Om att besöka Kolmården

Kolmården är ett ställe jag aldrig besökt men med en 3-åring som älskar Bamse så kände jag att det var dags. 

När:

Den första söndagen i juni var vi där 09.50 och då var det nästan tomt på parkeringen. Vi köpte biljetter, betalade bilen och gick mot entrén som faktiskt öppnade ett par minuter innan 10 så det var bara att knata in. Solen sken, alla var glada och det var som upplagt för en perfekt dag. 

Pris:

Att det kostar 399 för vuxna och 299 för barn (3-12 år) kan tyckas dyrt men när du väl är inne ingår allt förutom mat och då känns det helt plötsligt mycket mer prisvärt. (ICA kort ger också 20% rabatt vissa datum.)

Bamse på Kolmården:

Vi började i Bamses Värld där du kan besöka alla hus som tillhör Bamses och hans vänner, handla i Bamse-shoppen, åka Bamse karusell och gå på teater. Jättefint uppbyggt, en dröm för en 3-åring och 2015 öppnar de tydligen ett helt nytt Bamse land. Vi såg en dockteater med Bamse i Djungeln som Aramis gillade väldigt mycket. Lämpligt nog var det också kramstund med Bamse och Lille Skutt när vi var där men Aramis fegade ur så det var jag som fick kramas med dessa ludna personer. 

Att äta på Kolmården:

Vi passade också på att äta lunch hos Farmors kök. Där serveras såklart endast pannkakor och köttbullar. Pannkakorna helt ok, köttbullarna nej - halvfabrikat men god potatismos till. Så här i efterhand råder jag er alla att äta på Restaurang Safari istället. Snäppet dyrare men oj så mycket bättre och mysigare. Eftersom det var första gången i parken visste jag inte var stället låg men när vi passerade det efter vår lunch ångrade jag mig djupt.

Delfinshow:

Klockan 13 och 14 bjuder Kolmården in till sin Delfinshow (ingår också i inträde men vill du förbeställa plats och gå före kön kostar det 25 kr extra). Det var kö att komma in men när de väl öppnade gick det snabbt att ta sig in och anläggningen sväljer hur mycket folk som helst. Jättebra show som både berör miljöförstöring, delfiner och rymden. Jag är jätteimponerad över hur snyggt de vävt ihop - missa inte detta!

Barnens Zooskola:

Kolmården har också en Zoo-skola där de varje halvtimme presenterar ett djur, berättar mer om djuret, barnen får ställa frågor etc. Vi passade på att besöka stället när de visade boaormen. Det var inte alls mycket folk och vi fick chansen att både ställa frågor och klappa på ormen.

Ytor:

Kolmården känns aldrig trångt.Till skillnad från Skansen är ytan kring djuren stor, du kan strosa fram i din egen takt, det är ingen trängsel och knappt några köer.

Linbanan på Kolmården:

En sak du verkligen inte får missa! I 30 minuter svävar du högt upp i luften över lejon, björn, zebra, struts, giraff och flera andra djur. Förutom djuren så är utsikten jättefin, det är helt tyst och en speakerröst berättar då och då vilka djur du ska spana efter. När vi var där var björnarna uppe och klättrade i träden precis bredvid linbanan - mäktig känsla.

Rovfågelshow:

Denna rovfågelshow var lite av en överraskning men herregud så häftigt! Klockan 15.00 varje dag flyger falk, uggla och andra fåglar några cm ovanför ditt huvud och efter showen får du träffa fåglarna på nära håll och ställa frågor. Hett tips!

Karuseller:

Kolmården har fyra åkattraktioner. Delfinexpressen som är en berg- och dalbana (95 cm), ett

sjörövarskepp (120 cm), små bilar för 3-7 år som man gasar själv och Bamses tekoppar. Jag åkte tekoppar, Aramis åkte själv radiobilarna och sedan åkte Micke och Aramis Delfinexpressen. Utlåtandet av en 3-åring var "den gick för snabbt". Så jo även om barnet är över 95 cm så gå den himla snabbt och g-kraften gör att du slänger och svänger rejält i kurvorna.

Personal:

Jag har aldrig förr träffat så trevlig personal. De måste ha bästa ledningen och bemötandekurserna som finns för så fort du hade frågor fanns det någon att fråga, de kom fram och undrade om vi hade en trevlig dag i parken, tålamod av guld och alla tummar upp.

En eller två dagar på Kolmården?

Ja en dag räcker men då är det fullmatat schema som gäller. Två dagar blir kanske i behagligare tempo men då kostar det också några tusenlappar mer för boende på Vildmarkshotellet. 

Vi var där från öppning 10.00 nästan till stängning (de stänger 17.00, vi rullade därifrån 16.30) och då hann vi med allt vi ville utom lek i den stora lekplatsen till barnets stora sorg. Vi valde också att hoppa över Barnens bondgård då det är sådant vi kan besöka på landet eller Skansen när vi vill. Istället gick vi all in på exotiska djur och Bamse. Varje djur har en tid på dagen då de visas upp, matas etc - den tiden står vid varje djur vilket är toppen om man verkligen vill lära sig mer och se djuret på nära håll.

Jag rekommenderar alla att besöka Kolmården, med eller utan barn, med stora eller små barn för det finns något för alla. Jag var överraskad över hur bra det var och jag förstår att folk älskar detta ställe - vi kommer definitivt komma tillbaka!