Att gå upp i Turning Torso

Malmö i mitt hjärta ni vet. Jag fick äntligen åka upp i Turning Torso och här kan du läsa om hur det var att besöka byggnaden som vrider sig 90 grader, byggd på nio kuber med fem våningsplan i varje kub.

Jag älskar höga byggnader. Jag har varit upp i Sky100 i Hong Kong,  Burj Khalifa i Dubai, Taipei 101 i Taiwan, Tokyo Observation Deck i Japan, Willis Tower i Chicago, de flesta höga byggnader med barer i Bangkok och Victoria Tower här i Stockholm. När vi åkte till Malmö i början av augusti var Turning Torso, Nordens högsta skyskrapa, alltså ett måste.

Vi hade en sådan tur att HSB anordnade guidade visningar under sommaren och precis den dagen vi var där. De har inte visningar varje dag och inte året om - läs mer här. Ett besök kostar ca 200 kr och visningen tar en timme. 

Vi var en grupp på 30-40 personer som slussades upp till våning 54 i omgångar. Hissfärden tar 38 sekunder och sedan är du 179 meter över havet (huset är 190 meter högt inklusive mast). Visningen börjar med en föreläsning där fakta presenteras. Visste ni till exempel att Turning Torso endast består av hyresrätter? Tanken var att sälja ut dem som bostadsrätter men ingen ville köpa de dyra bostäderna så de fick bli hyresrätter - och de gick åt som smör i solsken.

Det finns 148 lägenheter, alla har en privat vinkyl i källaren, privat gym till alla som bor där, det finns bubbelpool och bastu att låna liksom en övernattningslägenhet. Lägenheterna är som minst ettor på 45 kvadrat och störst är treor på 190 kvadrat där hyran ligger mellan 10 000 kr - 27 000 kr i månaden. Och ja det är kö för att få en lägenhet.

Turning Torso är ett utav de få hyreshus i Sverige som är ett så kallat serviced apartments. Det vill säga det finns en bemannad reception dygnet runt och ingen obehörig släpps in. Du slipper också hämta ut dina paket på Coop, passa DHL ombudet eller få besök av jultidningsförsäljare. Titta noga på bilden ovan som föreställer receptionen. Ser ni att linjerna från marmorgolvet går exakt i linje med sittmöbeln i samma material. Arkitekten Santiago Calatrava har ett öga för detaljer och detta är bara ett exempel på små detaljer som gör denna byggnad så unik. Det är också förklaringen till varför Turning Torso blev rejält försenad och budget sprack rätt tidigt. Första spadtaget togs 2001 och 2005 flyttade de första personerna in.

Efter föreläsningen fick vi se en liten film om tornet. Hur det byggdes, hur det ser ut i lägenheterna, och vad som är unikt med detta boende. Filmen följdes av frågestund där både jag och Aramis hade frågor att ställa. Visste ni till exempel att tornet svajar när det blåser riktigt mycket och att de har ett unikt brandlarm som ger dig tydligen instruktioner hela vägen ut (genom olika zoner) om brandlarmet skulle gå.

Hur långt ser man då från Turning Torso? Från våning 54 vid klart väder kan man se Falsterbo och Trelleborg i söder, Helsingborg i norr, Köpenhamn i väster och Skåneslätten i öster.

Vi fick se några riktigt grymma bilder tagna från toppen av tornet. Till exempel när halva Öresundsbron är täckt under moln, att titta ned på fyrverkerierna över Malmö en nyårsafton, att befinna sig ovanför molnen och att lysa upp hela tornet i Malmö FF:s färger och logga.

Kuriosa: I början använde de en maskin som putsade alla fönster en gång i halvåret. Det tog alldeles för lång tid och nu använder de personer som hänger i säkerhetslinor. De får jobbet gjort på 1-2 månader och jag hoppas de har hög lön.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte drömmer om att bo här. Tänk er att vakna till denna utsikten varje dag! Det enda jag skulle sakna är nog balkong. För som ni ser finns inga balkonger och tornets fönster kan inte öppnas helt och en del kan inte öppnas alls.

Får du chansen så ta denna rundtur - jätteintressant och en rolig guide som berättade allt med humor och la in små anekdoter om byggnaden.