Att resa med barn - jo jag oroar mig också

Jag är som ni vet en stor förespråkare av att resa med barn. Vi reser så ofta vi kan med våra barn och inte bara för vår skull utan även för deras skull. Här kan du läsa om varför jag tycker du ska resa med barn.

Men hur mycket jag än älskar det så är det betydligt krångligare att resa med små barn än att resa solo eller enbart med vuxet sällskap. Det är blöjor att släpa, ombyte ska packas, väskan fylls av leksaker, russin och klämpåsar istället för pocketböcker, uv kläder och simpuffar tar upp en halv väska och massor av appar ska laddas ned till paddan. Nu när vi har avresa om tio dagar är det vissa saker jag fasar för jo även en van resenär har sina nojor.

Sjukdom. Att något barn (eller vuxen för den delen) vaknar på avresedagen med kräksjuka, vattkoppor eller 40 graders feber. Denna oro bottnar i att jag själv inte kom iväg till Åre och att det där lappen om vattkoppor kom upp på förskolan igår. Jag kastade mig in på första bästa vaccincenter med Älva och hoppas vi har turen på vår sida. Jag nojar även lite över denguefeber och magsjuka på plats.

Icke sömn på flygresan. Vi har aktivt valt nattflyg på grund av att vi ska resa i över 10 timmar med en väldigt aktiv 1,5 åring. Att hon inte kommer till ro på planet, blir övertrött och bjuder på skrikfest är en oro, både för mig men också för att hon ska störa alla andra. Många är väldigt förstående fnär det kommer till små barn och flyg men det finns också en hel del som tycker att flygplan borde barnförbjudas.

Förseningar. Att det där flyget som ska gå på kvällen blir försenat, vi får spendera en natt på en flygplats i Tyskland och flyga dagflyg men just det, väldigt aktiv 1,5 åring.

Borttappat bagage. Självklart överlever man detta och allt finns att köpa på plats men det gör det så mycket krångligare. Och vällingen tror jag att jag packar i handbagaget.

Mygg och sandflugor. Det finns en hel del av denna vara på stränderna och förutom malaria är Aramis allergisk och brukar få myggbett stora som golfbollar som både kliar och varar. Jag har redan nu börjat ge honom allergitabletter efter order av läkare och införskaffat myggmedel som även små barn kan använda. Hoppas det fungerar!

Att jet lag blir hemskt när vi kommer hem. Små barn som vänder på dygnet är väl ok när man ändå är på semester men när man ska hem till jobb och rutiner kan det vara grymt med någon som kör ett vaken pass 3-4 timmar per natt.

Och med detta sagt så ja, det är så himla värt att resa med barn ändå. De ger mig gråa hår och stressutslag men när hela familjen sätter tårna i poolen i Bangkok så är allt detta glömt. Jag längtar efter att visa Älva Thailand, att Aramis som knappt minns att han bott där ska få uppleva det igen. Att gå ut på morgonen och titta på soluppgång i shorts och sand mellan tårna, frossa i färsk frukt till frukost, att visa dem elefanter och apor och att bara umgås hela familjen i en hel månad utan vare sig tvätt, disk, middagsbestyr, overaller eller blöta vantar.

Så nej jag tar inte bara barnen under armen och går, jag oroar mig också. Men längtan och reslusten vinner alltid och väl ute på andra sidan har jag svårt att minnas varför jag oroade mig så mycket.