En guide till Koh Talu

kohtalubeach2.jpg

Koh Talu är en liten privatägd paradisö söder om Hua Hin. Talu betyder igenom och namnet kommer från klippan på ena delen av ön där två hål bildats.

kohtaluhal.jpg

Hur tar man sig till Koh Talu?

Båten till Koh Talu går från Bangsaphan, ca 2,5 timme söder om Hua Hin. Färden över tar bara 30 minuter och det går en båt över på morgonen som sedan tar dig tillbaka efter lunch eller så kan du hyra en egen båt. Bor du över på Koh Talu så ingår båtresan i priset.

boatkohtalu.jpg

Vart bor man på Koh Talu?

Ön Koh Talu har två resort med samma ägare. När du kommer av piren finns en resort direkt till höger, Big Bay och där bodde jag i en Thai Style Ocen villa. Går du åt vänster är det ca 600 meter till Pearl Bay som är den andra resorten, något mindre. En Thai Style Ocean Villa är ca 70 kvm och läget är fantastiskt med en balkong som har utsikt rakt över havet och palmerna. Huset är basic med dubbelsäng, kyl, AC och badrum som ligger utomhus. Det finns wifi men bara i restaurangen och vid beach-baren. Två timmar om dagen (en gång på förmiddagen och en gång eftermiddagen) slås strömmen av på hela ön.

skylt.jpg
villakohtalu.jpg
rumkohtalu.jpg
kohtalubunaglow.jpg

När du bokar boende så väljer du vilken typ av paket du vill ha. Jag hade 3 dagar/2 nätter (explore island) paket vilket jag tyckte var väldigt lagom. Det kostar ca 11,000 bath och i det priset ingår båten över, boende, buffé till frukost, lunch och middag, frukt och dricka hela dagen, aktiviteter som snorkelutflykt, plantera koraller, trekking, SUP, fiska bläckfisk i solnedgången, kajak etc

Här kan du boka din vistelse och få svar på ytterligare frågor.

beach2.jpg
gunga.jpg
kohtaluselfie.jpg

Kan man göra dagsutflykt till Koh Talu?

Ja det går utmärkt. Du åker då på morgonen och tillbaka efter lunch men jag skulle verkligen rekommendera alla att spendera minst en natt där.

kohtalubeach.jpg
kohtaluview.jpg

Vad gör man på Koh Talu?

Om du vill behöver du inte göra någonting alls. Ligg i en solstol, läs en bok och njut av komplett tystnad. Eller så deltar du i aktiviteterna som finns på ön under hela dagen och som ingår i ditt boendepaket.

jagbrygga.jpg

På morgonen klockan 09 kan du följa med ut på deras stora brygga som är omgjord till en båt. Ni åker ut och de visar hur de planterar nya koraller, du får hjälpa till att göra det och sedan dyker en guide ned och placerar korallerna på botten.
Hur det går till?
De skär en bit av toppen på nya koraller och placerar i rör. En dykare placerar ställningen på botten och på 1 år växer korallerna 14 cm. Efter 3 år har de vuxit sig så stora att ställningen tas bort och de nya korallerna placeras in i sitt rätta element och växer fast i de koraller som är av samma sort. På så sätt blir det mer och mer koraller och liv utanför Koh Talu.

korall3.jpg
korall1.jpg
korall2.jpg

När korallplantering är klar fortsätter aktivitet med snorkling, all utrustning finns att låna och här får du också se hur deras korallprojekt växt. Det har pågått sedan 1997 där 40,000 koraller blivit planterade så det är häftigt att se.

På eftermiddagen kan du följa med på trekking till en view point, du kan besöka deras sköldpaddsnursery där de räddar sköldpaddsägg och föder upp sköldpaddor tills de klarar sig själva.

sköldpaddakohtalu.jpg

På kvällen får du återigen följa med flytbryggan ut mitt ut på havet där ni fiskar bläckfisk som grillas direkt och som ni äter med en stark sås medan solen går ned i havet. Magisk upplevelse! Vi tyckte det var så fantastiskt att ligga på en guppade brygga när solen gick ned att vi gjorde denna aktivitet båda kvällarna.

bryggan2.jpg
fiskablack.jpg
kroken.jpg
bläckfisken.jpg
fiska.jpg
grillen.jpg
blackfisk1.jpg
brygga.jpg

Du kan också få massage, lära dig att segla och dyka.

Hur är maten på Koh Talu?

Varje dag får Koh Talu varor från fastlandet, beroende på vad de får ser maten olika varje dag. Frukost är basic men helt ok. Nudelsoppa, de steker ägg/omelett, rostat bröd, yoghurt, frukt och några varma rätter. Till lunchbuffén serveras olika thairätter som stekt ris, grön curry, friterad kyckling, vårrullar etc och så har de en station där de lagar maten på en häll, en dag var det pad thai och nästa dag grillade räkor. Till efterrätt fanns olika kakor och friterad banan. Vid middagen var vi de enda gästerna och istället för buffé blev vi serverad vid bordet och den maten var fantastisk! Det kom in fler fat än vi kunde äta med krabba, helgrillad fisk, curry, sallader, soppa, ris och till efterrätt färsk frukt.

restaurant.jpg

Alkohol ingår till lunch och middag. Under dagen finns frukt, kakor, nötter, juicer, kaffe och vatten att ta för sig av om man blir hungrig mellan målen.

Jag rekommenderar alla ett besök på Koh Talu för att lära sig mer om koraller men också för att stänga och av och koppla bort. Nej det är inte lyxigt, det finns ingen pool (än, de bygger en främst för dykning just nu) och det finns ingen butik men det finns lugn, det finns en paradisstrand, det finns tid för läsning och en ljuvlig känsla!

Att besöka Mahanakhon Building i Bangkok

bangkokmahanakhon.jpg

King Power MahaNakhon som det också heter är byggnaden på bilden som ser ut att vara byggd av legobitar. Skyskrapan blev klar 2016 och var då Bangkoks högsta med 314 meter, 2019 är det stadens nästa högsta byggnad. I byggnaden finns hotell, lägenheter och kontor och högst upp en utsiktsplats med en ökänd glasplatta att stå på.

Hur tar man sig till Mahanakhon Building?

Det absolut lättaste sättet är att ta BTS (skytrain) till station Chong Nonsi på den mörkgröna linjen, Mahanakhon ligger precis bredvid och det finns skyltar som visar vägen.

bkkclock.jpg


Hur köper man biljett till Mahanakhon Building?

Jag köpte biljett på webben, det var billigare och jag slapp köa. Du väljer vilken dag och tid du vill besöka byggnaden, de har öppet 10:00-24:00. En vanlig biljett kostar 800 bath och det är något billigare för barn. Här kan du köpa biljetter.

När är bästa tiden att besöka Mahanakhon Building?

Solnedgång är såklart magiskt men då är det också trångt här. Då öppnar deras bar, en DJ spelar och folk väller upp så glöm några kort på dig ensam på glasgolvet. Likaså när det är mörkt trängs folk här för att ta en drink innan de går vidare ut i natten. Direkt när de öppnar på morgonen är det tunt med folk och bästa tiden om du vill ha stället för dig själv - men kanske inte lika vackert ljus på himlen.


Mitt besök i Mahanakhon Building

Jag var där i början av juni (alltså lågsäsong) och bokade 10:00 (direkt när de öppnar) en lördag. När jag kom dit var det bara jag där och ingen kö alls. Du går in i en hiss med en person som jobbar där och så början resan upp till våning 74. Du ser hastigheten på hissen och en det är som att befinna sig i en tidskapsel då en animerad film täcker hissens alla väggar och tak och filmmusik spelas. Du ser Bangkok flimra förbi under dag- och natt-tid och så plötsligt är du framme.

hissen.jpg

På våning 74 för ett stort observation deck där du kan se Bangkok från alla väderstreck. På små skyltar står information om byggnaderna och vad du inte ska missa i området.

observation.jpg

Du fortsätter sedan med rulltrappa till våning 75 där du får en påse till lösa grejer och skoskydd och så tar du ytterligare en glashiss till våning 78. Där står du utomhus på toppen av Mahanakhon Building och det är en mäktig känsla. När jag var där var det 37 grader utomhus så varmt, det var det!

cityvy.jpg

Här finns den kända , och en av världens största, glasplattan 310 meter över Bangkoks gator och jag var som sagt helt själv här i början. Ska du gå ut på plattan måste du ha skoskydd på dig och du får inte ha med telefon eller kamera, de som jobbar här kommer ta en bild på dig. Jag satte på mig skoskydden, redo att gå ut men jag kunde för mitt liv inte göra det. Det blev en mental blockering och så fort jag tittade ned och såg bilar som susade fram 310 meter ned fick jag dödsångest.

mahanakon.jpg
glassmahan.jpg

Personalen var så gullig och försökte på alla sätt få ut mig, its safe, you will regret it, I can come with you men nej det gick inte. Mitt hjärta slog i 180 och mina knän skakade värre än en skallerorm. Men jag lyckades hasa ut på den varma kanten för att få till en bild iallafall, på något sätt kändes det mer säkert att sitta på cement och inte glas. Ett tips är såklart att inte titta ned om, du som jag, lider av höjdskräck men det är svårare än vad man tror.

memahan.jpg

Efter ett tag fylldes det på med mer folk och en hel del var lika fega som jag var men en del var även totalt orädda.

påglas.jpg
viewmahanakhon.jpg

Du kan också fortsätta en våning till upp för att hamna på den riktiga toppen av huset, och här serveras drinkar kvällstid och en DJ spelar härlig lounge-musik.

vybkk.jpg
mahanakonskywalk.jpg
mahanakhonskydeck.jpg

På bilden ovanför kan ni se glasskivan som sticker ut på toppen.

Ångrar jag nu i efterhand att jag inte stod på den? Båda ja och nej. Jag minns fortfarande känslan och hur fysiskt och psykiskt dåligt jag mådde när jag försökte sätta min fot på glaset. Samtidigt hade jag världens chans att få till en så cool bild på bara mig, glas och Bangkok men nej. Jag skulle inte kunna gå ut om jag åkte upp idag heller - så jag är nöjd med min prestation att hasa ut på kanten (och bränna skinkor och lår mot skållhet cement) bättre än så blir det inte. Och även om jag själv inte stod på glaset fick jag varenda känsla av att ha varit där, fick se andra som låg avslappnat på skivan och såg 310 meter rakt ned.

I juli 2019 kommer de även lansera ett VR Experience där du kan testa på känslan att flyga runt byggnaden.

Jag tycker stället är så värt ett besök även om du är höjdrädd, ett besök som sitter kvar länge och det finns inte många sådana här glasskivor i världen. När jag var gravid med Älva var jag i Chicago på ett liknande ställe, nämligen Wilis Tower, och då hade jag inga problem med att gå ut men jag tror att det beror på att deras glasskiva var inomhus och denna i Bangkok är utomhus - det blir väldigt mycket mer på riktigt på något sätt.

Tillbaka i Thailand

Söndag. Mors Dag. Och jag är i mitt älskade Thailand med ett par bloggare. Jag har varit i  nästan hela Thailand men den här gången ska jag få se något jag inte sett förr. Bil längs kusten mellan Hua Hin och Champon och så avsluta med några dagar i Bangkok. 

IMAGE.JPG

Första natten har tillbringats i Pranburi och så här såg det ut i morse när jag öppnade min dörr. Magisk! Pranburi ligger en halvtimme från Hua Hin och här råder lugn, milslånga, öde stränder och ett underbart hotell som ni ska läsa mer om! 

Vid lunch checkar vi ut härifrån och åker vidare mot nationalpark och kanske får vi se vilda elefanter. Sen åker vi ned längs kusten, följ hela min resa på instagram stories. Det är magisk att vara tillbaks!  

FullSizeRender.jpg

Utflykt till Koh Hong

Koh Hong är en liten ö utanför Ao Nang och tillhör National Marine Park. En del kallar det en utav Thailands orörda öar. Stället blir mer och mer populärt som utflyktsmål och jag hade hört av väldigt många att Koh Hong är ett måste.

koh_hong1.jpg

Hur tar man sig till Koh Hong?

Vi hyrde en egen longtailbåt en halv dag och begav oss till Koh Hong från Klong Muang, en resa som tar ca 30 minuter. Tar du båt från Ao Nang tar det närmare en timme. Fördelen med att hyra egen båt är att du slipper vänta på andra och vill du göra spontanstopp är det bara att hejda din kapten. Vi betalade 5000 bath för fyra personer och privat båt 09-14. Då ingick frukt och dryck samt nationalparksavgiften till Koh Hong. Ett tips är att åka så tidigt som möjligt på morgonen på grund av minst folk men även att det på eftermiddag blir lågvatten. Mellan 11-15 är det nämligen smockat med folk, utflykter kommer och går och en orörd ö är det inte längre, men väldigt vacker.

longtail2.jpg
ananas.jpg
kidsthailand.jpg

Vad gör man på Koh Hong?

Här solar och badar du samt snorklar, det finns inget annat att göra. Ön har två fantastiska stränder som delas av ett klippblock., den bästa är mellan klippblocket och den stora kalkstenen. Du kan inte stanna här över natten, det finns eller liten butik som tar galna överpriser men annars är detta avkopplingens ö. Du kan snorkla direkt vid stranden och vattnet är klart.

På baksidan av Koh Hong finns en magisk lagun som du inte ska missa. Båten kör in i en smal passage och du kan bara besöka lagunen när tidvattnet är högt nog. Inne i lagunen är vattnet i midjehöjd och smaragdgrönt.

kohhong.jpg
lagun1.jpg
lagun2.jpg

Vad finns runt om Koh Hong?

Vi stannade på några mindre öar med paradisstrand för att bada, vi gjorde också snorkelstopp och besökte lagunen. Vår kapten visade oss också klippor och grottor där fåglar håller till.

snorklathailand.jpg
island1.jpg

Är Koh Hong värt ett besök?

Detta är en perfekt utflykt för barn, lagom lång, lagom mycket att se och speciellt lagunen tyckte barnen var jättemysig att besöka. Stranden på Koh Hong var perfekt för sandslottsbygge men det finns väldigt lite skugga. Jag tycker ön är värd ett besök men mitt på dagen när det är som mest folk bör man undvika den. Det är otroligt vackert runt om hela ön och en halvdagsutflykt räcker gott och väl.

island2.jpg

Koh Rok - dagsutflykt från Koh Lanta

Koh Rok är en liten grön ö som omges av kristallklart vatten och massor av färgglada fiskar. Det är en perfekt dagsutflykt från Koh Lanta och du kommer inte bli besviken.

kohrok1.jpg

Hur tar man sig till Koh Rok?

Jag bokade vår tur med en resebyrå på gatan mittemot vårt hotell. Efter rekommendationer från hon som jobbade där valde vi Tin Adventure Sea Tour till Koh Rok. Speedboat till Koh Rok tar ca 50 minuter från Koh Lanta och resan dit var ganska skumpig och många mådde illa, hemresan var mycket lugnare.

kohrokbat.jpg
53185796_2547500658625299_4491952595186745344_o.jpg

Snorkelutflykt till Koh Rok

Tin Adentures plockade upp oss 09 på hotellet med bil och de släppte av oss 15:30 med båt vid hotellet på vår pir. Vi betalade 2800 bath för en vuxen och ett barn och då ingick snorkelutrustning, handdukar, lunch, frukt och så mycket läsk/vatten du vill ha.

När vi anlände Koh Rok lastade vi bara av vår mat där sedan åkte vi 5 minuter till vårt första snorkelstopp. Vattnet var knallblått/grönt och väldigt lugnt. Aramis som inte varit jätteförtjust i att snorkla förr hoppade i direkt. Vi fick låna cyklop, snorkel, simfötter och Aramis valde även att ha flytväst efter rekommendationer. Det gör att barnen kan koncentrera sig mer på själva snorklingen istället för simning.

undervatten.jpg
nemos.jpg
snorkling.jpg

Vi gjorde två olika snorkelstopp innan det var dags för att gå iland på Koh Rok. Där dukades en lunch upp på stranden, thaimat och frukt, och sedan har vi ett par timmar att utforska Koh Rok. Vi badade, gick på upptäcksfärd, badade lite till och sedan var det dags att hoppa i båten igen. Ett sista snorklingstopp hann vi med innan vi åkte tillbaka till Koh Lanta igen. En perfekt dagsutflykt, bra längd om du har med barn och bra förutsättningar för snorkling med bra rev och minimalt med vågor.

lunchstrand.jpg
snorkel.jpg
underwaterkohrok.jpg

Vad gör man på Koh Rok?

Inte så mycket är svaret på den frågan. Du njuter av vattnet som är kristallklart, du kan snorkla vid stranden och det bor jättevaraner som min 8-åring var helt fascinerad av. Vill du bo över finns enklare tält, det finns en restaurang som lagar några utvalda thairätter och det är väl allt. Ön består av regnskog, mangroveträsk, det finns bra toalett och dusch och självklart några gungor i träden för riktig thai-känsla.

Men kolla in vattnet mina vänner - det är som att vara på Maldiverna och det är det som Koh Rok till ett paradis. Går du åt höger från piren är det fritt fram att bada, snorkla, hoppa och leka. Går du till vänster står det att här ska du inte bada. Oklart om det är för att de försöker bevara stranden eller om de gjort så för att folk ska istagramma en tom paradisstrand.

kohrokpier.jpg
kohrokwater.jpg
varan.jpg
kohrokbeach.jpg
kohrok6.jpg
kohrok4.jpg

Är det mycket folk på Koh Rok?

I omgångar ja men inte olidligt. Inga båtar får stanna vid stranden utan då går via piren. Precis vid 12 kommer en hel del båtar som gör lunchstopp här men ön är stor och nej trångt var det inte. Vid 13-tiden börjar folk droppa av igen och när vi åkte därifrån var det inte många personer kvar som ni ser på bilden nedan.

kohrok5.jpg

Andra utflykter jag gjort från Koh Lanta är när vi åkte till Koh Ngai - läs här.

Och när vi snorklade och besökte Emerald Cave - läs här.

Mina bästa hotell på Koh Lanta

Koh Lanta är en långsmal ö med hundratals hotell i alla prisklasser och smaker. Vad ska man välja och vilken del ska man bo på?

koh_lanta(2).jpg

Här har jag skrivit ett inlägg om Var på Koh Lanta ska man bo, där jag berättar om öns olika stränder. Jag har provat väldigt många hotell på ön och här listar jag nu mina hotellfavoriter på Koh Lanta.Rawi Warin, Koh Lanta

FullSizeRender.jpg

Rawi Warin är det finaste hotell jag bott på på Koh Lanta. Det är dyrt men jag tycker verkligen det var värt det! Allt är genomtänkt, det finns inte ett blomblad som ligger fel och personalen är fantastisk. Hotellet är stort och byggt på höjden, har du mindre barn kan det vara bra att inte boka rum högst upp på berget. Vi bodde i ett pond-room som var stort, låg perfekt till mellan pool och restaurang och med balkong ut mot den lilla dammen.  Rawi Warin har vanliga hotellrum i fantastiska små vita lannahus men det finns också strandvillor och villor med egen pool uppe på berget. Området är väldigt mysigt, mycket grönska, figurklippta träd, näckrosor och fiskar i dammen.

FullSizeRender.jpg

Det finns gym, lekrum, bibliotek, tre pooler, spa och aktiviteter för både barn och vuxna. Hotellet ligger vid en egen liten strandremsa i kanten av Klong Nin och hotellet har solstolar vid alla pooler och på stranden. Det blir aldrig trångt, du behöver inte paxa stolar och det är en lugn stämning.

Frukosten är den bästa jag ätit på Koh Lanta med ägg-kock som steker och pocherar, massor av frukt, öns godaste croissanter, smoothies, beställ din egen mix av juicer och en härligt efterrättsbord redan till frukost.

Utanför hotellet finns några restauranger och små butiker och vill du åka längre står taxibilar på rad och väntar. Till Klong Nin kostar det 100 bath och till Saladan 300 bath

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Long Beach Chalet, Koh Lanta

Long Beach Chalet är ett väldigt långt hotellområde. Du kan boka en budget bungalow för ca 500 kr/natt med ac som ligger precis uppe vid vägen, eller egen strandvilla med jacuzzi på stranden för dryga 2000 kr/natt. Från vägen och receptionen är det en bra bit ned till stranden. Jag skulle rekommendera att bo så nära stranden som möjligt då det är mycket mysigare och du slipper motorcykelljud från vägen natten lång.

FullSizeRender.jpg

Hotellet ligger på Long Beach och deras strandremsa är superhärlig med hängmattor, små trädkojor, retaurangen Lym´s och det underbara Escape - café med urgott kaffe och lokalproducerad glass. Frukosten var relativ enkel men det mesta fanns som frukt, pannkakor, omelett, rostat bröd, yoghurt och asiatisk varm mat.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Long Beach Chalet har två pooler, en på det övre området och en nere vid stranden med underbar utsikt. Utanför hotellet på gatan finns i stort sett ingenting men nere på stranden ligger restaurangerna tätt.

Nakara, Koh Lanta

Nakara ligger nästan mitt på Long Beach och är enklare bungalows men jättemysiga. Detta är ett bra budgetalternativ med bra läge. Vi bodde i en bungalow en rad från stranden med ac, kylskåp, tv, stort badrum och bra wifi. 500kr för en natt med frukost- helt ok pris! De har ett litet bibliotek, ett lekrum och hela stället är väldigt barnvänligt.

Nakara har en större pool och en barnpool med många solstolar. Frukosten är enkel och inte mycket variation tyvärr, yoghurt, pannkaka, ananas, vattenmelon, rostat bröd, ris, korv och stekt ägg.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Läget är grymt då det ligger mitt på stranden, det är gångavstånd till massor av bra restauranger och små minibutiker. Det är ca 5 minuters promenad upp till vägen och där ligger några mindre restauranger och går du ytterligare fem minuter åt vänster hittar du en större affär.

Det är lätt att få taxi från Nakara och till saladan kostar det 50 bath per person.

Coco Lanta Resort, Koh Lanta

Coco Lanta ligger på Klong Khong och är ett supermysigt ställe! Mer enkelt och avslappnat än norra Koh Lanta. De har familjerum, personalen är fantastisk, maten god och det är så mysigt med hängmattor, trädkojor etc. Vi betalade 700kr / natt för ett familjerum för fyra personer med frukost.

coco.jpg

De har pool, en mindre del för små barn och stranden är mysig. Många är oroliga att det är stenigt och ja när vattnet drar sig tillbaka framåt kvällen kommer stenar fram men det är verkligen inget problem.

Längs med stranden finns mysiga restauranger och mitt emot hotellet vid vägen ligger M Restaurant som gör fantastiskt god thai mat.

11-1200x900.jpg

Sri Lanta, Koh Lanta

Sri Lanta ligger i slutet av Klong Nin och har ett systerhotell som heter Kiri Lanta. Området är stort, grönt och vissa säger att det ligger lite avskilt men det tycker inte jag. Poolen ligger ner mot stranden precis som restaurang, bar och massage. Frukosten är bra och det finns det mesta du behöver som frukt, rostat bröd, yoghurt, ägg etc

Rummen är moderna och designmässigt har de tänkt ett steg längre, alla rum utom Beach House ligger på andra sidan vägen, ca 2-5 minuter promenad. Det finns lägenhetsrum och men också egna villor. Vi bodde i Plantaion, en underbar villa med öppen planlösning, badrum med badkar och mycket glas. Det tog 3-4 minuter att gå till stranden. Vi betalade ca 500/natt med frukost och bokade väldigt sent på en bokningssajt.

Stranden är jättefin, du kan gå till flera närliggande restauranger på kvällen och vid vägen finns fruktshake att köpa, några mindre butiker och ett jättebra kaffeställe.

Sri-Lanta-Beach-Restaurant-Sunset.jpgLanta Miami, Koh Lanta

Lanta Miami ligger granne med Sri Lanta. VI bodde i en superior bungalow med tre sängar. Det ligger bungalows runt om hela poolen men det finns också lägenheter både på strandsidan och på andra sidan vägen.

Fantastiskt ställe för barn, stranden och poolen är toppen och det finns solstolar precis mellan dessa så du får det bästa av två världar. Läs mer här om mitt omdöme kring Lanta Miami.

FullSizeRender.jpg
static1.squarespace.com.jpg
lantamiamibungalow.jpg


Anda Lanta, Koh Lanta

Längst ned på Koh Lanta ligger stranden Klong Jark. Detta är som Thailand var förr! Här finns ett fåtal restauranger och billiga bungalows på stranden samt Anda Lanta som är lite lyxigare. Vi bodde i ett superoir rum för 600kr/natt som var rent, fräscht och stort. Det finns också familjevillor för fyra person och de rummen var över 70 kvadrat.

Poolen är stort med två barnpooler, stora breda solstolar och inbäddat i grönska. Nedanför ligger den finns stranden som du i stort sett är själv på och här finns också stolar och parasoll. Restaurangen ligger på stranden med härlig utsikt, bra mat men snäppet dyr. På kvällen rekommenderar jag att gå längs med stranden och prova restaurangerna längre bort då priserna är lägre och mysfaktor högre.

Frukosten var inget extra men inte dålig heller. Yoghurt, pannkakor, äggkock, bröd, juicer, frukt och det som brukar finnas.

Den här resorten ligger långt ifrån övriga Koh Lanta på gott och ont. Det finns inga butiker här och en taxi itill Long Beach kostar 700 bath enkel väg. Några dagar här rekommenderar jag absolut men jag skulle inte bo här hela min Koh Lanta-tid.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Som ni kanske märker finns här inga tips på Klong Dao då jag faktiskt aldrig bott där och den delen inte är min favorit påön. Men av andra har jag har hört att Southern Lanta är fantastiskt. Jag har också hälsat på vänner på Slow Down där det är jättefint och grönt och där bor många som är på Lanta ett halvår i taget.

Här rekommenderar jag fler boenden och även att hyra en egen villa på Koh Lanta.

Våra dagar i Thailand

Dagarna här i Thailand går så väldigt fort att jag bara vill stoppa tiden. De två första veckorna var vi här hela familjen men jag och Älva valde att stanna åtta extra dagar när Micke och Aramis återvände till jobb och skola.

FullSizeRender.jpg

Vi började vår resa ovanför Klong Muang på Tup Kaek beach, rörde oss ned till Koh Lanta och här har jag Älva hunnit beta av hela fyra boende. En vecka bodde vi alla tillsammans, sedan var det lite svårt att hitta boende under en längre period samt att jag ville se något nytt.

Vi har det så härligt ihop hon och jag har hittat en rutin för dagarna som fungerar för oss båda. Vi vaknar, går upp och äter frukost vid havet, sedan är det solkräm och badbyxor på och häng i pool/hav fram till lunch. Lunch äter vi oftast någonstans i närheten då det är alldeles för varmt att dra med en 3-åring till restauranger längre bort. Sedan fortsätter bad, vi ritar och läser böcker i skuggan, äter glass och vid 16-tiden tar vi paus från sol och bad. Då hänger vi på rummet, kollar Ipad, tvättar håret, andas AC och tar det allmänt lugnt. Vid 17.30 åker eller går vi till restaurangen för kvällen och då börjar det också bli lite svalare ute. Vissa kvällar åker vi till andra delar av Koh Lanta, nån gång har vi varit in till Saladan för shopping och ibland går vi bara till något ställe nära hotellet - det beror på Älvas dagsform. När vi var här hela familjen fick hon sova en stund på dagen för att orka kvällen men nu när jag är själv med henne har vi hoppat över det och hon somnar runt 20 istället. Då jag får tid att läsa, skriva eller bara lyssna på tystnaden.

Jag hade kanske hoppats på lite fler barn här för henne att leka med men inte på något hotell vi bott har vi träffat barn i Älvas ålder som också pratar samma språk. De flesta är äldre eller yngre och många har redan med sig vänner/släkt på resan.

FullSizeRender.jpg

En dag var vi hemma hos Annika och kollade in deras nya, fina lägenhet, barnen lekte och jag fick vuxentid med underbar vän. För visst kan det vara påfrestande att ha endast en 3-åring som sällskap men det är också charmen. Hon tycker det här är så galet mysigt och påtalar varje dag att “det är bara du och jag här mamma” så det gör det värt det trots humörsvängningar á la 3-åring, begränsat med egentid och miljontals kurragömmalekar.

FullSizeRender.jpg

Men hon är också så uthållig och gnäller aldrig på själva resandet. Jag drar med henne runt ön och hon är glad så länge hon får bada, åka tuk tuk och äta glass. Och vara med sin mamma. Hon har fått se och uppleva så mycket att det kommer ta månader för henne att bearbeta allt detta!

Men nu är vi på slutet av vår resa. Visst ska det bli skönt att komma hem till Stockholm och familjen men jag hade lätt kunna stanna minst en vecka till i detta härliga klimat!

IMAGE.JPG

Hur billigt är Thailand 2019?

Jag reste till Thailand första gången 2005. Då var Thailand galet billigt men jag själv hade inte jättemycket pengar, backpackade mig runt och levde på stekt ris för 5 kronor till lunch och middag. Åren har gått och har återvänt till Thailand igen och igen. Och alltid tänkt att kursen för en svensk krona är ca 5 thai bath, bara att dela med 5 för att få det svenska priset.

money-3545832_1280.jpg

Det vill säga innan kronan nådde bottenrekord och bathen blev stark var prisläget så här

Hotellrum 2000 bath = 400 kronor

Fruktshake 50 bath = 10 kronor

Middag ute för två personer 500 bath = 100 kronor

För två år sedan när vi var i Thailand vet jag att bathen hade droppat till närmare 4 kronor men det var inget jag tänkte på utan delade glatt med 5 fortfarande.

Men denna gång när vi kom ned till paradiset var en svensk krona värd 3,30 thai bath och då blir det ju väldigt missvisande att dela med 5. Bathen har blivit nästan 7 procent dyrare det senaste året och helt plötsligt ser det mer ut såhär

Hotellrum 2000 bath = 600 kronor

Fruktshake 50 bath= 15 kr

Middag för två personer 500 bath = 150 kronor

Kanske inga jättesummor tänker ni och nej så är det nog men är man fyra i familjen och ska boka många hotellrum så känns det kan jag lova. Likaså om du äter på hotellet där det helt plötsligt är svenska priser på lunch, smoothies och kaffe. Att betala 10,000 bath för en veckas hotellnätter för familjen har tidigare betytt 2000 kronor men i dagens kurs blir det närmare 3000 kronor. Thailändarna själva har knappt inte gjort påslag på sina produkter genom åren utan det är den dåliga valutakursen som gör det så icke fördelaktigt.

Med undantag för solstolar. Flera ställen har börjat hyra ut solstolar och jag har inte sett någon skylt under 250 bath per stol dvs 75 kr. Jag jämför det med när jag var på Koh Samet sist och betalade 20 kronor för två stolar med parasoll.

FullSizeRender.jpg

Så ja Thailand är ju fortfarande billigare än Sverige på det mesta men det är inte alls ett lika billigt semesterland längre. Sen går det ju alltid att komma billigare undan genom att välja bort restaurang och äta vid gatuvagnar, köpa glass på 7/11 och inte på hotellet, inte bo och äta precis på stranden. Kaffet i min hand här ovan kostade 30 svenska kronor på vårt hotell. Så icke värt egentligen när det en gata upp kostar 10 kronor.

IMAGE.JPG

Jag känner att tiden är förbi då man inte ens behövde titta på notan, när 5-stjärniga hotell kostade mindre än ett vandrarhem i Sverige och man i stort sett sparade pengar på att resa till Thailand. Nu håller vi tummarna att den svenska kronan stärks! Thailand är fortfarande Thailand med allt vad det innebär men jag förstår varför de har tappat svenska turister det senaste året. Biljetterna hit är inte billiga och när det sedan inte heller är jättebilligt att vara här heller kanske många väljer annat.

En vecka på Tup Kaek Sunset Resort

Denna resa till Thailand ville vi se något nytt och valde att testa Klong Muang/Tup Kaek norr om Ao Nang. Jag (ja det är jag som bokar resor i vår familj) läste massor om Klong Muang men fick inte nån wow-känsla så jag valde att boka ett hotell vid stranden Tup Kaek ca 3 km från Klong Muang. Jag var livrädd att det inte skulle finns något alls runt om, ryktet sa att det bara låg dyra resorts på rad men jag valde ändå att gå på kundbetygen som var skyhöga för detta boende. Det tar bara 40 minuter från Krabis flygplats vilket också är ett plus.

tupkaekbeach.jpg

På Tup Kaek stranden finns inte jättemånga hotell, en del är riktigt dyra och en del hade inte jättebra betyg. Jag valde Tup Kaek Sunset Resort som kostade runt 1000:- natten med frukost.

Rummen på Tup Kaek Sunset Resort

Vi hade bokat ett rum med direkt utgång till pool. Tyvärr blev det något fel och när vi kom dit hade vi inte fått ett sådant rum utan två dubbelrum ovanför swim-up rummen. När besvikelsen lagt sig insåg vi att det var ganska så bra att vi inte betalade en massa extra för swim-up då det var var som på dessa terrasser från morgon till kväll och olidligt varmt att vistas där. Våra rum var stora, ca 40 kvm med stor dubbelsäng, avlastningsytor, balkong och badrum med både dusch och badkar.

Skulle jag resa tillbaka skulle jag nog välja Deluxe Beach Front villa som var riktigt fina bungalows med bästa läget mot stranden.

DELUXE_POOL_ACCESS_2.JPG
IMG_8837_resize.jpg
tupkaekbungalow.jpg

Pooler på Tup Keak Sunset Resort

Det fanns två olika pooler på hotellet och båda hade en grundare del för barn. Ena poolen är den som också är swim-up rum, den är riktigt lång och perfekt för simning. Den nadra är mer en lummig pool under träden, perfekt för barn och jättemysigt att hänga i den med.

tupkaekpool1.jpg
swim.jpg


Stranden på Tup Kaek

Vilken strand! Sanden och mjölig och vit, vattnet är knallblått, det är knappt några människor där, träden gör så att du alltid kan finna skugga och i horisonten tornar klippor upp sig. Du får låna kanoter och luftmadrasser gratis av hotellet.

tupkaekstrand.jpg
sanden.jpg
hangmattatupkaek.jpg
kanot.jpg

Frukost på Tup Kaek Sunset Resort

Jättebra. Du får beställa ägg från en ägg-kock, det finns mycket färsk frukt, yoghurt, bröd, pannkakor, olika typer av varm mat varje dag och små muffins/bakelser.

Läget på Tup Kaek Sunset Resort

Ligger det öde? Ja det gör det väl men inte helt i ödemarken. Det finns två-tre restauranger på gångavstånd samt 3-4 hotell med restauranger. In till Klong Muang kan du ta taxi för 300 bath (står bilar utanför hotellet och väntar) och det tar ca 10 minuter. Det går inte att gå då vägarna är smala, krokiga och saknar trottoar.

Det enda smolket i bägaren här är att med 3-4 restauranger att välja bland är priserna ganska höga. Precis bredvid hotellet finns en sea food restaurang som blev vår favorit. Ett steg längre bort finns Mamas kitchen som inte imponerade. På hotellet bredvid finns en dyr italiensk restaurang men den provade vi inte ens. En kväll hade Tup Kaek Sunset Resort grillbuffé som vi åt av och den var både prisvärd och god. Ett hett tips är att köpa lunch av kvinnan med matlagningsmoppe i hörnet av hotellet. Hon lagar vårrullar och stekt ris för en fjärdedel av de andras pris och dessutom säljer hon läsk, öl och chips till bra pris. Utanför på gatan finns ingenting alls så det gäller att bunkra om man åker in till Klong Muang.

tupkaekrest.jpg
tupkaekmat.jpg

Var i Thailand ska man åka?

var_i_thailand_ska_man

Ja exakt den frågan får jag ofta och det måste vara en utav de mest sökta frågor hos Google av svenskar när den mörka hösten smyger sig på. Vilket ställe i Thailand väljer man och hur vet man att det stället har vad man är ute efter?

Vart åker man i Thailand?

Det finns ju inget lätt svar på denna fråga men en början kan vara att bena ut vilken typ av resa är det du är ute efter. Se landet? Sola och bada? Upplevelser i naturen? Storstad? Är vädret viktigt så kan du först titta hur vädret är i Thailand perioden du tänker resa - att vara inställd på sol och bad och hamna i en regnperiod kan förstöra vilken resa som helst.

Bangkok

Jag älskar ju Bangkok det vet ni ju. Jag tycker inte du ska hoppa över Bangkok när du reser till Thailand även om du reser med små barn, läs min guide till Barn i Bangkok här. Dessutom är det oftast väldigt mycket mer prisvärt att flyga till Bangkok och sedan fortsätta inrikes med Air Asia, NOK Air, Bangkok Airways eller något annat flygbolag som flyger inrikes till bra pris. Bangkok är asiatisk storstad extra allt, här hittar du det riktiga Thailand, det finns fantastisk mat, massor att upptäcka och takbarer som får dig att tappa andan. Läs min guide till Bangkok här. Och missa inte mina 100 tips till Bangkok. Jag har också sammanställt en shoppingguide till Bangkok och listat Bangkoks bästa hotell med pool på taket.

Streetfood i Bangkok

Streetfood i Bangkok


Pattaya, Rayong, Mae Phim, Koh Samet samt Hua Hin

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya, Rayong, Mae Phim och Koh Samet ligger på den lila delen av kartan.

Pattaya ligger två timmar från Bangkok och jag skulle aldrig rekommendera Pattaya till någon, tyvärr. Pattaya tar fram Thailands alla sämsta sidor. Dyrt, smutsigt, prostitution, droger och nej inte ens stränderna är fina.

Från Bangkok till Rayong och Mae Phim tar det ca tre timmar med bil. Här finns massor av hotell, hus att hyra och svenskar som övervintrar. Jag tycker dessa ställen är kanon om du är i Bangkok och vill känna sand mellan tårna för en helg men personligen tycker jag inte stränderna är så mycket att hurra för. Men det finns ett lugn, många stannar här länge och numera finns även en svensk skola.

Tar du båten vidare till Koh Samet (färja ca 40 minuter eller speedboat halva tiden) hittar du betydligt härligare och vita stränder men det är också betydligt dyrare - allt från boende till mat. Jag har varit djupt förälskad i Koh Samet men sedan vällde turismen in och nu kan det kännas lite trång på sina håll.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Ljuvlig strand på Koh Samet.

Hua Hin ligger mittemot den svarta pilen på kartan - på det gröna området. Hua Hin ligger också cirka tre timmar från Bangkok.  Här finns fina hotell, restauranger, och det är en perfekt weekend från Bangkoks storstadsliv men stränderna är inte de där paradisstränderna du ser på vykort från Thailand. Både Hua Hin och Huay Yang (söder om Hua Hin) har svenska skolor, det är mycket stora hotellkomplex och gated communites.

Söder om Hua Hin hittar du först Pranburi där lugn råder, stränderna är orörda och mycket finare än i Hua Hin. Fortsätter du ännu längre ned kommer du till Bang Saphan där det finns fina resorts och stränderna blir ännu bättre. Och ännu längre ned hittar du Chumpon, påminner om hur Thailand var för 30 år sedan. Öde stränder med turkost vatten, knappt några resorts och du kan vara helt ifred.

Summering: Lätt att ta sig till från Bangkok, du behöver inte flyga inrikes men till Chumpon tar det ca 6 timmar med bil. Stränderna blir vackrare och vackrare ju längre söder om Hua Hin du kommer. Här är det mest regn september och oktober och finast väder dec-mars.


 

Koh Chang, Koh Mak, Koh Kood

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood ligger nära Kambodja.

Dessa öar är några favoriter hos mig. Det tar över sex timmar att sig hit från Bangkok med bil men det går också att flyga till Trat med Bangkok Airways men det brukar bli rejält dyrt. Från Trat tar du färjan till Koh Chang som tar ca 30 minuter. Koh Chang är en stor ö, med fina stränder, många hotell och dessutom stor regnskog att utforska. Åk på utflykt till skogen, spana in djur, gå på lättare trekking eller åk ut på fisketur.

Koh Mak är en storfavorit hos mig, här råder lugn, kritvita stränder och avkoppling deluxe. Det tar ca 1,5 timme med speedboat från Koh Chang till Koh Mak och ännu en timme till Koh Kood. Koh Mak är inte stort, det är mysigt att åka runt ön och det enda trista här är att det stundtals är sandloppor så se till att ta med kokosolja.

Koh Kood har fantastiska stränder, mycket djungel och är en fin ö men svår att ta sig runt på och du blir lätt fast på den resort du bor på. Här får du en känsla av hur Thailand var för 20 år sen.

Summering: Relativt lång från Bangkok med bil/buss och dyrt att flyga, men väl framme värt mödan. Våga ta en avstickare från Koh Chang till de mindre öarna. Som mest regn juli till september och bäst väder december till februari.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.

Koh Mak är en riktig favoritö hos mig.


 

Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao

Från Bangkok till Koh Samui flyger du med Bangkok Airways och det tar drygt en timme - boka biljetter i god tid. Det går också att åka nattbuss från Bangkok men resan tar över 13 timmar och sedan är det färja som gäller. Koh Samui är Thailands tredje största ö och är kanske något lugnare än den andra sidan av Thailand. Chaweng och Lamai är de mest populära stränderna. Ön har mysiga bungalows, du kan snorkla, dyka och ett stort plus är att det här oftast är fint väder under den svenska sommaren - när resten av Thailand kan vara väldigt ostadigt. Strandliv men också en stor ö där det finns mer att göra än att bara ligga i hängmattan.

Båten till Koh Phangan tar cirka 30 min från Koh Samui, och ön är bara två mil lång. Här finns fina stränder, från enkla bungalows till lyxboende och fin snorkling. Det är också här du kan delta i full moon party på stranden Had Rin. Det är också runt den stranden de flesta barer, restauranger och butiker finns.

Koh Tao är en pytteö som ligger ytterligare en timme bort med båt och du anländer oftast till Had Sairee som är Koh Taos långa fin strand längs västkusten. Mycket klarare vatten än vid Samui, den här kallas för dykön av en anledning. Dykställen avlöser varandra och det är sol och bad och vattenaktivitet som gäller.

Summering: Dykparadis, relativt nära mellan öarna och mycket att göra. Krävs inrikesflyg från Bangkok och endast ett eller två flygbolag trafikerar denna sträcka. Här regnar det som mest oktober och november och bäst väder är februari till april.


 

Similian Islands, Khao Lak, Phuket

Similian Island är en ögrupp och en nationalpark på 9 små öar med magiskt vatten. Kristallklart och som gjort för att snorkla och dyka. Similian Island når du genom båt, tar ca en timme från Koh Lak och två timmar från Phuket. Dessa öar är öppna oktober-maj, du får besöka alla utom nummer 1 (ja de är namngivna efter siffror) på grund av sköldpaddor som lägger ägg. Läs mer om Similan och Surin här.

Phuket är Thailands största ö och här ligger Patong, Kamala, Kata och Bang Tao beach. Phukets stränder är helt ok men väldigt exploaterade och ön är ganska dyr. Personligen gillar jag Nai Yang beach bäst där det fortfarande råder ett lugn. Undvik Bangla Road i Patong då det kan jämföras med Nana i Bangkok - det vill säga Thailands baksida. Till Phuket kan du flyga från Bangkok med Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways resan ta ca en timme.

Khao Lak är i stort sett en två mil lång sandstrand som totalförstördes av tsunamin men som åter blivit ett paradis. Coconut beach är en helt otrolig fin strand med vit sand, gungor, restauranger och hängande palmer. Hotellen avlöser varandra, långgrunt, barnvänligt och restauranger finns lite varstans. Ca en timmes resa från Phuket med taxi. Här är mina bästa tips på utflykter kring Khao Lak.

Summering: Lätt att ta sig till Phuket och där finns mycket att göra även om det kanske inte är det bästa Thailand har att visa upp. För bättre stränder ta dig vidare upp mot Khao Lak och ut på de mindre öarna som Koh Kho Khao. Här regnar det mest september och oktober och är som finast januari till mars.

Nai Yang Beach, Phuket

Nai Yang Beach, Phuket

Pak Weep Beach, Khao Lak

Pak Weep Beach, Khao Lak


 

Krabi, Koh Lanta, Koh Phi phi

Till Krabi tar det också dryga timmen att flyga från Bangkok och det finns en uppsjö med inrikes flyg bland annat Air Asia, Thai VietJet, NOK AIr, Bangkok Airways och Thai Airways. Krabi har två större stränder Ao nang och Railay Beach. Ao nang har betydligt fler boenden men också bullrig trafik och stranden är ingen paradisstrand men det är betydligt mer folkliv här. Till Railay kommer du med båt från Ao nang (ca 10 minuter) och här råder lugn, det är betydligt mysigare och finare men inte alls samma utbud av restauranger och shopping. Ett tips är att bo vid Railay men ta båten in till Ao nang för middag och folkliv när man börjar känna sig isolerad. Men förvänta dig inte att du är ensam - här är det trångt på stranden.

Koh Lanta ligger ca två timmar söder om Krabi med båt eller bil och detta är för många svenskar paradiset. Sammetslena stränder, barnvänligt, svenska skolor och många åker hit för en thaimout. På Khlong Dao Beach finns allt barnfamiljer kan önska sig om du inte rädd för att träffa svenskar. Men det är vid Klong Nin och söderut som du hittar fantastiska stränder och lugnet. Läs här var du ska bo på Koh Lanta. Utanför Koh Lanta finns paradisöar som Koh Ngai, Koh Mook och Koh Kradan. Läs om mina fördomar kring Koh Lanta här och om vad som stämde och inte.

Ta färjan i 1,5 timme från Koh Lanta och du hamnar på Koh Phi Phi. En partyö med ett ganska smutsigt centrum men med en del fina stränder och härligt utflykter som till stranden där The Beach spelades in och Monkey Beach.

Summering: Det är lätt att ta sig mellan de olika ställena, väldigt mycket svenskar i området, det finns många småöar runt omkring som är värda att besöka, kritvita stränder med palmer och väldigt barnvänligt. Regnperiod september till november och bäst väder januari till mars.

Älskade Koh Lanta.

Älskade Koh Lanta.


Hat Yai och Koh Lipe

Längst ned mot gränsen till Malaysia ligger Hat Yai. Hit flyger du med de flesta flygbolag som också flyger till Phuket och Krabi. Hat Yai är i sig inte mycket att se men det är här du hamnar om du ska flyga så nära Koh Lipe som möjligt och sedan tar du färja i 1,5 timme. (Du kan också åka båt från Koh Lanta till Koh Lipe men det tar tre timmar med speedboat. ) Många menar att Koh Lipe är paradiset på jorden och speciellt Sunrise Beach där du kan se både solens upp- och nedgång, det är lugnet som råder, bra restauranger och stranden är bred och har en sand som är kritvit och puderfin.

Summering: Flyger du inte kan det vara en lång väg till Koh Lipe, speciellt om du reser med barn. Vågorna går stundtals höga men det kan det vara värt om paradiset väntar där ute. Mest regn augusti till oktober och bäst väder december till februari


 

Isaan, Khon Kaen, Udon Thani

Många säger att Isaan är det riktiga Thailand och ja du bör absolut se det men det räcker med ett par dagar. Isaan är hela det oranga området på kartan och består mest av landsbygd, ris- och fiskodlingar. Hit har inte turismen riktigt nått än, det är otroligt billigt och många stannar i Udon Thani för att sedan ta sig till Vientiane i Laos. Buss från Bangkok till Udon Thani tar 12 timmar medans flyg tar en timme.

Summering: Har du inte sett Isaan har du inte sett Thailand. Har du inte sett Isaan kan det vara svårt att förstå hur livet för ut för thailändare som inte lever på enbart turismen. Mest regn juni till september och bäst väder december till februari

khmer-wat-temple-3-1526939.jpg

Chiang Mai och Chiang Rai

Personligen tycker jag Chiang Mai är vackrast i hela Thailand men många svenskar väljer bort staden på grund av att den saknar stränder. Staden med ringmuren, berget Doi Suthep, alla tempe, fantastiska utflykter som trekking i regnskogen eller river rafting. Restauranger och caféer, yogacenter, marknader och dessutom väldigt prisvärt. Till Chiang Mai från Bangkok flyger i stort sett alla flybolag, nattbussar går varje kväll och har du tiden för dig rekommenderar jag tåget på dagtid. 12 timmar tar det och du får se hela Thailand susa förbi utanför fönstret. Chiang Mai tips hittar du här

Chiang Rai ligger drygt 3 timmars resa norr om Chiang Mai, vid gränsen till Burma och Laos. Chiang Rai är litet och kanske inte så mycket att se men det är här du kan besöka den gyllene triangeln där Thailand, Burma och Laos mötes.

Summering: Att flyga från Krabi eler Phuket till Chiang Mai tar mindre än två timmar. Nästa gång du besöker stränder, lägg till några extra dagar och spendera dessa i norra Thailand. Du kommer inte bli besviken. Mest regn juli till september och bäst väder december till mars.

Det var i stora drag Thailands olika platser och jag har medvetet valt att fokusera mer på öar än Isaan då det ändå är söder ut de flesta svenskar väljer att åka.