Att göra i Florens - gå en food tour

Det finns många sätt att lära känna en ny stad, ett utav de bästa sätt jag vet är genom att gå en food tour. Du får äta dig genom staden, får massor av tips till de bästa restaurangerna i staden och där emellan får du höra staden historia och mattraditioner. Ett tips är att gå en sådan här mattur redan första dagen för att där hitta guldkornen till restuarangutbudet för resten av vistelsen. När jag var i Florens förra veckan gick jag Florence food tour med Italy Food Culture Tour.

Vi var åtta personer som träffades klockan 9.30 en morgon för att möta upp vår guide. En tur håller på i ca 3,5 timmar och det är väldigt många matstopp under den tiden så det är smart att komma hit hungrig. I vår grupp denna dag var jag den enda som inte kom från USA.

Vi började med kaffe på en utav Florens bästa kaffebarer. Vi fick testa bönorna arabica och robusta, känna skillnad i smak och fick en instruktion hur en italiensk moccabryggare fungerar.

kaffe2.jpg

Kaffekulturen i Italien är ju något annorlunda mot den svenska fikan. I Italien drar du i dig en shot espresso vid bardisken före jobbet och det är väldigt sällan mjölk i den. Ibkand tar du en croissant till kaffet men glöm smörgås, gröt och ägg.

tryffel3.jpg

Vi gick vidare till detta magiska ställe, Procacci 1885, experter på tryffel och Florens finaste inredning.

Ljuvliga tryffelsmörgåsar med hemligt recept serverades.

breadstick.jpg

Vi gick sedan till ett litet café där vi provade sötsaker men tyvärr blev mina bilder inte alls bra därifrån. Vi fick också äta grymma breadsticks doppade i olivolja och salt.

komage.jpg

Vår guide pekade också ut detta ställe mitt i stan som serverar Florens specialitet - den fjärde komagen. Inte många ställen tillagar den men här är det tydligen en delikatess och kön ringlar lång. Vi fick (tyvärr?!) inte smaka men jag var ganska glad att slippa.

Nästa stopp var San Lorenzo Food Market där vi provade olivolja och balsamico i olika prisklasser och med olika tillbehör. Jordgubbar med tjock balsamico var en jättegod kombination.

matwindow.jpg

I denna Food Market finns massor av bra restauranger och både lunch och middagsalternativ.

market.jpg

Många sittplatser, perfekt om du är ensamresenär, mycket färsk pasta, pizza, ostar, smörgåsaroch andra italienska delikatesser. Vi fick prova färsk spaghetti med tomatsås under en hög med nyriven ost.

Vinkällaren var nästa paus och där fick vi prova rött, vin och dessertvin från Toscana.

Till vinet serverades burrata, salami, parmesan, oliver, vindruvor, äpple, parmaskinka, getost, biscotti och bröd med olivolja

biscotti.jpg

Det var så fasligt gott och jag kände ännu en gång att Italien är landet som fick Europas bästa mat utan konkurrens.

gelato.jpg

Och avslutningsvis; gelato såklart. Vet ni förresten skillnaden mellan gelato och glass? Gelato innehåller ingen grädde (utan mjölk), den innehåller inte lika mycket invispad luft som glass, gelaton har oftast mer naturlig sötning och dessutom är den inte lika kall som glass.

IMG_0290.JPG

Jag åt en gelato med nutellasmak, magi i frusen form. Sedan vinkade jag hej då tillmina nyvunna vänner amerikanerna och fortsatte njuta av Florens gator.

Jag har gjort food tours i Madrid, Warzsawa, Budapest tidigare och jag är övertygad om att denna typen av turer är den bästa sightseeingturen du kan göra i storstäder.