Så reser vi 2018 - enligt Resiabarometern

Resiabarometern är en trendrapport över svenskarnas resande baserat på bokningsstatistik hos Resias kunder. Hur ser då trenderna ut för 2018?

RESTRENDER 2018.jpg

Länder svenskarna drömmer om

1. Maldiverna 2. Hurtigruten i Norge 3. Toscana i Italien och där kan jag ju bara hålla med - skulle gärna besöka alla tre.

 

Mest bokade länder för 2018

1. Spanien 2. Grekland 3. USA 4. Thailand

Att Spanien leder är kanske inte så konstig då Mallorca, Menorca och alla Kanarieöarna också hör till Spanien. Grekland har hoppat upp två platser sedan 2017 och Thailand tappar två placeringar.

Santorini, Grekland. Hett 2018.

Santorini, Grekland. Hett 2018.

Mest bokade charterresor för 2018

1. Gran Canaria 2. Mallorca 3. Phuket 4. Rhodos

 

Mest bokade flygresor för 2018

1. Miami 2. Bangkok 3. Phuket 4. Kapstaden

Miami; hett både för stränder och kryssningar.

Miami; hett både för stränder och kryssningar.

Fyra restrender 2018

1. Inspirerande boende och kulinariska äventyr

Svenskan lägger gärna extra pengar på bra boende och backpackertrenden verkar sakta men säkert dö. Centralt läge kommer oftast före både havsnära läge och pool och yngre lägger mest pengar på boende och god mat på resan. Mat- och vinresor ökar enormt!

2. Avkopplad och bortkopplad

Även om det sägs att Träningsresor är en het trend så visar denna undersökning att fler än hälften vill koppla av på sin semester och inte träna alls. Åker man träningsresor vill man träna, åker man familj och vänner vill man slappa. Att hotellet har wifi är inte alls lika viktigt nu som för ett år sedan - det tror jag dock har att göra med att man tar det för givet och att roaming numera är fritt inom Europa.

3. Kulturspotting ökar

Att ligga en hel vecka på stranden går bort, nu vill vi upptäcka omgivningen, se små byar och uppleva andra kulturer. Listan vad är viktigast för dig när du reser toppas av att upptäcka nya länder och kulturer följt av att fly vardagen och uppleva nya saker.

4. Minibreaks är 2018 års hetaste trend

Att åka bort 4-5 dagar är det nya svarta. Kanske för att ha råd att åka på fler resor per år, kanske för att hinna uppleva mer än vad du gör på en helg?

Var vill svenskarna inte åka

1. Turkiet 2. Egypten 3. Ryssland 4. Indien 5. Thailand

Egypten - inget som lockar svensken.

Egypten - inget som lockar svensken.

Andra saker som kom fram i rapporten är att skåningarna lägger mest pengar på sitt resande, svenskarna låter sig inte skrämmas av oroligheter i världen och 59% reser lika mycket som tidigare och endast 5% reser mer. Kryssningar ökar enormt liksom naturupplevelser på hemmaplan som vandring. Det är stora skillnader mellan kön och åldersgrupp. Män drömmer om att köra nercabbad bil genom USA medan kvinnor vill till Maldiverna. Kvinnor lägger gärna mer pengar på mat, boende och upplevelser medan män hellre betalar mer på flygresan.

Sammanfattningsvis för 2018

Högtryck för Grekland, Sydafrika, Vietnam och Maldiverna. Lågtryck för Kroatien som tappat mycket från förra året.

Towes trendspaning 2018

Och om jag själv ska säga vad jag tror så tror jag att Turkiet kommer gå upp mycket i år då turister återvänder, jag tror Kap Verde kommer bli det nya Gran Canaria (eller folk vill till Kap Verde men hamnar på Gran Canaria), Mallorca är oförändrad storfavorit på sommaren och båtluffa i Grekland  samt bila på Balkan är hett. Att folk inte vill åka till Thailand är något man säger men inte följer, Maldiverna förblir en drömdestination för många men få bokar och Norrland är årets Sverigeraket. Kom ihåg var ni hörde det först!

Maldiverna - stannar nog som dröm för de flesta.

Maldiverna - stannar nog som dröm för de flesta.