5 tips till att åka bil med barn

Att resa långt med barn i bil är inget jag jublar över. Jag får ofta höra av andra att det är inga problem, barnen är vana och så vidare. Mina barn är också vana men det betyder inte att det lilla barnet gillar det. Alls. Men det finns viss saker som underlättar våra resor - här är mina fem bästa tips.

5E0EBF69-353E-4AC5-A172-86FD490628E9.JPG

Kombinera resan med sovtid

Barn sover ju oftast inte hela resan om bilresan är lång men att de sover en del av den gör stor skillnad. Timing är a och o så åk när barnet skulle sova sin vanliga vila och håll tummarna att det sovs ännu lite mer när bilen rullar. Vissa gånger när vi reser till Småland har vi åkt vid 19 på kvällen, satt på Älva pyjamas, gett välling och nattat henne i bilbarnstolen. Om det fungerar med övriga i sällskapet är det ett grymt upplägg!

 

Pixiböcker, plockmat, Ipad och annat

Allt som håller små barn sysselsatta helt enkelt. Majskrokar, russin, små pixiböcker, Bolibompaappen på telefonen, appen Visor med Doreen, Barnkammarboken på Youtube, Pippi på Barnkanalen - ja listan kan göras lång. Sångbok som spelar musiken har också fungerat väldigt bra här och barnvisor på cd.

 

Se till att bilen fungerar

När Aramis var nyfödd och vi skulle åka till landet var vi första-gångs-föräldrar, hade planerat in allt i minsta detalj och när vi alla tre var på plats samt hela bilen fullastad så startade inte bilen. Antiklimax. Se till att du har bra vinterdäck på om ni ska åka under jul, kolla batteri, olja, värme/ac och allt annat som kan gå fel. Packa gärna ett extra bildäck om oturen är framme på riktigt. Se också till att ni vet var ni ska innan ni börjar resan - det spar in omvägar och många bråk.

8811E050-171F-4126-B3C1-4BE90FC2E077.JPG

 

Leta reda på bra stopp med lekplats under vägen

Senaste gångerna vi har åkt till Småland har vi stannat på större hotellkedjor för frukost eller middag. De har oftast lekrum som är jättebra. Hamburgerestauranger är också utmärkta och en del rastplatser med klätterställningar och stora grönområden.

FullSizeRender3.jpg

 

Ha med kräkpåse

Både våra barn har blivit åksjuka när de suttit i bakåtvänd bilbarnstol. Och det kanske är det värsta som kan hända när du reser med barn - kräk i hela bilbarnstolen som sedan ska lukta resten av resan. Jag har alltid minst en påse instoppad under stolen så det bara är dra upp vid minsta tecken. I somras fick vi för övrigt en åksjukemedicin utskriven av läkare till Ävva och det gör under - så det finns hjälp att få!


Detta inlägg är ett samarbete med Tirendo, men text, bilder och åsikter är som alltid mina egna.