Weekend i Neapel - 9 härliga tips

guideneapeljpg

Många säger att Neapel är smutsigt, tråkigt och verkligen ingenting att lägga tid på. Jag hävdar motsatsen. Neapel är Italien på riktigt, inget är tillrättalagt för turister och maten är fantastisk! Missa inte Neapel nästa gång du är i Italien och här kommer 9 av mina bästa tips!

Njut av utsikten från Belvedere Di San Martino

Här har du en helt otrolig vy över hela Neapel och sedan kan du promenera ned för små sluttningar och trappor och varje kurva bjuder på överraskningar och fina utsiktsstopp.

view2napoli.jpg
viewnapoli.jpg
hillwalk.jpg
view3napoli.jpg


En tur till Pompei från Neapel

Från Neapel till Pompei tar det ca 30 minuter med bil. Du kan också åka tåg för €3 och det en gång i timmen hela dagen. Pompei var så mycket bättre än mina förväntningar och inte alls bara gamla stenar som jag trodde. Pompei var ett romersk centrum som ödelades av ett vulkanutbrott år 79. Efter utgrävningar kan du nu gå omkring i denna gamla stad och se hur vägar, hus, romerska bad, teater, handelsplatser etc såg ut. Dessutom bjuder stället på en fantastisk utsikt.

pompeiwalk.jpg
pompeinapoli.jpg
pompeiportal.jpg


Sansevero Chapel

Detta ställe tog mig med storm. Jag gick dit med inga förväntningar överhuvudtaget och kom ut golvad av detta! Byggnaden är från 1600-talet och helt bevarad. Du hittar stället på Via Francesco de Sanctis 19 och kön ringlar stundtals lång. Här inne finns skulpturer som andas mystik och detaljerna är helt otroliga. Vi hade en guide med oss här inne som berättade historian kring detta ställe med sådan inlevelse att vi alla höll andan - rekommenderar att gå med någon som har koll! Här inne finns en marmorstaty av Jesus under en skynke och även fast det är gjort av marmor ser man tydligt varenda veck i skynket. Ni som känner mig vet att jag inte är någon som springer på museum i tid och otid men detta var så bra!

ca2.jpg

Galleria Umberto

En shoppinggalleria som påminner om Galleria Vittorio Emanuele II i Milano men med mycket färre personer. Fint ställe och bra kaffestopp.

gellerumbria.jpgSmaka Neapels bästa pizzor

Neapel är känd som pizzastaden nummer 1 i Italien. De har till och med en pizzatävling varje år för att kora den absolut bästa pizzan. Glöm kebab, taco eller fetaost här äts det margarita och inget annat. Och den smakar som bara pizza i pizzans hemland kan göra. Besök La Locanda del Grifo, sitt på deras uteservering och njuta av pizza och en makalöst gott mousserande rött vin.

pizzanapoli.jpg

Besök Toledo Metro Station

Gå ned från Via Roma till Toledo Metro Station. Köp den billigaste biljetten, ta rulltrappan ned och se detta konstverk. Det är utformat efter The Bue Grotto på Capri och du får en känsla av att vara under vattnet när du åker hela vägen ned, 50 meter under gatan.

bluehole.jpg


Via San Gregorio Armeno

Den här gågatan kallas också Christmas Alley. Här kan du köpa julpynt året om, allt från julgranskulor till figurer till krubban. Så fint och mysig känsla.

xmasalley.jpg


Porta Nolana Market - Neapels bästa marknad

Detta är Neapels härligaste marknad och hit kommer inte många turister. Det säljs fisk, frukt och grönsaker i långa rader, det är ett härligt kaos, tvättlinor löper mellan husen och mer Italien än så här blir det inte.

market_neapel.jpg
market1.jpg


Njut av sfogliatella

Sfogliatella är ett snäckformat bakverk från Neapel med lövtunna skivor av deg fylld med tex citron, ricotta eller vanilj. Ät dem varma direkt från bageriet. Slår det mesta!

sfogliatelle-1024x783.jpg
napoli_pastry.jpg