Best of 2020

Att sammanfatta reseåret 2020 känns inte så jätteintressant. Så istället tänker jag att jag sammanfattar 2020 som är ett av de märkligaste åren jag upplevt. En av mina favoritböcker heter A Year of Magical Thinking och är skriven av Joan Didion och kanske är det med samma titel jag vill sammanfatta år 2020. Här kommer min Best of 2020 lista.

BEST OF 2020.jpg

Årets plagg

Träningskläder och mjukiskläder som fick ett finare namn, nämligen loungewear. Aldrig har jag (och så många med mig) klickat hem luvtröjor, fleecejackor och träningstights. Och inget år har jag köpt så lite skor med klack och festkläder.

Årets bok

Älskade boken Där Kräftorna sjunger av Delia Owens. Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad är också en helt otrolig bok som jag tar med mig många klocka tankar från.

Årets serie

Detta var året jag såg mer serier än någonsin. Och vilka var bäst då? Jag kunde inte sluta kolla på Älska mig på Viasat, The Undoing med Hugh Grant och Nicole Kidman på HBO var fantastisk, The Split på SVT, Störst av allt och The Queens Gambit på Netflix . Nu har jag precis börjat titta på The Crown och den verkar ju fantastisk den med.

dtP7pxq61r8Dj4O40lCk7zJsvrs.jpg

Årets genombrott

Sverige. Alla fick lov att välja Sverige vare sig de ville eller inte. Det var kö till att bestiga fjäll, priserna på boenden på Österlen och Västkusten har aldrig varit högre. Vi köade för att komma in i Gränna och upp på bron till Öland. Och allt i Sverige blev helt plötsligt exotiskt. Från en insjö i Norrland till en bensinmack i Flen. Grupper med folk som ville visa sina bästa ställen i Sverige exploderade på Facebook och årets mest uttjatade mening var nog Vem behöver åka utomlands när vi har det här? Och jag säger inte att Sverige inte har sina bra sidor men kom igen - den där vägkrogen i Laxå kommer inget annat år att kallas för ett smultronställe - det kan vi nog enas om.

sago3.jpg
barn_dal.jpg


Årets beautyprodukt

För mig har det varit all in på koreansk hudvård och framförallt Klairs. Herregud vad min hud mår bra av Klairs toner, serum, soothing cream, E-vitamin mask och ögongelen. Sedan har också Redken Extreme Lenght leave in produkt varit väldigt bra för mitt hår. Likaså Noir Stockholms silvershampoo. Eftersom hudvård är ett växande intresse hos mig har jag bestämt att det ska få mer utrymme i denna blogg 2021.

Klairs_Starter_Kit-870x580.jpg




Årets lägga pengar på

Hemmet. Finns det någon som inte renoverat, fixat trädgård, byggt pool eller köpt ny bostad år 2020? Huspriserna går spikrakt uppåt, köerna till Bauhaus och Plantagen ringlar milslånga och alltid är det något som ska målas om. Det hänger väl säkerligen ihop med att vi spenderat orimligt mycket tid hemma och sett allt vi vill förändra samt inte lagt pengar på resor. På andra plats kommer hundvalp tror jag.

hedge-3393849_1280.jpg

Årets oväntade

På något sätt har jag kommit mina kollegor närmare trots att vi knappt setts. I mars fixade alla till sig innan kameran i teams slogs på. Nu i december är det ett minne blott. Jag har sett mina kollegor (och de har sett mig) nyvakna, med otvättat hår, i träningskläder, jag har sett deras hem, jag har sett deras barn och husdjur - och det är en härlig känsla ändå. Vi är alla i samma sits, vi försöker alla sköta jobb/hem/familj från ett och samma ställe. Och som jag tycker om dom och längtar tills vi står runt kaffemaskinen igen!

Årets besvikelse

Så många att jag inte vet om jag orkar tänka på det. Men att jag inte fick se Mexico är en sorg på så många plan. En vecka efter att UD avrådde från alla resor skulle vi gått på planet men nu blev det inte så. Och ja Mexico finns kvar men det är fortfarande väldigt ledsamt att vi aldrig kom dit - som vi hade längtat och väntat.

mexico-2684382_1280.jpg

Årets instagramkonto

Jag älskar kontot lifestyle_mallorca. Fotografen Pernilla Danielsson bor på Mallorca och visar fantastiska foton från ön. Får mig att vilja boka ett hus där hela sommaren - så snygga bilder och väcker 100% reslust.

mallis.jpg


Årets resor

För min del blev det så väldigt mycket färre resor än vanligt. Jag var i Danmark i februari och sedan satt jag hemma ganska så länge. Jag hann se mycket av Sverige, prova fantastiska hotell som Yasuragi och Hooks Herrgård. Vi åkte till Dalarna, runt hela Småland, jag var i Göteborg med Aramis och vi träffade alpackor och gjorde stopp i Linköping och vid Bråviken.

I slutet av augusti fick jag äntligen kliva på ett flygplan igen efter ett halvår på marken för en veckas jobb på Kreta. Det krävdes PCR-test innan avresa, det var ett ganska så tomt Kreta som mötte oss men också helt otroligt underbart att kunna stötta turismen igen. Jag skrev detta inlägg om hur det var i Grekland 2020. Efter att ha insett hur himla härligt Grekland var trots rådande läge bokade jag en sista minuten resa till mig och Älva och vi åkte till Rhodos i september. Bodde på vårt absoluta favoritställe när det kommer till familjehotell, hade egen pool och njöt av den mest underbara vecka bara vi. Det var PCR-test även då både innan avresa och när vi landade.

I november jobbade jag en vecka på Gran Canaria när säsongen precis öppnade och det var otroligt att se Gran Canaria så annorlunda. Många hotell och resturanger var stängda men de som var öppna kämpade på. Ön var så mycket lugnare än vad den brukar vara, allt gick i ett lugnaretempo, det fanns inga fester/bargator, du behövde ha munskydd överallt, folk höll avstånd, var extremt försiktiga och Gran Canarias var slående vacker.

Under hela detta år har jag haft fokus på att upptäcka mer av Stockholm. Jag har skrivit en guide för barnfamiljer i Stockholm, och Stockholms bästa promenader, platser i Stockholm för instagram, mina bästa cafeer, glasshak och ställen söder om söder.

B721DED2-F3EE-4137-8B23-9591D79D7D56.JPG
tällbergsgården_kväll.jpg
kaferang2.jpg


Årets känsla

Att leva i limbo. Att inte veta vad som händer imorgon. Att följa presskonferenser med skräckblandad förtjusning. Att inte veta om jag skulle ha jobbet kvar, att inte kunna planera något alls och att knappt få träffa släkt och vänner. Jag tror detta år slitit på vår psykiska hälsa mycket mer än vad vi kan förstå.

Årets vinnare

Mathem. Apotea. IKEA. Systembolaget. Hemleverans av mat och andra varor har skjutit i höjden. IKEA har väl aldrig gått så bra som 2020 och tragiskt nog inte heller Systembolaget. Disney+ lanserades i helt rätt tid och Netflix har grävt guld.


Årets förlorare

Flygbolag. Kryssningsfartyg. Reseföretag. Hotell och restauranger. För några år sedan pratades det om att du förlorar miljoner när ett flygplan står på marken och inte är uppe i luften. Då kan vi föreställa oss förlusten när alla plan står på marken. Likaså företag som inte har något att sälja längre. Reseföretagen har haft noll kronor in under en längre tid - efterfrågan blev noll över en natt. Hotellen har också haft det tufft men ändå kunnat jobba mer lokalt. Prisa permitteringen som ändå gjort att företag inte behövde klappa ihop dag ett.

pool-2128578_1280.jpg

Årets befrielse

Det fanns helt plötsligt ingen Fomo. När coronan slog till i mars stannade världen upp. Ingen kunde längre åka någonstans, alla satt hemma ensamma och det fanns ingen fear of missing out i sociala medier. Ingen snorklade på Maldiverna, ingen stod högst uppe på ett berg och tog selfies i Nepal och ingen åt sushi i Japan. Det fanns ingen stress att jag måste/borde också. Det fanns tid att andas. Reflektera vad som är viktigt. Och vad det är man saknar mest när världen helt plötsligt stänger.

vallmo.jpg

Det finns så mycket jag tror och hoppas på med 2021 men det får vi ta i ett annat inlägg. Nu stänger vi snart 2020 som varit en utmaning på så många plan. Men också lärt oss att inte ta saker för givet. Att livet är här och nu. Vi har lärt oss att vi måste inte sitta på ett kontor för att jobba effektivt, vi har lärt oss att tvätta händerna och stanna hemma när vi är sjuka, vi har läst konspirationsteorier om det mesta och hur lätt munskydd kan bli en del av vardagen. Vi vallfärdade till skogen på helgerna, shoppinggalleriorna ekade tomma, vi köpte vandringskänagor och varenda streamingtjänst och hashtaggen #supportyourlocal användes av nästan alla.

En dag kanske vi kommer se tillbaka på detta år och fråga oss vad vi höll på med. Eller så kommer pandemier dyka upp var 10e år - vem vet? Men vad som än händer går jag in i 2021 med vidöppen famn.