Min guide till Korsika - vart, när och hur?

Jag visste knappt något om Korsika innan jag kom dit. Jag hade sett bilder på turkost hav och fina stränder men det var i stort sett allt. Vänner sa till mig att ön är den bästa runt hela Medelhavet och det är ju att sätta ribban högt. Och ja de hade nog rätt!  Korsika är verkligen så fint, så mycket mer än bara stränder och nu vill jag bara tillbaka, gärna med familjen.

Men vart på Korsika ska man åka då och när och hur? Här ska försöka besvara alla frågetecken kring denna ljuva ö som är så värd ett besök eller fler!

Hur reser man till Korsika?

IMG_6973.JPG

Korsika hör till Frankrike, ön ligger precis ovanför Sardinien och du kan flyga direkt till Korsika eller till Nice (som jag gjorde). Från Nice flyger du sedan vidare med Air Corsica i 40 minuter. Under sommaren kan du också åka båt från Nice till Korsika, vilket tar runt 5 timmar. En hel del charterbolag har numera resor till olika delar av Korsika, en del flyger direkt och en del har flygbyte i Nice. Många researrangörer anordnar också vandring- och yogaresor till ön.

Det bor cirka 300 000 personer på ön och alla talar franska men de har också ett eget språk som heter Korsikanska (påminner mer om italienska än franska).

 

Vart på Korsika ska man åka?

(Bild lånad från Korsikas turistbyrå)

Västkusten

Korsika kan delas i västkusten, där jag reste, och östkusten. Västkusten består av städer som Ajaccio och Calvi, små pittoreska byar, fina badvikar och fantastiska klippor och berg. Här finns de finaste stränderna kring Calvi och Propriano. Propriano ligger söder om Ajaccio och sägs vara en plats där allt finns om du vill slippa åka runt på din semester. Fina stränder, vattensport och grönskande berg samt bergsbyar att besöka. Många charterbolag åker till Calvi och till L´ll Rousse, strax norr om Calvi.

Östkusten

Östkusten är mer platt och har milslånga stränder. Här hittar du Santa Giulia beach och Palombaggia som ska vara Korsikas absolut bästa och mest barnvänliga stränder (nära Porto Vecchio på kartan). Om du landar på Bastia flygplats (Norwegian flyger hit direkt från Stockholm)  tar det drygt två timmar att köra ned till Porto Vecchio.

Södra Korsika

Bonifacio ligger längst söderut och ska tydligen också vara magiskt - en stad högst uppe på vita kalkstensklippor. Från Bonifacio kan du ta färjan över till norra Sardinien, båtresan tar bara en timme.

Du kan hinna med hela Korsika på en vecka men då blir det mycket restid och mindre strandtid.

Här kan du läsa fler tips om Korsika och se bilder från de olika städerna.

 

Jag flög till Ajaccio som är Korsikas största stad. Här finns en del stränder, många hotell, butiker, marknader, restauranger etc. Det var här Napoleon Bonaparte föddes på 1700-talet och hans hus finns kvar som stadens största turistattraktion.  Bilderna här nedan är från Ajaccio.

IMG_6818.JPG

Besöker du Ajaccio får du inte missa att åka ut på udden där landskapet är otroligt, du kan gå längs små stigar, få en sagolik utsikt medan solen går ned i havet. (Se bilden ovan).

 

Vi fortsatte sedan med bil till Cargese, även kallad den grekiska byn. Vägen mellan Ajaccio och Cargese ser ut så här (nedan). Alltså så njutbar bilfärd.

I Cargese stannade vi för en promenad, lite lemonad och för att ta massor av foton. Cargese är en vackert som en dröm och jag ville bosätta mig i varenda hus som hade färgglada fönsterluckor, rosbuskar och citronträd i trädgården.

IMG_6904.JPG

 

Vi åkte vidare till Piana som är ett måste enligt mig. En svindlande utsikt, klippformationer och jag har aldrig haft finare vy från ett hotell någonsin, Hotell Les roches rouges är enastående.

IMG_6897.JPG
IMG_6886.JPG

 

Vår resa fortsatte till Porto där vi åkte båt ut för att titta på klippor och grottor. Vägen till Porto är mäkta populär, heter Les Calanches och ser ut lite så här.

 

Porto är ett litet ställe som exploderar av turister på sommaren - mysigt men litet. Här åkte vi båt vid höga klippor och nära dunkla grottor. Vattnet var så klart att vi kunde se fiskar och koraller. Området är en marinpark och de gör allt för att skydda sin strandremsa. Du ser inte en enda plastpåse eller flaska flyta i detta vatten, du får bara fiska vissa fiskar, endast speciella båtar får åka ut här och det är stränga regler för att behålla havet så rent som möjligt.

FullSizeRender.jpg

 

Bilresan gick vidare till Calvi och den resan var fantastisk men den tar tid (räkna med 4 timmar). Det är s-formade vägar över bergen, vägen kantas av kastanjeträd, kor, grisar och snötoppade berg. Ta med dig åksjukepiller och kamera - två saker du verkligen behöver under denna färd!

 

Calvi är en mysig stad med mycket hotell och en underbar inramning. Mitt i stan ligger en hamn fylld av yatcher och det är hit kändisar åker för att gömma sig bakom stora mörka solglasögon och dricka bubbel. Staden har både en lång sandstrand (4 km) och klippbad samt ett litet badtåg som rullar från staden till stranden.

Calvi har en citadell, små mysiga gator att gå vilse i och inramningen är det inget fel på som ni ser på bilden ovanför. Om man vill kan man sedan fortsätta runt ön till Bastia, det tar 1,5 timme från Calvi med bil.

 

Måste man hyra bil?

Absolut inte men vill du se så mycket som möjligt av ön underlättar bil. Vill du inte köra har Korsika en järnväg där tåg kör mellan Calvi, Bastia och Ajaccio. Det finns också busstrafik som trafikerar hela ön.

Vägen mellan Ajaccio och Calvi som jag åkte sägs vara en utav de vackraste vägarna i hela Europa. Det tar tid att åka men landskapet är helt otroligt med bergstoppar, skog, panoramavy och små städer och byar. Du håller andan i varje kurva och var inte förvånad om du måste backa för att ge plats åt en buss eller tvärnita för att ett gäng griskultingar plötsligt bestämmer sig för att gå över vägen.

Les Calanches är en väg kantad av klippiga berg. Den är Korsikas mest fotograferade väg och ni kan ju se varför. Mäktigt! Ha med i beräkningen att åka över bergen tar betydligt längre tid än att åka på motorvägarna.

FullSizeRender.jpg

 

När ska man åka till Korsika?

Maj-oktober är den allra bästa tiden. I april är det fortfarande ganska kallt och regnperiod men när vi var där i maj var det runt 25 grader och 20 i havet. Vår guide sa att den allra bästa tiden är september då turistsäsongen är över, det är runt 28 grader och havet är ljummet.

 

Är Korsika barnvänligt?

Ja, speciellt östsidan med sina långa stränder och Calvi med både stränder, ett litet tåg och mysig stadskärna.

 

Hur är maten på Korsika?

Fisk och skaldjur är såklart Korsikas bästa gren. Men även charkuterier, lagrade ostar och influenser både från det franska och italienska köket. De serverar en himmelsk squash, lite friterad med en tomatsås till. Kastanjemjöl används i de flesta bakverk och efterrätter och testa deras lokalproducerade nougat som är sötad med honung. Ett tips är att besöka en marknad för att handla på dig en härlig picknick.

Jag åt en makalös sparristallrik, spröda jordgubbsbakelser, svärdfisk, torskrygg i kokosmjölksskum, ostbricka med fikonmarmelad, fisksoppa, citronpaj, nutellamilkshake och ett berg av croissanter. Jag kan också rekommendera deras egenproducerade torra vita vin och olivoljan som inte går av för hackor.

När du åker bil genom Korsika stöter du på både grisar, kor och vildsvin som strövar fritt omkring på vägar och skog. Jag tror det är därför deras charkuterier och kött smakar extra bra - glada djur ger gott kött.

 

Är Korsika bra för vandring?

Korsika är som gjort för vandring. Du kan göra dagsturer i stort sett överallt men från Piana där jag var finns massor av bra leder. Vandra i det otroliga landskapet som påminner mer om Alperna än Medelhavet, njut av utsikten och se de gröna kullarna och röda bergen. 

Det finns långvandringar som tar 10 dagar, en från havet till bergen (Tra mare e monti) och en från kust till kust (Mare a mare nord). Är du ett vandringsproffs finns här också Europas tuffaste vandringsled, Grand Randonné 20, som går diagonalt över Korsika. Den är 17 mil lång, ligger på 14000 höjd och tar över två veckor att gå - om du letar efter en rejäl utmaning så att säga.

 

Är Korsika dyrt?

Korsika håller samma prisnivå som sina grannar, Frankrike och Spanien. Just denna fråga är svår att besvara vart man än reser för det finns ju budgetalternativ och lyxvarianter överallt. Det finns lokala krogar som är billigare än i Sverige och det finns finrestauranger som är betydligt dyrare. En del hotell är billigare och vissa dyrare. Men överlag så följer Korsika priserna i grannländerna.

Här tipsar jag om hotell och restauranger på Korsika.


 

Jag gjorde denna resa tillsammans med Clara och Sarah. Ni vet att jag älskar att resa tillsammans med nya personer för något utav det bästa med att resa är ju just alla människor man lär känna. Vi hade så fina dagar och med denna bild nedan kan ni se hur himla härligt Korsika var även när man tror att ingen fotograferar.

Läs alla mina inlägg om Korsika här


Denna resa var en pressresa men tankar, bilder och åsikter är helt mina egna.