Resa till Thailand - hur gör man?

RESA TILL THAILAND.jpg

Drömmer du om Thailand men vet inte ens var man ska börja leta efter resa? Ser du paradisstränder från Thailand men vet inte hur man hittar dem?

Hur gör man en Thailandsresa om man aldrig satt sin fot i Asien innan? Åker man charter eller bokar man flyg och boende separat, var och när åker man, behöver man visum, hur tar man sig från flygplatsen? Ja det finns en uppsjö av frågor och jag får en hel del i min inkorg. Jag ska i detta inlägg försöka räta ut de flesta frågetecknen.

 

Charter eller reguljärflyg till Thailand?

För mig är svaret glasklart; reguljärflyg. Men vi är alla olika, känner du att det är skönt att boka allt i ett paket, få hjälp på plats, oftast direktflyg och vara kvar på ett och samma ställe så flyger de flesta charterbolag till Thailand. Jag väljer dock alltid att boka eget flyg på grund av väldigt många anledningar. Oftast är det mycket billigare, jag kan själv välja flygtid, jag reser ofta runt när jag är i Thailand, jag älskar att hitta hotellpärlor på egen hand och jag tycker sällan charterhotellen ligger vid paradisstränderna. För att hitta de bästa flygen brukar jag använda mig av Skyscanner där jag kan välja ut kriterier för flyg som att jag till exempel vill flyga på natten, inte ha mellanlandning på 12 timmar och under ett visst pris.

När man hittar de där väldigt billiga biljetterna går egentligen inte att säga. Jag har hittat biljetter på sommaren med kampanjer som gäller vintern och vi har också bokat i oktober för resor i februari. Det gäller att hålla koll på kampanjer, scanna av flygsidor regelbundet och inte vara rädd för mellanlandning.

Det är oftast billigast att flyga till Bangkok och sedan boka inrikesflyg med Air Asia, Bangkok Airways tec.

Transfer från flygplats i Thailand

Detta beror lite på var du landar. Kommer du till Bangkok och ska in till stan är det bara att ställa sig i taxikön utanför flygplatsen. Men var noga med att ställ dig i kön och hoppa inte i en taxi som någon viftar upp på sidan för det är garanterat överpris. Vill du ha bilbarnstol rekommenderar jag Oriental Escape där du kan förboka taxi med bilbarnstol som hämtar dig.

Ska du vidare till Hua Hin, Koh Samet och närliggande ställen bokar du också bil genom Oriental Escape eller tar buss från busstationen. Anländer du Krabi och vill till Koh Lanta rekommenderar jag dig att boka med hotellet på Koh Lanta. Här kan du läsa hur vi gjorde.

Bästa sättet är egentligen att googla dit du vill till exempel transfer phuket till phi phi så kommer det upp en mängd alternativ eller hör med hotellet du ska bo på vad de rekommenderar.

Välja boende i Thailand

Att tänka på när det kommer till boende är att kolla upp viktiga saker för just dig. För mig är det viktigt att det finns AC, att frukost ingår och att stället ligger relativt nära stranden. Jag vill också helst bo i egen bungalow och inte i ett stort komplex. Börja leta på hotels.com eller booking.com för att fylla i kriterier och få en prisuppfattning, läs också vad andra tycker.

När jag reser med barn bokar jag i stort sett aldrig genom dessa bokningssajter då det blir galna priser att fylla i två vuxna och två barn. Jag brukar istället maila hotellet och fråga om det är ok att ett barn sover i vår dubbelsäng, kolla av vad extrasäng kostar och boka direkt via hotellet. Då kan man också bestämma läge på rum/bungalow.

När ska man åka till Thailand?

Ja generellt så rekommenderar jag alla att åka november-mars men såklart du kan åka året om och du inte är ute efter strålande sol. Enkelt sammanfattat är det minst regn och bäst solchanser november-mars, april-juli är det riktigt hett och sedan börjar regnperioden. Och regnperiod betyder inte hällregn 24 timmar dygnet runt men det kan betyda mulet väder veckor i sträck. Det kan också betyda regnskurar då och då men blå himmel mellan varven. Läs mitt inlägg om väder i Thailand.

 

Vart ska man åka?

Beror helt på vad du vill göra. För att se natur, vandra i berg och besöka tempel välj norra Thailand. Vill du bara sola och bada välj en mindre ö, vill du ha sol och bad men inte helt dött så väljer du en större ö. För att känna storstadspuls och Asien på riktigt så är valet Bangkok. Läs här om mina tips Vart i Thailand ska man åka för att hitta resmålet för just dig.

 

Visum

Flyger du till Thailand och ska stanna 30 dagar eller kortare tid så behöver du inget visum. Kommer du till Thailand med buss/bil så får du stanna 15 dagar utan visum. Vill du däremot stanna i 31-60 dagar behöver du ansöka om turismvisum på ambassaden - har du 60 dagars visum kan du sedan förlänga med 30 dagar på immigration office i Thailand vilket ger 90 dagar totalt i landet. Du behöver inte besöka ambassaden i Stockholm personligen utan du kan också skicka ett ombud. Stannar du längre än vad ditt visum gäller kallas det overstay och kan ge böter eller till och med porta dig från att resa tillbaka till Thailand. Visum för 60 dagar kostar 300 per person, barn som vuxen.

Vaccination

Hepatit A bör alla ta som reser till Thailand. Om du sedan vill ta hepatit B, fylla på stelkramp, ta malariatabletter är helt upp till dig. Malaria finns knappt i södra Thailand utan det är mer om du ska besöka djungelområden i norra delen. Drickvaccin mot turistmage har jag hört både bu och bä om - jag satsar på att ta med resorb istället. Väldigt mycket billigare och ger ungefär samma hjälp. Ett bra myggmedel rekommenderas också, köp det på plats!

Är det värt den långa flygtiden? Ja, ja och ja! Läs här varför jag återvänder till Thailand igen och igen.