Kolmården 2017 - tips inför ditt besök

Vi var med på invigningen av Bamses värld på Kolmården, 1 maj 2015. Aramis var eld och lågor, det regnade konstant men det var ändå en magisk dag. Förra året hann vi inte med ett besök men i år var det äntligen dags igen då Kolmården bjöd in till premiärfest 1 maj.

Vädret kunde inte ha varit bättre med strålande vårsol efter en kall vinter. Portarna öppnade redan 09.30 på morgonen och då var det fleece och mössa som gällde men framåt lunch sprang barnen runt i bara tröja.

Ett tips inför ditt besök är att ladda hem Kolmårdens app där du får hela dagens schema för att inte missa något. Saker jag tycker du absolut inte ska hoppa över när du är här är linbanan, Bamses värld, fågelshowen, delfinshowen och Bamses teater.

Jag tycker linbanan är det bästa med hela Kolmården. Det är så himla härligt att sväva runt bland trätopparna, se vilda djur under sig och dessutom ha en fantastisk utsikt.

Vi fick se björnar, strutsar, antilooper, giraffer, lejon, zebror, älgar och många andra djur. Hela familjen, från mormor till lilla Älva tyckte det var en riktigt spännande tur. Aramis tyckte om att lyssna på berättarrösten under turen och tyckte vi andra babblade alldeles för mycket. Vi gick hit strax före 11 och det var ingen kö alls. Men när vi sedan passerade efter 13 var det ganska lång kö, så passa på att ta linbanan relativt tidigt.

Lejonen njöt av den värmande vårsolen.

Nytt för i år är Flygande Mattan inne hos Bamse. Jag och Aramis tog en åktur i denna karusell. Bamse bjuder också på godiståg (en mindre berochdalbana) Båten Viktoria, Skalmans veteranbilar, snurrande honungsburkar och Skalmans flygande luftballonger.

Vi började med Bamses värld och det gjorde de flesta andra också. Det blev snabb lång kö och Aramis åkte de flesta karusellerna och sedan gick vi vidare. VId 14-tidn var vi tilllbaka här för att se på teater och då var det betydligt lugnare och nästan ingen kö alls. Så kanske är det så att de flesta börjar här och att man kan vänta till efter lunch för kortare köer.

bamseteater.jpg

Bamseteatern är en utav de få sakerna som fått Älva att sitta still i mer än 5 minuter på 1,5 år.

Farmors hus på höga berget. 
Bästa karusellen för en 1-åring; Skalmans bilar. 
Så mysig apa och bebis. 
Jag var ju också där såklart. 

Lunch åt vi vuxna på ett hamburgeställe som låg precis bakom Delfinshowen. Jättegoda bbq hamburgare med extra allt. Aramis ville verkligen äta pannkakor i Farmors kök så det fick han göra. Farmors kök är en restaurang i Bamses värld där det serveras pannkakor och köttbullar till både vuxna och barn.

Vad jag gillar extra mycket här är att det är så himla stort! Det känns inte trångt och det finns mycket grönområden och picknickställen. Bra att tänka på är ju också att det är långa avstånd för små barn så ta med vagn eller hyr en kärra vid ingången för 40kr. Väl värt för tunga väskor, varma jackor och trötta ben.  Hinner man allt på en dag då? Ja och nej. Är du här från öppning till stängning, kastar dig mellan shower och följer allt i appen så ja. Vi har aldrig sovit över och har ändå hunnit det mesta men aldrig alla shower och visningar utan har gjort ett urval. Men jag skulle nog gärna sova över någon gång för att ha två dagar där och hinna med verkligen allt som erbjuds. 

Läs gärna om besöket på Kolmården 2014 här och 2015 här.