Ersättning för försenade eller inställda flyg

Nu i sommarlovstider flygs det kors och tvärs i världen och självklart uppstår flygförseningar, tekniska problem och inställda flyg. I många tidningar kan man läsa om folk som blev strandade vid Medelhavet, missade födelsedagskalas på hemma plan och fick sova på flygplatsen. Men hur är det med ersättning när flyg är försenade?


Jag skriver denna artikel tillsammans med AirHelp som hjälper resenärar att få ersättning vid flygförsening och inställda flyg.


Kompensation för försenat flyg inom EU

I korthet kan man säga att är flyget mer än 3 timmar försenat så kan du ha rätt till att få upp till 600€ i ersättning. Men viktigt att tänka på är flygförsening räknas hur sent du landade vid din slutdestination inte hur sent planet lyfte. För att du ska få ersättning ska det också vara flygbolaget som gjort fel, detta är tex tekniskt fel på planet. Du får inte ersättning om flyget blir försenat på grund av dåligt väder, politisk oro, terror, sabotage eller liknande. Däremot kan du få ersättning för strejk om du exempelvis flyger med SAS.

Många glömmer sin försening så snart de kommit hem, andra tycker det är för krångligt att fixa med papper och intyg samt att ersättningen är så pass liten att det inte är värt det. Men det kan alltså löna sig rejält att få experthjälp kan du vända dig till AirHelp. AirHelp sköter allt pappersjobb åt dig och det kostar inget att anlita dem. Får du däremot ersättning tar de ut en viss avgift - men det kan det ju verkligen vara värt!

galleon-1666084_1280.jpg


Kompensation för inställt flyg inom EU

Vid helt inställd flyg är det lite annorlunda och det som är viktigt att tänka på är:

  • Spara ditt boardingkort och resedokument.

  • Ta reda på varför flyget är inställt.

  • Begär ett alternativt flyg.

  • Håll koll på hur många timmar försent du anländer din slutdestination.

  • Behöver du övernatta, se till att flygbolaget betalar för hotell och logi.

Bara en enda gång har mitt flyg blivit inställt och det var när vi skulle flyga till Legoland. Vi blev fyra timmar försenade totalt och det var alltså fyra värdefulla timmar som vi missade i Danmark. Tyvärr hade jag då ingen tanke på att att jag kunde få ersättning utan jag var bara glad att komma fram överhuvudtaget. Hade det hänt idag hade jag handlat annorlunda.

Sedan är ju jag en sådan person som hellre tar en flygförsening än att man tummar på säkerheten, vare sig det gäller planet eller säkerhetsläget. Det jag har absolut svårast är när berusade personer gör så att ett helt plan blir sent på grund av deras odrägliga beteende.

public.jpeg

Ett råd på vägen

Mitt bästa råd när det kommer till flyg och försening är att om du bokat flyg direkt hos flygbolaget är det betydligt enklare att få ersättning än om du gått genom en resebyrå. Speciellt krångligt blir det om du anlitat en resebyrå och bokat biljetter hos olika flygbolag. Jag brukar oftast söka flygbiljetter och priser hos olika sökmotorer som Skyscanner men sedan boka biljetten hos flygbolaget för att slippa eventuellt strul. Det är också väldigt mycket lättare att ha bokat hos flygbolaget direkt om du väljer att boka om eller avboka din resa.

public.jpeg