Mina mest barnvänliga tips till Malmö

Blue Snow(1).jpg

Ni som läser den här bloggen regelbundet vet att jag tycker Malmö befinner sig högt upp på topplistan över Sveriges bästa städer. Jag var där förra året några dagar helt själv och hade underbara dagar. Jag skrev då denna guide till Malmö.

I år åkte jag tillbaka till Malmö med Aramis, min 7-åring, för att se vad staden har att erbjuda barn. Och wow! Malmö måste vara den mest barnvänliga staden i Sverige - iallafall på sommaren när vi var där. Det erbjöds så mycket roliga aktiviteter att vi inte ens har med allt på tre dagar.

Här kommer mina bästa tips till dig som besöker Malmö med barn.

Att göra

 

Ribersborg

vath1.jpg
hin2.jpg

Ribergsborg är fylld till bredden med aktiviteter för barn och ungdomar. Basket, pingis, studsmattor, fotboll, beachvolley, tennis, skumfotboll, minigolf, dans, vattenhinderbana - och en massa mer. Vi var både där på dagen och på kvällen och det var fullt drag.

skumfotboll.jpg
urbanbeach.jpg
minigolf.jpg
 

Tekniken och Sjöfartens hus

sjofartmalmo.jpg

Gå in i en ubåt, se Malmös historia, framtidens fordon, det finns ett båtlekrum och så finns idéplaneten. Massor av experiment, tävla om vem som vet mest om vår planet, roliga aktiviteter och vi kunde ha varit där i flera timmar om barnet fått bestämma. Påminner om Tekniska muséet i Stockholm och har en väldigt bra shop.

 

Rundan

rundan.jpg

Rundan är en båttur som tar cirka en timme och utgår från kanalen mittemot Centralstationen. Ett roligt sätt att se Malmö, åk längs med kanalen, under broar och köp med en fikakorg. En guide berättar vilka byggnader ni passerar och historien kring dessa.

 

Malmöhus slott

akvariumalmo.jpg
malmohusslottakvarium.jpg

Förutom att detta är ett slott som har en spännande historia så är det också ett museum med fokus på natur. Uppstoppade djur, disosaurier och ett fantastiskt akvarium där vi spenderade nästan två timmar. Akvariet är uppdelat i tre delar; Våra vatten, Unika och hotade miljöer och Djurens fantastiska funktioner.   Titta på ormar, rockor, spindlar, grodor, gäddor och spännande ödlor och skorpioner.

 

Turning Torso

turning.jpg

Guidad visning i Turning Torso. Denna visning var fantastisk tyckte både jag och Aramis. Först fick vi åka upp till våning 54 där det blev en föreläsning och en film om byggnad sedan var det frågestund och så fick vi gå ett varv kring hela toppvåningen. Läs mer om denna rundtur här.

 

Inspelningen av Sommarlov

som1.jpg

På sommaren spelar Barnkanalen in programmet Sommarlov direkt från Västra hamnen. Inspelning sker varje vardag och det börjar 9.00 men kom i tid för att få bra sittplats.

som2.jpg
 

Bada

Såklart. Malmö har en hel rad med härliga stränder. Ribersborg är en strand på 2,5 km som är långgrund och perfekt för barn. Klagshamns udde har en mindre strand som är lugnare och här är det också långgrunt.  Scaniabadet är badbryggor och trappor att sitta på. För stränder runt om Malmö rekommenderar jag Lomma (ca 20 min) och Skanör/Falsterbo.

 

Folkets Park

folketspark.jpg
barnmalmo.jpg
folketspark_malmo.jpg
fp1.jpg

Paradiset för barn. Klättra i klätternät, lek i de olika lekparkerna, bada i plaskdammen, ät glass i stora lass, kör sparkcykel på den snitslade banan, besök terrariet, spana in vad de odlar i parken, spela äventyrsgolf, hoppa på de stora hoppkuddarna - ja ni märker listan kan göras hur lång som helst. Dessutom älskar jag restaurangen Far i Hatten som ligger i parken. Det händer alltid något kul i parken - läs kalendarium här.

 

Temalekplatser

Jag tror jag inte besökt någon stad som har bättre lekparker än Malmö. Vad säger ni om Djungellekparken. Fisklekparken. Spirallekparken eller Vattenlekplatsen? Läs om alla temaparker här.

 

Hyr trampbåt

trampbåt.jpg

Ett underbart sätt att se staden i sin egen takt. Hyr en trampbåt, turas om att rampa genom staden och stanna till där du känner för det.

 

Kul i Malmö

kulimalmo.se är en sajt full med tips på gratisaktiviteter för barn och unga - in och välj och vraka!

 

Västra hamnen

Ett härligt ställe att hänga på dag och kväll. Köp god glass, förundras över de som är modiga nog att kasta sig ut i vattnet och titta på alla lås som hänger ute på bron.

 

Stadsbiblioteket

Jättefint bibliotek som ligger i hörnet av Slottsparken. De har mysiga läshörnor, mängder av böcker och tidningar, erbjuder sagostunder etc.

 

Fiskhoodorna

En marknad för fisk och skaldjur, kom tidigt på morgonen för att se alla färska läckerheter från havet.

 

Restauranger

 

TGI Friday

Ligger mitt på Lilla Torg, barnmeny består av hamburgare, fajitas, pannkakor, kyckling eller köttbullar för 69 kr. Dessutom får barnen pysselbok och färgpennor att underhålla sig med i väntan på mat.

Via Napoli

Bra italienska restaurang med barnmeny som dessutom ha en bra brunch på helgen, Sergels väg 11.

Big Bowl

Lunchbuffé, kaffe, kaka och 30 min bowling för 100 kr, kan det bli bättre? Östra Förstadsgatan 32.

 

Att ta sig runt

Malmö är en väldigt promenadvänlig stad men reser du med barn kan det vara bra att skarva med buss ibland. Stan har ett stort bussnät och de täcker nog upp varenda del av city. Vi köpte bussbiljetter som gällde i 72 timmar på alla bussar i Malmö för 165 kr för vuxen/ 100 kr för barn. Så värt! Det är bara att visa din biljett och hoppa på och av vilken buss du vill under dessa dagar (finns också 24 timmar). Du kan läsa om de olika biljetter här. Vi åkte mycket med buss nummer 2 och 7 som går i city, stannar vid centralstationen och ut mot Scaniabadet eller Ribersborg.

 

Cykel är ett annat bra sätt att ta sig runt. Det finns en uppsjö av ställen som hyr ut. Här kan du läsa mer var du hittar cyklar.

 

Bo

static1.squarespace.com.jpg

Vi bodde på Noble House och var väldigt nöjda med det. Perfekt läge till allt och dessutom bra frukost och lekrum. Läs mer om vår vistelse på Noble House Malmö här.

Har du inte besökt Malmö med familjen så är det hög tid - jag lovar att ingen utav er kommer att bli besviken!