Att hyra bil på Kreta

Är du på Kreta tycker jag verkligen du ska hyra bil en eller flera dagar. Det finns så mycket att se utanför hotellen och det är så otroligt vackert. Vissa ställen tar du dig endast till med egen bil och det kan också vara skönt att styra över sin egen tid.

hyr bil på kreta.jpg


Vart hyr man bil på Kreta?

Vi hyrde bil av Speedwheel på flygplatsen och jag hade hört av flera personer att de var bra. Allt gick smärtfritt, vi fick vår bil på flygplasten och lämnade tillbaka den på avtalad tid. Vi hade full försäkring och det var inga konstigheter. Vi du bara hyra bil någon dag har de även kontor i Platanias, Chania och Rethymnon.

 

Hur är vägarna på Kreta?

Det beror helt på var du kör. Motorvägarna är breda och fina medan vägarna över bergen slingrar sig fram som spaghetti med en vidunderlig utsikt. Överlag är vägarna i bra skick men åksjuketablett kan vara bra att ta om du ska lämna motorvägen.

Det är fina vägar på Kreta

 

Avstånden på Kreta

Kreta må se ut som en liten ö men nja det är ju Greklands största ö och avstånden är stundtals långa. Att se hela ön på en vecka är näst intill omöjligt om du inte bara vill sitta i en bil.

Avstånd på Kreta

Här har jag försökt visa hur långt tid det tar att köra på Kreta. De flesta bor ju kring Chania och det var också därifrån vi utgick varje dag. Här kan ni se hur långt tid det tar att köra vissa sträckor på Kreta:

Som ni ser tar det tid att köra och vill du köra hela norra sidan från Chania till Vai tar det över 4,5 timme. Det är alltså bra att kolla avstånd innan ni åker för att planera dagen, speciellt om ni vill hinna med så mycket som möjligt.

Utflykt på Kreta

Jag var på Kreta för 20 år sedan, stannade mest på hotellet i Platanias och vilken skillnad det var denna gång när vi hyrde bil. Jag såg en helt ny ö, hittade små badvikar, hisnande höjder, vingårdar, olivlundar, kristallklart vatten, små kyrkor, sömniga byar och paradisstränder. En annan fördel med bil är att om molnen hänger tunga över Chania kan du åka rakt över ön till exempel Chora Sfakion och möta solen.