Att besöka Mahanakhon Building i Bangkok

bangkokmahanakhon.jpg

King Power MahaNakhon som det också heter är byggnaden på bilden som ser ut att vara byggd av legobitar. Skyskrapan blev klar 2016 och var då Bangkoks högsta med 314 meter, 2019 är det stadens nästa högsta byggnad. I byggnaden finns hotell, lägenheter och kontor och högst upp en utsiktsplats med en ökänd glasplatta att stå på.

Hur tar man sig till Mahanakhon Building?

Det absolut lättaste sättet är att ta BTS (skytrain) till station Chong Nonsi på den mörkgröna linjen, Mahanakhon ligger precis bredvid och det finns skyltar som visar vägen.

bkkclock.jpg


Hur köper man biljett till Mahanakhon Building?

Jag köpte biljett på webben, det var billigare och jag slapp köa. Du väljer vilken dag och tid du vill besöka byggnaden, de har öppet 10:00-24:00. En vanlig biljett kostar 800 bath och det är något billigare för barn. Här kan du köpa biljetter.

När är bästa tiden att besöka Mahanakhon Building?

Solnedgång är såklart magiskt men då är det också trångt här. Då öppnar deras bar, en DJ spelar och folk väller upp så glöm några kort på dig ensam på glasgolvet. Likaså när det är mörkt trängs folk här för att ta en drink innan de går vidare ut i natten. Direkt när de öppnar på morgonen är det tunt med folk och bästa tiden om du vill ha stället för dig själv - men kanske inte lika vackert ljus på himlen.


Mitt besök i Mahanakhon Building

Jag var där i början av juni (alltså lågsäsong) och bokade 10:00 (direkt när de öppnar) en lördag. När jag kom dit var det bara jag där och ingen kö alls. Du går in i en hiss med en person som jobbar där och så början resan upp till våning 74. Du ser hastigheten på hissen och en det är som att befinna sig i en tidskapsel då en animerad film täcker hissens alla väggar och tak och filmmusik spelas. Du ser Bangkok flimra förbi under dag- och natt-tid och så plötsligt är du framme.

hissen.jpg

På våning 74 för ett stort observation deck där du kan se Bangkok från alla väderstreck. På små skyltar står information om byggnaderna och vad du inte ska missa i området.

observation.jpg

Du fortsätter sedan med rulltrappa till våning 75 där du får en påse till lösa grejer och skoskydd och så tar du ytterligare en glashiss till våning 78. Där står du utomhus på toppen av Mahanakhon Building och det är en mäktig känsla. När jag var där var det 37 grader utomhus så varmt, det var det!

cityvy.jpg

Här finns den kända , och en av världens största, glasplattan 310 meter över Bangkoks gator och jag var som sagt helt själv här i början. Ska du gå ut på plattan måste du ha skoskydd på dig och du får inte ha med telefon eller kamera, de som jobbar här kommer ta en bild på dig. Jag satte på mig skoskydden, redo att gå ut men jag kunde för mitt liv inte göra det. Det blev en mental blockering och så fort jag tittade ned och såg bilar som susade fram 310 meter ned fick jag dödsångest.

mahanakon.jpg
glassmahan.jpg

Personalen var så gullig och försökte på alla sätt få ut mig, its safe, you will regret it, I can come with you men nej det gick inte. Mitt hjärta slog i 180 och mina knän skakade värre än en skallerorm. Men jag lyckades hasa ut på den varma kanten för att få till en bild iallafall, på något sätt kändes det mer säkert att sitta på cement och inte glas. Ett tips är såklart att inte titta ned om, du som jag, lider av höjdskräck men det är svårare än vad man tror.

memahan.jpg

Efter ett tag fylldes det på med mer folk och en hel del var lika fega som jag var men en del var även totalt orädda.

påglas.jpg
viewmahanakhon.jpg

Du kan också fortsätta en våning till upp för att hamna på den riktiga toppen av huset, och här serveras drinkar kvällstid och en DJ spelar härlig lounge-musik.

vybkk.jpg
mahanakonskywalk.jpg
mahanakhonskydeck.jpg

På bilden ovanför kan ni se glasskivan som sticker ut på toppen.

Ångrar jag nu i efterhand att jag inte stod på den? Båda ja och nej. Jag minns fortfarande känslan och hur fysiskt och psykiskt dåligt jag mådde när jag försökte sätta min fot på glaset. Samtidigt hade jag världens chans att få till en så cool bild på bara mig, glas och Bangkok men nej. Jag skulle inte kunna gå ut om jag åkte upp idag heller - så jag är nöjd med min prestation att hasa ut på kanten (och bränna skinkor och lår mot skållhet cement) bättre än så blir det inte. Och även om jag själv inte stod på glaset fick jag varenda känsla av att ha varit där, fick se andra som låg avslappnat på skivan och såg 310 meter rakt ned.

I juli 2019 kommer de även lansera ett VR Experience där du kan testa på känslan att flyga runt byggnaden.

Jag tycker stället är så värt ett besök även om du är höjdrädd, ett besök som sitter kvar länge och det finns inte många sådana här glasskivor i världen. När jag var gravid med Älva var jag i Chicago på ett liknande ställe, nämligen Wilis Tower, och då hade jag inga problem med att gå ut men jag tror att det beror på att deras glasskiva var inomhus och denna i Bangkok är utomhus - det blir väldigt mycket mer på riktigt på något sätt.