Om digitala nomader och ett liv utomlands

Att drömma om ett liv utomlands gör jag cirka en gång i veckan. De senaste åren har det varit väldigt trendigt att sträva mot att bli en digital nomad. Men vad betyder egentligen en Digital Nomad?

boutomlands.jpg

En kan väl säga att det är någon som har hela världen som sitt kontor. Att kunna jobba var man vill i hela världen med enbart en laptop. Att ha hela sitt företag online , att som resebloggar bara resa runt och leva på att skriva resereportage. Att köra kurser online, sköta en webbshop, bygga webbsidor  - ja allt där du inte behöver träffas helt enkelt. Populära platser att slå sig ned i som digital nomad har varit Bali, Chiang Mai och Berlin. Läs mer här hur du blir en digital nomad. En dröm för många och kanske för mig också. Men jag är ju också en sån där person som gillar rutiner speciellt med mindre barn. Jag är inte en person som skulle sätta mig ett hus på en strand, jobba hemma, köra hemskolning och bara ta dagen som den kommer. Utan barn - absolut. Och kanske finns det en dröm att jobba mer som digital nomad när barnen blir äldre. Att varva Chiang Mai, Bangkok, någon paradisö och Stockholm är ju det perfekta livet enligt mig om man kan få ihop det.

trappdoi.jpg

Åren i Thailand och England har gett mig mersmak på att bo och jobba utomlands. Lika mycket som jag älskade att flytta hem när vi har varit borta länge lika mycket längtar jag ut i världen igen. Ena dagen vill ja flytta till en ö i Thailand leva barfotaliv och konsulta, andra dagar vill jag bo på franska rivieran och tredje gången vill jag bo o en New England-villa i Boston. 

Men mest av allt vill jag uppleva det där äventyret igen. Lära känna en ny kultur, få en ny frukostvana, handla mat i helt nya butiker, välja min arbetstid själv, få bo på en mer levande plats, ha mer ljus och möta människor med nya erfarenheter. 

Sedan jag fick barn har jag känt ännu mer att jag vill ge dem möjligheten till ett par år utomlands. För att se mer av världen men också för att få dem att växa som personer, känna att de klarar allt och att de får ett rejält försprång språkmässigt genom att gå på internationell skola. 

hongkong3.jpg

När jag jobbade på internationell skola i Bangkok  träffade jag dagligen barn och ungdomar som verkligen inte hade velat flytta från Sverige och kompisar men som sedan kom att älska det och skolan i Bangkok - många så mycket att de blev kvar. Att gå på en internationell skola är oftast lättare än att flytta inom Sverige då elever på internationella skolor byts ut år för år, folk kommer o går, alla är nya någon gång och det finns inga bästisar och klickar som varit så för alltid. Det utmanar barnen att tänka utanför boxen, de får en chans att helt lämna sitt gamla fack där ingen känner dig, utbildningsnivån är oftast högre och att prata inför publik finns alltid på schemat som ett viktigt ämne. För är det något, förutom flera språk, som jag vill ge mina barn så är det att inte vara rädda att prata inför publik. När jag gick i skolan var det ett nödvändigt att man skulle göra en gång per termin, stå framför klassen och prata om ödlor, en stad i Sverige eller något på engelska medans 99% av klassen inte ens lyssnade. Du fick ingen handledning i teknik, vad du kunde göra bättre utan du skulle bara stå vid katedern och plågas och på sin höjd visa en overhead bild. Jag får fortfarande rys av obehag när jag tänker tillbaka på det. Jag vill att mina barn ska kunna ta för sig på ett naturligt sätt, att de ska se världen som sin arena och inte bara Sverige, att allt är möjligt bara du jobbar för det - kanske kommer de vara digitala nomader i framtiden och jag får hälsa på dem genom deras äventyr. 

Och för att ta covid-19 i beaktning, ja jag tror världen kommer öppna igen, jag tror vi kommer fortsätta resa som förr och digitala nomader kommer inte försvinna - men det kanske tar något år innan vi är där vi var innan covid-19 hände. Och med tanke på hur bra det har gått för alla att jobba hemma, jobba på distans och ha möten online så tror jag det här med att sitta på kontor kommer att förändras otroligt mycket. Självklart behöver vi sociala kontakter och träffa andra men kanske inte sitta på samma stol 8-17 varje dag för att göra det bästa jobbet.