Få ersättning när flyget är försenat

Hur får man egentligen ersättning när flyget är försenat eller inställt och hur mycket har du rätt till?

När flyget är försenat

Få saker kan irritera mig så mycket som försenade/inställda flyg och tåg. Speciellt när ingen information ges alls. Sist jag skulle resa hem från London var planet fullt till bredden och alla passagerare satt på sina plaster 30 minuter innan planet skulle lyfta. Man jublar och tänker yes nu kanske vi till och med landar före utsatt tid. Men icke. När det är 15 minuter kvar till avresa får vi höra att vi fått ny slot-tid och får snällt stå kvar och vänta en timme extra på Gatwick.

Sånt kan göra mig tokig. Lika med tåg som helt plötsligt blir inställda från ingenstans. Jag tror jag skulle må så mycket av att bo i Japan där tåget kommer på sekunden, folk står i fina rader en försening händer en gång på miljonen.

FullSizeRender.jpg

En utav mina värsta förseningar var när vi skulle åka med Aramis till Legoland. Vi hade 48 timmar på oss för hela resan och så blir flyget inställt, helt utan information. Vi fick till slut resa över Köpenhamn och förseningen blev över 4 timmar. Jag gick in på SAS sida och läste att de ersätter mat och dryck om väntan är längre än två timmar och tänkte att vår försening var för kort för att få annan ersättning men nu vet jag bättre. Efter tre timmars försening (och flygbolaget har orsakat förseningen) har du rätt till ersättning.

Här kan du kostnadsfritt räkna ut hur mycket ersättning du bör få tillbaka - och oftast är det mycket mer än man tror. Sedan kan du själv välja om du orkar ta strid med flygbolaget, fylla i hundra papper och oftast få svaret att tack men nej tack eller om du vill använda ett företag som hjälper dig. Flightright hjälper dig att räkna ut ersättning, det tar ett par minuter och sedan sköter experter resten. Lyckas de inte få pengar tillbaka för din försening behöver du inte betala något för deras tjänst annars tar de en viss procent av din ersättning. Skulle det hända mig igen skulle det vara så värt hjälpen kan jag säga!

london-726443_1280.jpg

Vad får du i ersättning vid flygförsening?

 • Försenat kortdistansflyg - Under 1500 km - Passagerare är berättigade till €250 i ersättning
 • Försenat mellandistansflyg - Mellan 1500 km och 3500 km - Passagerare är berättigade till €400
 • Försenat långdistansflyg - Från 3500 km - Passagerare är berättigade till €600 i ersättning

Vad biljetten kostade spelar ingen roll och du kan kräva ersättning 10 år tillbaka i tiden. För att ditt ersättningskrav ska vara giltigt måste flyget lyfta eller landa på en flygplats inom EU. Förseningar beräknas enligt ankomsttiden och inte tidpunkten för flygets avgång, det betyder när planet ankom flygplatsen och dörrarna öppnas.

Om ditt flyg blir försenat med mer än 5 timmar kan du välja att inte ta flyget och flygbolaget måste då återbetala biljetten.

wait-1052487_1280.jpg

När får du inte ersättning för försenat flyg

Om flygstörningen ligger utom flygbolagets ansvar eller kontroll och innefattar följande omständigheter har du inte rätt till ersättning

 • Avstängning av flygplats eller luftutrymme
 • Politisk instabilitet
 • Säkerhetsrisker som inte kan undvikas
 • Strejk
 • Fågelkollision
 • Dåliga väderförhållande
D31D43BB-D0FD-431A-B9C2-61B3D4B8F253.JPG

Flygförseningar blir ju oftast ännu värre när man har barn med på resan. Det är ju aldrig roligt att vara försenad men är det bara jag kan ju passa på att jobba, läsa, äta - ja vad som. Men har jag också två barn att underhålla, som redan är uttråkade innan resan har börjat är det hundra gånger värre. Arlanda har ju lekplats men det är det verkligen inte alla flygplatser som har.

 

Du har rätt till ersättning för flygförsening om ...

 • Du anländer till slutdestinationen med mer än 3 timmars försening
 • Du har checkat in i tid (i allmänhet senast 45 minuter innan avgång)
 • Flygstörningen skedde inom de senaste 10 åren.
 • Flygbolaget är ansvarigt för förseningen (dvs. tekniska problem eller sjuk besättning).
 • Flyget lyfte inom EU (gäller för alla flygbolag) eller landade inom EU (förbehållet att flygbolaget har sitt säte i ett EU-land)
 • Flygbolaget redan har givit dig mat, förfriskningar eller resekuponger. Detta har ingen påverkan på ditt ersättningskrav
flygplats.jpg

Bra att tänka på vid försening är att spara alla kvitton, flygbiljetter, rabattkuponger och nya biljetter om du får sådana. Du kan också fota avgångstavlor på flygplatsen där flygförseningen framgår. Många tror nog inte det är värt att ens klaga men det är det! Läs här om när Johanna fick tillbaka pengar för förseningen till USA.


Detta inlägg skrivs i samarbete med Flightright med tankar, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.