ingenting att huvudet inte riktigt kommer över kanten för hon borrar ned sig och somnar 9 gånger av 10. Och ja första dagarna här hade vi mössa på henne då hon var förkyld och det blåste massor. Svårt att tro i dagsläget.

Folk älskar henne och kameror blixtrar när vi är ute med henne. Japaner stannar i grupp och tar foto och hur det ser ut när vi går på restaurang kan ni se här:

Så vissa måltider får vi faktiskt äta i stillhet alla tre trots brist på barnstol. Älva har tydligen inte kommit i separationsfasen än och skrattar mot alla som vill hålla. Hon har nog sett fler kök än de flesta turister här.

Och ibland när vi har tur somnar hon också i vagnen vid poolen och vi får 30 minuters badtid tillsammans med Aramis. Hon har nämligen både börjat krypa och ställa sig upp mot saker så det är till att passa henne under all vaken tid. Men charmigare unge får man leta efter och jag tror nog att hon gillar Asien lika mycket som Asien gillar henne.

Reseapotek när du reser med barn

reseapotek bebis barn

 När en reser med barn är det inte riktigt att bara slänga ned en solkräm och åka, även om många önskar att man kunde vara lika spontan som när man backpackade vid 20 års ålder. Visst finns det mesta att köpa på plats men är du riktigt dålig själv också kanske en tur till ett apotek några mil bort är det sista du vill tänka på. Jag är även sådan som inte vill ge antibiotika i onödan till barn och iallafall i Asien tycker apoteken att detta är lösningen på allt.

Detta är vad jag alltid packar ned och det kommer man väldigt långt på kan jag säga.

  • Semper vätskeersättning/Resorb. Så många gånger resorb räddad mig när jag inte druckit tillräckligt eller fått en släng av turistmage. Semper vätskeersättning kör vi till Älva och Aramis kan nog använda vilket som.
  • Nässpray/koksalt. Vi förkylning och för avsvällande effekt. Även om rekommendationen är 1 år på nässpray har jag använt det till Älva vid 4 månader och framåt. Inga mängder men en dos då och då vid förkylning för att hon ska kunna sova.
  • Pysventil. Innan Älva kom till världen visste jag inte ens att de fanns och nu kan jag inte leva utan dem. Iallafall inte stundtals. Älva har haft problem med magen sedan hon föddes men när vi plockade bort mjölken blev det bättre. Får hon i sig en liten mängd mjölk idag reagerar hon med kräk och stenhård mage, samma nu när hon börjar testa lite mer fast föda - då är denna ventil guld. Den hjälper helt enkelt bebisen att få ut gas och avföring. Det är inte alltid lös mage som är problemet.
  • Alvedon/Ipren. Stolpiller för bebis och flytande till lite större barn.
  • Myggmedel. Ett måste. Vi har mest använt Mygga och tycker den fungerar jättebra. Aramis reagerar med allergi vid myggbett, betten svullnar upp och varar så vi försöker att smörja honom flera gånger per dag. Myggnät till bebis såklart som inte kan smörjas med myggmedel.
  • Xylocain. En räddare för bett som kliar eller svullnar upp, smärtstillande och stör ej läkningen.
  • Nässug. Min bästa vän när bebisen blir förkyld. Vissa gillar dem inte alls medan jag älskar den. Tömmer den lilla näsan på snor och de kan andas och sova bättre.
  • Hydrokortison. Vid eksem och klåda.
  • Plåster. I alla storlekar och gärna vattenfasta.
  • Klorhexidin. Jag har äntligen lärt mig att det är detta man ska tvätta sår med för att det ska vara bakteriedödande. Alsolsprit  ska inte användas på sår. Vi hade en vända i somras när Aramis fick infekterade skrubbsår först på armen och sen på armbågen, detta räddade oss.
  • Pincett. För stickor/fästingar och liknande.
  • Febertermometer. Även om du oftast känner om ditt barn har feber eller inte kan det vara skönt att ha koll på graderna.
  • Solkräm. Gärna 50+ och gärna i kombination med UV-kläder på små barn. Och glöm inte solskydd till läpparna. Och kylbalsam om de ändå råkar bränna sig.
  • Clarityn. För allergiska reaktioner som vid bett eller viss typ av mat - flytande eller små tabletter och barnet klarar av att ta det.

Barnvänligt hotell i Hong Kong och Bangkok

Att välja hotell i Hong Kong är ju inte superlätt med tanke på att det finns ungefär hur mycket som helst.Jag vill gärna ha ett barnvänligt hotell men det behöver inte finnas barnklubb och temarum, men gärna rum som är större än 15 kvm. Jag är osäker om vi behöver pool, det är trots allt vår och jag kommer inte lägga extra pengar på det. Frukost vill jag gärna ha för det är så skönt att ha det fixat och inte dra ut en 5-åring med blodsockerfall på gatan i jakt efter västerländsk frukost.

I Bangkok vet jag exakt vad jag är ute efter och i vilket område, som ni kan läsa här i min guide till att välja hotell i Bangkok. I Hong Kong är det svårare då jag inte riktigt har koll på avstånd, tunnelbana och annat.

Mitt favorithotell i Bangkok med barn är Davis hotell. Det är billigt, har flera pooler, rummen är enorma och personalen älskar barn. De må vara något äldre och frukosten är inte överflöd och lyx men det har den där känslan jag gillar. Sitter någon inne på ett barnvänligt hotell i Hong Kong så berätta gärna och eftersom vi är där ganska få dagar så är det hotell vi vill ha (inte lägenhet) och gärna mitt i smeten.

Bilder från Davis Hotel i Bangkok

Att resa till Hong Kong med barn

Jag har i helgen gjort lite research vad Hong Kong erbjuder en barnfamilj. Vi har ju bara varit där utan barn så det här blir en helt annan resa.Vi kommer vara där i mars vilket förhoppningsvis är den bästa tiden ; nämligen vår med 18-25 grader sägs det.

Disneyland Hongkong såklart. Det minsta Disneyland som finns och ganska så dyrt. Aramis har inte riktigt koll på Disney överhuvudtaget och kanske en upplevelse men just detta tror jag vi hoppar över. Någon som varit här?

Ocean Park. Här finns typ allt. Akvarium, djurpark, vattenland, massor av karuseller, linbana, shower, lekpark och kan tydligen klaras av på mindre än en heldag.

Victoria Peak. Att åka spårvagnen upp till The Peak och titta på utsikten tror jag Aramis kommer älska, bara det är en klar dag är det magiskt här uppe.

Linbanan Ngong Ping 360. Jag älskar denna linbana med glasgolv som svävar högt över marken - med skräckblandad förtjusning. Bara Aramis vågar ska vi definitivt ta en tur här och besöka The big buddha.

Victoria harbour. När det har blivit mörkt och ljusshowen går igång - fantastisk för barn och vuxna.

Bubblare:

Rosa delfiner.De rosa delfiner är snart ett minne blott på grund av miljöförstörelse. I Hong Kong kan man åka ut på en båttur och hålla tummarna för att se dessa delfiner hoppa vid båten.

Hong Kong Park. En park mitt i stan med små vattenfall, sköldpaddor, fiskar och fåglar.

Noahs Ark. Världens enda kopia av Noas ark i naturlig storlek (how weird?!) med 4D bio, lekpark, resort etc.

Äta middag på restaurang högst upp i en skyskrapa. Såklart.

Har ni några andra tips?

Att flyga med en liten bebis

Med Aramis flög vi för första gången när han var 9 månader. Det var en flygresa på 4-5 timmar och vi hade bokat babyvagga som sitter på väggen där han sov i ett par timmar sedan satt han mest i knät.

Älva tog vi med nu när hon bara var två månader. På planet fanns bara två platser för babyvagga och de var redan uppbokade (av andra personer som ville sitta längst fram, inte med bebis) så vi bokade in oss på platser i mitten av planet. Att sitta längst fram med babyvagga kostade ca 1000 kr extra på charterflyg så nja inte värt det heller kände vi.

Vi valde att åka Arlanda Express till flygplatsen och packade ned resevagnen redan på hemmaplan. Istället använde vi Babybjörnen under hela resan från lägenheten till Kos. Otroligt smidigt att slippa släpa på vagn tycker jag. Att istället ha den i en väska och checka in den för att sedan hämta ut den framme i Grekland.

Jag tror det är lättare att flyga med bebis ju yngre de är. De sover mer, de är stilla och vilken vinst om du dessutom ammar. I en tid där det tjatas om ersättning och vad skönt det är att slippa amning känner jag efter denna resa precis tvärtom. Att hålla på med pulver, termos, rent vatten går bort när man endast kan knäppa upp skjortan och få nöjd, glad och mätt bebis. Jag ammade vid start och landning vilket gjorde att hon inte alls märkte av något tryck. På ditresan var hon lite vaken, satt i knät, ammade och tittade runt innan hon somnade. Hemresan gick mitt i natten och då sov hon på mig som en stock hela vägen. Så babyvagga hade varit helt onödig eftersom Älva sover bäst på någon och resan endast var 3 timmar och 45 minuter.

Visst var jag rädd för gallskrik. Inte så mycket för min egen del men för att störa de andra resenärerna, även om jag vet att skriker någon annans barn blir jag ju inte arg utan lider mer med föräldrarna. När de är så små är de sällan de gallskriker bara för att. Oftast handlar det ju om hunger, närhet eller blöjbyte och eventuellt tryck i öronen.

Flyg är ju enligt mig mycket bättre än till exempel bil och tåg för du kan gå runt med barnet, de behöver inte vara fastspända (vilket båda mina barn hatat som bebisar).

Det värsta med denna resan var nog taxiresan hem från Arlanda till lägenheten. Vi bokade Taxi Stockholm som säger sig var de som har flest bilbarnstolar. Och så kanske det är men vi bokade för en 2 månaders bebis vilket betyder babyskydd. Chauffören mötte upp oss med orden oj vad liten bebis och en bakåtvänd bilbarnstol för 5 månader och upp. För babyskydd det hade han aldrig hört om och det är inget Taxi Stockholm har. Ni kan själva tänka er att det inte riktigt fungerar på någon som knappt väger 5 kg och inte är stadig i nacken än.

Så med dessa ord säger jag - ut och res med bebisar! Det är lättare när de helammas och inte rör sig. En bonus är att halva planet kommer vilja bära och klappa på bebisen för små bebisar tinar upp vem som helst.Börja med resa till Medelhavet om du känner dig osäker, du behöver ju inte starta med Thailand och 10 timmar på ett flygplan. Även om jag inte tror det heller är ett problem för liten bebis. Då är det värre när de just fyllt 1, vill gå, gå och gå, är för små för böcker och film och för stora för att sova och ammas dygnet runt. Men det är en helt annat inlägg som jag kommer att återkomma till senare. Det stavas nattflyg och verkligen ha koll på transfertid.