Stadsvandring i Sala

Av en slump såg jag att Sala Silvergruva, förutom guidade turer i gruvan, också anordnar stadsvandring i Sala. En timmes historisk vandring kring centrum och runt dammarna kostar 95kr och du bokar via deras webbsida. Igår kväll tog jag med 9-åringen på en av dessa vandringar.

public.jpeg

Klockan 19 samlades vi som skulle gå (10 personer) på Torget tillsammans med en guide.

Vandringen startade utanför Rådhuset där vi fick lära oss att Salas första rådhus faktiskt låg uppe vid gruvan. Vi pratade om silvret som faktiskt gav enorma rikedomar till Sverige och om hur Sala stad föddes fram med ett rutnät av gator och att centrum flyttade från gruvan.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Turen gick vidare till Magasinsgatan och Ekeby, vi fick lära oss mer om de två stora bränderna i stan, vart Salas första sjukhus låg, vad Salas kommunmärke står för, om Sala tillhör Bergslagen eller inte och hur ett vackert Stadshotell blev en brun tegelklump.

Vackra hus i vackert ljus.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Vi gick vidare till dammarna och det berättades om fisken som bor där (ät inte!), om kvarnen, gruvans dammsystem, Lycksalighetens ö, bergs-hauptmannen Jacob Henrik af Forselles, den engelska och franska parken och mycket mer.

Vi gick över vita broar, genom rosenträdgården, på krattade gångar och genom alléer.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Turen avslutades vid Kristina Kyrka och en timme sprang förbi, jag hade gärna gått en timme till!

Jag rekommenderar alla som bor och inte bor i Sala att gå denna stadsvandring - du kommer garanterat lära dig något nytt. Vi hade en jättebra guide som svarade på alla våra frågor och berättade roliga anekdoter. Turen är rekommenderad från 7 år och Aramis var enda barnet på denna tur. Trots att han bara är 9 år tyckte han det var intressant och guiden anpassade det hela bra.

Att vi dessutom valde en strålande sommarkväll gjorde inte saken sämre - boka en tur här.