Att ta hand om dina tänder när du reser

Det är viktigt att ta hand om sina tänder även när du är på semester. Du vill till exempel inte hamna i en situation där du har tandvärk på flygplanet eller måste uppsöka tandläkare akut utomlands. Därför kan det vara värt att gå till tandläkaren innan du ska resa, speciellt om du ska vara borta en längre tid.

Få en grundlig genomgång av dina tänder

Om du besöker en tandläkare innan du reser kan du få en grundlig genomgång av dina tänder. Då ser du om du har några hål eller något annat som skulle behöva åtgärdas. Du kan även få rådgivning gällande tandställning hos din tandläkare. Hos tandläkaren kan du se bilder på tandställning före efter för att se hur resultatet kan bli. Faktum är att det är många som reglerar sina tänder med tandställning i vuxen ålder. Jag har varit väldigt sugen på tandställning länge då mina tänder i överkäken flyttat på sig med åren. Om du tänkt samma sak kan du kontakta DR SMILE för en första konsultation.

Om du får tandproblem på flyget

Skulle du få tandproblem på flygresan har du egentligen bara två alternativ. Det första är att härda ut och försöka sova. Det andra är att ta en eller flera värktabletter och sen sova. Drick gärna mycket vatten eller andra osötade drycker för att inte få ilningar. När du har landat bör du hålla koll på dina tänder. Om värken inte ger med sig bör du boka en akut tid hos en tandläkare där du är. För att hitta en tandläkare kan du googla för att hitta alternativ på den ort du befinner dig eller kontakta SOS International - dom är guld!

Innan du går till tandläkaren är det också smart att ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Säkerställ att din försäkring verkligen täcker kostnaderna, annars kan det bli en dyr utgift på din semester. Se också till att du har med dig värktabletter på flygresan hem om du fortfarande har ont längre tid.

Gå till tandläkaren regelbundet

Slarva inte med din tandvård! Många vuxna går alldeles för sällan till tandläkaren, jag har blivit mycket bättre men ett tag var jag riktigt dålig på att boka in besök. Nu går jag både till tandläkare och tandhygienist en gång per år för koll och för att ta bort tandsten. Om du har tandvärk eller problem med tandköttet, boka in en tid och vänta inte! Om du sköter din tandvård bör du inte behöva göra något särskilt när du är ute och reser.

Du har säkerligen redan en tandläkare som du är inskriven hos. Om inte, bör du fixa det omedelbart. Jag väntade ca 3 år en gång och det resulterade i att jag fick gå flera gånger under ett år för att rädda upp mitt tandkött och det lönade sig verkligen inte.


Inlägg skrivet i samarbete med partner