Tips till en weekend i Edinburgh

Edinburgh(1).jpg

Sedan jag kom hem från min helg i Skottland har frågorna haglat. När ska man åka, var ska man bo och vad rekommenderar jag att man gör en helg där. Så med denna guide ska jag försöka svara på alla dessa frågor.

 

Flyg till Edinburgh

Norwegian och SAS flyger direkt från Arlanda och det är en liten kort resa på dryga två timmar. Bokar du tidigt kan du hitta biljetter för drygt en tusenlapp tur och retur.

 

Till och från Edinburgh flygplats

Det går en expressbuss mellan flygplatsen och stan som heter Airlink 100. Den stannar på Waverley Bridge som ligger nära tågstationen och Princes Street. Den går var 10e minut, tar ca 30 minuter och kostar £7.50 för en tur och returbiljett. Det går också bussar direkt till Glasgow från Edinburghs flygplats.

Föredrar du tåg så avgår de var 7e minut från flygplatsen till Edinburgh och kostar £8.50 för en tur och retur biljett. Det stannar på olika ställen av staden här kan du läsa mer om tåg från Edinburghs flygplats.

Taxi tar 20 minuter och kostar 2-300 kronor beroende på trafik och var du ska.

 

När ska man åka till Edinburgh?

Varje årstid har sin charm säger jag. Visst kan det regna men det kan man inte förutse. Jag var där i november och det var 8 grader och strålande sol. Jag tror kanske maj-september är härligt då man kan sitta på uteserveringar men hösten var väldigt fin med alla färger och december med julmarknader tror jag är magiskt!

 

Bra hotell i Edinburgh

Lyx

The Balmoral Hotel

Balmoral_Hotel

På den kända adressen No 1 Princess Street ligger The Balmoral Hotel. Ett femstjärnigt hotell i en fantastisk byggnad med klocktorn som du ser från hela staden. En natt här kostar dryga 2000 kronor lördag till söndag

Mellan

Old town Chambers

387.jpg

Det här lägenhetshotellet ligger nära allt och har stora rum/lägenheter, en del är i två våningar. Snygg inredning, fullt utrustade kök, trevlig personal och jag har vänner som bor här varje gång de besöker Edinburgh. Priset ligger på ca 1500 kronor för en natt.

Budget

Aparthotel Adagio Edinburgh Royal Mile

Här bodde jag för två helger sedan när jag besökte Edinburgh. Lägenhetshotell med stora rum, fullt utrustade kök, bra läge och en härlig frukost. Bra personal, sköna sängar och fläckfritt badrum och dessutom jättebra pris runt 1000-lappen för en natt.

apart1.jpg
thumb_23992_twoHalf_big.jpeg

 

Restaurangtips i Edinburgh

Howies

Howies ligger på Victoria Street och är perfekt för lunch. Jag åt en jättegod gnocchi med pumpakräm och de har också dagens gryta som doftade gudomligt.

Elephant house

Lunch på Elephant house.

Lunch på Elephant house.

Det kända caféet där JK Rowling sägs ha skrivit delar av Harry Potter. Utsikten från fönster är fantastiskt och du kan verkligen se varifrån hon fick sin inspiration ifrån. Det går inte att boka bord så satsa på tidig lunch. Jag åt en varm laxsallad, de har också bakad potatis, pasta, pizza. Missa inte att ta en promenad bakom restaurangen.

Det går inte att boka bord på Elephant House så kom i tid.

Det går inte att boka bord på Elephant House så kom i tid.

Utsikten från fönsterbordet på Elephant House.

Utsikten från fönsterbordet på Elephant House.

Makars Gourmet Mash Bar

mash1.jpg

Ett perfekt ställe för middag som inte gör hål i plånboken. Du väljer vad du vill ha till ditt potatismos och vilken typ av potatismos du vill ha. Jag åt deras rosti fritter stack som betyder att du väljer vilken typ av burgare som ska ligga ovanpå en potatisbakelse. Supergott - en huvudrätt kostar runt £10-£12.

mashglas.jpg

Noks Kitchen

Edinburghs bästa thairestaurang om du vill vila från brittisk mat.

Oink

pink.jpg

Stans bästa baguetter med pulled pork, var beredd på att kön ringlar lång på Victoria Street.

 

Se och göra i Edinburgh

 

Victoria Street

victoriastreet.jpg

Denna lilla gatstump kan vara Edinburghs mest fotade gata. Husen är färgglada, det är som gjort för instagram och det sägs att det var här JK Rowling hämtade inspirationen till Diagon Alley.

 

Edinburgh Castle

edinburghcastleview.jpg

Slottet i Edinburgh är stadens stolthet. Det kostar £17 att gå in i slottet och då får du gå runt på ägorna, njuta av utsikten och gå in slottet för att titta på kronjuvelerna och lära dig mer om historian. Passa på att vara där klockan 13 då de avfyrar kanonerna.

caslte5.jpg
castle2.jpg
edinburghcastle.jpg
castle3.jpg

 

Camera Obscura

Precs intill Slottet ligger Camera Obscura, en blanding av utsiktstorn och lustiga huset. På väg upp i tornet kan du se olika experiment, speglar, tunnlar

tunnel.jpg
Spegellabyrinten inne på Camera Obscura.

Spegellabyrinten inne på Camera Obscura.

 

Edinburgh Dungeons

Gå ned i tunnlarna och var med i ett skådespel när Edinburgh var drabbat av pesten, häxor brändes på bål och du kommer hoppa högt (av rädsla) flera gånger.

Whisky Experience

Jag är ingen whiskyälskare men detta var en jätteintressant rundtur. Vi fick se hur man framställer whisky, vilka olika sorter det finns, vad skiljer dem åt och så provsmakning såklart. Det finns olika turer vi gjorde Silver för £15, du kan också göra turer mer med provsmakning, mat etc. Läs mer här om de olika turerna.

whiskey3.jpg
whiskey1.jpg

 

Promenera

Edinburgh är som gjort för att strosa runt i. Njut av stenhus, fina gator, vyer ochmissa inte nya delen av staden. Många ser inte mer än den gamla staden, men för mer storstad och hipster besök den nya delen också!

raingata.jpg

 

Titta in i gränderna

gränder.jpg

Titta in i de små gränderna som finns längs med alla gator. Där inne döljer sig de finaste innergårdarna, hus och utsikt.

grandhouese.jpg

 

Shoppa i Edinburgh

Princess Street är Edinburghs huvudgata och det är här du hittar Primark, Zara, House of Fraser, Debenhams. Är du ute efter mer dyra märken är det till Multrees Walk du ska gå

 

Arthur´s Seat

Arthur´s Seat är Edinburghs högsta punkt och ligger ca 1 km från slottet. Om du tänker gå upp här ha på dig bra skor och kläder, det kan blåsa rejält där uppe. Ta stigen som börjar vid Holyrood Palace car park och det tar ca 30 minuter upp till toppen och utsikten är bäst i stan!

00067104_840248685.jpg

Frågor? Fråga på i kommentarerna så svarar jag på allt jag kan!

Se alla mina inlägg från Edinburgh här. Och hos Visit Britain finns ännu fler tips. Och hos Discover the Planet. Och Fantasy Dining.