Vad är värt att betala extra för när jag reser?

Jag tycker det är så väldigt intressant det här med frågan; hur har du råd att resa så mycket? Speciellt från folk som tar familjen på chartersemester i juli eller december och kör ännu en resa på höst- eller påsklovet.

Jag reser ofta utan familjen, vi reser i stort sett aldrig på skollov, aldrig charter och jag spenderar timmar och timmar på att hitta prisvärda och bra lösningar och väljer bort dyra länder. Jag skulle nog säga att vi reser mer än många men lägger inte mer pengar på resande än en vanlig svensk barnfamilj.

Alla lägger vi pengar på olika saker beroende på vad vi tycker är viktigt för oss. När jag bokar våra resor finns det vissa saker jag tycker är värt att betala lite extra för och andra saker bortprioriteras.

Vad är då värt extra för just mig och min familj?

Flygtider. Det är värt lite extra att slippa gå upp mitt i natten för att flyget lyfter 06. Eller att landa vid midnatt på Arlanda och man ska upp och jobba dagen efter. Det är värt lite extra att resa direkt och slippa ett par byten.

Reser jag med små barn är det så värt att betala extra för kvälls/nattflyg om alternativet är att sysselsätta en 1-åring i 11 timmar med spring i benen och som är helt ointresserad av film, appar och böcker. 

Hotell. Jag älskar hotell. Jag lägger gärna lite pengar på läge, bättre rum, närmare havet och mer lyxkänsla. Jag vill ha fluffiga täcken, gudomlig frukost och semesterkänsla - det kan förstöra mycket av resan om hotellet är smutsigt, frukosten består av halvfabrikat, servicen är obefintlig och det är en mil till närmaste restaurang eller butik.

Men vad är inte värt extra?

Businessclass. Det är ju oftast dubbelt så dyrt att åka business och nej det skulle jag nog aldrig slösa min egna pengar på. Blir jag uppgraderar jublar jag såklart men det händer tyvärr inte allt för ofta.

Restauranger. Jag tycker mat är viktigt när jag reser men jag äter hellre gatumat än på lyxkrog. Speciellt när jag reser med barn så lägger jag inga extra pengar på restaurangbesök när sällskapet ändå tycker bäst om köttbullar. Åker jag med tjejkompisar äter och dricker vi gärna gott men det kan man ju göra utan att besöka restauranger med kända stjärnor. Jag tycker överlag att de flesta restauranger i Stockholm är för dyra, de levererar helt enkelt inte för priset man betalar.

Ibland slår en picknick vid havet vilken gourmetkrog som helst.

Shopping. Jag shoppar väldigt sällan på mina resor, jag skulle aldrig lägga pengar på att bo nära shopping eller shoppa utomlands för sakens skull. Jag köper varken souvenirer, märkeskopior eller kläder utomlands.

Charterkonceptet. Det är såklart bekvämt att någon redan satt ihop en resa till dig, att din buss väntar när du anländer, att flyget går direkt och det finns underhållning på plats. Självklart kostar denna paketering ganska så mycket extra än om du bokar allt själv. Och jag som gillar att boka själv, inte vill vara för länge på samma ställe, som älskar att hitta små pärlor till ställen och vill kunna vara flexibel under resans gång jag ser ingen anledning att betala extra för detta.

Skulle det kosta samma lika så skulle jag säkerligen överväga det när jag reser med mina barn men just nu känns det hutlöst dyrt året om.

Vad tycker du är värt att betala extra för när du reser?