Tips inför roadtrip Jönköping - Gränna - Linköping

I sommar har vi åkt denna väg flera gånger och här kommer mina bästa tips till stopp och härliga ställen du inte ska missa när ni åker från Småland mot Östergötland.

brahehus_slott.jpg

Runt Jönköping

Hooks herrgård

Vi bodde på Hooks Herrgård ett dygn och det var så bra! Speciellt maten var i toppklass men också läget precis vid sjön, ett jättefint spa och herrgården är ett drömhus - läs mer om vår vistelse på Hooks Herrgård här

hooksherrgard.jpg



Tändsticksmuseet

I en vacker träbyggnad i Jönköping ligger Tändsticksmuseet. Följ människor och maskiner som byggde upp hela tändsticksindustrin och se tusentals olika tändsticksaskar.

Kvarteret Ödlan

Jönköpings härligaste kvarter är Kvarteret Ödlans innergård. Här kan du hänga i en solstol, ta en fika, titta på konst eller dofta på odlingar. Drive in bio, musikquiz, afternoon tea och mycket annat anordnas här.

Stadsparken Jönköping

Här finns en av Jönköpings härligaste utsiktsplatser men också lekpark, djur, glass, café, fina promenadstråk.

Rudenstams

Sveriges Toscana hittar du här Äppeldalen är fantastiskt vackert och att stanna på Rudenstams är ett måste. Fika i den fina ladan, köp med dig saft (mousserad vinbärssaft rekommenderas) och ta en promenad bland äppelträden.

Grafitgrå

Inredningsbutik och café på Kaxholmen nära Jönköping. Butiken som började som en inredningsblogg är bland det snyggaste jag sett! (2020 vann de Jönköpings Stora Stadsbyggnadspris - det säger en hel del!)

IMG_8651.jpg


Guldkorn kring Gränna

Sagolik båttur

Från Bunnströms badplats i Bunn kan du kan ta båtturer i John Bauser-anda. Trolska båtturer heter de och du bör boka biljett innan. Turen tar drygt 2,5 timme och du får uppleva sagomiljö och kanaler. Läs mer här.

Trolska12.jpg

Flättinge Gårdscafé

Gulligt sommarcafé i ett ombyggt stall med härligt fika och lättare lunchen och väldigt många sittplatser.


Polkapojkarna

Gränna svämmar över av polkagriskokeri men jag tycker nog ändå Polkapojkarna är de som håller bäst. Öppnades 1994 av två pojkar som hade ett brinnande intresse för godis - idag kan du se när polkagrisar bakas, köpa med dig polkagrisar i en uppsjö av smaker och jag rekommenderar deras chokladfudge - så god!

Grenna Museum

Se utställningen om Andréexpeditionen som Bea Uusma skrivit en hel bok om.

Gränna Hamn

En riktig turistmagnet men ändå ett mysigt ställe att ta en promenad och äta glass vid.

Uppgrenna Naturhus

Grännas absolut finaste café ligger i detta glashus där ledordet är rekreation. Växthus, café och en övervåning full av hängmattor du kan hyra för privata events. Utsikten är fantastisk!

uppgrenna_naturum.jpg

Brahehus

Längs med E4:an ligger slottet Brahehus men efter en brand på 1700-talet står enbart ruiner kvar. Utsikten är slående och passa på att gå runt ruinerna och titta ut genom ett fönster.

brahehus1.jpg
brahehus2.jpg


Tips till runt och i Linköping

Här har jag samlat mina bästa Linköpingstips i centrala Linköping. Tipsen nedan ligger lite utanför Linköping.

Boställets vedugnsbageri

ugn2.jpg

Detta härliga vedugnsbageri ligger ca 15 minuter från Linköping i Vreta Kloster. Här kan du köpa fantastiskt bröd, sylt, honung, ägg och så har det ett härligt café med lättare lunch och smarrigt fikabröd samt glass.


Stafsäter Gårdsglass

Köp galet god och egengjord glass på Stafsäter Gård, 20 minuter utanför Linköping. Förutom glass hittar du en mindre butik, loppis och du kan också bo över.

Bergs Slussar

Besök Göta Kanals största slusstrappa, ät glass, spela minigolf, ta en promenad och glöm inte badkläder. Sju slussar på rad där ni kan stå länge och titta!

bergs_slussar.jpg

Är du ute och åker mer i Småland kan du också läsa mina bästa tips runt Vetland, Värnamo och Ljungby.