En guide till Koh Talu

kohtalubeach2.jpg

Koh Talu är en liten privatägd paradisö söder om Hua Hin. Talu betyder igenom och namnet kommer från klippan på ena delen av ön där två hål bildats.

kohtaluhal.jpg

Hur tar man sig till Koh Talu?

Båten till Koh Talu går från Bangsaphan, ca 2,5 timme söder om Hua Hin. Färden över tar bara 30 minuter och det går en båt över på morgonen som sedan tar dig tillbaka efter lunch eller så kan du hyra en egen båt. Bor du över på Koh Talu så ingår båtresan i priset.

boatkohtalu.jpg

Vart bor man på Koh Talu?

Ön Koh Talu har två resort med samma ägare. När du kommer av piren finns en resort direkt till höger, Big Bay och där bodde jag i en Thai Style Ocen villa. Går du åt vänster är det ca 600 meter till Pearl Bay som är den andra resorten, något mindre. En Thai Style Ocean Villa är ca 70 kvm och läget är fantastiskt med en balkong som har utsikt rakt över havet och palmerna. Huset är basic med dubbelsäng, kyl, AC och badrum som ligger utomhus. Det finns wifi men bara i restaurangen och vid beach-baren. Två timmar om dagen (en gång på förmiddagen och en gång eftermiddagen) slås strömmen av på hela ön.

skylt.jpg
villakohtalu.jpg
rumkohtalu.jpg
kohtalubunaglow.jpg

När du bokar boende så väljer du vilken typ av paket du vill ha. Jag hade 3 dagar/2 nätter (explore island) paket vilket jag tyckte var väldigt lagom. Det kostar ca 11,000 bath och i det priset ingår båten över, boende, buffé till frukost, lunch och middag, frukt och dricka hela dagen, aktiviteter som snorkelutflykt, plantera koraller, trekking, SUP, fiska bläckfisk i solnedgången, kajak etc

Här kan du boka din vistelse och få svar på ytterligare frågor.

beach2.jpg
gunga.jpg
kohtaluselfie.jpg

Kan man göra dagsutflykt till Koh Talu?

Ja det går utmärkt. Du åker då på morgonen och tillbaka efter lunch men jag skulle verkligen rekommendera alla att spendera minst en natt där.

kohtalubeach.jpg
kohtaluview.jpg

Vad gör man på Koh Talu?

Om du vill behöver du inte göra någonting alls. Ligg i en solstol, läs en bok och njut av komplett tystnad. Eller så deltar du i aktiviteterna som finns på ön under hela dagen och som ingår i ditt boendepaket.

jagbrygga.jpg

På morgonen klockan 09 kan du följa med ut på deras stora brygga som är omgjord till en båt. Ni åker ut och de visar hur de planterar nya koraller, du får hjälpa till att göra det och sedan dyker en guide ned och placerar korallerna på botten.
Hur det går till?
De skär en bit av toppen på nya koraller och placerar i rör. En dykare placerar ställningen på botten och på 1 år växer korallerna 14 cm. Efter 3 år har de vuxit sig så stora att ställningen tas bort och de nya korallerna placeras in i sitt rätta element och växer fast i de koraller som är av samma sort. På så sätt blir det mer och mer koraller och liv utanför Koh Talu.

korall3.jpg
korall1.jpg
korall2.jpg

När korallplantering är klar fortsätter aktivitet med snorkling, all utrustning finns att låna och här får du också se hur deras korallprojekt växt. Det har pågått sedan 1997 där 40,000 koraller blivit planterade så det är häftigt att se.

På eftermiddagen kan du följa med på trekking till en view point, du kan besöka deras sköldpaddsnursery där de räddar sköldpaddsägg och föder upp sköldpaddor tills de klarar sig själva.

sköldpaddakohtalu.jpg

På kvällen får du återigen följa med flytbryggan ut mitt ut på havet där ni fiskar bläckfisk som grillas direkt och som ni äter med en stark sås medan solen går ned i havet. Magisk upplevelse! Vi tyckte det var så fantastiskt att ligga på en guppade brygga när solen gick ned att vi gjorde denna aktivitet båda kvällarna.

bryggan2.jpg
fiskablack.jpg
kroken.jpg
bläckfisken.jpg
fiska.jpg
grillen.jpg
blackfisk1.jpg
brygga.jpg

Du kan också få massage, lära dig att segla och dyka.

Hur är maten på Koh Talu?

Varje dag får Koh Talu varor från fastlandet, beroende på vad de får ser maten olika varje dag. Frukost är basic men helt ok. Nudelsoppa, de steker ägg/omelett, rostat bröd, yoghurt, frukt och några varma rätter. Till lunchbuffén serveras olika thairätter som stekt ris, grön curry, friterad kyckling, vårrullar etc och så har de en station där de lagar maten på en häll, en dag var det pad thai och nästa dag grillade räkor. Till efterrätt fanns olika kakor och friterad banan. Vid middagen var vi de enda gästerna och istället för buffé blev vi serverad vid bordet och den maten var fantastisk! Det kom in fler fat än vi kunde äta med krabba, helgrillad fisk, curry, sallader, soppa, ris och till efterrätt färsk frukt.

restaurant.jpg

Alkohol ingår till lunch och middag. Under dagen finns frukt, kakor, nötter, juicer, kaffe och vatten att ta för sig av om man blir hungrig mellan målen.

Jag rekommenderar alla ett besök på Koh Talu för att lära sig mer om koraller men också för att stänga och av och koppla bort. Nej det är inte lyxigt, det finns ingen pool (än, de bygger en främst för dykning just nu) och det finns ingen butik men det finns lugn, det finns en paradisstrand, det finns tid för läsning och en ljuvlig känsla!