Ett besök på Kiddum i Prag - Lego Education

Innan vi åkte till Prag, jag och Aramis, hade jag hört talats om det fantastiska stället Kiddum och ville väldigt gärna göra ett besök. Kiddum är en typ av lego-skola, de anordnar klasser på helgerna, hyr in sig på fritids och under somrarna har de lego camps. Detta är väldigt långt från Star Wars och Ninjago - här används ett speciellt material som heter Lego Education som inte finns att köpa i butik.

Jag hade sådan tur att Kiddums ägare bjöd in mig till en förmiddag på deras lego camp.

För riktigt små barn används duplo gubbar till att diskutera likheter/olikheter och de jobbar mycket med rollekar.

När barnen blir lite äldre, 4-6, går de över till mekanikdelen. Barnen lär sig matematik och fysik med hjälp av lego, de jobbar med stora duploklossar men med mer avancerad mekanik. Kugghjul och gummisnoddar hjälper till när barnen bygger gungbrädor, hockeyspelare, bilar och annat efter ritningar. Skolan följer en läroplan från Lego Education där de jobbar sig upp steg för steg och legot påminner mycket om Lego Technics.

Och det är ju så härligt men denna typer av ställen - alla kan delta. Aramis som inte kan ett ord tjeckiska hoppade rakt in i en grupp, byggde, tävlade, åt mellis och ja kommunicerade genom legot.

Vid 7 års ålder (upp till tonår) går barnen vidare till att bygga fjärrstyrda robotor och lego med hjälp av instruktioner på en dator. De programmerar själva vad de bygger och detta är programmering för barn på en perfekt nivå.

Learning by doing, blir det fel är det bara att tänka om, byta bit och se vad som händer.

Som gammal lärare blir jag tårögd när jag ser detta engagemang hos vuxna och glädjen hos barnen.

Jag hade ett långt möte med mannen bakom Kiddum som sa att de försökt få in detta i de statliga skolorna men som alltid får de höra att det finns ingen tid. (Har vi hört det förr?!) Däremot har en hel del privatskolor köpt in konceptet och de kör kurser med barnen. Under sommaren när vi var där var det camp vilket betyder att barnen är inne fram till lunch och jobbar med sitt lego och efter lunch gör de en uteaktivitet i en park. Win win.

Jag är så otrolig inspirerad av detta, jag ser ett enormt potential och jag vill ta konceptet till Sverige. Jag har sökt och inte sett att något ställe specialiserat sig på Lego Education här men vet ni någon skola som jobbar med konceptet så hör av er!